8 - 04 - 2025
جنگ اوکراین؛ کابوس ناتمام اروپا
ایلیا حسامی- ۱۷فروردین، وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد که رییس ستاد مشترک این کشور با همتایان فرانسوی و اوکراینی خود درباره استقرار احتمالی نیروهای صلحبان در کشور اوکراین گفتوگو داشته است. این وزارتخانه در بیانیه خود گفته است: «به عنوان بخشی از تلاشهای لندن برای تشکیل یک ائتلاف به منظور تضمین یک صلح پایدار و با دوام در کشور اوکراین، رییس ستاد مشترک ارتش یعنی تونی رادکین با همتایان فرانسوی و اوکراینی خود در کییف صحبت کرد.»
در این جلسه، تیهری بوکهارد، رییس ستاد مشترک ارتش فرانسه گفت: «ما همه به دنبال تضمین ایجاد یک صلح پایدار و قاطع در اوکراین هستیم که پیشنیاز مهمی برای امنیت قاره اروپا بهشمار میرود.»
در همین راستا، ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین اعلام کرد که با مقامات ارشد نظامی فرانسه و انگلیس درباره روند چگونگی استقرار هیات صلحبان پس از پایان جنگ پیشرفتهای قابلتوجهی را شاهد بودند.
اظهارات زلنسکی پس از جلسهای بود که تونی رادکین و تیهری بوکهارد، روسای ستاد مشترک ارتش انگلیس و فرانسه با اولکساندر سیرسکی، فرمانده کل ارتش اوکراین دیدار کردند.
رییسجمهور اوکراین در ادامه گفت: «پیشرفت ملموس و جزئیات اولیه در مورد نحوه استقرار یک گروه امنیتی مشترک در اوکراین وجود دارد. تفکر همکاری مشترک برای داشتن یک نتیجه قوی وجود دارد که ما را در برقراری صلحی با دوام و پیوسته همراهی میکند.»
انتقاد از ایالات متحده
پس از حضور پرحاشیه و جنجالی زلنسکی در کاخسفید در ماه فوریه برای دیدار با رییسجمهور ایالات متحده یعنی دونالد ترامپ و معاون او، جیدی ونس، این مقام اوکراینی نسبت به گذشته در انتقاد از ایالات متحده کمی محتاطتر عمل میکند چراکه به باور برخی، او زیر ذرهبین رسانههای آمریکایی قرار دارد و ممکن است با انتقادات تند و آشکار بازهم به شرایط نامطلوب رسانهای ماه فوریه بازگردد. با این حال او در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که چندین سفارت در پایتخت اوکراین، حمله روز جمعه روسیه (به زادگاه زلنسکی) را محکوم کردهاند اما در پیام سفارت آمریکا هیچ اشارهای به روسیه برای محکومیت این حمله نشده است.
زلنسکی دراینباره نوشت: «متاسفانه پاسخ سفارت ایالات متحده شدیدا ناامیدکننده است؛ این کشور قدرتمند و این مردم قوی و در عین حال چنین پاسخ ضعیفی.» رییسجمهور اوکراین که مدعی کشته شدن کودکان در حمله اخیر روسیه شده است، در ادامه انقادات خود نوشت: «آمریکا حتی از گفتن کلمه روسی برای موشکهایی که باعث قتل کودکان شده است، ترس دارد.»
گفتنی است که وی در سخنرانی ویدئویی شبانه خود از افرادی که حقیقت را واضح و مستقیم درباره این حمله موشکی بیان میکنند تمجید کرد و گفت: «سکوت در مورد این واقعیت که روسیه کودکان را با موشکهای بالستیک به قتل میرساند، خطرناک و اشتباه است.»
فاجعه در انتظار غرب
در همین حین، نشریه پولیتیکو در گزارشی که یکشنبه شب منتشر کرد نوشت: «منابع نزدیک به مذاکرات آمریکا و اوکراین اعلام کردند که اوکراین ذخایر ارزشمندی برای استخراج تیتانیوم، اورانیوم و دیگر منابع ارزشمند دارد که تصاحب این ذخایر از سوی روسیه میتواند منجر به ایجاد یک فاجعه برای متحدان کییف شود.
گفتنی است دولت دونالد ترامپ، پیشتر پیشنهادی مطرح کرد که بنابر آن، کییف باید کمکهای نظامیای را که از آمریکا دریافت کرده است از طریق منابع معدنی خود جبران کند اما امضای این قرارداد به علت جلسه جنجالی زلنسکی با همتای آمریکایی خود در کاخ سفید در تاریخ ۲۸فوریه ۲۰۲۵ به تعویق افتاد. در ادامه نیز کییف در تاریخ ۲۷مارس ۲۰۲۵ اعلام کرد که واشنگتن نسخه جدیدی از این قرارداد را برایشان فرستاده که نسبت به قرارداد قبلی بهشدت سختگیرانهتر است.
در این قرارداد، اوکراین باید کمکهای مالی آمریکا از زمان شروع جنگ را که بالغ بر ۱۲۰میلیارد دلار است جبران کند.
در این نسخه، ایالات متحده کنترل یک صندوق سرمایهگذاری برای بازسازی اوکراین را در اختیار خواهد داشت که درآمد حاصل از هزینههای مجوز و حق امتیاز از استخراج معادن، به آن صندوق واریز خواهد شد. زلنسکی، رییسجمهور اوکراین دراینباره گفت که این پیشنهاد با پیشنهادات قبلی واشنگتن مقایسه خواهد شد.
برلین به دنبال منافع خود
در چنین شرایطی نخستوزیر ایالت توینگن آلمان در مصاحبه خود با روزنامه برلینر سایتونگ گفت: «من مطمئن هستم که آلمان در سالهای آینده، مجددا واردات گاز از روسیه را شروع خواهد کرد.»
این مقام آلمانی در ادامه یادآوری کرد که واردات گاز از سوی روسیه منوط به تمام شدن جنگ در اوکراین است و خواستار تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به این درگیری شد.
انگلیس قربانی بعدی روسیه؟
به گزارش روزنامه تایمز، کشف حسگرهای ناشناس در آبهای بریتانیا، زنگ خطری را برای نیروی دریایی این کشور به صدا درآورد.
روزنامه ساندیتایمز در گزارشی تازه مدعی شد که اخیرا در آبهای اطراف بریتانیا حسگرهایی کشف شده است که گمان میشود توسط روسیه به منظور جاسوسی از زیردریاییهای هستهای بریتانیا کار گذاشته شدهاند. ارتش این کشور این موضوع را یک تهدید کاملا جدی و درجه بالا برای امنیت ملی میداند اما این موضوع را به صورت عمومی اعلام نکردهاند. تعدادی از این دستگاهها در سواحل کشف شده و تعدادی دیگر توسط نیروی دریایی بریتانیا پیدا شدهاند.
براساس این گزارش، گفته میشود که این دستگاهها توسط مسکو نصب شدهاند تا بتوانند اطلاعاتی را درباره چهار زیردریایی بریتانیا که حامل موشکهای هستهای هستند جمعآوری کنند چراکه یکی از این زیردریاییها همواره در دریا حضور دارد و ماموریتش اجرای برنامه بازدارندگی بریتانیاست.
در ادامه، مشاوران امنیتی به مردم انگلیس توصیه کردهاند که یک کیف حاوی لوازم ضروری و امدادی برای ۷۲ساعت را در دسترس خود قرار دهند. برخی از مقامات ادعا کردهاند که مسکو در حال برنامهریزی برای خرابکاری در خطوط لوله گاز و ایجاد خاموشی گسترده است. این نگرانیها پس از برنامهریزی روسها برای عملیاتهای خرابکارانه به واسطه یکی از کشتیهای جاسوسی که در ماههای اخیر در حال نقشهبرداری از زیرساختهای حیاتی زیرآبی انگلیس در دریای شمال بود، تشدید یافته است. یک منبع آگاه که خواست هویتش فاش نشود به دیلی میل دراینباره گفت: «ما میدانیم که روسیه در دریای شمال فعال است و توانایی فلج کردن ارتباطات انرژی ما را دارد. به همین خاطر ما باید به سرعت خودکفا شویم و خانوادههای انگلیسی باید برای همه احتمالات آمادگی داشته باشند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد