19 - 02 - 2023
جنگ هوایی در فراسوی اصول و راهبرد
الناز چلونگر – جنگ یکی از جلوههای بارز توسل به زور است. مخاصمات مسلحانه به هرگونه درگیری مسلحانه گفته میشود که ممکن است بین دو یا بیش از دو طرفی که در تضاد کامل با یک دیگر قرار گرفتهاند به وقوع بپیوندد. آتش جنگ تمام قلمروی زمینی، دریایی و هوایی کشورها را درگیر میکند که تحت عنوان جنگهای هوایی، جنگ زمینی و دریایی شناخته میشوند.
جنگ هوایی مجموع عملیاتی است که از سوی کشوری به وسیله انواع ابزارهای نیروی هوایی ازجمله هواپیماها، هلیکوپترها و امروزه هواپیماهای بدون سرنشین علیه کشور خصم هدایت و راهبری میشود. این نمونه از جنگ که تقریبا کمتر به آن پرداخته شده است به دلیل ابزارهای خاص مورد استفاده که میتواند طی چند ثانیه ویرانی زیادی در جنگ به بار آورد، قوانین خاص خود را میطلبد. یکی از مهمترین مسائل حقوق بینالملل در ادوار مختلف تحریم جنگ و منع توسل به زور است چراکه جنگ و توسل به زور در جامعه بینالمللی یکی از عوامل اساسی است که مخرب روابط، بین اعضای جامعه بینالمللی بوده است و مانع زندگی مسالمتآمیز دولتها با یکدیگر میشود و نیاز به صلح و آرامش را که یکی از نیازهای ذاتی آدمی است با مخاطره روبهرو میسازد.
از این رو شناخت جنگ و جلوگیری از ایجاد آن از دغدغههای حامیان حقوق بشر و صلح جهانی بوده است و این نیاز احساس میشد که باید به جنگ مفهومی حقوقی بخشیده شود تا شاید در زیر سایه حق و عدالت بتوان از شدت خشونت دولتهای درگیر در جنگ کاست. تلاش برای کاهش ایجاد جنگ و به حداقل رساندن آثار مخرب آن از زمان پیش از جامعه ملل رواج داشته که البته در دوران باستان طبیعتا رنگ و بوی بسیار ضعیفی داشته است. پیشینه رویآوری انسان به جنگهای هوایی مربوط به قرن ۱۸میلادی میشود.آن زمان از هواگردهای اولیه و سادهای، بالنهای هوای گرم جهت به دست آوردن پیروزی در جنگ استفاده میشد. در این راستا اصول و راهبردهای خاصی وجود داشت که نقطه تمایز اصول حاکم بر نبردهای هوایی با سایر نبردها در این است که در نبردهای هوایی، اولأ: صحنه نبرد با نبردهای زمینی و دریایی متفاوت است زیرا که علاوه بر فراز سرزمین،بر فراز دریای سرزمینی و هم بر فراز دریای آزاد که صحنه نبرد قلمداد میشوند، فضاهای بسیاری از صحنه نبرد مستثناست که عبور بر فراز آنها تخطی قلمداد میشود. ثانیا: اصول لازمالرعایه بالطبع (هواپیما) به علت سرعت در عبور و تهاجم به صورت لحظهای ممکن است تا حریم ثالث را مورد تهاجم قرار دهد.
بنابر این اهداف میتواند ثالث را حتی اگرچه در حریم متخاصم هدف قرار دهد، نکته قابل تامل هواپیماهای بدون سرنشین و استفاده از آنها در جنگهاست. زمانی که آدمی برای اولینبار برای حمله به دشمنان خویش، در پهنه آسمان حضور پیدا کرد، از بالنها برای رسیدن به مقصود خود استفاده کرد. بعدها هواپیماها و هلیکوپترها نیز وارد این عرصه شدند. آخرین دستاورد در زمینه حملات هوابرد، بعد انسانی موضوع را از گستره آسمان کنار گذارد. مردم قادر هستند تا وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (Unmanned Aerial Vehicles) را صدها مایل دورتر از محل هواپیماهای بدون سرنشین (Drones)کنترل کنند. و از این رو است که اصول خاصی بر این جنگ حکمرانی میکند .
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد