25 - 12 - 2022
حیاط خلوت تازه؟
هادی مومنی
امروز آخرین بورس کشور در حالی آغاز به کار خواهد کرد که برای افتتاح آن بعد از ماهها مذاکره، حاشیهسازی و جنجال سرانجام مسوولان توانستند با رایزنی زغالسنگ، قطران و در لحظات آخر بعد از توافق با وزارت نیرو، معامله بار پیک برق را به روز نخست این بورس برسانند تا از همان ابتدای تولد این نهاد مالی، بورس چهارم کشور با یک آغاز نه چندان هماهنگ ورود خود را به بازارهای سرمایهای کشور اعلام کند.
در اینکه وجود بازاری با عملکرد بورس انرژی میتواند به درستی با یکسانسازی قیمتها و شفافسازی عرضه و تقاضا مهار قیمتها را در بازارهای هدف داخلی به دست گیرد شکی وجود ندارد اما آیا سازوکارهای معاملاتی و بازدارنده برای روزهایی که کنترل از دست معاملهگران خارج میشود در این نهاد مالی نیز به خوبی پیشبینی و در نظر گرفته شده است؟ در حال حاضر در بورسهای اوراق بهادار و کالا هر از گاهی با یک حاشیه بزرگ مواجه میشویم. وجود رانتهای اطلاعاتی که همیشه مورد اعتراض سهامداران و فعالان بازارهای سرمایه بوده از جمله چالشبرانگیزترین مسایلی است که هر از چندی نگاهها را به سوی این بازارها میکشاند.
اگر اوضاع در بورس انرژی که- به گفته صالحآبادی، رییس سازمان بورس آخرین بورس کشور خواهد بود- به مانند سایر بورسهای کشور که معمولا در آن عدهای به عنوان لیدر و هدایتکننده معاملات را در دست میگیرند و از آنها به نام هدایتگران بازار یاد میشود باشد، نباید به آینده آن زیاد خوشبین باشیم. چراکه در هر بازاری وقتی کارایی جلوه پیدا میکند که اطلاعات بین همه فعالان به صورت یکسان در جریان باشد و در آن بازار بازدهی و سود به ۹۰ درصد معاملهگران تعلق نگیرد. در اینکه مشکل کارا نبودن در کالبد اقتصاد کشور جایگاه خاصی دارد هیچ شکی وجود ندارد چراکه اگر غیر از این بود، در این فضا نه سلطان شکری به وجود میآمد، نه سلطان پتروشیمی و نه سلاطین معاملاتی دیگر که بتوانند بخش قابلتوجهی از خرید و فروشها را هدایت کنند. اگر از همین ابتدای آغاز به کار بورس انرژی، قوانین بازدارندگی شدیدی وجود داشته باشد تا بتوانند جلوی هرگونه رانت و سوءاستفادههای مالی را بگیرند میتوان به رشد و توسعه این بورس امید داشت چراکه اگر به مانند بیش از ۱۰ بورس انرژی در دنیا، بورس انرژی ایران نیز بتواند در مسیر صحیح و استاندارد معاملات خود قرار گیرد، میتواند در کمتر از یک دهه به یک برند و بازار معاملاتی معتبر حداقل در سطح منطقه خلیجفارس تبدیل شود و با اعتباری که به دست میآورد، میتواند درصد قابلتوجهی از توسعه اقتصادی کشور را به دست گیرد.
همه این آرزوها وقتی به واقعیت تبدیل میشود که شفافسازی معاملاتی و یکسانسازی اطلاعاتی برای همه معاملهگران و فعالان این بازار وجود داشته باشد و این بورس به مانند یک نهاد مالی که در گذشتهای نزدیک به حیاطخلوت دولت تبدیل شده بود در این مسیر گام نگذارد. به هر سوی همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده است و برای بورس انرژی هم میتواند این توصیه کارساز باشد به شرطی که مسوولان و کنترلکنندگان بیرونی این بورس عزم و ارادهای داشته باشند تا این بورس در واقعیت خود نیز به سمت کارایی پیش برود و در نهایت بتواند با اعتمادسازی در کوتاهمدت محصولات بیشتری را برای معامله به این بورس بکشاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد