24 - 12 - 2022
خودروسازان ایرانی برای یورو ۴ همچنان چانهزنی میکنند!
گروه صنعت- در حالی که بسیاری از کشورهای جهان از جمله اتحادیه اروپا برای مبارزه با آلودگی هوا و کاهش آلایندههای خودرویی از معیارهای جدیدی که از آن به عنوان یورو ۶ یاد میشود و در حال جایگزینی با استانداردهای سال ۲۰۰۸ هستند که تا ۸۰ درصد آلایندههای اکسید نیتروژن و تا ۶۶ درصد از آلودگی ناشی از ذرات آن را میکاهد، خودروسازان ایرانی هنوز اندر خم یک کوچه بر سر اجرای استاندارد یورو ۴ که استانداردی تقریبا منسوخ شده در جهان امروز است، چانهزنی میکنند.
بر اساس قوانین جدید اتحادیه اروپا در حوزه مبارزه با آلودگی هوا قرار است امسال خطوط تولید کامیون و اتوبوس در اروپا به میزان قابل توجهی از آلایندگی محصولات خود بکاهند.
ما کجاییم و آنها کجا؟
کمیسیون اروپایی اعلام کرد که معیارهای جدیدی که از آن به عنوان یورو ۶ یاد میشود و در حال جایگزینی با استانداردهای سال ۲۰۰۸ است تا ۸۰ درصد از آلایندههای اکسید نیتروژن و تا ۶۶ درصد از آلودگی ناشی از ذرات آن خواهد کاست.
رعایت استاندارد یورو۶ همچنین میتواند باعث ارتقای وضعیت بحرانی صنعت خودروسازی اروپا شود.
آنتونیو تاجانی، کمیسیونر صنعت اروپا گفت که کاهش آلایندگی خودروها در شرایط فعلی به بالا رفتن کیفیت هوا و افزایش رقابتپذیری صنعت خودروسازی اروپا کمک خواهد کرد. همچنین ما خواهیم توانست هوای بهتری را تنفس کنیم. وی افزود: ما در حال خلق موقعیت برنده- برنده هستیم. ما اتوبوسها و کامیونهای پاکتری خواهیم داشت که میتوانند به سایر بازارهای جهانی نیز صادر شوند.
اکسید نیتروژن و ذرات آن عموما هنگام مصرف سوخت دیزل تولید میشوند و یکی از عوامل اصلی در آلایندگی ناشی از خودروها هستند. اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش آلودگی هوا در دنیای امروز در حالی صورت میگیرد که خودروسازان ایرانی هنوز آماده اجرای استاندارد یورو ۴ برای کاهش آلایندگی خودروهای تولیدی نیستند و در حال چانهزنی با مسوولان وزارتی به دنبال تعویق مهلت ساخت خودرو با این استانداردند.
پاسکاری مسوولیت خودروسازان به پالایش پخشیها
بهانه خودروسازان نبود بنزین یورو ۲ برای موتور یورو ۴ است. پاسکاری توپ مسوولیت تولید این خودرو به زمین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به بهانه عدم تولید سوخت مورد نظر واکنش نفتیها را به همراه داشته است.
دلایل عرضه نشدن سوخت پاک در جایگاهها
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اعلام اینکه با سرمایهگذاری ۱۶ میلیارد دلاری روزانه ۱۸ میلیون لیتر گازوییل و ۹ میلیون لیتر بنزین مطابق با استانداردهای اروپا در کشور تولید میشود، گفت: متاسفانه تاکنون خودروسازان برای تولید خودرو دیزلی پایه سبک و یورو ۴ هیچ تلاشی نکردهاند. به گزارش ایسنا، جلیل سالاری با تاکید بر اینکه این شرکت فرآوردههای نفتی را بر اساس استانداردهای تعیین شده از سوی سازمان استاندارد و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی عرضه میکند، تولید نشدن خودرو متناسب با سوخت یورو ۴ و ۵ در کشور را یکی از علل توزیع نشدن گازوییل با کیفیت روز اروپا در جایگاههای سوخت کشور اعلام کرد.
وی در مورد عرضه گازوییل با استاندارد یورو ۴ و ۵ اظهار کرد: با وجود اینکه گازوییل بر اساس استانداردهای روز جهان در کشور تولید شده اما به دلیل آنکه خودرویی برای مصرف آن وجود ندارد در حال حاضر گازوییل با کیفیت اروپا به صورت ترکیبی در جایگاهها عرضه میشود.
سالاری توضیح داد: گازوییل تولیدشده با استانداردهای یورو ۴ و ۵ برای خودروهای دیزلی پایهسبک است که در سبد سوخت انرژی هم این نوع فرآورده پیشبینی
شده است.
سالاری در مورد توزیع نوع و کیفیت گازوییل عرضهشده در شهر تهران نیز توضیح داد: ۱۲ میلیون لیتر گازوییل تولیدشده در پالایشگاه تهران مطابق با استاندارد روز اروپاست که به صورت ترکیب با گازوییل یورو۲ عرضه میشود.
سالاری با اشاره به اینکه درحال حاضر ۹ میلیون لیتر بنزین با استاندارد
یورو ۴ و ۵ در کشور تولید میشود، گفت: گوگرد این بنزین ۲۰ پی.پی.ام و مطابق با استانداردهای جهانی است که به صورت ترکیب با بنزین یورو ۲ عرضه میشود.
به گفته معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش، تا پایان امسال حجم تولید بنزین با استاندارد روز اروپا در پالایشگاههای کشور به ۲۵ میلیون لیتر خواهد رسید.
وزارت صنعت موافق تعویق مهلت ساخت یورو ۴ خودروسازان
این در حالی است رییس انجمن خودروسازان از جلسه وزارت صنعت با محیطزیست برای بررسی نامه انجمن خبر داد و گفت که با موافقت کارشناسان وزارت صنعت، احتمال تعویق مهلت ساخت خودرو با استاندارد یورو ۴ وجود دارد.
احمد نعمتبخش با بیان اینکه به دلیل فراهم نبودن سوخت خودروهای استاندارد یورو ۴ خودروسازان نامهای به وزیر صنعت نوشته و خواستار به تعویق افتادن تولید خودروها با این استاندارد شدهاند، اظهار داشت: خودروسازان برای تولید خودروهای دارای استاندارد یورو ۴ مشکلی ندارند اما زمانی که بنزین یورو ۲ برای موتور یورو ۴ استفاده شود خودرو با مشکل روبهرو شده و همین موضوع باعث گردید تا درخواست یادشده را به وزارت صنعت ارسال کنیم.
وی با اشاره به اینکه کارشناسان وزات صنعت ادله خودروسازان را مورد تایید قرار داده اما همچنان در حال بررسی این موضوع هستند، افزود: دو سال پیش هم این مشکل وجود داشت. وزارتخانه تاکید زیادی بر استفاده از استاندارد یورو ۳ میکرد در حالی که سوخت آن وجود نداشت. البته نکته قابل تامل آنکه از سال ۸۲ که به سمت استاندارد یورو ۲ رفتهایم نیز سوختها مطابق با آن تامین نمیشد.
ابهامات اجرای استاندارد یورو۴ در خودرو
رییس انجمن خودروسازان ضمن بیان این مطلب که اگر خودرو مدرنتر اما سوخت آن به روز نباشد موتور بهطور حتم آسیب خواهد دید، تصریح کرد: در حال حاضر این درخواست در وزارتخانه صنعت در دست بررسی است اما تا جایی که بنده اطلاع دارم گویا در روند نهایی شدن یک تصمیم جامع، وزارتخانه درصدد برگزاری جلسهای با مدیران محیطزیست در خصوص ادله ما است که به نظر میرسد با ایده ما موافقت کنند.نعمتبخش با اشاره به صحبتهای ضیغمی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در رابطه با این موضوع گفت: این معاونت معتقد است تا پایان برنامه پنجم امکان تامین ۸۰ درصد سوخت با استاندارد یورو ۴ را نخواهد داشت و علاوه بر این مخزن جدایی برای این دو سوخت در خودروها وجود نداشته و بنزین یورو ۲ و ۴ با یکدیگر مخلوط خواهند شد.
رییس انجمن خودروسازان با بیان اینکه به جای این هزینه میتوان از روش دیگری برای کاهش این میزان آلایندگی بهره گرفت، عنوان کرد: خروج خودروهای فرسوده کاربراتوری باعث کاهش این میزان آلایندگی با هزینهای بسیار کمتر از روش تجهیز خودروها به استاندارد یورو ۴ خواهد شد.
گرانی دوباره در کمین بازار خودرو
در عین حال یک کارشناس خودرو درباره احتمال تداوم افت تولید خودرو در ماههای پایانی سال و عواقب آن هشدار داد.
به گزارش «پرشینخودرو»، اکبری با بیان اینکه احتمال افزایش افسارگسیخته قیمت خودرو در ماههای پایانی سال وجود دارد، گفت: طبق عرف بازار در دو ماه پایانی سال بازار با افزایش ۲۰ درصدی تقاضا روبهرو میشود که اگر پاسخ درستی از سوی خودروسازان به این تقاضا داده نشود، شاهد یک بینظمی قیمتی جدید در بازار خواهیم بود.
این کارشناس بازار خودرو با اشاره به اینکه از هماکنون زمزمه افزایش قیمتها به گوش میرسد، گفت: یخ بازار خودرو در حال آب شدن است و هر چه به روزهای پایانی سال نزدیک شویم رونق بازار بیشتر شده و زمینه فعالیت دلالان هم بیشتر مهیا میشود.
وی با اشاره به اینکه آغاز روند صعودی نرخ ارز تولید خودرو را دچار مشکل خواهد کرد، اظهار داشت: به احتمال زیاد در هفتههای پیش رو شاهد کاهش بیشتر تولید خودروها خواهیم بود چرا که با توجه به روند صعودی قیمت دلار، تولید خودرو دچار چالش میشود.
وی توضیح داد: هماکنون قطعهسازان مواد اولیه مورد نیاز خود را با دلار آزاد تهیه میکنند که این موضوع با توجه به کمبود نقدینگی آنان باعث میشود تامین قطعات و درنتیجه تولید خودرو با مشکل مواجه شود.
اکبری گفت: در صورتی که خودرو به میزان لازم به بازار ترزیق نشود شاهد ایجاد یک موج جدید دلالی در بازار خودرو خواهیم بود که این موج موجب تقویت فعالیت دلالان شده و افزایش بیرویه قیمت خودروها را به دنبال خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد