18 - 05 - 2020
در رفتار اروپایی ها تاخیر وجود دارد
«جهان صنعت»- اروپاییها از زمان خروج آمریکا از برجام به ایران توصیه کردند که برای مقابله به مثل دست به اقدامات هیجانی در عرصه بینالمللی نزند و از این توافق خارج نشود، آنها در مقابل قول دادند که اقدامات عملی مشخصی برای حفظ منافع اقتصادی ایران در برجام انجام دهند اما در نهایت شرکتهای بزرگ اقتصادی دنیا از بیم جریمههای احتمالی دولت آمریکا، ایران را ترک کردند، با این حال در ادامه اتحادیه اروپا به ایران اطمینان داد با بهکارگیری سازوکارهای مشخص مانع از ضرر و زیان احتمالی برای اقتصاد ایران میشود اما این وعدهها هنوز هم عملی نشده و در حد قول و قرار باقی مانده است. این مساله ماههاست که واکنشهای متعددی را از سوی مقامات کشورمان در پی داشته است تا جایی که مسوولان وزارت امور خارجه بارها در سخنرانیهای مختلف از عملکرد اروپاییها انتقاد کرده و آن را نامناسب خواندند. حتی مقامات این وزارتخانه ضربالاجلی را برای اروپاییها تعیین کردند و به آنها هشدار دادند که ماندن در برجام تنها گزینه ایران نیست. اگرچه اروپاییها در این میان طرح پیشنهادی خود را ارائه کردند اما این طرح پیشنهادی نتوانست نظر مقامات ایرانی را جلب کند. از زمان خروج آمریکا از برجام تاکنون مسوولان اتحادیه اروپا به وعده دادن ادامه دادهاند بدون آنکه قدمی برای اجرایی شدن طرحها و پیشنهادات خود بردارند. این مسالهای است که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز گذشته در نشست خبری خود با رسانهها دوباره آن را مطرح کرد. وی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اقدامات اروپاییها گفت: در بحث همکاریهای آتی میان ایران و اتحادیه اروپا چند ماهی است که آمد و شدهایی وجود دارد و بحثهایی صورت گرفته و پیشنهاداتی داده شده و در حال بررسی درون اروپاست و طرحهایی هم درون ایران مورد توجه است ولی هنوز آنگونه که باید و شاید و آنگونه که انتظار ما بوده به مرحله نهایی نرسیدیم. امیدوار هستم در زمان باقیمانده و در فرصتهای بعدی بتوانیم در خصوص اینگونه مسائل به تفاهم لازم برسیم و اروپا در این آزمون بزرگ برای اتحادیه و نقشی که میخواهد در جهان داشته باشد، سربلند بیرون آید و بتواند رضایتمندی جمهوری اسلامی ایران را تامین کند و تضمین لازم و مورد توجه ایران را تامین کند. وی درباره مراودات بانکی و مالی نیز عنوان کرد: در مورد سیستم مالی مستقل و خیلی سیستمهای دیگر در حوزه پولی، صنایع، فناوری و سرمایهگذاری در حوزه اقتصاد تبادلنظر کردهایم و طرحهایی دریافت کردیم ولی از ارائه جزییات این مباحث خودداری میکنم و طرح اینکه چه مکانیسمهایی را دنبال خواهیم کرد، بازگو نمیکنم و باید برای آینده صبر کنیم.
قاسمی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید سیدعباس عراقچی ضربالاجلی را برای اروپاییها تعیین کرده بود اما اروپایی در این باره هم واکنش خاص نشان نداند، اظهار داشت: عراقچی گفته بود موضعگیری سیاسی اروپا باید روشن شود و معلوم شود آیا در دوران پس از خروج آمریکا از برجام آمادگی ارائه تضمینهای لازم و مورد نیاز جمهوری اسلامی برای ادامه کار با اروپای فعلی و ظرفیتهای برجامی بدون آمریکا را دارند یا نه که در مذاکرات متعدد مباحث مطرح شد. قاسمی با بیان اینکه ما در مرحله فنی هستیم، عنوان کرد: البته این موضوعات به دلیل پیچیدگیهای خاص طولانی شده است. کمی تعطیلات تابستانی اروپا در این تاخیر تاثیرگذار بوده اما تاکید ما این است که هرچه سریعتر موضوعاتی که هنوز توافق نکردیم و چارچوبهای آن مشخص نیست، تدوین شود.
در حالی قاسمی از عملکرد ضعیف اروپاییها سخن میگوید که رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی خود گفته بودند که ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید کنید. ایشان با انتقاد از رفتار نامناسب اروپا در مسائلی نظیر برجام و تحریمها خاطرنشان کرده بودند که باید با نگاه شکآلود به وعدههای آنها، از روند مسائل مراقبت جدی کرد.
این سخنان رهبری نشان میدهد که چندان به اروپاییها اعتمادی نیست و ایران باید خود به فکر چاره باشد چرا که با گذشت پنج ماه از زمان خروج آمریکا و آغاز دور نخست تحریمها تاکنون اروپاییها قدم مثبتی برنداشتهاند. در این میان این سوال به ذهن میرسد که آیا اروپاییها به دنبال خریدن زمان برای آمریکاییها هستند تا ایران در نهایت در برابر خواست آمریکا تسلیم شود. سوالی که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه از پاسخ صریح به آن طفره رفت. وی در پاسخ به خبرنگار «جهانصنعت» گفت: «اکنون نمیتوانم از طرف اروپاییها بگویم که آنها زمان میخرند یا نه؟ اما تاخیر وجود دارد و در برخی از موضوعات کندی وجود داشته و دارد و باید برطرف شود. با این حال ما براساس مصالح و منافع جمهوری اسلامی رفتار خودمان را تنظیم میکنیم و به راه خودمان ادامه خواهیم داد.»
اظهارات قاسمی درباره نشست سهجانبه تهران
بهرام قاسمی در ادامه نشست هفتگی خود در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره نشست سران سه کشور ضامن آستانه در تهران اظهارداشت: این نشست در ادامه چندین دور جلسات کارشناسی و وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه است که در آستانه قزاقستان برگزار شد. وی افزود: تصور اینکه با یک نشست مساله دیرپایی چون سوریه حل میشود، منطقی نیست ولی همچنان راهکار سیاسی تنها مسیر ممکن است. قطعا نشست تهران میتواند به پیشرفت صلح و امنیت و ثبات در سوریه کمک کند و امیدوارم نشست کارآمدی برای مردم منطقه و بهخصوص سوریه باشد. قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا روز جمعه پیمان سهجانبه پولی بین سه کشور امضا میشود، اظهار داشت: موضوعات بسیاری در دستور کار اجلاس سران سه کشور است که آنها در نشست خبری روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در پایان این اجلاس اطلاعرسانی میشود.
تاریخ و مردم قضاوت درست خود را خواهند داشت
این دیپلمات عالی کشورمان در پاسخ به سوالی درخصوص فیلمی که در مجلس منتشر شد و اتهامات علیه تیم مذاکره هستهای تصریح کرد: فکر میکنم جامعه ما، جامعه روشنبینی است و مسائل را به خوبی دنبال میکند. مردم ما شناخت نسبتا خوبی از روند تحولات، رفتار مسوولان و نهادها دارند و خوب و بد و راستی و ناراستی را تشخیص میدهند. قاسمی با بیان اینکه با توجه به شناختی که از مردم داریم قطعا چنین مسائلی نمیتواند موثر باشد، خاطرنشان کرد: این مسائل بحث جدیدی نیست. یکسری عداوتهای شخصی و فردی است که به فرافکنی و اتهامزنی به برخی مقامات از جمله وزارت امور خارجه دامن میزند و نباید آن را جدی گرفت چون جدید نیست. نهایتا آخرین مورد آن هم نخواهد بود. وی با بیان اینکه با توجه به ماهیت وزارت امور خارجه و نوع کار این وزارتخانه، برخی سلیقهها، وزارت امور خارجه را نمیپسندند و به آن ایراد میگیرند و جای نگرانی نیست، ابراز داشت: ما به حد توان و نیاز و حفظ چارچوب مصالح کشور و منافع ملی سعی میکنیم پاسخگو باشیم. خیلی اوقات به دلیل منافع ملی مجبور به سکوت هستیم و با کمال میل این سکوت را میپذیریم و سخن نمیگوییم ولی تاریخ و مردم قضاوت درست خود را خواهند داشت. سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه آثار این گفتار در داخل میتواند آثار بدی در سیاست خارجی تا حدی داشته باشد، بیان کرد: به هر حال در جهان امروز با توجه به نوع ارتباطات، سایر دولت ها هم مسائل درونی ایران را رصد میکنند و شناخت نسبی دارند و حدس و گمان و تعبیر خود را از این جریانات خواهند داشت.
ادلب آخرین سنگر شورشیان مخالف دولت ملی سوریه
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درخصوص سفر ظریف به سوریه و اینکه ارتش سوریه آماده بازپسگرفتن استان ادلب شده است. آیا ایران در این عملیات شرکت میکند و سیاست کلی جمهوری اسلامی در حمایت از این عملیات نظامی چیست بیان کرد: فکر میکنم یکی از موضوعات پیچیده امروز سوریه، موضوع ادلب است زیرا ادلب، آخرین سنگر شورشیان مخالف دولت ملی سوریه است و عناصر تروریستی در آنجا سکنی گزیدهاند. قاسمی با بیان اینکه دولت سوریه مصمم است در ادامه پیروزیهای قبلی خود در این نقطه هم به این فاجعه پایان دهد، گفت: این بحث امروز وجود دارد که موجب نگرانی برخی محافل حامی تروریستها در سوریه شده و به تبلیغات گسترده درباره اینکه فاجعهای در راه است، دست میزنند. دولت سوریه به عنوان یک کشور حق دارد با این تروریستها مثل گذشته مبارزه و سعی کند همه سرزمین خود را از وجود تروریستها پاک کند. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همچنان حامی دولت سوریه است و کمکهای مستشاری خود را مثل گذشته تا زمانی که دولت سوریه نیاز داشته باشد ارائه میکند، اظهار داشت: این کمکها در مبارزه با تروریسم نقش بسزایی ایفا کرده و این روند با توجه به وضعیت موجود ادامه پیدا خواهد کرد.
دیدار معاون وزیر خارجه انگلیس با نازنین زاغری در ابهام
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در مورد مذاکرات آلیستر برت، معاون وزیر خارجه انگلیس با وزارت امور خارجه درخصوص نازنین زاغزی هم بیان کرد: سفر معاون وزیر خارجه انگلستان به تهران یک سفر متعارفی است که تحت عنوان مذاکره سیاسی بین ایران و انگلیس انجام میشود – که مشابه این گفتوگوها را با کشورهای اروپایی و آسیایی داشتهایم و خواهیم داشت – نوبت طرف انگلیسی بود که به تهران سفر کند. بار پیش مقام ایرانی در لندن بود. قاسمی اضافه کرد: ما طبق معمول درخصوص مسائل مختلف اقتصادی، کنسولی و مسائل سیاسی فیمابین برجام و تحولات منطقه و بینالمللی صحبت کردیم. در این صحبتها با طرف انگلیسی درباره موضوع نازنین زاغزی که یک فرد ایرانی و دوتابعیتی است – که به لحاظ قوانین داخلی ایران افراد دوتابعیتی را نمیپذیریم- صحبت شد و نهایتا طرف انگلیسی دیدگاههایی را مطرح کرد. ایشان پاسخهایی را درباره سیستم قضایی و جرائم خانم زاغری دریافت کرد که بهخاطر دلایل انساندوستانه در مرخصی بود که در نهایت به خاطر این مرخصی و بیرون از زندان، تقدیر و تشکر شد.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان در مورد دیدار آلیستر برت، معاون وزیر خارجه انگلیس با نازنین زاغری هم اظهار داشت: خبر ندارم. تا جایی که خبر دارم چنین دیداری صورت نگرفته است.
جنگ روانی برای تخریب روابط ایران و عراق
بهرام قاسمی در مورد عملیات روانی علیه گردشگران عراقی در ایران عنوان کرد: فکر میکنم کانونهای معاند تمام عزم خود را برای تضعیف ایران و تخریب روابط خارجی ایران جزم کردهاند و در این راستا، برای ناکام گذاشتن سیاستهای خارجی ایران با سایر کشورها بهخصوص همسایگان با شدت بسیاری در حال تلاش هستند و جنگ روانی گستردهای را علیه ایران آغاز کردند.
وی با بیان اینکه من این موضوع را بدون اینکه چقدر برخی واقعیت دارد یا ندارد، میتوانم بگویم بخشی از جنگ روانی گسترده است، گفت: طی یکی، دو هفته گذشته بیش از هشت مورد است که در رابطه با ایران و عراق مطرح شده و سعی کردهاند میان دو کشور ایجاد تنش کنند و طرح موضوع به این شکل هم قابل بررسی است. نباید اجازه دهیم با بازنشر موضوعاتی که پایه جدی ندارند، این کانونها به موفقیت نزدیک شوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد