5 - 12 - 2022
روحانی همه ظرفیتهای دیپلماسی را بهکار گیرد
آرزو فرشید- دیپلماسی و گسترش روابط خارجی از جمله مسایلی است که با انتخاب حسن روحانی تحت عنوان رییسجمهور، بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
گسترش تعامل با کشورهای منطقه و جهان از جمله مطالبات مردمی است که رییسجمهور منتخب در شعارهای تبلیغاتی خود به آن پرداخت و به نظر میرسد با وجود اینکه دولت یازدهم هنوز به صورت رسمی کار خود را آغاز نکرده است همه منتظر اقدامات تازهای در این حوزه از سوی او هستند به همین دلیل است که شنیدن خبرهایی مبنی بر سفر روحانی به عربستان با وجود اعلام بیاطلاعی وزارت امور خارجه و تکذیب آن از سوی یکی از خبرگزاریها بازتاب گستردهای داشت.
علاوه بر این در روزهای اخیر شنیده شده است که دیپلماتهای باتجربه و کارکشته ایران بسته پیشنهادی به روحانی ارایه کردهاند تا براساس آن، رییسجمهور منتخب هیاتها و نمایندگان ویژهای به تعدادی از کشورها ارسال کند و مشکلات ایران در روابط بینالمللی و منطقهای را حلوفصل کند. روشن است که اعزام نمایندگان ویژه در شرایط کنونی میتواند آغاز فصل جدیدی در روابط تهران با دنیا باشد.
بدیهی است که برخی از چهرههای سیاسی کشور همچون وزرای امور خارجه در دولتهای قبل و روسای جمهور پیشین از جمله کسانی هستند که میتوانند با بهره گرفتن از ارتباطات قوی و تجربیات موثر خود در این عرصه، دولت یازدهم را یاری کنند.
لابی در عرصه بینالملل
عباسعلی منصوریآرانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه به «جهانصنعت» گفت: این اقدامات در دنیای دیپلماتیک مرسوم است.
وی افزود: رییسجمهورهای جدید از این طریق به صورت خصوصی دیدگاههای شخصی و کابینه آینده خود را تشریح میکنند.
منصوریآرانی توضیح داد: با این اقدامات میتوان کارها را خارج از چارچوب رسمی پیگیری کرد تا گاهی به صورت موردی و درخصوص یک مساله ویژه که اهمیت و حساسیت بیشتری دارد، انجام شود. نماینده مردم کاشان در مجلس خاطرنشان کرد: مذاکرات بینالمللی میتواند به صورت آشکار یا پنهان و رسمی یا غیررسمی صورت گیرد.وی این اقدام را موثر و مثبت دانست و افزود: گسترش ارتباطات به ویژه در سطح منطقه و بعد کشورهای غیرمتعهد و… از جمله استراتژیهای جمهوری اسلامی ایران است که باید با اولویتبندیهایی محقق شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی اظهار کرد: من فکر میکنم آقای روحانی با چنین اقدامی قبل از اینکه رسما اداره کشور را برعهده گیرد بهگونهای دیدگاههای خود را تعیین کرده است و به محض اینکه سکان را به دست گیرند با سرعت بیشتری امور را پیگیری میکند.
منصوریآرانی در مورد اینکه کدام افراد در داخل برای انجام این وظیفه مناسب هستند، گفت: کشورهای مختلف، افراد مختلفی را میطلبد. برخی افراد ممکن است قبلا در یک کشور سفیر، بازرگان و… بوده باشند یا با احزاب و رییسجمهور آن کشور آشناییهایی داشته باشند و میشود از ارتباطات ویژه آنها استفاده کرد. برخی افراد هم ممکن است به این جهت برگزیده شوند که از نظر دیدگاه به رییسجمهور منتخب نزدیکتر باشند.
وی با بیان اینکه مهم این است افرادی انتخاب شوند که بتوانند این پیام را عملیاتی کنند و با کشور موردنظر ناآشنا نباشند، اظهار کرد: این به نوعی استفاده از لابی در دیگر کشورهاست.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: حتی میتوان برای انجام این مهم از رییسجمهورهای پیشین هم بهره برد. مثلا استفاده از آقایهاشمی رفسنجانی در حوزه خلیجفارس تاثیر بسیاری در گسترش روابط با این حوزه دارد. همینطور آقای خاتمی در افزایش مناسبات با کشورهای اروپایی بسیار تاثیرگذار خواهند بود.
وی افزود: برخی افراد هم در میان نمایندگان مجلس هستند که قبلا سفیر بودهاند یا جایگاه ویژهای داشتهاند مثل آقای لاریجانی، آقای بروجردی یا آقای زاهدی که سفیر ایران در مالزی بودهاند. لازم است که از دیدگاههای این افراد استفاده کرد.
فصل استقرار صلح
نوذر شفیعی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز ضمن ابراز بیاطلاعی در خصوص انجام این اقدام از سوی رییسجمهور منتخب گفت: به طور کلی میتوان این را یک اقدام نمادین تعبیر کرد که حاوی پیام تازهای از سیاست خارجی ایران با هدف تعامل و همکاری با ملل مختلف است. به عبارتی فصل تازهای در سیاست خارجی کشور که فصل استقرار صلح در جهان است.وی با بیان اینکه گسترش همکاریها در سطح جهانی از جمله شعارهای روحانی پیش از انتخابات بود، اظهار کرد: به نظر من انجام این کارها به مصلحت است و پیامدهای مثبتی نیز برای کشور به همراه خواهد آورد.
شفیعی در پاسخ به این سوال که کدام یک از چهرههای سیاسی برای انجام این مهم مناسبتر هستند، گفت: این به تشخیص آقای روحانی بستگی دارد اما معمولا کسانی انتخاب میشوند که به سیاست تعامل و توسعه مناسبات با جهان اعتقاد داشته باشند و جهان نیز آنها را بشناسد.
سرعتبخشی به کارها
احمد شوهانی، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز در همین رابطه گفت: این اقدام حتی اگر خیلی هم مرسوم نباشد، اقدام مثبتی است که به تلطیف ارتباطات ما با دنیای خارج کمک میکند.
وی تاکید کرد: اکنون که دولت آقای روحانی به طور رسمی کار خود را شروع نکرده است این ارتباطات به صورت غیررسمی برقرار میشود اما باید بعد از روی کار آمدن رسمی دولت یازدهم همه این روابط صورت رسمی گیرد.
این نماینده مجلس افزود: این اقدام به سود رییسجمهور منتخب و کابینه وی خواهد بود و به کارها سرعت میدهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد