10 - 03 - 2024
رویارویی آمریکا و روسیه در بازار نفت
گروه انرژی- نفت هفته پرباری را پشت سرگذاشت؛ از افزایش نگرانیها نسبت به دورنمای تقاضای چین تا افزایش تقاضای آمریکا. هر دو عامل برای معاملهگران شرایط قابل پیشبینیتری را در هفته پیش رو فراهم کرده است که قرار نیست به این زودیها قیمت نفت کاهش یابد.
بسته شدن معاملات نفت برنت در کانال ۸۲ دلاری و معاملات وستتگزاس اینترمدیت در کانال ۷۸ دلاری علیرغم کاهش قیمتها نسبت به هفته گذشته، دورنمای افزایشی را پیش روی بازار نفت قرار داده است. آنطور که دنیس کیسلر نایبرییس بازرگانی شرکت BOK Financialمیگوید: در حالی که با توجه به محدودیت عرضه اوپک و تحریمهای روسیه که صادرات این کشور را کند کرده است، میزان عرضه به بازار، پایین باقی مانده است، اما به نظر میرسد تقاضای چین ضعیف شده و تقاضا در فصل رانندگی آمریکا هنوز شروع نشده است.
چین هفته گذشته، هدف رشد اقتصادی حدود ۵ درصد را برای سال ۲۰۲۴ تعیین کرد که بسیاری از تحلیلگران میگویند بدون محرکهای بیشتر، هدف بلندپروازانهای است.
دادههای منتشره در پنجشنبه گذشته، نشان داد واردات نفت به چین در دو ماهه اول سال در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳، افزایش یافته است، اما نسبت به ماههای قبل، کمتر بوده و روند خرید کمتر توسط بزرگترین خریدار نفت در جهان، ادامه یافته است.در بخش عرضه، اعضای اوپکپلاس یکشنبه گذشته، توافق کردند کاهش تولید داوطلبانه نفت به میزان ۲/۲ میلیون بشکه در روز را در سه ماهه دوم تمدید کنند و در بحبوحه نگرانیها از رشد جهانی و افزایش تولید خارج از گروه، از بازار حمایت بیشتری به عمل آورند.
براساس دادهها و تحقیقات شرکت «ریستاد انرژی»، تولید نفت در کشورهای اوپکپلاس در فوریه، ۲۱۲ هزار بشکه در روز نسبت به تولید ژانویه افزایش یافت.
شرکت خدمات انرژی بیکر هیوز روز جمعه اعلام کرد شرکتهای انرژی آمریکا در هفته گذشته، تعداد دکلهای نفتی را که معیاری برای ارزیابی تولید آینده است، با دو حلقه کاهش، به ۵۰۴ حلقه رساندند که پایینترین میزان از ۲۳ فوریه است.
بازارهای نفت، سیگنالهایی را در خصوص زمان کاهش احتمالی نرخ بهره در آمریکا و اتحادیه اروپا در دو روز معامله گذشته دریافت کردند. کاهش نرخ بهره میتواند با تقویت رشد اقتصادی، تقاضا برای نفت را افزایش دهد.
آمار رسمی نشان داد اقتصاد آمریکا در فوریه، ۲۷۵ هزار شغل جدید ایجاد کرده که فراتر از پیشبینی تحلیلگران از رشد ۲۰۰ هزار شغل در نظرسنجی رویترز بود، اما نرخ بیکاری هم افزایش و رشد دستمزدها کاهش یافت که نشان میدهد اقتصاد آمریکا ممکن است کند شود که گزینه کاهش نرخ بهره پیشبینیشده در ژوئن از سوی فدرالرزرو را روی میز نگه میدارد.
جروم پاول، رییس فدرالرزرو آمریکا، پنجشنبه گذشته گفت: بانک مرکزی تا کسب اطمینان از کاهش تورم به اندازه کافی برای شروع کاهش نرخ بهره، فاصله زیادی ندارد.
پیشبینی تازه آژانس
همزمان توریل بوسونی رییس بخش بازارها و صنعت نفت آژانس بینالمللی انرژی وضع عرضه نفت در سال ۲۰۲۴ میلادی را مطلوب ارزیابی کرد. به گفته او، بازار جهانی نفت با توجه به کندی روند رشد تقاضا، عرضه نسبتا مطلوبی دارد و این در حالی است که عرضه نفت از سوی آمریکا در حال افزایش است و بسته به آهنگ رشد تقاضای نفت در آینده، قدرت تقاضا در تابستان، هرگونه اختلال ناگهانی، امسال شاهد عرضه نسبتا مطلوبی در بازارهای جهانی نفت خام هستیم.
رییس بخش بازارها و صنعت نفت آژانس بینالمللی انرژی تاکید کرد: آژانس بینالمللی انرژی انتظار دارد شرایط بازارهای نفت به نسبت آرام باشد، اگرچه شماری از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) بهتازگی تصمیم گرفتند کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را که پیش از این برای سه ماهه نخست امسال اعلام شده بود تا پایان سه ماهه دوم تمدید کنند.
بوسونی گفت: در حالی که رشد تقاضای نفت در سال گذشته میلادی حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه بود، انتظار میرود این مقدار در سال ۲۰۲۴ کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز باشد.آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند عرضه جهانی نفت امسال به رکورد ۱۰۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز برسد که تا حدودی میتوان گفت بهطور کامل از سوی تولیدکنندگان خارج از ائتلاف اوپکپلاس از جمله ایالات متحده آمریکا، برزیل و گویان خواهد بود.
بوسونی گفت: این مقدار عرضه تاکنون برای پاسخگویی به رشد تقاضای جهانی نفت خام کفایت میکند.
روسیه روی خط بحران
درحالی که روسها از توافق اوپکپلاس برای ادامه محدودیت در عرضه دست پر بیرون آمدند، اما فشار آمریکا به این کشور برای محکمتر کردن تحریمها ادامه دارد. در این رابطه رویترز اعلام کرد پایانه نفتی دورتیول، یکی از پایانههای نفتی ترکیه در دریای مدیترانه با وجود دریافت حجم بیسابقهای از محمولههای نفتی روسیه در سال گذشته میلادی پس از دور تازه فشارهای آمریکا علیه مسکو، دیگر حاضر به پذیرش محمولههای نفتی این کشور نیست.
پس از اعمال تحریمهای غرب علیه روسیه بهدلیل تنشهای مسکو-کییف، ترکیه از سال ۲۰۲۲ به یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت خام و سوخت روسیه بدل شده است. روسیه در پی فشارهای تحریم مسیر محمولههای خود را از اروپا و آمریکا به سمت آسیا، ترکیه و آفریقا تغییر داد.شرکت گلوبال ترمینال خدمات (GTS) که پایانههای استان هاتای در جنوب شرقی ترکیه را اداره میکند، اعلام کرد به مشتریان خود خبر داده هیچ محموله نفتی را از روسیه نمیپذیرد.
شرکت ترکیهای گلوبال ترمینال خدمات تصمیم گرفته پذیرش محمولههای نفتی روسیه را متوقف کند و بر این اساس اواخر ماه فوریه ۲۰۲۴ به مشتریان خود اعلام کرد حتی اگر هیچگونه قانون تحریمی هم نقض نشود، هیچ محمولهای با مبداء روسیه را پذیرا نخواهد بود.در بیانیه این شرکت ترکیهای آمده است که همه عملیاتهای پیشین با قوانین تحریمی از جمله رعایت سقف قیمتی اعلامشده از سوی اتحادیه اروپا، اعضای گروه هفت و استرالیا مطابقت کامل داشته است.فشارهای آمریکا علیه مسکو، تجارت ترکیه و روسیه را تحت تاثیر قرار داده و بعضی از پرداختها برای محمولههای نفت وارداتی و صادرات ترکیه را مختل یا کُند کرده است.
دادههای شرکت تحلیل کشتیرانی کپلر نشان میدهد پایانه ترکیهای که واردات، صادرات و ذخیره سوخت و نفت خام را انجام میدهد در سال گذشته میلادی در مجموع ۱۱ میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه نفت خام و سوخت از مبداء روسیه دریافت کرده است.
تحلیلگران بر این باورند که تشدید تحریمهای روسیه به نفع چین و هند خواهد بود که نفت را با قیمت ارزانتری خریداری خواهند کرد و از سوی این فشارها میتواند بازار نفت را در هفته پیش رو تحتتاثیر قرار دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد