28 - 12 - 2022
سوریه از روسیه هواپیمای نظامی میخرد
دولت سوریه با رد تصمیمات اخیر اتحادیه عرب درخصوص این کشور اعلام کرد که قطعنامههای اتحادیه عرب دخالت آشکار در امور داخلی سوریه و نقض حاکمیت این کشور است و در راستای توطئهها علیه سوریه قرار دارد.
به گزارش ایسنا، یک مقام مسوول دولت سوریه تصمیمات اخیر اتحادیه عرب علیه سوریه را به شدت رد و اعلام کرد قطعنامههای اتحادیه عرب علیه سوریه با اساسنامه این سازمان مغایرت کامل دارد و دخالت آشکار در امور داخلی سوریه محسوب میشود.
وی در ادامه افزود: این اقدام اتحادیه عرب نقض آشکار حاکمیت سوریه است و در چارچوب توطئهها علیه کشور قرار میگیرد.
این مقام مسوول ادامه داد: وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب تلاشهای دولت سوریه برای اصلاحات در کشور را نادیده میگیرند و حملات گروههای مسلح علیه مردم و نظامیان سوریه را نیز به حساب نمیآورند و تلاش میکنند که مساله سوریه را بینالمللی کنند.
وزارت امور خارجه روسیه نیز با صدور بیانیهای بر ادامه تلاشهای اتحادیه عرب جهت پایان دادن به وضعیت کنونی سوریه بدون هیچگونه دخالت خارجی در این کشور تاکید کرد.
براساس این بیانیه، وزارت امور خارجه روسیه از دولت و گروههای مخالف در سوریه خواسته است تا تلاشهای خود را برای پایان دادن به وضعیت کنونی و آغاز مذاکرات شروع کنند.
از سوی دیگر عربستان اعلام کرد که ناظران خود را از جمع ناظران اتحادیه عرب در سوریه بیرون میکشد و دیگر در این ماموریت مشارکت نمیکند.
اتحادیه عرب موافقت کرد ماموریت ناظران این اتحادیه در سوریه یک ماه دیگر تمدید شود.
سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان در نشست وزرای امور خارجه اتحادیه عرب که در قاهره برگزار شد، اعلام کرد: وضعیت دیگر نباید ادامه یابد و ما ادامه خشونتها علیه ملت سوریه را تحمل نمیکنیم!
نماینده آلمان در سازمان ملل نیز با استقبال از قطعنامههای اتحادیه عرب درخصوص سوریه گفت: این مساله قواعد بازی درخصوص دخالت شورای امنیت در مساله سوریه را عوض میکند.
دولت وحدت ملی
از سوی دیگر ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس با استقبال از خواستههای اتحادیه عرب درخصوص کنارهگیری بشار اسد، رییسجمهور سوریه گفت: خشونتها در سوریه همچنان ادامه دارد و این به آن معنی است که نظام سوریه صلاحیت خود را از دست داده و باید اسد کنارهگیری کند. وزیر امور خارجه قطر نیز اعلام کرد که اتحادیه عرب با قطعنامههای اخیر خود به شورای امنیت میرود تا شورای امنیت این قطعنامهها را تایید کند و در صورتی که سوریه این قطعنامهها را رد کند از سوی شورای امنیت مورد تحریم قرار میگیرد.
اتحادیه عرب در پایان نشست خود که در سطح وزیران خارجه برگزار شد از دولت سوریه خواست تا طی دو ماه دولت وحدت ملی با مشارکت مخالفان و نظام حاکم این کشور تشکیل شود،ضمن اینکه در این نشست بر ضرورت توقف اقدامات خشونتآمیز از سوی تمامی گروهها با هدف حمایت از شهروندان سوری تاکید کرد و از دولت سوریه خواست تا تمام بازداشتشدگان را آزاد کرده و تجهیزات نظامی خود را از مناطق مسکونی این کشور خارج کند.
از سوی دیگراتحادیه عرب از بشار اسد، رییسجمهور این کشور خواست تا اختیارات خود را به معاون اول خود برای همکاری با دولت وحدت ملی تفویض کند. دولت وحدت ملی نیز باید برای تحقق امنیت و ثبات در کشور تلاش کند. همچنین هیاتی مستقل برای تحقیق درخصوص نقض حقوق شهروندان در سوریه تشکیل شود و دولت وحدت ملی شرایط را برای برگزاری انتخابات مجمع موسسان با نظارت کشورهای عربی و بینالمللی طی سه ماه از تشکیل دولت وحدت ملی فراهم کند. این جمعیت مسوولیت تدوین قانون اساسی جدید در سوریه را برعهده خواهد داشت.
اتحادیه عرب همچنین نبیل العربی، دبیرکل این اتحادیه را موظف به تعیین فرستاده ویژه در سوریه برای پیگیری روند سیاسی در این کشور کرد.
هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق نیز عنوان داشت: اگر اعضای اتحادیه عرب گزارش ناظران را قبول ندارند برای حلوفصل مساله سوریه چه راهکاری باید محقق شود.
اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد که وزرای امور خارجه این اتحادیه قطعنامهای را تصویب کردند که طی آن تحریمهای جدیدی علیه سوریه وضع شده است.
کاترین آشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت: این قطعنامه فشارهای جدیدی را علیه مسوولان سوری اعمال خواهد کرد و پیام آشکاری از سوی اتحادیه عرب به سوی مقامات سوری است تا هرچه زودتر خشونتها در این کشور پایان یابد.
جنگنده های روسی در خدمت دمشق
به گزارش فارس به نقل از روزنامه «کامرسانت»، روسیه و دمشق قرارداد جدیدی در خصوص فروش ۳۶ فروند هواپیمای رزمی- آموزشی «یاک-۱۳۰» امضا کردهاند. این قرارداد بلافاصله بعد از آنکه مقامات دمشق پیشپرداخت آن را بپردازند، اجرا خواهد شد.
یک مقام شرکت «راس آبارون اکسپورت» با اعلام خبر امضای این قرارداد بین مقامات مسکو و دمشق گفت: در ماه دسامبر طرفین کارهای اولیه مربوط به این قرارداد را کرده و در نهایت این قرارداد به امضا رسید. به گفته وی، ارزش کلی این قرارداد حدود ۵۵۰ میلیون دلار (تقریبا ۳/۱۵ میلیون دلار برای هر هواپیما) است.
به گفته منابع خبری، براساس توافقات صورت گرفته، کارخانه هواپیماسازی ایرکوتسک روسیه وظیفه ساخت ۵۵ فروند هواپیمای رزمی- آموزشی «یاک-۱۳۰» را به سفارش شرکت «راس آبارون اکسپورت» دارد.
کارشناسان معتقدند این قرارداد فروش سلاح و تجهیزات نظامی به سوریه ممکن است سرنوشت قراردادهای نظامی روسیه با لیبی را پیدا کند که بعد از اعمال تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مقامات مسکو را وادار کرد که از اجرای آنها صرفنظر کنند که در پی آن خسارت مالی بالغ بر چهار میلیارد دلار به روسیه وارد شد.
نگرانی آمریکا
ویکتوریا نولاند، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که مقامات واشنگتن قصد دارند از روسیه در مورد فروش هواپیماهای روسی به سوریه توضیح بخواهند.
نولاند گفت: ما بیش از یک ماه است که نگرانی شدید خود را از این مساله اعلام کرده و معتقدیم هر کشوری که با دولت سوریه به تجارت تسلیحات نظامی میپردازد باید در این مورد دوباره فکر کرده و تجدید نظر کند چراکه این کشور از لحاظ تاریخی در جهت درستی قرار ندارد و این تسلیحات ممکن است بهدست افراد نادرست افتاده و از آنها استفاده نابجا شود.وی یادآور شد: ما خبر مربوط به تحویل هواپیماهای روسی به دمشق را شنیدیم.
اگر بخواهیم بهطور جدی در این مورد صحبت کنیم باید بگویم این مساله باعث نگرانی شده است. در حال حاضر جفری فلتمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در مسایل مربوط به خاورمیانه به مسکو سفر کرده است و من فکر میکنم که وی نگرانیهای مقامات واشنگتن در این رابطه را به اطلاع طرف روسی خواهد رساند.سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پیش از این هم نگرانی مقامات واشنگتن از ادامه همکاریهای نظامی روسیه با دولت سوریه و تحویل تسلیحات نظامی روسی به این کشور را اعلام کرده بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد