13 - 12 - 2019
شکلگیری اقتصادی نوین
مجتبی صدریا- تواضع وقتی بیانگر یک قدرت اخلاقی باشد اثرگذاریاش خیلی زیاد میشود. در مدت اقامت کوتاهم در ژاپن، باید حداکثر کارایی و بهرهگیری و بهتر فهمیدن آنچه که در حال تدوین است از سوی من انجام میگرفت. با فردی ملاقات داشتم که سابقا در دانشکده مطالعات جامعه مرکزی توکیو باهم همکار بودیم و در آن دوره همکاری، بیشتر مواقع از حال هم باخبر میشدیم و گهگاهی در پروژه، سمینار یا کارگاهی مشترک حضور داشتیم.
با دفترش تماس گرفتم و پس از اطلاع دادن محدودیت اقامتم، خواستار یک ملاقات شدم. دفتر وی در طبقه بیست و چهارم بنایی جدید مستقر شده است و قرار بود بعد از جلسه آن روزش همدیگر را ملاقات کنیم. از مشغله کاری او آگاه بودم و بنابراین تعیین این قرار برپایه تواضعش صورت گرفت.
بلافاصله بعد از ورود من به دفترش قهوه و شیرینی سرو شد و او بیمقدمه شروع کرد. آغاز صحبتش اینگونه بود: «قرن بیستم، قرن انرژی و نفت بود ولی دو دهه از قرن بیست و یکم گذشته است و دنیا امروز ماده اولیه جدیدی را پروسس میکند. هم ماده اولیه و هم روند پروسس کردن بسیار ظریفتر، پراکندهتر و وسیعتر از نفت و انرژی قرن بیستم است. امروز ماده اولیهمان دیتا شده است، همه جا و روندهایی که سازمان میدهیم دیتا پروسسینگ است. این صفحه جدیدی از اقتصاد جهانی است که مشهورترین موسسات جمعآوریکننده دیتا و پروسسکننده آنها هر روز در خطر کهنه شدن قرار دارند.
جاده اینترنت از جادههای دریایی دیروز برای حمل مواد خام اولیه حیاتیتر شده است؛ چه دستهایی و چه توانایی برای پروسس کردن داریم و چه قدرتی در سرعت انتقال.»
حال نظر من در این باره این است: «مشکل ما اینجاست که در عادتهایمان گیر میکنیم، تصویرمان از خودمان شاید ربطی به واقعیتهای ممکن امروز نداشته باشد بلکه حسهای کِرخ شده منتج از عادتهای دیروزمان است، این حسهای کِرخ شده توانایی درک و تحلیل واقعیات جدید را ندارند. امروز چالش اساسی بشر بین وزن سنگین عادات گذشته و ضرورت هر چه بیشتر پویاییهای نوین است. اگر رییس یک شرکت دادهپردازی سودآوری شرکت خود را در پناه خیانت به امانت دادههایی که در اختیار وی قرار داده شده است میبیند شاید حتی سودی هم برای خود تامین کند ولی یقینا احیای اعتبارش مشکل خواهد بود. امروز یک نوجوان ۱۰ ساله که خود را یک «گِیمِر» تعریف میکند به نظام کنترل سرعت انتقال دیتا که به علت ناتوانی در پاسخدهی به نیازهای اقتصادی دیتا و دیتا پروسسینگ شکل گرفته است اعتراض دارد.
این ماجرای کُند شدن انتقال دادهها در برخی از کشورهای دنیا ازجمله چین، روسیه، ویتنام و هندوستان به سیاست کشوری تبدیل شده است که قواعد محدودکننده دیتا پروسسینگ را به عنوان ابزار قدرت سیاسی تعریف میکنند و این دست از مشکلات توسط نوجوانان و جوانان این کشورها مطرح میشود.
پس از یک طرف شرکت دیتا پروسسینگی که دیتاهای مشترکین خود و امانتشان را تضمین نمیکند مورد اعتراض است و از طرف دیگر سیاستهای کنترلکننده انتقال دیتا نیز مشکل توجیهی دارد. این تناقضات در دنیای پیچیده و اجبارا غیرمتمرکز دیتا، پروسسینگ دیتا و انتقال دیتا ضروریات نوینی را برای ضابطهمند کردن بینالمللی این حیطه جدید اقتصاد متصل به دیتا به وجود آورده است.»
Modjtaba.sadria
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد