2 - 01 - 2023
صفر- صفر مساوی
گروه بینالملل- مذاکرهکنندگان ایرانی روز یکشنبه وارد مسکو شدند. هتل «حلقه طلایی» روز دوشنبه ساعت ۱۱ به وقت محلی میزبان آغاز دور نخست مذاکرات بود. این مذاکرات هستهای در حالی تا به امروز در جریان است که موفقیت برای هر دو طرف به همان اندازه که مهم بوده، مبهم ارزیابی میشود.
ادامهدار شدن مذاکرات فرصتهای هر دو طرف را کاهش میدهد. سه دور مذاکره اگر به دور چهارم برسد از یکسو تحریمها فشار بیشتری بر ایران وارد خواهند کرد و از سوی دیگر غرب باز هم مدعی میشود که ایران زمان بیشتری برای غنیسازی اورانیوم کسب کرده است.کارشناسان معتقدند دو طرف به دنبال کسب نتیجه از این مذاکرات هستند اما انفعال روز گذشته مقامات طی مذاکرات صبح و بعدازظهر نگرانیها در مورد نتایج این دور را افزایش داده است.این دور از مذاکرات از آن جهت اهمیت دارد که ایران تنها چند هفته تا اول جولای (۱۰ تیرماه) که تحریمهای اتحادیه اروپا اجرایی خواهند شد، فاصله دارد و غرب با اجرایی شدن این تحریمها تمام اهرم خود برای مذاکره با ایران را از دست خواهد داد. همانقدر که ایران خواستار کنار گذاشته شدن این تحریمهاست، اتحادیه اروپا نیز با بحرانی که قاره سبز را در بر گرفته، مشتاق اجرای آنها نیست و باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا نیز در آستانه انتخابات نوامبر (آذرماه) ترجیح میدهد از تلاطم بازار بکاهد، نه اینکه با گسترش تحریمها که بخش انرژی ایران را نشانه رفته، قیمت نفت را به اوج برساند و تهدیدی دوباره برای اقتصاد کشورش و آینده سیاسی خود ایجاد کند.اولین نشست مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ متشکل از روسیه، چین، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان صبح روز گذشته ۲۹ خردادماه در حالی برگزار شد که سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رییس هیات مذاکرهکننده ایران پیش از آغاز گفتوگوها گفت که این مذاکرات «آزمونی بزرگ» برای کشورهای غربی است تا نشان دهند که «آیا با پیشرفت ملت ایران موافق هستند یا نه.» با این حال خبرگزاری فرانسه به نقل از یکی از اعضای هیات مذاکرهکننده ایران گزارش داد که فضای گفتوگوهای مسکو «مثبت نیست.» این دیپلمات ایران پس از چندین ساعت مذاکره دو طرف در نشست صبح روز گذشته گفت که «تعیین چارچوب (برای مذاکرات) مشکل اصلی است.»آنچه طی مذاکرات صبح روز دوشنبه مطرح شد، تکرار خواستههای پیشین از سوی دو طرف بود؛ غرب همچنان خواستار توقف غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد، خروج ذخایر اورانیوم غنیشده در سطح بالاتر از پنج درصد از ایران و تعطیلی یک واحد غنیسازی اورانیوم در نزدیکی شهر قم است و ایران نیز در مقابل بار دیگر خواهان لغو تحریمها و به رسمیت شناختن حق ایران برای غنیسازی اورانیوم شد.
با این حال انتظار میرود روسیه به عنوان میزبان مذاکرات و حامی کنار گذاشتن تحریمهای غرب علیه ایران، نقشی فعالتر در این دور ایفا کند. مقامات ایرانی و روسی روز گذشته ساعت شش به وقت محلی با یکدیگر دیدار کردند و برخی کارشناسان معتقدند تبادلنظر این مقامات در مذاکرات امروز بازتاب خواهد داشت.دور پیشین این گفتوگوها در روزهای سوم و چهارم خردادماه (۲۳ و ۲۴ ماه می) در بغداد برگزار شد اما براساس گزارشها، در پایان دو روز گفتوگو دو طرف پذیرفتند که «اختلافاتی جدی هنوز وجود دارد» هرچند آقای جلیلی گفت که این مذاکرات «در فضای خوبی برای طرح شفاف دیدگاهها» برگزار شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد