3 - 12 - 2022
مذاکرات ایران و ۱+۵ به بنبست نزدیک شد
گروه بین الملل – مذاکرات مسکو پایان یافت اما روند مذاکرات ادامه خواهد داشت؛ این بار در استانبول، برای بررسی ابعاد فنی برنامه هستهای ایران توسط کارشناسان، نتیجهای که باب مذاکرات را باز میگذارد تا با تلاش طرفین دستاوردی مطلوب گرچه زمانبر حاصل شود اما به ادعای برخی رسانههای خارجی مذاکرات هستهای ایران با شکست روبهرو شده است. روزنامه واشنگتن پست روز گذشته گزارشی با تیتر «شکست مذاکرات ایران- آیا اوباما اعتراف خواهد کرد» و همچنین سرمقالهای با تیتر « بنبست هستهای ایران» را به چاپ رساند و در گزارش خود نوشت: نیویورک تایمز گزارش میدهد که دیپلماتهای حاضر در مذاکرات مسکو در تقلا برای جلوگیری از شکست مذاکرات از برگزاری دور دیگری از مذاکرات در سطح فنی طی ماه آینده خبر دادند اما این نظر خندهدار است و باید گفت مذاکرات شکست خورده است. به نظر میرسد مذاکرات بیشتر با هدف حفظ چهره اوباما و دور نگه داشتن اسراییل از طرح دوباره حمله نظامی به ایران صورت گرفت تا دستیابی به اهداف مشخص غرب. این در حالی است که واشنگتن پست در سرمقاله خود مدعی شد مذاکرات با ایران در مورد برنامه هستهای به بنبست نزدیک شده، نتیجهای که نباید تعجبآور باشد. طی مذاکرات روز دوشنبه و سهشنبه در مسکو، نمایندگان ایران همچنان به مخالفت با توافق موقتی که خطرناکترین بخشهای این برنامه را در ازای امتیازات اقتصادی نسبتا کم از سوی گروه ۱+۵ متوقف میکرد، ادامه دادند. این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره به اینکه اشتون بسته پیشنهادی خود مبنی بر توقف غنی سازی ۲۰ درصدی، تعطیل شدن سایت فردو و خروج ذخایر اورانیوم ایران به خارج از کشور را ارایه کرده و حال زمان تصمیمگیری ایران است، مدعی شد: پیش از آنکه ایران بتواند انتخابی داشته باشد، تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا اجرایی میشوند و افزایش فشارها بر اقتصاد ایران در کنار تهدیدهای اسراییل برای حمله نظامی به ایران که بیش از پیش قوت خواهد گرفت، امکان اینکه مقامات عالیرتبه ایران بسته موقت غرب را بپذیرند و به جای ویرانی اقتصادی و ورود به جنگ، غنیسازی اورانیوم را متوقف کنند، افزایش میدهد.
تنها عنصر غایب؛ ارایه امتیاز جدید
این در حالی است که روزنامه کریستین ساینس مانیتور نیز روز گذشته در فاصله صبح تا عصر طی دو گزارش جداگانه با دو تیتر «مذاکرات هستهای ایران تنها یک نتیجه دارد؛دیدار دوباره» و «مذاکرات هستهای ایران؛ برنامه جدید به سختی شکست را پنهان میکند» نوشت: تنها عنصری که در پنج دوره ماراتن مذاکرات هستهای ایران غایب بود، ارایه امتیازات جدید از سوی دو طرف برای نشان دادن
حسن نیت بود. دو طرف اعلام کردهاند که پیشنهادات خود را ارایه کردهاند و تصمیمگیری طرف مقابل میتواند منجر به پیگیری دیپلماسی و جلوگیری از بروز جنگ شود. هر دو طرف از زبان مشابهی برای توصیف «شکافهای چشمگیر» موجود استفاده میکنند. این روزنامه آمریکایی در گزارش دوم خود مدعی شد: دور سخت و پرتنش مذاکرات هستهای ایران در مسکو بدون توافق به پایان رسید اما قدرتهای جهانی با ترس از پیامدهای شکست در مذاکرات و بدون آنکه قادر باشند توافقی اندک با ایران کسب کنند برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات در ماه جولای برنامهریزی کردند اما تعیین زمانی دیگر برای ادامه دادن این روند دیپلماتیک نتوانست چشمانداز تاریک رسیدن به توافق با ایران را پنهان کند و این امر باعث تحریک بازارهای نفتی و افزایش احتمال بروز مقابله نظامی در خاورمیانه میشود که همه از عناصر اصلی مطرح در مبارزات ریاست جمهوری آمریکا هستند. ناکامی دو طرف برای رسیدن به اتفاق نظر، تاثیراتی را بر بازار نفت خواهد داشت اما به نظر میرسد این بنبست مساله ایران را برای باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا بیش از پیش پیچیده کند. از یکسو جنگطلبان سیاست خارجی با اطمینان از شکست رویکرد دیپلماتیک اوباما در قبال ایران خبر خواهند داد و خواستار افزایش فشارها بر ایران و همکاریهای نزدیکتر با اسراییل میشوند و در سوی دیگر صلحطلبان سیاست خارجه اوباما را به دلیل عدم سازش با ایران و ناکامی در آرام کردن فضای جنگ مورد سرزنش قرار خواهند داد. همان طور که رابرت رایت، مفسر مجله آمریکایی آتلانتیک گفته، اوباما با رد هرگونه توافق با ایران به سوی جنگ میرود.
در عین حال گاردین، روزنامه انگلیسی نیز طی گزارشی با تیتر «تنزل سطح مذاکرات هستهای ایران» به تقابل کارشناسان فنی و معاونان پس از ناکامی دیپلماسی مقامات ارشد برای حل اختلافات اشاره کرد. این روزنامه انگلیسی مدعی است ایران و شش کشور برای حل اختلافات در مورد آینده برنامه هستهای ایران شکست خوردند و حال روابط به سطح کارشناسان تنزل یافته و مشخص نیست که چه حدودی از بحث فنی میتواند به بهبود این شکاف سیاسی قابل توجه کمک کند. مقامات طرفین تاکید دارند که تنزل سطح مذاکرات راهی برای شکست کامل دیپلماسی است چراکه به خوبی میدانند اعلام شکست مذاکرات میتواند احتمال حمله نظامی اسراییل به تاسیسات هستهای ایران را افزایش دهد. گفته میشود تصمیمها برای برگزاری جلسات فنی از آن جهت صورت گرفت که از اعلام به بنبست رسیدن مذاکرات تحت نظارت دولت روسیه اجتناب شود. آسوشیتدپرس نیز گزارش مذاکرات دو روزه مسکو را با تیتر «مذاکرات هستهای ایران در سطح پایینتر ادامه خواهد داشت» پوشش داده و ادعا کرده است: مذاکرات مقامات ارشد ایران و شش کشور با شکست روبهرو شد و همین امر فرصت اسراییل برای استفاده از این شرایط و مطرح کردن این مطلب که گزینه نظامی تنها راه متوقف کردن ایران از دستیابی به تسلیحات هستهای است را افزایش میدهد.
نماینده فرانسه در گروه ۱+۵ با اشاره به شکاف عمیق میان دو طرف هشدار داد که تحریمها ادامه مییابند تا ایران مجبور به سازش هستهای شود. روزنامه لسآنجلس تایمز نیز با عنوان «مذاکرات برنامه هستهای ایران هیچ موفقیتی در پی نداشت» به تشریح شرایط مذاکرات پرداخت و نوشت: مذاکرات ایران و شش کشور در کاهش اختلافات ناکام ماند. هیچ جلسهای در سطح مقامات ارشد برنامهریزی نشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد