5 - 02 - 2023
میدان یولاتان به یک قدمی پارسجنوبی رسید
همزمان با ساخت فاز دوم خط لوله گاز وارداتی ترکمنستان، مذاکرات دو همسایه برای افزایش حجم واردات گاز طبیعی تا سقف ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال آغاز شده است .با افزایش ذخایر گاز طبیعی میدان یولاتان جنوبی ترکمنستان به ۱۳ تا ۲۱ تریلیون مترمکعب عملا این میدان گاز همسایه شمالی ایران از نظر حجم ذخایر به یک قدمی میدان مشترک پارسجنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان رسیده است.
به گزارش پانانیوز، میدان پارسجنوبی با در اختیار داشتن بیش از ۲/۱۴ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز طبیعی و ۱۹ میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی یکی از بزرگترین میادین گازی دریایی جهان است. این میدان مشترک گازی روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیجفارس قرار دارد در بخش ایرانی مساحت این میدان گازی حدود ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع است که سهم متعلق به ایران سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.
براساس برآوردهای انجام گرفته ذخیره گاز میدان پارسجنوبی حدود هشت درصد از کل گاز جهان و نزدیک به ۵۰ درصد از ذخایر گاز ایران را تشکیل میدهد. مطالعات انجام گرفته توسط موسسه گافنی نشان میدهد که با افزایش ذخایر گاز میدان یولاتان جنوبی ترکمنستان، این میدان جای پارسجنوبی را به عنوان بزرگترین میدان گازی منطقه خاورمیانه را گرفته است.
دومین میدان گازی جهان
موسسه گافنی، کلین اند اسوشیتس انگلیس با بیان اینکه میدان گازی یولاتان جنوبی ترکمنستان با ذخایر برآوردی ۲۱ تریلیون و ۲۰۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، دومین میدان بزرگ گازی در جهان است، اعلام کرده است: این میدان دارای ۱۳ تریلیون و یکصد میلیارد تا ۲۱ تریلیون و ۲۰۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی است. این در حالی است که مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۸ میلادی روی میدان گازی یولاتان جنوبی، مقدار ذخایر این میدان گازی ۴ تا ۱۴ میلیارد مترمکعب برآورد شده بود.
جیم ژیلت، مدیر برنامههای توسعه تجارت موسسه گافنی با اعلام اینکه برآوردهای جدید درباره ذخایر گاز طبیعی میدان یولاتان جنوبی، این میدان را پس از میدان گازی پارسجنوبی ایران، دومین میدان بزرگ گازی جهان معرفی میکند، تصریح کرد: میدان گازی یولاتان جنوبی را به عنوان ششمین میدان بزرگ گازی جهان معرفی کرده بود.
از سوی دیگر با دریافت آمار و دادههای اضافی، برآوردهای کنونی از ذخایر گازی دو میدان یولاتان جنوبی و یاشلار احتمال دارد دوباره افزایش یابد به طوری که یاشلار یک میدان گازی جداگانه است که ۵۰۰ میلیارد تا یک تریلیون و ۴۵۰ میلیارد مترمکعب ذخایر گازی دارد.
مشتری دست به نقد
به گزارش پانا نیوز، ترکمنستان در سال ۲۰۰۹ میلادی با امضای یک قرارداد ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری، توسعه میدان گازی یولاتان جنوبی را به شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی)، شرکتهای اینترنشنال الجی و هیوندای کرهجنوبی و پتروفک امارات واگذار کرده است.ترکمنستان از ۱۵ سال گذشته تاکنون در قالب این قرارداد متعهد شد تا صدور گاز به ایران را با قیمت ثابت و به تدریج تا سقف سالانه هشت میلیارد مترمکعب افزایش دهد ضمن اینکه در سال ۲۰۰۷ میلادی نیز متعهد شد سالانه ۱۴ میلیارد مترمکعب گاز به ایران تحویل دهد.
تاکنون این حجم صدور گاز با ساخت خط لوله انتقال گاز ترکمنستان به ایران موسوم به «کربچه- کردکوی» به طول تقریبی ۲۰۰ کیلومتر انجام شده است و به استناد قرارداد پیشین، کربچه به عنوان نقطه آغاز طرح در خاک ترکمنستان و کردکوی نیز به عنوان نقطه تحویل گاز در خاک ایران مشخص شده بودند. به این ترتیب واردات گاز ایران از ترکمنستان از سال ۱۳۷۶ شمسی آغاز شد و به تدریج تا سال ۱۳۷۹ به ۳/۳ میلیارد مترمکعب و در سالهای اخیر به بیش از شش میلیارد مترمکعب افزایش یافته است. در همین حال، همزمان با ساخت فاز دوم خط لوله گاز وارداتی ترکمنستان، مذاکرات دو همسایه برای افزایش حجم واردات گاز طبیعی تا سقف ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال آغاز شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد