29 - 11 - 2022
نفت سر سفره نیامد، سفرهای هم نماند!
شهره ماهیصفت- شاید خصلت پایان دوره هر مدیریتی، ختم عرض ارادتهای ناآگاهانه بوده است اما آنچه در خاطر اذهان عمومی از انتخابات دولت نهم باقی ماند، سادگی و سادهپوشی رییس دولت نهم و دهم در عین بیان انتقادات صریح و حتی در برخی موارد غیرواقعی برای اثبات حقانیت خود در برقراری عدالت و خدمتگزاری بود.
القاب متفاوت و رجایی شدنهای بیپروا از مواردی مشهود برای حمایت از ایشان بود و اکنون پس از دو دوره دامن انتقادات به حدی فراگیر است که رییسجمهوری خبر از دست و پای بسته برای خدمت به مردم را عنوان میکند!یکی از منتقدان عملکرد دولت نماینده مردم آبادان است، نماینده شهری در سرزمینی ثروتمند از نفت اما فقیر از حمایت که زیر سفرههای نانشان نفت به آرامی خوابیده اما نان خالی سهم آنان است، این مردم صبور که این ماهها با پدیده گرد و غبار هم مشکلات جانی و مالی زیادی را متحمل شدهاند با اتمام دولت عدالت همچنان عدالت را در سفرههایشان میجویند!محمدسعید انصاری، پیرامون مسایل روز کشور در آستانه انتخابات ریاستجمهوری در این گفتوگو همراه ماست، آنچه در پی میآید ماحصل این
گفتوگو است:
آقای انصاری جنابعالی چه برآورد منطقی و علمی نسبت به وضعیت کشور در شرایط تحریم از درآمدهای سرشار نفتی و کارنامه دولت موسوم به عدالت دارید؟ ارزیابی شما به اختصار از این شرایط چیست؟
متاسفانه نسبت به وعدهها حمایتهای زیادی از ایشان برای تصدی دولت نهم از سوی برخی مسوولان و مردم انجام شد، اما آقای احمدینژاد به هیچ کدام از آن وعده و قرارها عمل نکرد، اگرچه کارهای خوبی هم انجام شد اما در مجموع آنچه موجب شود رضایت حداقل را در بحران اقتصادی جهان و تحریم کشورمان لحاظ و عملیاتی کند به وقوع نپیوست.
رییسجمهور بر قرار خود، بر قرار نبود! ابتدا گفت نفت را سر سفرههای مردم میبرد حال آنکه نه نفتی آمد و نه سفرهای ماند! وعدههای شیرین سرانجامی نداشت و باور ساده مردم را این وعدههای شیرین در نهایت تلخ کرد.
فقط در مورد نفت این اتفاق افتاد، آیا موارد دیگر طبق برنامه و وعدههای ایشان عملیاتی شد؟
خیر، در بسیاری موارد متاسفانه آقای احمدینژاد با بیبرنامگی و اتخاذ تصمیمات هیجانی، غیرعلمی و تغییرات ناکارشناسانه کابینه معضلات و مشکلات زیادی را به وجود آورد. در بحث کشاورزی هم در حالی که کشور میتوانست به لحاظ محصولات متنوع و شرایط مناسب حرف اول را در دنیا بزند، نه تنها موفق نبود بلکه بر مشکلات آن حوزه هم اضافه شد، برای مثال خرما در کشور ما با سرمایهگذاری مطمئن و درست و مدیریت مطلوب میتوانست در سطح دنیا مطرح شود در صورتی که اینگونه نشد همچنین در بخش فرهنگی وضعیت آموزش و دانشگاهها همچنان اندر خم یک کوچه است. طی هشت سال برای میشد کشور را از نو بسازیم، مگر جنگ ویرانی به جا نگذاشت اما با همت مسوولان و با صبوری مردم دوباره کشور را ساختیم. هشت سال برای دولت عدالت عمر کمی نبود و واقعا از دست رفت. در حوزه سیاست خارجی هم توفیق چندانی حاصل نشد. در حوزه اقتصاد با طرح شدن هدفمندی یارانهها و توزیع پول بین مردم ضمن افزایش تورم مشکلات اقتصادی و اجتماعی زیادی پدید آمد. مردم نیز با این چندر غاز نتوانستند از عهده افزایش چند برابری قیمت کالا و خدمات و همچنین هزینههای جاری برآیند. تولید دچار رکود شد، کارخانهداران به بانکها بدهکار شدند، بیکاری افزایش یافت و در کنار آن همه چیز دو الی سه برابر گران شد!
از نظر جنابعالی طرح هدفمندی یارانهها موجب شد که اقتصاد کشور به این شرایط برسد؟
البته تاثیرات منفی طرح هدفمندی و نوع اجرای آن از تحریمها بیشتر بود. ببینید در شرایط تحریم ما به دلیل در اختیار داشتن ثروت نفت مشتریان زیادی داریم که عدم خرید از کشور ما موجب آن میشود که خودشان دچار دردسر شوند از سوی دیگر قیمت نفت هم دائم در حال افزایش است پس اجرای منطقی طرح هدفمندی یارانهها و محل منبع درآمد مابهالتفاوت درآمد نفت موجب عمران، آبادانی و توسعه و شکوفایی اقتصاد، رشد تولید و بهرهوری میشد.
در حال حاضر کاهش ارزش پول، رکود تولید، افزایش بیکاری، عدم احساس امنیت برای سرمایهگذاری، نوسان بازار ارز و… موارد مشهودی از بیبرنامگی و تصمیمات غیرعلمی دولت است.
شما به عنوان نماینده مجلس آیا این موضوعات را به رییس دولت اعلام کردهاید؟
نمایندگان بارها دغدغههای خود را به رییسجمهور اعلام کردند و همکاریهای لازم نیز برای پیشبرد برنامههای دولت داشتهاند اما متاسفانه ایشان توجهی ندارند. من در سفر اخیر رییسجمهور به خوزستان و اهواز به نشان اعتراض به عملکرد ایشان به آنجا سفر نکردم. رییسجمهور در آنجا اعلام کردند که جلوی کار و خدمتگزاری ایشان را گرفتهاند!
شاید منظورشان مجلس هم باشد، اما واقعا نمونه آخر و بارز بودجه بود که درآمدها در مقایسه با هزینهها قابل قیاس نبود! موارد غیرعلمی و غیرکارشناسانهای در بودجه مطرح شد اما در نهایت مجلس همکاری با دولت را لحاظ کرد. ایشان در انتخابات نهم و دهم ریاستجمهوری با تخریب دیگران از خود سلب مسوولیت میکردند. هشت سال رییسجمهوری بود که حرف هیچ کس را قبول نداشت، عزل و نصبهای خودخواهانه و غیرکارشناسانه داشت تا جایی که وزیر در هواپیما عزل میکرد یا اگر به حرفش گوش نمیکردند یا انتقاد میکردند، عزل میشدند. این درست نیست که شخص به خاطر لجبازی یک کشور را به بازی بگیرد.
از دیدگاه جنابعالی تدبیر مقام معظم رهبری در نامگذاری سالجاری با عنوان سال حماسه سیاسی، حماسه اقتصادی مشکلات را مرتفع میکند؟
بدون شک اگر به درستی مفهوم پیام اندیشمندانه مقام معظم رهبری را درک کنیم امسال واقعا سال حماسه خواهد بود از طرفی حضور و مشارکت مردمی در انتخابات ریاستجمهوری و شوراها بار دیگر به دشمنان کشور اسلامیمان نشان خواهد داد که مردم با وجود تحریمها ایستادهاند و پای صندوق رای حاضر خواهند شد و از طرفی برای رفع مشکلات اقتصادی با بهرهمندی از توانایی و سرمایههای ملی قادر خواهیم بود سالی سرشار از شکوفایی و رونق اقتصادی را رقم بزنیم.
جایگاه تحریم در مشکلات و گرفتاریها را تا چه اندازه مهم میدانید؟
ببینید تحریم سالها همراه مردم و کشور بوده است و حتی دشمنان میدانند تحریم فقط فشاری ناکارآمد است. همانطور که شاهد هستیم هر روز که بر عمر تحریمها افزوده میشود کشورهای تحریمکننده ایران بیشتر در باتلاق خودساخته فرو میروند و بیشتر دچار مشکلات و گرفتاریهای ناشی از تحریم نفت ایران میشوند. کشور عزیز و مردم صبور ما توانستهاند حتی در شرایط تحریم روی پای خود بایستند. تحریم برخلاف انتظار دشمنان، آنان را دچار مشکل و گرفتاری کرده و برای کشور ما باعث سرافرازی و عزت نفس بیشتر شده است. امروز دستاندرکاران اقتصاد علیالخصوص در حوزه نفت و انرژی توانستهاند به برکت همین تحریمها گامهای بلندی در زمینه خودکفایی کشور بردارند، ما در همین تحریمها توانستیم نخستین دکل حفاری نفت را در داخل کشور بسازیم، همچنین ایران توانسته است نفت خود را به قیمت بالاتری به فروش رساند و همانطور که شاهد هستیم هر روز به تعداد کشورهایی که سعی میکنند تا به طریقی تحریمها را دور زده و از ایران نفت بخرند، افزوده میشود زیرا کشورهای دنیا نتوانستهاند با کیفیت نفت کشورهای حوزه خلیجفارس کنار بیایند و بیشتر پالایشگاههای آنها با مشکلات زیادی روبهرو شدند به ویژه آنکه کشورهای حوزه خلیجفارس تاکنون در تامین نیاز انرژی کشورهای تحریمکننده به مشکل خوردهاند. نفت ایران چه به لحاظ کیفیت و چه از نظر کمیت برای خریداران اهمیت بالایی دارد بنابراین جهان باید قبول کند که بدون نفت ایران چرخهای صنعت دنیا نمیگردد و نفت ایران را نمیتواند به این راحتی از چرخه مبادلات جهانی حذف کند.
تاثیرات بینالمللی در این خصوص چگونه بوده است؟
اگر دقیقتر و بدون هیاهوی تبلیغاتی به این مساله بپردازیم متوجه میشویم که اوضاع آنگونه که در رسانههای غربی مطرح میشود، نیست، ایران کشوری نیست که امروز صاحب نفت شده باشد و برای فروش آن با تحریمها دچار مشکل شود.
پس مشکلات حاد در اقتصاد ما کمترین اثر را از تحریمها گرفته است؟
بله. متاسفانه برنامهریزی نادرست تصمیمات غیرعلمی و غیرکارشناسانه و عدم توجه به توصیه دلسوزانه کارشناسان اقتصادی، کشور را با مشکلات زیادی مواجه کرده، تحریمها از ابتدای انقلاب بوده و حتی افزایش آن فشارها مردم را از پا درنیاورد.
آقای انصاری شما با فوب خلیجفارس و قیمتگذاری با مقایسه نرخ بنزین در کشورهای دیگر موافقید؟
خیر. ما تولیدکننده هستیم و دور از انصاف است با طی مسیری اشتباه فشار بیشتر به مردم آوریم. مگر درآمد مردم ما قابل مقایسه با کشورهای حوزه خلیجفارس، اروپایی یا کشورهای همسایه است که نرخ بنزین را با مقایسه با آنان افزایش دهیم! هر زمانی که درآمد مردم به حد کشورهای دیگر رسید این حق را مسوولان میتوانند قائل باشند که نرخ بنزین را تا سطح کشورهای دیگر افزایش دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد