15 - 12 - 2022
نقدینگی تالار شیشهای محو میشود
به دنبال روند مثبت پرشتاب اخیر در بورس که یکی از مهمترین دلایل آن ورود حجم نقدینگی جدید به بازار سهام است، پیشبینی میشود تا پایان سالجاری نیز روندی صعودی بر معاملات بازار سرمایه حکمفرما باشد. هرچند این روند رو به بالا با شیب حرکتی بورس طی روزهای اخیر اتفاق نخواهد افتاد بلکه شیب ملایمتری بر آن احاطه پیدا خواهد کرد.
حمیدرضا مهرآور، کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطالب در گفتوگو با بورسنیوز اظهار داشت: البته سرعت حرکت بورس در ماههای آتی باقیمانده از سالجاری به نوع رفتار بازارهای موازی بازار سهام و نیز نحوه کنترل قیمتهای آنها بستگی دارد.
شرکتهای صادراتی مشتری دارند؟
مهرآور افزود: در شرایط کنونی تداوم رشد قیمت سهام بسیاری از شرکتهای صادراتی که از وضعیت عملکردی مناسبی برخوردارند، بستگی به این موارد دارد که آیا این شرکتها توانایی فروش محصولات خود و نیز تداوم این روند را دارند یا خیر؟ این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه گزارشهای ارایه شده از عملکرد شش ماهه شرکتها از امکان کسب سودآوری مناسب آنها خبر میدهد، تصریح کرد: این اطلاعات عملکردی بجز گروه خودرویی، در صنایعی همچون پتروشیمی، معدنی و برخی سهمهای صنایع غذایی از رشد سودآوری شرکتهای فعال در این گروهها حکایت میکند. وی مهمترین نکته را در شرایط کنونی اینگونه عنوان کرد: در حال حاضر مهم این است که سرمایهگذاران احساسی برخورد نکرده و از اقدامات هیجانی پرهیز کنند چراکه در این روندهای پرسرعت، هیجان بر رفتار جمع کثیری از سرمایهگذاران قابل مشاهده است اما این حرکت اقدام بسیار خطرناکی بوده و پیامدهای زیادی را برای آنها دربردارد.
لزوم به روز شدن تحلیلهای بنیادین
مهرآور از کاربردی بودن تحلیل بنیادین در مقابل تحلیل تکنیکالی در شرایط حال حاضر بورس سخن گفت و اذعان داشت: با توجه به اینکه مبنای اصلی تحلیل تکنیکال براساس اطلاعات و آمار قبلی معاملات است تا بتوان روند آتی را پیشبینی کرد، در حال حاضر که رکوردهای سابق معاملات و شاخص کل شکسته شده و ارقام تاریخی دیگری برای آنها به ثبت رسیده است، این نمودارها چندان جوابگوی نیاز سرمایهگذار در تحلیل سهمها نیست. چراکه این رشد اخیر شاخص کل طی روزهای گذشته با سرعت بالایی همراه بود و شاخص کل بورس توانست طی مدت هفت روز کاری حدود ۱۰ درصد رشد کند اما به نظر میرسد این حرکت جهشی دوباره در روزها و هفتههای آتی رخ ندهد.
نقدینگیهای مردم موتور محرک بورس
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اینکه پیشبینیهای قبلی کارشناسان طی دو ماه گذشته از افت شاخص کل به کانال ۲۳ هزار واحدی حکایت داشت، حال آنکه در شرایط کنونی این نماگر بازار از مرز ۲۹ هزار واحدی نیز عبور کرده است، خاطرنشان کرد: بروز این اتفاق نشاندهنده بالا بودن حجم نقدینگی جامعه است و میتوان انتظار داشت که اگر از این میزان نقدینگی به درستی استفاده شده و به سمت بخشهای تولیدی و مولد همچون بازار سرمایه روانه شود، بورس رو به بالا حرکت خود را ادامه خواهد داد. همچنان که طی یک ماه اخیر نقدینگی جدیدی به بورس جذب شده و این روند جذب منابع مالی جدید هر چه تداوم یابد، این روند مثبت با ضریب اطمینان بالاتری و البته متعادلتر ادامهدار خواهد بود.
تهدیدکنندگان بازار سرمایه
مهرآور عدم مهار قیمتها در بازارهای موازی از جمله ارز، سکه و مسکن را بزرگترین تهدیدهای بورس برشمرد و یادآور شد: چنانچه روند قیمتی بازارهای ارز و سکه مهار نشود، احتمال دارد نقدینگیهای وارد شده به بورس دوباره به سمت بازارهای موازی که با حباب قیمتی دست و پنجه نرم میکنند، روانه شود. در صورت بروز چنین امری تلاطمهای چند ماه قبل مجدد در بازار سهام به وجود آمده و حتی موجب خروج سپرده سرمایهگذاران از بانکها و سوق یافتن آنها به سمت سرمایهگذاریهای غیرمولد که به نفع اقتصاد نیست، خواهد شد.
آینده بازار
وی با اذعان به اینکه صنایع فلزی، معدنی و پتروشیمی همچنان از وضعیت مناسبی برای رشد قیمت سهام خود برخوردارند، گفت: در صورتی که امکان صادرات محصولات شرکتهای سیمانی به ویژه کارخانجات فعال در شهرهای مرزی نیز فراهم شود، با توجه به مزیتهای خارجی موجود پیرامون این صنعت، سهام این گروه نیز میتواند جزو صنایع برتر و پیشتاز بورس طی ماههای آتی مطرح شود.
در عین حال مهرآور با ابراز امیدواری از کاهش حباب قیمتی در بازار ارز و سکه و حرکت منابع مالی بلوکه شده در این بازارها به سمت صنایع تولیدی، افزایش حجم معاملات بازار سهام را به عنوان یکی دیگر از نکات مثبت بورس مطرح کرد و اذعان داشت: امیدواریم طی هفتههای آتی و همزمان با آغاز برنامههای عرضه اولیه سهام شرکتهای جدید در بازار و احتمال افزایش نوسانات قیمتی سهام در بورس، پول جدیدی وارد بازار شود. بهگونهای که سهامداران برای در اختیار گرفتن سهام در عرضههای اولیه، با فروش سهام تحت مالکیت خود به فشار عرضهها دامن نزنند.
عدم نقدشوندگی مهمترین کاهش ارزش سهام شرکتها
یک تحلیلگر بازار سرمایه گفت: عدم نقدشوندگی مهمترین عامل کاهش ارزش سهام شرکتهاست. زینت مرادنیا در گفتوگو با ایلنا ضمن اشاره به انتقال نماد شرکتهایی که از ادامه حضور در بورس بازماندهاند و به بازار فرابورس راه یافتهاند، اظهار داشت: با وجود تاسیس شرکت فرابورس در سال ۱۳۸۸ و آغاز به کار بازار پایه در اوایل سال ۱۳۹۰، انتقال سهام شرکتهای اخراجی از بورس به فرابورس به فرآیندی دستوپاگیر و فرسایشی تبدیل شده است.
اعتمادهای زیر سوال رفته
وی افزود: با توجه به اخراج ۱۶ شرکت از فهرست نرخهای بورس و انتقال سهام آنان به بازار پایه فرابورس با قیمتهای توافقی، باید گفت مشکل اصلی سهامداران متعدد جز شرکتهای اخراجی فوق که زمانی جزو سهام پرگردش بازار سرمایه بودهاند و عموما با اعتماد به بازار بورس و از طریق بورس، اقدام به سرمایهگذاری کردهاند، عدم قابلیت نقدشوندگی است. مرادنیا عدم قابلیت نقدشوندگی را یکی از مهمترین عوامل کاهشدهنده ارزش سهام شرکتهای مورد اشاره عنوان کرد و گفت: ایجاد امکان معامله برای سهام شرکتهای اخراجی در بازار پایه به صورت توافقی و با قیمتهای پنهان، در عمل هیچ تفاوتی با معاملات سهام خارج از بورس نداشته و در چنین وضعیتی فروشنده سهام ناچار خواهد بود که مشتری خریدار را شناسایی کرده و پس از انجام مذاکره برای معامله به کارگزاری مراجعه کند.
شفافیتهای زیر سوال رفته
وی خاطرنشان کرد: چنین بازاری تهی از اصلیترین ویژگیهای یک بازار کارآ شامل شفافیت در قیمتها، برخورداری از قابلیت نقدشوندگی بالا، وجود خریداران و فروشندگان متعدد و عدم ضرورت مذاکره مستقیم خریدار و فروشنده با یکدیگر و... است، انتقال سهام این شرکتها به بازار پایه با قیمتهای توافقی هیچ کمکی به سهامداران جزء آنان در فروش سهام خود به قیمتهای عادلانه نخواهد کرد. این کارشناس بازار سرمایه افزود: توقف بعضا چند ساله نماد شرکتهای اخراجی و عدم امکان فروش سهام از یک طرف و رشد چند درصدی بازارهای موازی در دوره توقف از طرف دیگر، اندازهگیری عمق رنج تحمیل شده به سرمایهگذاران این شرکتها را دشوار میسازد.
اصلاح ساختار مالی برای رسیدن به سود
وی ادامه داد: با سلب قابلیت فروش از سهام، سرمایهگذاران علاوه بر عدم برخورداری از بازاری شفاف و با قابلیت نقدشوندگی بالا، از امکان نقد کردن دارایی خود به شکل سنتی (مبادله سهام در دفاتر سهام شرکتها) نیز محروم شدهاند. مرادنیا تصریح کرد: بسیاری از شرکتهای فوق با وجود زیان انباشته، مالک داراییهای با ارزشی هستند که در صورت تجدید ارزیابی داراییها از ساختار مالی اصلاح شده برخوردار خواهند شد اما متاسفانه استفاده از امکان فوق هم با موانع بسیاری همراه شده است. وی گفت: در این راه میتوان پیشنهادهایی ارایه داد که از آن جمله معاملات سهام شرکتهای فوق در بازار پایه به صورت حراج و با امکان رویت قیمت معاملات و قیمت سفارشات در سایت TSCTMC انجام گیرد و بازگشایی نماد منوط به ارایه اطلاعات از سوی ناشر نشود چراکه مسوولیت ارایه اطلاعات صحیح، کامل و به موقع بر عهده ناشر بوده و متاسفانه در مواردی ناشران از توقف به عنوان ابزاری برای کنترل معاملات و ترکیب سهامداری، عدم نیاز به پاسخگویی جهت دلایل تغییرات شدید قیمتی در بازار، تحت تاثیر قرار دادن قیمتها به نفع گروه خاصی از سرمایهگذاران و… استفاده میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد