1 - 12 - 2022
نماگر بورس بر فراز قله ۵۲ هزار واحدی
گروه بورس- رکوردشکنیهای بورس تهران بار دیگر صدرنشین اخبار اقتصادی شده است؛ رکوردهای کمسابقهای که نماگر اصلی بورس در روزهای گذشته در مسیر صعودی ثبت کرده است، پیشبینی کارشناسان مبنی بر عبور دماسنج اقتصاد از کانال ۷۰ هزار واحدی را قوت میبخشد و امیدی را که فعالان بازار از روی کار آمدن دولت امید گرفتهاند پررنگتر میکند.
دیروز شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با صعود ۹۲۲ واحدی (معادل ۸/۱ درصد) بر فراز قله ۵۲ هزار واحد قرار گرفت و رقم ۵۲ هزار و ۲۴۴ واحد را برای اولینبار در تاریخ بورس کشور ثبت کرد.
این سومین رکوردشکنی بورس تهران در هفته جاری است که بازدهی بازار سهام را به ۳۵ درصد رسانده است.
به این ترتیب بورس تهران در سه روز معاملاتی از کانالهای ۵۰، ۵۱ و ۵۲ هزار واحدی عبور کرد و میانگین بازدهی بورس تهران از ابتدای سال تاکنون به رقم بیسابقه ۵/۳۵ درصد رسید تا پیشتازی بورس در مقابل سایر بازارها نمایان شود و بورس تهران شاهد هجوم نقدینگی به خود باشد.
بازدهی بورس تهران در حالی از ابتدای هفته ۵/۵ درصد رشد کرد که ارزش بورس تهران نیز از ابتدای هفته تاکنون معادل هشت هزار میلیارد تومان رشد کرد و در رکوردی بیسابقه به ۲۴۸ هزار میلیارد تومان رسید.
به این ترتیب حجم تقاضا برای خرید سهام شرکتهای بورسی طوری شدت یافته است که صفهای خرید سنگین برای صنایع بورسی تشکیل شده و افراد زیادی تمایل دارند که وارد بازار سرمایه شوند.
بر این اساس در حالی تحلیلگران عبور شاخص از کانال ۷۰ هزار واحدی را پیشبینی میکنند که به گفته آنها افزایش سودآوری بنگاهها در سه ماهه نخست سال، تحقق پیشبینی سود شرکتهای بورسی، رکود بازارهای موازی همچون سکه و طلا، تثبیت نرخ ارز و خوشبینی سهامداران به آینده موجب رونق بورس شده و سرمایههای در گردش مردم را به سمت بازار سرمایه سوق داده است.
در میان تمام عوامل موثر بر رشد شاخص بورس اوراق بهادار تهران، امیدواریها نسبت به آینده بیش از سایر عوامل در رشد شاخص خودنمایی میکند. هرچند برخی کارشناسان بازار صعود دماسنج اقتصاد به ارقام بالای ۷۰ و حتی یکصد هزار واحد را پیشبینی کردهاند اما هشدار به تشکیل حباب در پی رشد بیپشتوانه شاخصها نیز همچنان شنیده میشود. کارشناسان بازار سهام نظرات متفاوتی درباره صعود بورس دارند که در ادامه میخوانیم.
ادامه روند صعودی بورس وابسته به دورنمای اقتصادی کشور
شاهین شایان آرانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است که رشد شاخص بورس در اثر عوامل واقعی ایجاد نشده و بهطور عمده ناشی از عوامل روانی و دید مثبت نسبت به آینده است که میتواند ادامه داشته باشد.
شایان آرانی با اشاره به روند صعودی شاخص بورس پس از انتخابات ریاستجمهوری به ایسنا گفت: گاهی عوامل واقعی یعنی واقعیتهای رخ داده در بازار نظیر تغییر در سوددهی و نرخ شرکتها موجب تغییر در قیمت سهام میشود و عرف بازار است که ماهیتی پایدار داشته و اثرگذار خواهد بود.
وی همچنین عوامل روانی و انتظارات آتی را از دیگر عوامل تاثیرگذار در رشد یا کاهش شاخص بورس عنوان کرد و افزود: در این حالت دارندگان سهام یا کسانی که قصد ورود به بازار را دارند براساس دورنمایی که نسبت به فضای کسب و کار و اقتصاد کشور دارند تصمیمگیری میکنند و این عامل ممکن است موجب رشد شاخص بورس شده باشد.
شایان آرانی با بیان اینکه اکنون این سوال مطرح است که آیا پس از انتخابات در اقتصاد ایران اتفاقی افتاده یا تحولی ایجاد شده که اغلب این مساله را عامل افزایش شاخص یا کاهش قیمت در برخی متغیرهای دیگر میدانند، ادامه داد: باید گفت در طول یک ماه هیچ تغییر مهمی رخ نداده اما دید و دورنمای مثبت بر اقتصاد حاکم شده و این ذهنیت به وجود آمده که حضور دولت آینده موجب تقویت فضای کسب و کار، رونق روابط بینالملل، کاهش تحریمها، کاهش تورم و… خواهد شد که میتواند بسیار در تحول فضای اقتصادی و قیمتها تاثیرگذار باشد.
وی با اعتقاد به اینکه مثبتنگری مهمترین عامل رشد شاخص بورس بوده است به این سوال که آیا این روند ادامه خواهد داشت یا خیر، پاسخ داد و گفت: گام اول نتیجه انتخابات بود که انتظار مثبتی را ایجاد کرد اما مرحله بعدی تشکیل کابینه قدرتمند، معتبر، حرفهای و دانشمحور است که در صورت تحقق این عوامل بازار عکسالعمل مثبت دیگری را نشان داده و باز هم شاخص بورس افزایش مییابد.
شایان آرانی افزود: در مرحله بعدی اگر کابینه منتخب سیاستها و برنامههای کارشناسی و حرفهای ارایه و اجرا کنند که البته حداقل تا یک سال دیگر طول میکشد باز هم اثرات مثبتی بر بازار خواهد داشت. این درحالی است که ممکن است عکس این قضایا نیز رخ دهد.
این کارشناس اقتصاد تاکید کرد: با توجه به شرایط موجود مسوولان باید با دقت فضای اقتصادی را رصد کرده و به گونهای ساماندهی کنند که به ایجاد حباب منجر نشود.
سهامداران به ارزش ذاتی سهام توجه کنند
مدیرعامل کارگزاری سهمآشنا و تحلیلگر بازار سرمایه نیز با تاکید بر اینکه سهامداران باید به ارزش ذاتی سهم شرکتها توجه کنند، عنوان کرد: بازارهای مسکن، ارز و سکه دیگر برای سرمایهگذاران جذابیت ندارد.
شهریار شهمیری درباره رکوردشکنیهای اخیر بازار سرمایه به فارس گفت: ورود نقدینگیهای فراوان از بازار سکه و ارز و تثبیت جایگاه بورس در اقتصاد و امیدواریها نسبت به آینده شرکتهای آیندهدار منجر به رکوردشکنیهای اخیر بازار سهام شد.
وی ادامه داد: بورس تهران پتانسیل جذب شرکتهای جدید را دارد و همین امر میتواند موجب رشد بیشتر این بازار شود، در صورت ادامه این روند در میانمدت شاخصهای ۷۰ هزار تا ۷۲ هزار واحدی نیز برای بازار سرمایه پیشبینی شده است.این تحلیلگر بازار سرمایه به سهامدار توصیه کرد: فارغ از معیارهای مختلف سنجش و ارزندگی سهام شرکتها، سهامداران باید به ارزش واقعی و ذاتی سهم دقت داشته باشند.شهمیری با اشاره به اینکه سکه و ارز را در یک بازار باید تلقی کرد، گفت: فارغ از بحث سودسازی برخی شرکتهای آیندهدار در بازار سرمایه، قیمت ارز و سکه رشد زیادی کرده بودند و بازارهای رقیب از جمله مسکن نیز تقویت شده بودند.
مدیرعامل کارگزاری سهمآشنا افزود: با جایگزینی بازار سرمایه با بازار سکه و ارز و مسکن سرمایهها روانه تالار بورس حافظ شد و همین امر منجر شد تا رکوردشکنیهای کنونی رقم بخورد.
وی با اشاره به اینکه بورس هماکنون نقشآفرینی بیشتری در اقتصاد نسبت به گذشته دارد، گفت: با توجه به عوامل سیاسی و آماده بودن شرایط در بورس تهران برای جذب سرمایهها امید میرود تا بازار رشد بیشتری نیز داشته باشد.
معامله سهام به یکسوم ارزش واقعی
فریبرز پرنا، کارشناس بازار سرمایه در همین راستا به بورسنیوز گفت: به دنبال کاهش سیاستهای تنشزا در روابط بینالمللی، سرمایهگذاران به ثبات یا حتی کاهش تحریمها امیدوار شدند که همین امر موجب افزایش اقبال افراد به سرمایهگذاری در بورس و در پی آن آزاد شدن پتانسیل این بخش از اقتصاد خواهد شد.
این کارشناس بازار عنوان کرد: طی سالهای گذشته و با افزایش محدودیتها، بسیاری از صنایع همچون صنعت بانکداری و سیمان فاصله زیادی از ارزشهای ذاتی خود گرفتند بهگونهای که میتوان گفت بسیاری از شرکتها در حال حاضر در قیمتهایی حدود یکسوم ارزش واقعی خود در حال معامله هستند.
پرنا ادامه داد: یکی دیگر از دلایل عدم رشد مناسب بازار سرمایه طی سالهای اخیر جذب نقدینگی به سمت بازارهای موازی همچون مسکن، سکه و ارز بوده بهگونهای که رشد بازارهای یادشده طی این دوران به بیش از ۵۰۰ درصد رسیده که این امر مانع از خودنمایی بورس و آزاد شدن پتانسیلهای آن شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تغییر شرایط اقتصادی کشور و امیدواریها نسبت به بهبود آن اظهار داشت: با وجود شرایطی که در گذشته در کشور حاکم بود، خوشبختانه در حال حاضر و با روی کارآمدن دولتی که نگرشی متفاوت نسبت به دولت قبلی دارد به راحتی شاهد حرکت نقدینگی از بازارهای دیگر به سمت بورس هستیم که این خود نوید بخش رونق بازار سرمایه در سالجاری است.
وی همچنین اضافه کرد: با توجه به عقب ماندن رشد بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی طی سالهای اخیر، میتوان گفت حرکت مثبت کنونی شاخص بورس به منزله شروع روند صعودی آن است و شرکتهای بورسی آنقدر از ارزش ذاتی خود عقب هستند که در یک بازه میانمدت نگرانی پیرامون حبابی بودن رشد شاخص کل وجود نخواهد داشت.
پرنا پیرامون دو صنعت بانکی و خودرویی نیز تصریح کرد: با ثبات وضعیت و برگشت نقدینگیها به بانکها، شرکتهای فعال در این گروه از پتانسیل رشد مناسبی برخوردار شده از همین رو به نظر میرسد اقبال کنونی فعالان بازار سرمایه به این گروه چندان غیرمنطقی نباشد.
درخصوص وضعیت صنعت خودرو نیز باید گفت، شرکتهای فعال در این گروه از نظر خطوط تولید و تجهیزات با مشکل خاصی مواجه نیستند بلکه تنها مانع رشد آنها طی سالهای اخیر بحث تحریمها و عدم تامین قطعات مورد نیاز این صنعت بوده که با توجه به افزایش امیدها برای بهبود روابط بینالمللی به نظر میرسد نگاه بلندمدت و مثبت اهالی تالار به این گروه نیز از پشتوانه معقولی برخوردار باشد.
وی اضافه کرد: در بسیاری از شرایط وقتی سرمایهگذاران از بهرهبرداری طرح توسعهای شرکتی در چند سال آینده باخبر میشوند، بلافاصله نسبت به سهم یادشده اقبال نشان میدهند. حال آنکه در شرایط فعلی نیز اقبال بازار سرمایه به سهام گروه خودرویی امری طبیعی و بجاست چراکه سرمایهگذاران آینده این شرکتها را مورد معامله قرار میدهند، نه وضعیت کنونی آنها را.
این کارشناس بازار سرمایه در خاتمه پیرامون چشمانداز قیمت دلار و میزان اثرگذاری آن بر سودآوری شرکتهای فعال در بورس عنوان کرد: به نظر میرسد در بهترین شرایط اقتصادی نیز قیمت دلار از دو هزار و ۵۰۰ تومان پایینتر نخواهد آمد بنابراین با توجه به اینکه اغلب شرکتهای بورسی نیز این نرخ را در بودجههای خود در نظر گرفتهاند، میتوان گفت حتی با کاهش قیمت ارز و رسیدن آن به نرخ مبادلهای نیز برای شرکتهای صادرات محور مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد.
تداوم صعود صنایع پربازده با اعلام گزارشهای ۳ ماهه
مصطفی بیاتی، مدیر سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری مشترک عقیق نیز اظهار داشت: شرایط حاکم بر بازار سهام و پتانسیل موجود در بسیاری از شرکتها برای سودآوری، حاکی از آن است که بورس با نگاهی میانمدت روندی رو به رشد را در پیش گرفته است.
وی عنوان کرد: اگرچه بسیاری از شرکتهای فعال در بورس اعم از شرکتهای بزرگ و مورد اقبال معاملهگران و نیز شرکتهای کوچک از توانایی رشد برخوردار هستند اما در این میان به نظر میرسد که بسیاری از نمادهای بورسی با رشد سریع قیمتی همراه شدهاند که ورود این شرکتها به دوره استراحت قیمتی کوتاهمدت چندان دور از ذهن نخواهد بود.
بیاتی افزود: با توجه به گذشت تنها سه ماه از سالجاری و عدم انتشار صورتهای مالی عملکرد دوره سه ماهه نخست امسال از سوی شرکتها، بهتر آن است که از قضاوت درخصوص چشمانداز آنها طی سالجاری خودداری کنیم زیرا این احتمال وجود دارد که با تغییر شرایط حاکم بر بسیاری از شرکتها همچون قیمت ارز و نرخ فروش محصولات، پیشبینیهای مربوط به چشمانداز آینده نیاز به تجدیدنظر داشته باشد. با همه این اوصاف میتوان گفت که در صورت عدم توجه به نوسانهای کوتاهمدت بازار سهام و سرمایهگذاری در دوره میانمدت بتوان بازدهی منطقی را از طریق سرمایهگذاری در این بازار کسب کرد.
وی در بیان صنایع پربازده بورس ابراز داشت: در وضعیت فعلی که شاهد رشد و شکوفایی بسیاری از شرکتهای فعال در بورس هستیم، صحبت از پتانسیل رشد صنعتی خاص کمی دشوار به نظر میرسد بهگونهای که میتوان گفت با توجه به امیدواری معاملهگران نسبت به آینده و نیز شرایط بنیادی مناسب بسیاری از شرکتها، در صورت عدم تغییر فضای مثبت حاکم بر بازار، سرمایهگذاری در بسیاری از صنایع میتواند توام با سود باشد حال آنکه با انتشار صورتهای مالی عملکرد دوره سه ماهه اول سال مالی جاری شرکتها، برتری برخی صنایع نسبت به سایر گروهها مشخص خواهد شد.
این مقام مسوول آخرین رقم خالص ارزش روز داراییهای صندوق سرمایهگذاری مشترک عقیق را رقم ۳۱۸ هزار تومان اعلام کرد و گفت: استراتژی این صندوق برای سرمایهگذاری در صنایع مختلف همواره براساس تحلیل بنیادی و با نگاهی میانمدت قرار دارد، از اینرو میتوان گفت که فضای حاکم بر بازار سهام در کنار عوامل ذکر شده به بازدهی مثبت بیش از ۱۷ درصدی این صندوق طی یک ماه اخیر کمک کرده است.
تعامل بین قوا، یکی از عوامل کاهش ریسک بورس
موسیالرضا ثروتی، نماینده مردم بجنورد در خانه ملت نیز با اشاره به روند مثبت شاخص بورس به موج اظهار داشت: هجوم سرمایههای سرگردان یکی از دلایل رونق بورس بوده است. دو شاخص بازده و ریسک اقتصادی عواملی هستند که در افزایش قیمتها موثر بوده و باعث رشد شاخصهای تالار شیشهای شدهاند.
وی ادامه داد: بعد از انتخابات ریاستجمهوری این نوید در جامعه به وجود آمده که تعامل بین قوا و همچنین ارتباط ایران با سایر کشورها افزایش خواهد یافت بنابراین این عوامل و کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس، شاخصهای این بازار را با افزایش چشمگیری مواجه کرده است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با ابراز خشنودی از احتمال کاهش نقدینگی در جامعه تصریح کرد: در چند ماه گذشته نقدینگی سرگردان در کشور بسیار افزایش یافته بود و بسیاری از افرادی که تا چند ماه گذشته تمامی سرمایههای خود را به بازار سکه و ارز سرازیر کرده بودند امروز به فروشنده تبدیل شدهاند بنابراین هجوم سرمایههای سرگردان یکی از دلایل رونق بازار بورس بوده است.
وی با بیان اینکه رشد شاخصهای تالار شیشهای بورس تداوم خواهد داشت، خاطرنشان کرد: با ادامه روند کنونی، رشد و افزایش شاخصهای بورس دور از انتظار نیست بنابراین با توجه به این شرایط، رکورد جدیدتری در انتظار بورس کشور خواهد بود.
بورس تهران پیشتاز بورسهای عضو WFE
پایگاه اینترنتی بلومبرگ گزارش داد: بورس تهران در مجموع شش ماه نخست سال ۲۰۱۳ میلادی جزو ۱۰ بورس پربازده جهان قرار داشت و در بین اعضای فدراسیون جهانی بورسها (WFE) در رتبه نخست ایستاده است.به گزارش سنا، در گزارش بلومبرگ آمده است: از ابتدای سال ۲۰۱۳ میلادی تاکنون، تنها بازده بورس مصر با کاهش ۲/۱۴ درصدی همراه بود و رشد شاخص بورسهای دوبی، ابوظبی و کویت به بیش از ۳۰ درصد رسیده است. بورس دوبی با رشد ۳۷ درصدی، ابوظبی با افزایش ۶/۳۴ درصدی و بازار کویت با رشد ۳/۳۳ درصدی همراه بودند.در این بین، شاخص سه بورس بحرین، قطر و عربستان بیش از ۱۰ درصد و دو بورس عمان و اردن هم کمتر از ۱۰ درصد رشد را از آن خود کردند.اما در هفتهای که گذشت، بازارهای عربی با نوسان روبهرو بودند. در هفت روز گذشته، تنها شاخص دو بورس مصر و قطر رشد اندکی را شاهد بودند که به ترتیب افزایش ۳/۱ درصدی و ۶/۰ درصدی را به خود اختصاص دادند.در حقیقت روند نزولی بازارهای عربی از هفته گذشته آغاز شد و این هفته با شدت بیشتری ادامه یافت. بورس دوبی با سقوط ۹/۵ درصدی، بدترین عملکرد را به نام خود ثبت کرد و شاخص بورس دیگر امارات، یعنی ابوظبی هم ۵/۲ درصد افت داشت. شاخص دو بورس کویت و بحرین بیش از یک و سه بورس عمان، اردن و عربستان کمتر از یک درصد روند نزولی را شاهد بودند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد