18 - 12 - 2022
نهاوندیان: ارزان فروشی ارز به نفع اقتصاد نیست
نوزدهمین جلسه شورای گفتوگو بین بخشخصوصی و دولت در حالی برگزار شد که بخش دولتی در سطح معاونت در این جلسه شرکت کرد. جلسه روز گذشته دومین جلسه شورای گفتوگو دولت و بخشخصوصی در سالجاری بود که در دستور کار آن چهار موضوع بورس ارز، طرح قانون حمایت از تولید، دستورالعمل اجرایی ماده «۲۹» و گزارش معاونت اجرایی رییسجمهور قرار داشت. رییس اتاق بازرگانی ایران در حاشیه این جلسه در جمع خبرنگاران گفت: رشد تجارت خارجی کشور نشاندهنده بیتاثیری تحریمهاست و اتاق بازرگانی ایران به نمایندگی از بخشخصوصی علیه این تحریمها موضعگیری کرده است و با رایزنیهای صورت گرفته دستور تحریم آمریکاییها را از اتاق بازرگانی بینالمللی خارج کردیم.
وی افزود: اتاق بازرگانی ایران در حال تهیه نامهای به سازمانها و نهادهای بینالمللی در خصوص تشدید تحریمها از سوی نظام سلطه است.
نهاوندیان با اشاره به برگزاری موفق اجلاس جنبش عدم تعهد تاکید کرد: این یک توفیق سیاسی در عرصه بینالمللی است و باید از فرصت پیش آمده برای ایران به شایستگی به خصوص در ابعاد اقتصادی استفاده کرده و در سه سال آتی که ریاست این جنبش را برعهده داریم، همکاریهای اقتصادی بین کشورهای عضو را استفاده کنیم.
نهاوندیان افزود: بر این اساس، اتاق پیشنهاد ایجاد فدراسیون اتاقهای کشورهای غیرمتعهد را به وزارت امور خارجه ارایه کرده چراکه تصور میشود ایجاد دبیرخانه موقت در این زمینه میتواند گام ارزشمندی باشد. البته کشورهای عضو تفاوتهای قابل توجهی به لحاظ توانمندیها دارند اما به نظر میرسد اگر کارگروهی تشکیل شود، میتواند این پتانسیلها را تجمیع و شرایط مناسبی را به وجود آورد.
وی تصریح کرد: در این جلسه، وضعیت تولید و ضرورت پرداختن جدی به نقدینگی واحدهای تولیدی مورد اشاره قرار گرفت.به گفته نهاوندیان، با توجه به صحبتهای رهبری در هفته دولت استفاده از ظرفیت شورای گفتوگو موقعیت ارزشمندی برای تحقق توانمندسازی بخشخصوصی است.
به سوی ارز تک نرخی
رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه به بورس ارز که محور اصلی جلسه شورای گفتوگو بود، اشاره کرد و گفت: وزارت امور اقتصادی و دارایی طرح تشکیل و شروع به کار بورس ارز را ارایه کرده و براساس آن کارگروه ارز تشکیل شده است که در این کارگروه بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت صنعت و معدن برخی نواب رییس کمیسیون مجلس و کمیسیون اقتصادی مجلس حضور دارند.
وی افزود: در جلسه امروز شورای گفتوگو، بحث نظام شناور و مدیریت شده ارز و شرایط جدید حاکم بر آن نیز مطرح و براساس آن مقرر شد برای تکنرخی شدن ارز سامانه جدیدی شکل گیرد. در این راستا پیشنهاد شد به غیر از ارز تخصیص یافته برای اولویتهای ۱ و ۲ برای سایر گروههای کالایی نیز ارزهای حاصل از صادرات در مکانیسم بورس ارز در نظر گرفته شود.نهاوندیان تصریح کرد: توضیحاتی که در این خصوص در جلسه ارایه شد مورد قبول وزارت اقتصاد و دارایی بود.رییس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه مسوولیت بورس ارز بر عهده بانک مرکزی است، خاطرنشان کرد: ولی مکانیسم آن براساس مکانیسم بورس است و در بورس ارز گواهی ارزی مورد مبادله قرار میگیرد و نیازی به جابهجایی ارز در خارج از کشور به صورت دست به دست نیست. همه فعالان بازار ارز از جمله بانکها و صرافیها نیز میتوانند در این مکانیسم مشارکت داشته باشند و نکته قابل توجه نیز این است که این یک رویکرد تشویقی است و اجباری وجود ندارد.وی با اعلام اینکه بخشی از درآمدهای نفتی میتواند وارد بورس ارز شود، بیان کرد: منابع حاصل از این افزایش درآمد صرف مدیریت جبرانی در قیمت کالاهای اساسی میشود که مدیریت آن از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام میشود چراکه نباید مشکلی در ارتزاق مردم پیش آید.
نهاوندیان با بیان اینکه این افزایش درآمد به مدیریت جبرانی قیمت کالاهای اساسی و رفع نیاز نقدینگی واحدهای تولیدی اختصاص مییابد، گفت: در این راستا جلساتی برای گفتوگوی فعالان اقتصادی انجام میشود که اتاق ایران برای برگزاری این جلسات اعلام آمادگی کرده است.رییس اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که شفافیت اطلاعاتی برای جلوگیری از ایجاد رانت در مکانیسم بورس ارز چگونه صورت میگیرد، گفت: باید توجه داشت لایههایی از اطلاعات وجود دارد که لایه اولیه و کلان همان اطلاعاتی است که موجب کشف قیمت میشود و لایههای جزییتری از اطلاعات نیز وجود دارد که نیازی نیست عمومی شود و مهم این است که تعادل عرضه و تقاضا برقرار شود.به گفته وی، در ادامه این جلسه به دستورالعمل اجرای ماده «۲۹» قانون بودجه اشاره و بررسی تکمیلی آن به جلسه بعدی شورای گفتوگو موکول شد.
تنفس واحد های تولیدی
رییس اتاق بازرگانی ایران به پیگیری حمایت از تولید در کمیسیون صنایع مجلس اشاره و اظهار کرد: ما باید فضای تنفسی برای واحدهای تولیدی ایجاد کنیم. در این راستا جلسات شورای گفتوگو از این پس به طور منظم هر دو هفته یکبار برگزار میشود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه با ایجاد بورس ارز به ارز تکنرخی خواهیم رسید یا خیر، گفت: شش سال به دلیل بالا بودن درآمد ارزی، نرخ ارز به طور مصنوعی پایین نگه داشته شد وهمین امر باعث ایجاد شکافی شد. ما تا زمانی که نتوانیم تورم داخلی را مدیریت کنیم، تورم داخلی در فاصله زیادی از تورم خارجی قرار میگیرد. در این طرح مراحلی وجود دارد و هدف نهایی تکنرخی شدن ارز است.
وی در ادامه افزود: بانک مرکزی به دلیل دسترسی به درآمد عظیم ارزی این امکان را داشته است که ارز را با قیمت پایینتر از آنچه لازم بوده است عرضه کند و همین امر مشکلساز شد. در شرایط جدید کسانی که فکر میکردند نرخ ارز باید پایین باشد نیز قانع شدند که ارزانفروشی ارز به نفع اقتصاد کشور نیست.نهاوندیان درخصوص وجود نگرانیهایی از آشفتگی بیشتر بازار گفت: اگر فعالان اقتصادی احساس کنند که بورس جای خود را برای تماس عرضه و تقاضا حفظ کرده است، این بورس از جایگاه مطلوبی برخوردار خواهد شد. باید به این نکته توجه کرد که نرخی که مردم در صرافیها و بازار آزاد برای تهیه ارز میپردازند تابعی از بورس ارز است.
وی در پایان درباره ممنوعالخروج شدن مودیان مالیاتی به علت بدهی مالیاتی اظهار کرد: ما با رییس سازمان امور مالیاتی در این زمینه مذاکراتی داشتهایم که بر اساس آن مودی مالیاتی باید به سازمان امور مالیاتی مراجعه کند و با زمانبندی بر سر نحوه پرداخت آن توافق کنند پس از آن مودی بلافاصله رفع محرومیت میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد