3 - 12 - 2019
پایان ماراتن انتخاباتی هند
انتخابات هند پس از شش هفته به پایان رسید و مطابق نظرسنجیها احتمال پیروزی نخستوزیر کنونی در این رقابتها زیاد است. نتایج انتخابات پارلمانی هند مشخص میکند که نارندرا مودی همچنان در قدرت میماند یا خیر.
انتخابات پارلمانی هند که بزرگترین انتخابات جهان به شمار میرود در هفت مرحله برگزار شد و دور آخر آن پس از شش هفته، یکشنبه گذشته به پایان رسید. قرار است شمارش کامل و نهایی آرا امروز خاتمه یابد و انتظار میرود نتایج رسمی انتخابات هند حداکثر روز پنجشنبه اعلام شود. این نتایج مشخص میکند که آیا نارندرا مودی میتواند برای یک دور دیگر نخستوزیر بماند یا نه. رقیب اصلی رهبر حزب حاکم هند، راهول گاندی از حزب کنگره است. به علت گستردگی و پیچیدگی انتخابات پارلمانی در هند، گمانهزنیها و نظرسنجیها در مورد نتیجه این انتخابات چندان قابل اطمینان نیستند. با این همه گمان میرود که احزاب اپوزیسیون کرسیهای بیشتری در پارلمان به دست آورند، اما اکثریت همچنان در اختیار حزب حاکم بماند و مودی بار دیگر نخستوزیر شود.
پیشتازی مودی در اغلب نظرسنجیها
اغلب نظرسنجیها، برخلاف برآوردهای هفتههای گذشته، از پیشتازی ملیگرایان به رهبری مودی (حزب بیجیپی) خبر میدهند. مطابق یکی از این نظرسنجیها که بر پایه پرسش از رایدهندگان در حوزههای رایگیری تنظیم شده، حزب حاکم میتواند ۲۸۷ کرسی از ۵۴۳ کرسی پارلمان را از آن خود کند و احتمال دارد حزب کنگره به ۱۲۷ کرسی دست یابد.
حزب کنگره در انتخابات قبلی در سال ۲۰۱۴ بدترین نتیجه تاریخ خود را به دست آورد و تنها موفق به کسب ۴۴ کرسی پارلمان شد. با آغاز رایگیری پارلمانی در هند، حزب حاکم با انتقادهای شدیدی روبهرو بود. در دوره نخستوزیری مودی رشد اقتصادی در هند کاهش یافته و دولت در اشتغالزایی و اصلاح نظام آموزشی ناکام مانده است.
نارندرا مودی همچنین به داشتن تمایلات ملیگرایانه افراطی، اقتدارگرایی و بیتوجهی به حقوق شهروندی متهم میشود. منتقدان میگویند سیاست «هندو نخست» حزب حاکم به معنای نادیده گرفتن حقوق دیگر ساکنان شبهجزیره است که به مذاهب دیگر اعتقاد دارند.
مودی در سال ۲۰۱۴ با فاصلهای بعید رقبا را شکست داد و به نخستوزیری رسید. ۲۸۸ کرسی پارلمانی که حزب بیجیپی در دوره قبل به دست آورد در ۳۰ سال قبل از آن بیسابقه بود و حزب کنگره بدترین شکست تاریخ خود را خورد و فقط ۴۴ کرسی به دست آورد.
۹۰۰ میلیون دارنده حق رای
شمار دارندگان حق رای در هند به ۹۰۰ میلیون نفر میرسد، اما هنوز معلوم نیست که چند درصد این جمعیت به دعوت نارندرا مودی برای حضور بیسابقه در پای صندوقهای رای پاسخ مثبت دادهاند. در مجموع هشت هزار نفر از حدود ۶۷۰ حزب و تشکل سیاسی نامزد راه یافتن به پارلمان هند بودهاند. راهول گاندی با توجه به نارضایتیهای موجود، وضعیت اقتصادی و حقوق زنان را در مرکز مبارزات انتخاباتی خود قرار داده بود.
در جریان مبارزات انتخاباتی، دو رقیب اصلی حملههای تندی به یکدیگر کردند؛ مودی رقیب خود را مجنون خواند و راهول گاندی او را دزد خطاب کرد. رایگیری انتخاباتی در سرزمین پهناور هند که یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت دارد از ۱۱ آوریل آغاز شد. در آخرین روز از هفته ششم انتخابات، رایگیری در ایالت شمالی اوتارپرادش انجام شد که ۵۹ کرسی پارلمان به آن اختصاص دارد و حوزه انتخاباتی مودی محسوب میشود.
بازگشت حداکثری به قدرت
نتایج نظرسنجیهای پس از انتخابات پارلمانی هند نشان میدهد نخستوزیر کنونی احتمالا عملکرد انتخاباتی بهتری نشان میدهد و با اکثریت بزرگتری به قدرت بازمیگردد.
نارندرا مودی در ابتدای این کمپین بابت عدم اشتغالزایی و اقتصاد ضعیف کشاورزی مورد انتقاد قرار داشت و تحلیلگران و سیاستمداران میگویند این رقابت انتخاباتی با افزایش حمایتها از حزب اصلی اپوزیسیون موسوم به کنگره تنگاتنگ شد. اما بسیج پایگاه هندوها به نفع مودی و تبدیل کارزار انتخاباتی او به جنگی بر سر منافع ملی با پاکستان و حمله به نرمش اپوزیسیون اصلی مقابل دشمن این کشور به کمک او شتافت.
نتایج نظرسنجی پس از انتخابات نشان میدهد «ائتلاف دموکراتیک ملی» مودی بین ۳۳۹ تا ۳۶۵ کرسی در مجلس سفلی پارلمان به دست میآورد و ائتلاف اپوزیسیون به رهبری «حزب کنگره» ۷۷ تا ۱۰۸ کرسی میگیرد.
یک حزب برای رسیدن به قدرت به کسب ۲۷۲ کرسی نیاز دارد. ائتلاف مودی در انتخابات ۲۰۱۴ به ۳۳۶ کرسی رسید. این نظرسنجی پس از انتخابات نشان میدهد او نه تنها رای هندوها در شمال را به دست آورده بلکه نظر شرق کشورش را هم که میزبان گروههای منطقهای سنتی است، کسب کرده است.
براساس نتایج نظرسنجی دیگری، ائتلاف مودی احتمالا حدود ۳۵۰ کرسی به دست آورد. نظرسنجی دیگری هم پیشبینی میکند که ائتلاف مودی ۳۰ کرسی از دست بدهد. نظرسنجیهای پس از انتخابات در کشوری که ۹۰۰ میلیون واجد شرایط رای دادن هستند، سابقه درهمی دارد. به گفته تحلیلگران، آنها گاه میزان کرسیها را اشتباه محاسبه میکنند، اما سمت و سوی کلی نظرسنجی صحیح است.
با توجه به اینکه از هر چهار شعبه اخذ رای سه مورد اکثریت ائتلاف مودی را نشان میدهد بازارهای هند دیروز به شدت رشد نشان دادند و روپیه هم مقابل دلار تقویت شد.
یک پیروزی قاطع بدین معناست که مودی میتواند اصلاحات مورد انتظار سرمایهگذاران را اجرایی کند، اما پیروزی مودی همچنین بدین معناست که دست گروههای تندرو هندو در پیگیری برنامههایی چون مجازات مسلمانان بابت ذبح گاو، بازنویسی کتب مدارس برای کاهش تاثیر تاریخ اسلام در هند و حملات به لیبرالها بازتر میشود.
حزب کنگره به رهبری راهول گاندی، در کمپین خود روی ناکامی مودی در تحقق اصلاحات اقتصادی و تبدیل هند به قطب تولید متمرکز شده بود. با این حال سخنگوی حزب کنگره با رد این نظرسنجیها گفته است ائتلاف تحت رهبری کنگره میتواند حزب حاکم بهاراتیا جاناتا را شکست دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد