20 - 01 - 2017
پیامدهای خطرناک جنگ تجاری
مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس با سخنرانی رییسجمهور چین آغاز به کار کرد. شی جین پینگ در سخنرانی افتتاحیه خود درباره مرحلهای حساس در اقتصاد جهانی و جنگ تجاری هشدار داد.
چهلوهفتمین مجمع جهانی اقتصادی از صبح سهشنبه گذشته با سخنرانی رییسجمهور چین و دوریس لویتهارد، وزیر انرژی، راهوترابری و محیطزیست سوییس رسما کار خود را شروع کرد. شی جین پینگ در سخنرانی افتتاحیه این اجلاس نسبت به چالشهای بزرگی که در برابر اقتصاد جهانی وجود دارد هشدار داد؛ از جمله عمیقتر شدن شکاف میان فقر و ثروت و افزایش تروریسم.
او از روند جهانی شدن دفاع کرد و گفت که منشا بحرانهای کنونی نه جهانی شدن که موج پناهندگی است که ناشی از ناآرامیهای اجتماعی و جنگ است. به گفته رییسجمهور چین بحران اقتصادی هم به خاطر جهانی شدن نیست. او تاکید کرد که روند جهانی شدن موجب رشد و پیشرفت تکنولوژی و اقتصاد در جهان و نزدیکی انسانها به یکدیگر شده است.
شمشیر دولبه
شی جین پینگ همچنین به روی دیگر جهانی شدن اشاره کرد و از نگرانیهایی سخن گفت که چین هم در آغاز ورود به سازمان تجارت جهانی (۲۰۰۱) داشته است اما او اضافه کرد که همپیوندی با اقتصاد جهانی روندی تاریخی است که نمیتوان در مقابل آن ایستاد. به گفته او چالش واقعی، دادن سمتوسوی درست به این روند و ایجاد تعادل در جهان است.
رییسجمهور چین در سخنرانی افتتاحیه اجلاس داووس تاکید کرد که این تعادل باید میان میزان بهرهوری و عدالت به وجود آید و این چیزی است که مردم هر کشوری از رهبران سیاسی و اقتصادی خود انتظار دارند. او به سه مشکل کلیدی اشاره کرد و گفت که باید موتورهای جدیدی برای رشد اقتصادی فعال شوند تا رشد اقتصادی دوباره به راه افتد. موسسات بینالمللی مربوط به امور اقتصادی باید با شرایط روند جهانی شدن انطباق یابند و فاصله میان فقیر و غنی کاهش پیدا کند.
هشدار غیرمستقیم به ترامپ
رییسجمهور چین در اشاره غیرمستقیم به اظهارات ترامپ نسبت به پیامدهای یک جنگ تجاری هشدار داد و گفت هیچکس از چنین جنگی پیروز بیرون نمیآید.
وی همچنین تاکید کرد که مشکلات اجتماعی عاملی مهم در ایجاد بحران هستند. به گفته شی جین پینگ تقسیم ناعادلانه درآمد در کشورهای در حال توسعه خطرناک است. در این کشورها عده کثیری در فقر شدید به سر میبرند و تلاش برای مقابله با این فقر یکی از مهمترین وظایف است.
سخنرانی کلیدی شی جینپینگ در واقع آغازگر نشست چهارروزه سران اقتصادی جهان در سوییس بود در حالی که چند روز به روی کار آمدن دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا باقی مانده است؛ رییسجمهوری که در طول کمپین انتخاباتی خود چین و جهانی شدن را مقصر از بین رفتن میلیونها شغل در کارخانههای آمریکا میدانست.
این میلیاردر جمهوریخواه در حالی با شعار آمریکا را دوباره بزرگ میکنیم، انتخاب شد که رییسجمهور چین در این باره هشدار میدهد هیچکس در جنگ مبادلاتی پیروز نخواهد شد. ترامپ مکررا چین را به اتخاذ سیاستهای مبادلاتی که منجر به کاهش مشاغل در آمریکا شده است، متهم میکند. وی همچنین تهدید کرده است که با افزایش درصد گمرک تا ۴۵ درصد به کالاهای چینی با این امر مقابله خواهد کرد.
اما رییسجمهور چین در سخنرانی خود در مقابل سران حکومتی، سردمداران صنایع و ستارگان اتاق فکرهای سرگرمیسازی به چنین نوع تفکری واکنش نشان داد و اظهار کرد: پیروی از تولید داخلی و تاکید بر آن تنها به این معنی است که یک نفر خود را در اتاق تاریک محبوس کند در حالی که باد و باران و نور و هوا خارج از این اتاق قرار دارد.
وی تاکید کرد که جلوگیری از موج جهانی شدن، تکنولوژی، کالاها و مردم غیرممکن است، ضمن اینکه پکن به سیاست درهای باز خود و دفاع از دستاوردهای جهانی شدن به ویژه در عرصه اقتصادی ادامه خواهد داد. پیام شی جینپینگ به شدت در داووس مورد استقبال قرار گرفت.
برخی تحلیلگران و حاضران در اجلاس داووس میگویند سخنرانی رییسجمهور چین نشان میدهد پکن برای رهبری تجارت آزاد آماده است.
محیطزیست
محیطزیست هم از نکات مهم سخنرانی شی جین پینگ بود. او گفت که باید از محیطزیست حفاظت کرد، حتی زمانیکه پیشرفتهای اجتماعی مدنظر هستند. تکنولوژی اتمی و دیجیتالی، پیشرفتهای بزرگی را به همراه خود آوردهاند ولی در عوض پیامدهایی مانند بیکاری بخشی از نیروی کار نیز داشتهاند که باید برطرف شوند.وی تاکید کرد که همه باید در این روند سهیم باشند و از آن بهرهبرداری کنند چراکه همه کشورها عضو جامعه جهانیاند. در معاهدات جهانی منافع کشورهای توسعهیافته است که رعایت شده است. تعادل در توسعه نیز یکی از ضرورتهاست و تنها زمانی تضمین میشود که همه از آن بهره ببرند.
از چین بیاموزند
رییسجمهور چین در سخنرانیاش در اجلاس داووس به مسیری که چین در سالهای گذشته طی کرده اشاره کرد و گفت که هدف این کشور بهبود زندگی همه شهروندان چین است. او اضافه کرد که چین خود را به باز کردن درها هم روی جهان بیرون و هم در درون این کشور متعهد میداند.پینگ پیشرفت اقتصاد چین در عرصه جهانی را عاملی دانست که دیگر کشورها نیز از آن نفع میبرند. رییسجمهور چین که برای اولینبار در این اجلاس شرکت میکرد، گفت که کشورش برای اصلاحات ساختاری و نوسازی در اقتصاد همچنان تلاش خواهد کرد و مقررات برای سرمایهگذاریهای خارجی بهتر خواهند شد اما چین انتظار دارد که سایر کشورها نیز درهایشان را به روی چین باز کنند.
دیدار بارزانی و بایدن
رییس اقلیم کردستان عراق و معاون رییسجمهور آمریکا در حاشیه نشست سالانه داووس به بررسی مسایل مربوط به مبارزه با داعش و دولت جدید آمریکا پرداختند.
یک منبع از دولت اقلیم کردستان در گفتوگو با سومریهنیوز عراق گفت: مسعود بارزانی، رییس اقلیم کردستان عراق و جو بایدن، معاون رییس جمهور آمریکا در حاشیه نشست اقتصادی داووس با یکدیگر دیدار کردند.
این منبع که نخواست نامش فاش شود، افزود: در این دیدار دو طرف پروندههای مربوط به مبارزه با داعش، پیروزیهای نیروهای پیشمرگ در این نبردها و شرایط مناطقی که همچنان در کنترل داعش هستند، بررسی شدند. منبع مذکور ادامه داد: بارزانی و بایدن مرحله آتی مبارزه با داعش در دولت جدید آمریکا را نیز بررسی کردند. رییس اقلیم کردستان عراق برای شرکت در اجلاس اقتصادی داووس به سوییس سفر کرده است.
تردید رییس صندوق بینالمللی پول درباره برنامه اقتصادی ترامپ
کریستین لاگارد، رییس صندوق بینالمللی پول درباره وجود برنامهای روشن در سیاست اقتصادی دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا ابراز تردید کرد.
لاگارد در یکی از نشستهای اجلاس مجمع اقتصادی جهان در داووس سوییس گفت: قصد ندارم درباره پیامد احتمالی سیاستهای رییسجمهور منتخب آمریکا اظهارنظر کنم. ما اطلاعات کمی درباره جزییات برنامه او داریم البته اگر چیزی به نام برنامه وجود داشته باشد.
ترامپ در رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۱۶ وعده داد مشاغل مربوط به بخشهای تولیدی را به آمریکا بازگرداند و بر روند تقویت اقتصاد داخلی متمرکز شود. یکی از ستونهای طرح اقتصادی وی، کاهش مالیاتها برای تشویق رشد اقتصادی و حل مشکلات اقتصادی کنونی است. ترامپ همچنین وعده داده آمریکا را در ۱۰۰ روز نخست ریاستجمهوریاش از توافق مشارکت ترانس پاسیفیک (TPP) خارج کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد