23 - 01 - 2025
پیشگامی ایران و روسیه در دلارزدایی
«جهانصنعت»- یک عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه از اتصال شبکههای پرداخت شتاب و میر برای کمک به تجار و کاهش هزینه نقلوانتقال پول خبر داد. در همین حال رییس اتاق ایران و روسیه گفت: امضای معاهده ایران و روسیه و البته تصویب توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا در نهایت میتواند به کاهش وابستگی دو کشور به اقتصادهای غربی منجر شود.
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران آنلاین، کامبیز میرکریمی، درباره روابط پولی بانکی ایران و روسیه، گفت: از سالهای گذشته رابطه بانکی بین ایران و روسیه بدون سوئیفت و با پیامرسانهای داخلی برقرار شده است و در این خصوص مشکلی وجود ندارد. در حال حاضر یک گام جلوتر رفتهایم و اتصال شبکه شتاب و میر با اهداف مهمی تحقق پیدا کردهاند.
عضو هیات رییسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه بیان کرد: ایران و روسیه هم در چارچوب روابط دوجانبه و هم در چارچوب موافقتی که بین اعضای بریکس ایجاد شد، تلاش کردند تا بتوانند با پولهای ملی تبادل داشته باشند و توافق کردند واحد پول جدیدی را تعریف کنند تا بتواند جایگزین دلار شود. او مطرح کرد: کشورهایی مثل چین، هند، روسیه و ایران تلاش میکنند که تا حتیالامکان معاملات دلار را کنار بگذارند. حتی با وجود اینکه دلار، ارز غالب است؛ ایران و روسیه انگیزه بیشتری برای این کار دارند.
وی توضیح داد: ایران و روسیه به دلیل تحریمهای بینالمللی جلوتر از کشورهای دیگر حرکت کردهاند و بین خودشان با پیامرسانهای داخلی جایگزین سوئیفت دارند. یعنی بانکهای ایران به روسیه متصل هستند و میتوانند پولها را جابهجا کنند. همچنین مبنای تسویه حساب بخش قابلتوجهی از بازرگانان، روبل است.
میرکریمی ادامه داد: در حال حاضر استفاده از کارتهای شبکه شتاب کشورمان در خودپردازهای کشور روسیه عملیاتی شده است و پروژه اتصال شبکههای پرداخت شتاب ایران و میر روسیه شامل سه فاز میشود که در فاز سوم، تجار روسی از طریق کارت میر میتوانند اقدام به خرید کنند که این اتصال موجب کاهش هزینه نقلوانتقال پول خواهد شد و تاثیر مثبتی در توسعه گردشگری خواهد داشت. عضو هیات رییسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه افزود: حوزههای زیرساختهای بانکی برقرار هستند و مرحله دیگر، مقررات بانکی کشور هستند که باید دید تا چه اندازه تجار از ارزهای رسمی استقبال کرده و خودشان را از ارزهای غیررسمی و بازار آزاد دور میکنند.
وی یادآور شد: تا پایان امسال، تجارت آزاد با روسیه با افزایش مبادلات دو کشور و افزوده شدن روبل به معاملات این بازار عملیاتی خواهد شد.
کاهش وابستگی
در همین حال، هادی تیزهوشتابان، رییس اتاق ایران و روسیه گفت: امضای معاهده ایران و روسیه و البته تصویب توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا در نهایت میتواند به کاهش وابستگی دو کشور به اقتصادهای غربی منجر شود.
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در گفتوگو با مهر درباره اینکه معاهده امضا شده بین ایران و روسیه تا چه اندازه میتواند به بهبود روابط تجاری فیمابین منجر شود؟ اظهار کرد: تاثیر معاهدات امضا شده بین ایران و روسیه بر روابط تجاری دو کشور بستگی به محتوای معاهده و میزان تعهد دو طرف به اجرای آن دارد. معاهداتی از این دست معمولا به کاهش تعرفهها، تسهیل قوانین گمرکی و حذف موانع غیرتعرفهای کمک میکنند. وی افزود: این اقدامات میتواند مبادلات تجاری بین دو کشور را افزایش دهد و بهبود روابط تجاری را تسریع کند. همچنین امضای معاهده، تعهد رسمی دو طرف به توسعه روابط را نشان میدهد که میتواند اعتماد سرمایهگذاران و فعالان تجاری را جلب کند. این اعتماد به رشد سرمایهگذاریهای مشترک و تجارت پایدار کمک میکند.
تابان ادامه داد: اگر معاهده شامل پروژههای زیرساختی مشترک، مانند توسعه کریدور شمال – جنوب یا تاسیس مراکز لجستیکی باشد، میتواند تجارت را تسهیل کرده و هزینهها را کاهش دهد.
رییس اتاق مشترک ایران و روسیه تصریح کرد: از سوی دیگر روابط ایران و روسیه تحتتاثیر عوامل خارجی از جمله تحریمهای غرب و جنگ اوکراین قرار دارد و این معاهده میتواند فرصتهایی برای کاهش وابستگی به اقتصادهای غربی ایجاد کند.
افزایش قدرت رقابت محصولات ایرانی
وی درباره اینکه با توجه به تصویب توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا در مجالس کشورهای عضو، این توافقنامه چقدر در بهبود روابط دو کشور نقشآفرین است؟ گفت: همانطور که میدانید مهمترین کشور در توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا فدراسیون روسیه است و امضای این معاهده در کنار آن توافقنامه میتواند تسهیلکننده باشد و در حوزه روابط تجاری همافزایی ایجاد کند.
تابان ادامه داد: این موضوع میتواند منجر به افزایش قدرت رقابت محصولات ایرانی در بازار روسیه و بهتبع آن سایر کشورهای اوراسیا شود.
رییس اتاق مشترک ایران و روسیه تاکید کرد: البته همانطور که عنوان شد میزان تعهد دو طرف در اجرای این معاهده یا توافقنامه است که بر اثربخشی آن تاثیر مستقیم دارد و در نهایت میتواند منجر به بروز تحولات اساسی شود.
چالشهای موجود برای افزایش تجارت
تابان در خصوص عمده چالشهای موجود برای افزایش تجارت بین ایران و روسیه نیز اظهار کرد: چالشهای عمده برای افزایش تجارت بین ایران و روسیه حوزههای مختلفی را شامل میشود؛ کمبود زیرساختهای مناسب حملونقل جادهای، ریلی و دریایی میان دو کشور، نبود شبکههای لجستیکی مؤثر برای حمل سریع و کم هزینه کالاها، ضعفها و ناهماهنگی موجود در کریدور شمال- جنوب به موضوعات زیرساختی باز میگردد.
وی تصریح کرد: همچنین مشکلات ناشی از تحریمها و محدودیت در دسترسی به سیستمهای بانکی بینالمللی، فقدان مکانیسمهای مالی و اعتباری پایدار برای تسهیل مبادلات تجاری و نوسانات نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی از مهمترین مشکلات حوزه بانکی و مالی است.
رییس اتاق مشترک ایران و روسیه گفت: تفاوت در استانداردها و قوانین گمرکی بهویژه در حوزه محصولات کشاورزی و غذایی، طولانی بودن فرآیندهای اداری در هر دو کشور، نبود آگاهی کافی از فرهنگ مصرف و نیازهای بازار روسیه در بین تولیدکنندگان ایرانی، ضعف در تبلیغات و بازاریابی محصولات ایرانی، عدم اطمینان از کیفیت و استاندارد محصولات صادراتی ایران در برخی موارد و ضعف در بستهبندی و برندینگ از دیگر عوامل تاثیرگذار است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد