19 - 11 - 2022
کلیات لایحه بودجه ۹۲ رد شد
گروه اقتصادی- کلیات لایحه بودجه ۹۲ کشور در کمیسیون تلفیق مجلس رای نیاورد و از سوی اعضای این کمیسیون رد شد. اعضای این کمیسیون لایحه بودجه ۹۲ کشور را به صحن علنی مجلس فرستادند تا درخصوص اینکه این لایحه به دولت برگردانده شود تصمیمگیری شود.غلامرضا کاتب، سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در گفتوگو با «جهانصنعت» تصریح کرد که در این جلسه پس از سخنرانی موافقان و مخالفان کلیات بودجه ۹۲ به تصویب اعضا نرسید و رد شد.
به گفته وی، این لایحه در ۲۷ فروردینماه امسال در صحن علنی بررسی میشود و تصمیمگیری برای ارجاع آن به دولت در صحن علنی انجام خواهد شد.
پیشبینی میشود در صورت ارجاع لایحه به دولت، دولت ناچار به ارایه لایحه دو دوازدهم برای ماههای خرداد و تیر و یک لایحه برای کل بودجه ماههای باقیمانده سال خواهد بود که ارایه دو لایحه سنگین با توجه به عمر این دولت امکانپذیر نیست. در این صورت نمایندگان ناچار به تصویب لایحه در صحن علنی در روز ۲۷ فروردینماه امسال خواهند شد.
سرانجام لایحه بودجه چه خواهد شد؟
بر این اساس در صورت آنکه لایحه بودجه ۹۲ در صحن علنی رای نیاورد، لایحه بودجه به دولت برگردانده خواهد شد. دولت برای بررسی مجدد لایحه آن را به کمیسیونهایش ارجاع خواهد داد. در این صورت دولت مجبور خواهد بود لایحه بودجه جدیدی را بنگارد که با توجه به انتخابات خردادماه باید بعد از خردادماه تصویب شود.
در این صورت دولت ناچار است یک لایحه دودوازدهم برای خرداد و تیرماه ارایه داده و یک لایحه کل بودجه برای ماههای باقی مانده سال ارایه دهد که ارایه دو لایحه برای دولت با توجه به عمر کوتاه آن در این دوره سنگین بوده و عمر این دولت کفاف آن را نخواهد داد.
بر این اساس پیشبینی میشود لایحه بودجه ۹۲ در صحن علنی به هر صورت که شده تصویب شود. در این صورت شاید این لایحه بودجه بدترین لایحه بودجه دولت باشد.
نرخ ارز واحد هم بلاتکلیف است
از سوی دیگر نمایندگان مجلس در پی پیشنهاد دولت برای اجرای نظام ارزی شناور مدیریت شده با نرخ ارز مبادلهای (۲۴۵۰ تومان) به عنوان ارز واحد موافقت کرده بود که با بلاتکلیفی لایحه بودجه این موضوع نیز فعلا بلاتکلیف خواهد ماند.
یک کارشناس مسایل اقتصادی با بیان آنکه تکنرخی شدن ارز نقش موثری در وضعیت اقتصادی کشور دارد، گفت: البته باید در نظر گرفت که ارز با چه رقمی تکنرخی میشود.
مهدی تقوی با اشاره به اینکه هماکنون ارز مرجع با رقم ۱۲۲۶ تومان به کالاهای اساسی تعلق میگیرد، افزود: همچنین اولویتهای وارداتی ۳ تا ۹ نیز مشمول ارز مبادلهای میشوند که نرخی حدود ۲۵۰۰ تومان دارد.
وی ادامه داد: همچنین اگر فردی نیاز به ارز زیاد برای مسافرت یا خارج از مقوله واردات داشته باشد باید آن را از بازار آزاد تامین کند.
این کارشناس مسایل اقتصادی اظهار کرد: در صورتی که ارز تکنرخی شود و سپس ما به التفاوت آن به واردکنندگان بهخصوص واردکنندگان کالاهای اساسی پرداخت شود، مشکلات موجود برای اجرای این تصمیم کاهش مییابد.
وی ادامه داد: البته نحوه پرداخت مابه التفاوت نیز در اجرای این تصمیم از اهمیت بالایی برخوردار است و باید مدنظر قرار گیرد.
این کارشناس مسایل اقتصادی با اشاره به تحریمها و اجرای هدفمند کردن یارانهها به ایرنا گفت: با توجه به اینکه هماکنون اقتصاد ایران با تحریم مواجه بوده و قانون هدفمند کردن یارانهها نیز اجرا شده است باید تکنرخی شدن ارز با ملاحظات خاص انجام شود.
یادآور میشود محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی از تکنرخی شدن ارز و حذف ارز مرجع از اولویتهای یک و دو کالایی خبر داده و گفته بود برای این دسته از کالاها، برنامههایی داریم که اعلام خواهد شد.
همچنین در لایحه بودجه نیز تصریح شده است که با حذف ارز مرجع از کالاهای اولویت نخست و دوم، قشرهای آسیبپذیر مورد توجه ویژه قرار گیرند.
اختصاص ردیفهای یارانهای برای تامین مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و مبادلاتی در بودجه
در عین حال نایب رییس کمیسیون تلفیق مجلس در خصوص چگونگی تامین مابهالتفاوت نرخ ارز مبادلاتی و نرخ ارز مرجع برای واردات کالاهایی که ارز مرجع را دریافت میکنند، توضیح داد.
غلامرضا تاجگردون گفت: در بودجه ردیفهای یارانهای دیده شده است که بر اساس آن به دستگاههایی که کالاهای گروه یک را با نرخ ارز مرجع وارد میکنند مابهالتفاوت ریالی پرداخت میشود تا بتوانند ارز مبادلاتی مورد نیاز را برای واردات کالا خریداری کنند.
وی با اشاره به پیشنهاد دولت در لایحه بودجه ۹۲ در مورد در نظر گرفتن نرخ ارز مبادلاتی به عنوان ارز واحد در کشور اظهار کرد: طبق قانون برنامه توسعه ارز باید تکنرخی باشد و بر این اساس دولت نیز این پیشنهاد را در لایحه بودجه لحاظ کرده ولی قیمت نهایی ارز تکنرخی را قید نکرده است.
وی افزود: برآوردها نشان میدهد که این قیمت ارز تکنرخی حدود ۲۵۰۰ تومان، یعنی همان نرخ ارز مبادلاتی است.
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه همچنین در توضیح چگونگی تامین منابع مورد نیاز برای تامین مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و نرخ ارز مبادلاتی برای ورود کالاهای اساسی به ایسنا گفت: در حال حاضر تنها گروه یک از ارز مرجع برای واردات کالاهای اساسی برخوردار هستند، بر این اساس در لایحه بودجه ردیفهای یارانهای لحاظ شده است که از طریق آن مابهالتفاوت حدود یکصد هزار تومانی ارز مرجع و ارز مبادلاتی به آن دسته از دستگاههایی که کالاهای اساسی را وارد میکنند، پرداخت میشود.
تاجگردون افزود: از این طریق این دستگاهها با در اختیار داشتن مبلغ ریالی میتوانند ارز مورد نیاز را برای واردات کالاهای اساسی خریداری کنند.
نایب رییس کمیسیون تلفیق با تاکید بر اینکه تکنرخی شدن ارز کاهش تورم را به دنبال خواهد داشت، تصریح کرد: در حال حاضر ارز در بازار حدودا بین ۳ تا ۳۵۰۰ تومان مبادله میشود که اگر بتواند دولت کل ارز را در مرکز مبادلات ارزی عرضه کند طبیعتا در بازار نیز ارز به نرخ ۲۴۵۰ تومان به فروش میرسد که نتیجه آن کاهش قیمت و تورم خواهد بود.
تاجگردون تاکید کرد: باید بازار بهگونهای تنظیم شود که دولت تمام منابع ارزی را در مرکز مبادلات عرضه کند چون در این صورت است که قیمت خودبهخود پایین میآید.
وی پیشبینی کرد که این پیشنهاد دولت در کمیسیون تلفیق به تصویب برسد.
اما سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: با توجه به اعداد و ارقامی که در بسیاری از بخشهای بودجه در نظر گرفته شده اگر این بودجه بخواهد به همین منوال تصویب شود، نیاز است که این اعداد و ارقام تغییر پیدا کند.
جعفر قادری در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در حاشیه صحن علنی روز گذشته گفت: رییس سازمان خصوصیسازی با حضور در کمیسیون تلفیق در روز گذشته آماری را به اعضای کمیسیون ارایه کرد.
وی افزود: رییس سازمان خصوصیسازی گفت که شش هزار میلیارد تومان به صورت ریالی و ۳۲ هزار میلیارد تومان به صورت واگذاری سهام پیشبینی شده که این ارقام به صورت تهاتر باید محقق شود.
عضو سخنگوی کمیسیون تلفیق خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد ۳۲ هزار میلیارد تومان به صورت تهاتر بابت بدهی دولت تصویب شود باعث بینظمی میشود بنابراین کمیسیون بهدنبال حذف این تهاتر است چراکه معتقدیم وزرا برای طرح و پروژه اعتباراتی را در اختیار دارند.
وی ادامه داد: تهاتر کردن این مقدار منابع خارج از سقف بودجه و اعتبارات وزراست، براساس ماده «۲۹» اصل سیاست ۴۴ باید این هزینهها به حساب خزانه وارد شوند و صرف تقویت، توسعه، تعاونیهای مناطق محروم و اجرای طرحهای افرادی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی شود.قادری همچنین درباره حضور رییس گمرک کشور نیز گفت: رییس کل گمرک در کمیسیون گزارشات و آمارهایی را در رابطه با واردات و صادرات مطرح کرد و نمایندگان نیز از رییس گمرک کشور درخصوص کاهش درآمدهای گمرکی سوالاتی کردند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: رییس کل گمرک در پاسخ به سوال نمایندگان گفت به دلیل اینکه در ترکیب واردات تغییراتی ایجاد شده آمار درآمدی گمرکات کاهش پیدا کرده است و در این ترکیب گروه یک و دو وجود دارد که تعرفه هر گروه با گروه دیگر فرق میکند.
وی افزود: در سال ۹۱ ارزش گمرکات نسبت به سال ۹۰ کاهش داشته چراکه در سال ۹۱ حجم ارزشات گمرک کشور ۷/۱۳ درصد شده است اما درخصوص وزن کالاها در گمرک ۶۴/۲ درصد افزایش داشتهایم.
قادری گفت: درخصوص صادرات سال گذشته نسبت به مدت مشابه خود در سال قبلش ۱۷/۱ درصد رشد وزنی داشته اما از لحاظ ارزشی شش درصد کاهش داشته است بهگونهای که از ۹۳۰/۴۳ میلیارد دلار به ۳۳۴/۴۱ میلیارد دلار کاهش یافته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: رییس کل گمرک انتظاراتی را نیز از اعضای کمیسیون تلفیق داشته است و درخواست کرده با توجه به حجم معاملات معافیتهای لازم را در نظر گرفته شود اما این نکته را باید متذکر شد که برخی از این معافیتها ضرورت ندارد که حذف یا کم شود.
قادری گفت: در سال ۹۰ کمیسیون ماده «یک» تعرفههای واردات و صادرات را کمیسیون ماده «یک» تعیین و تکلیف میکرد اما در سال گذشته نمایندگان به تصویب رساندند که این اختیار برعهده دولت قرار داده شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق با اشاره به سوالات نمایندگان درخصوص تحریمها مطرح کردهاند به نقل از رییس کل گمرک گفت: ما میتوانیم در زمان تحریمها بهخصوص صادرات گاز را به کشورهای همسایه همچون پاکستان و عراق داشته باشیم و در این حوزه سرمایهگذاری کنیم چراکه کشورهای منطقه با توجه به نیاز خودشان منافعشان را به دیگر کشورها نمیدهند.وی افزود: با توجه به سوالات و وضع حاکم در کمیسیون نشان میدهد که دولت روی لایحه بودجه دقت نکرده است و کاری برای این لایحه انجام نداده و به اندازه کافی روی لایحه وقت نگذاشته است.
قادری گفت: اگر بخواهیم کلیات را به همین وضع موجود تصویب کنیم قطعا در اعداد و ارقام در بخشهای مختلف تغییراتی را خواهیم داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد