29 - 11 - 2022
گامها در چارچوب نظر رهبر باشد
گروه ایران – سفر رییسجمهور به نیویورک و بیانات مقام معظم رهبری در خصوص دیپلماسی دولت روز گذشته بار دیگر مورد اشاره نمایندگان مجلس قرار گرفت. علی لاریجانی، رییس مجلس در نطق پیش از دستور خود در این رابطه اظهار کرد که سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص تحرک دیپلماتیک کشور از چند بعد حایز اهمیت است، ایشان اصل تحرک دیپلماتیک را در شرایط فعلی کشور لازم دانسته و مورد حمایت قرار دادهاند که برای فعالان این عرصه پشتیبانی بسیار ذیقیمتی است.
وی ادامه داد: در همین جا رهبر معظم انقلاب ملاحظاتی را مطرح کردند که ضروری است در ادامه مسیر بدان توجه تام شود و در چارچوب مدنظر رهبر معظم انقلاب گامهای بعدی برداشته شود.
لاریجانی گفت: رهبری همچنین در کنار تحرک دیپلماتیک توجه همه مسوولان را به بالا بردن توان اقتصادی و خودکفایی و استقلال در این زمینه جلب کردند که رهنمودی بسیار بجا و ارزنده است.
وی ادامه داد: بارها این مساله در مجلس مطرح شده که تکیه بر دانش درونی و استفاده از ظرفیتهای اقتصادی داخل کشور کلید فلاح کشور و ملت است و حتی در روابط دیپلماتیک و آسان کردن مسیر مذاکرات موثر خواهد بود.
لاریجانی گفت: ممکن است این معنا به ذهن برخی متبادر شود که تسهیل روابط دیپلماتیک هم به رونق اقتصادی و فضای کسب و کار مدد میرساند. طبعا این امور نسبت به یکدیگر تاثیرات متقابل دارند اما نکته اساسی این است که هر چه قدرت درونی اقتصادی متکی بر دانش بومی افزایش یابد هزینههای مذاکرات دیپلماتیک کاهش مییابد.
وی در پایان گفت: لذا توصیه مجلس پیرو رهنمودهای رهبر معظم انقلاب مجددا به دولت خدمتگزار این است که با تسهیل فضای کسب و کار و به کارگیری نخبگان داخلی همت خود را در درجه اول به این امر معطوف کند.
اسماعیل کوثری از نمایندگان تهران نیز در نطق میان دستور خود دیروز علاوه بر بیان اظهارات تندی علیه هاشمیرفسنجانی و مهدیهاشمی به این موضوع پرداخت و درباره آن توصیههایی به دولت داشت. وی خطاب به کسانی که از مذاکره تلفنی اوباما و رییسجمهور و جان کری و وزیر امورخارجه ایران خوشحال شدند، گفت: از آنها میپرسم استکبار جهانی چه تغییر رفتاری داشته است که بعضیها اینچنین ذوقزده شدهاند در حالی که آمریکا ناتوانیاش در افغانستان، عراق و تونس مشخص شده است.
کوثری ادامه داد: عدهای تماس تلفنی اوباما و روحانی و دیدار جان کری و ظریف را عنایت خدا دانستند و معتقدند دیگر نباید به گذشته برگشت، بعضی از آقایان که اکنون خود را در خانه پدرخوانده این دولت میدانند باید بدانند که ملت تصدیق میکنند که در اینجاست که مشخص میشود تصمیم شورای نگهبان در رد صلاحیت بعضیها بسیار تصمیم درستی بوده است. نماینده مردم تهران در بخش دیگری از نطق خود از قوه قضاییه این سوال را مطرح کرد که چرا اصل «۱۹» و «۲۰» را در مورد مهدیهاشمی عملی نمیکنند و از هاشمی رفسنجانی خواست مثل سال ۶۸ که وی را به خاطر ماجرای پادگان کرج به سازمان نیروهای مسلح معرفی کرد مهدیهاشمی را به قوه قضاییه بدهند تا به موضوعات رسیدگی شود.
افزایش نظارت مجلس
رسیدگی به گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در خصوص طرح عضویت و لغو عضویت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در برخی از شوراهای عالی مجامع و سایر هیاتها اولین دستور کار صحن علنی مجلس در جلسه دیروز بود. براساس این طرح تعداد ناظران مجلس در شوراها و مجامع افزایش مییابد، این طرح در راستای افزایش نظارت مجلس در دستگاههای دولتی است که از دو هفته پیش در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دارد.
وکلای ملت همچنین با تصویب استفساریهای با جذب دانشجویان رشتههای ستارهدار ورودی سال ۸۸ دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و دانشکده فنی دختران شریعتی تهران موافقت کردند.
در ادامه جلسه طرح استفساریه تبصره ماده «۷۷» قانون تامین اجتماعی در حالی برای بازنشستگان با ۲۵ سال سابقه بیمه در مجلس تصویب شد که دولت در مخالفت با آن تاکید داشت با این مصوبه حقوق بازنشستگان با ۲۵ سال سابقه ۱۰ درصد بیشتر از حقوق کسانی میشود که با سابقه ۳۰ سال بازنشسته شدهاند.
موضوع این استفساریه این است: با اینکه حقوق و حق بیمه سنوات ارفاقی بازنشستگان پیش از موعد یادشده به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شده، آیا مستمری بازنشستگان یادشده (موضوع ذیل ماده «۷۷» قانون تامین اجتماعی) باید براساس میانگین بیمهپردازی دو سال آخر (سال ۲۹ و ۳۰) محاسبه گردد یا خیر؟ مجلسیان در این خصوص معتقد هستند که باید براساس میانگین دو سال آخر محاسبه شود.
در جریان بررسی کلیات و جزییات این طرح مخالفان معتقد بودند این طرح خلاف قانون برنامه است و بار مالی دارد. موافقان این طرح نیز هیچگونه بار مالی را برای این طرح متصور نیستند و در بیان دلایل خود اظهار داشتند در حمایت از طرح نمیتوان با ۴۰ هزار بازنشسته به توافقی رسید و سپس این توافق را وتو کرد همچنین طبق قانون ملاک برای پرداخت مستمری به بازنشستگان حق بیمه آنهاست نه حق خدمت و کار.
باتلاق رکود تورمی
اصلاحیه بودجه ۹۲ و حذف سه دهک بهرهمند جامعه از دریافت یارانه از جمله مسایل اساسی است که این روزها در کمیسیون برنامه و بودجه در حال بررسی است و با توجه به محدودیت زمانی تا پایان سال ضروری است که هر چه سریعتر به نتیجه رسید. در صحن بررسی شود. احمد توکلی، نماینده مردم تهران روز گذشته در جمع خبرنگاران در این رابطه گفت: هدفمند کردن یارانهها یعنی غیربرابر بودن یارانههای نقدی، کاری که ما اکنون انجام میدهیم دو بیعدالتی است.
وی ادامه داد: در بیعدالتی اول به غنی و فقیر به صورت یکسان یارانه میدهیم و در بیعدالتی دوم چون منابع کافی برای پرداخت یارانههای نقدی نداریم نیمی از پولی که به مردم به صورت یارانههای نقدی پرداخت میشود با چرخشی از سوی دولت و شرکتهای دولتی به بانک مرکزی میرود و بانک مرکزی ناچار به چاپ اسکناس است.
توکلی تصریح کرد: زمانی که اسکناس چاپ میشود پول پرقدرت ایجاد شده و تبدیل به نقدینگی و تورم میشود، تورم به دهکهای پایین بیشتر از متوسط و به دهکهای متوسط بیشتر از دهکهای بالا فشار میآورد.
عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار اظهار داشت: این تورم اقتصاد را مختل کرده و باعث کاهش نرخ رشد میشود، رکود را تشدید میکند و با این سیاست به دست خودمان، خودمان را بیشتر در باتلاق رکود تورمی فرو میبریم.
وی با اشاره به اظهارات مقامات دولت قبلی مبنی بر اینکه شناسایی افراد نابرخوردار برای اعطای یارانه نقدی مقدور نیست، گفت: از صدر اسلام مسلمانان زکات و خمس را به اهلش میپرداختند، پس شناخت مستحق امکانپذیر است.
توکلی ادامه داد: از نظر تجربه بشری نیز کشورهای اروپایی یارانه نقدی میدهند بنابراین مستحقین را شناسایی کرده و به آنها یارانه میدهند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: بانک جهانی کشورهایی که قیمت حاملهای انرژی را اصلاح کردهاند، بررسی کرده و به غیر از یک کشور ۱۸ کشور به مردم یارانه نقدی پرداخت کردند.
وی در خصوص راهکارهای شناسایی افراد نابرخوردار برای پرداخت یارانه نقدی گفت: گردش مالی صاحبان حسابهای بانکی در بانک مرکزی وجود دارد، سازمان مالیاتی نیز از میزان مالیات افراد مطلع است، صاحبان خودروهای لوکس نیز مشخص هستند. توکلی در پایان گفت: مجلس نیز احتمالا با پیشنهاد حذف سه دهک برخوردار از پرداخت یارانههای نقدی موافق است.
تذکرنمایندگان درباره استخدامهای دولتی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پایان جلسه روز گذشته در تذکرات شفاهی خود به مسوولان اجرایی از جمله وزیر کشاورزی و رییس بانک مرکزی خواستار اصلاح و تسریع در برخی اقدامات شدند.
خسروی، نماینده مردم مهدیشهر در تذکری به هیات رییسه مجلس درباره یک فوریت طرح اصلاح نظام اقتصادی گفت: این طرح به تصویب رسیده اما مدت زیادی است که خبری از آن نیست با این روند نمیتوان حماسه اقتصادی را رقم زد.
در ادامه افخمی، نماینده ملکان در تذکری به وزیر کشاورزی نسبت به ضرورت کسری در پرداخت خسارت محصولات کشاورزی از طرف صندوق بیمه محصولات کشاورزی تاکید کرد.
وی همچنین در تذکر دوم بر سیاستگذاری در تعیین قیمت پایه بیمه محصولات کشاورزی تاکید کرد و افزود: به طور مثال امروز قیمت پایه انگور زیر ۲۰۰ تومان است در صورتی که باید این مبلغ حداقل ۱۵۰۰ تومان تعیین شده و در صورت خسارت به کشاورزان درصدی از آن جبران شود.
همچنین این نماینده مجلس خطاب به وکلای ملت عنوان کرد: نمایندگان مجلس به مساله کشاورزی به عنوان یک مطالبه جدی توجه کنند. براساس این گزارش، جعفری، نماینده بجنورد در تذکری از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرپرست وزارت آموزش و پرورش و وزیر علوم درخواست کرد که در خصوص اقداماتی که نسبت به سبک زندگی مورد تاکید رهبری انجام دادهاند، گزارش دهند.
وی همچنین خواستار تعیین قیمت تضمینی محصولات کشاورزی شد و ابراز امیدواری کرد که قیمت تضمینی گندم بالای ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ تومان اعلام شود. این نماینده مجلس همچنین ضمن تقدیر از تحرک دستگاه دیپلماسی در سفر نیویورک عنوان کرد: انشاءالله رییسجمهور و وزیر امورخارجه نکات لازم را جبران کنند. رستمیان، نماینده مردم دامغان نیز در تذکری اعلام کرد: به تازگی بانک مرکزی بخشنامهای را ابلاغ کرده که براساس آن ۲۰ درصد از شعب دولتی بانکها کم شود که بانک ملی این کار را از استانهای کوچک شروع کرده در حالی که باید این اقدام در کلانشهرها که بخشخصوصی وارد فعالیت شده است آغاز شود؛ این بخشنامه باید اصلاح شود. وی همچنین عنوان کرد: تقاضا میکنیم بودجه کشور براساس شاخصهها تنظیم شده و مدیران براساس شایسته سالاری انتخاب شوند همچنین استخدام نیروها براساس اعلام عمومی نه سفارش خاصی انجام شود.
سلطانی، نماینده بروجرد نیز نسبت به بلاتکلیف ماندن برخی مصوبات دولت قبل به دولت فعلی تذکر داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد