27 - 10 - 2017
تاکید دولتمردان ایران بر دیپلماسی اقتصادی
یکی از سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی ایران که ظریف نیز این روزها آن را با جدیت دنبال میکند توسعه روابط با کشورهای آفریقایی است. از این رو محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در ادامه سفر خود به قاره آفریقا شامگاه سهشنبه به همراه هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی به کامپالا پایتخت اوگاندا رفت تا در مراسم افتتاحیه مجمع تجاری ایران و اوگاندا سخنرانی و ظرفیتهای ایران در همکاری با اوگاندا را تشریح کند. این فعالیتها نشان از عزم جدی سیاست خارجی دولت دوازدهم دارد تا در شرایطی که منتظر تصمیم کنگره آمریکا درمورد برجام است روابط خود را با دنیای خارج قطع نکند و تنها به موضوعی خاص متمرکز نشود. به این ترتیب همکاری با کشورهای آفریقایی و یافتن بازار در این منطقه مورد توجه دولت قرار گرفته است تا در راستای یارگیری از کشورهای آفریقایی در نظام بینالملل عقب نماند. اوگاندا در میان سایر کشورهای آفریقایی دارای موقعیت ویژه سرمایهگذاری برای ایران است از این جهت سرمایهگذاران ما به دنبال آن هستند تا با داشتن توانمندیها شرایط لازم برای توسعه روابط اقتصادی تجاری میان دو کشور را فراهم کنند.
اما اولین برنامه وزیر امور خارجه کشورمان پس از ورود به اوگاندا حضور در جمع صمیمانه ایرانیان مقیم بود. ظریف در سخنانی ایرانیان مقیم خارج را سرمایههای کشور و نماینده فرهنگ و تمدن بزرگ ایرانی خواند. محمدجواد ظریف همچنین روز چهارشنبه پیش از برگزاری فروم تجاری ایران و اوگاندا با سام کوتسا، وزیر خارجه اوگاندا دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار که در وزارت خارجه اوگاندا انجام شد دو طرف بر ضرورت گسترش مناسبات دوجانبه به ویژه در زمینه سیاسی، اقتصادی و تجاری تاکید کردند. مسایل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی از دیگر محورهای مورد گفتوگو در این دیدار بود.
در ادامه برنامه کاری تیم وزارت خارجه کشورمان محمدجواد ظریف در مجمع تجاری حضور یافت و در سخنانی، اوگاندا را دوست نزدیک ایران و حضور خود را نمادی از روابط دوستانه با این کشور دانست. اهمیت تیم اقتصادی همراه ظریف به قدری بود که او در سخنانش به این هیات اشاره کرد و از آمادگی طرفهای ایرانی برای همکاری با طرفهای اوگاندایی در زمینههای مختلف تجاری و اقتصادی و دیگر زمینهها خبر داد و ابراز امیدواری کرد این نشست زمینه گسترش همکاریها بین بخشهای خصوصی و اقتصادی دو کشور را فراهم کند. وی همچنین با اشاره به حضور هیاتی از بانک مرکزی از آمادگی بانکهای ایرانی برای همکاریهای بانکی با طرف اوگاندایی خبر داد. ظریف همکاری بین دو کشور در زمینههای مختلف را نیازمند اقدام عملی برشمرد.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین به مبارزات مردم آفریقا با استعمار اشاره کرد و این مبارزات را مایه مباهات برشمرد و گسترش همکاریهای اقتصادی کشورهای این قاره از جمله اوگاندا با دیگر کشورها را افتخارآمیز خواند. ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست همچنین اظهار داشت: ما از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نگاه ویژهای به آفریقا داشتهایم. آفریقا یکی از اولویتهای ما برای توسعه همکاریهای اقتصادی است. وزیر خارجه اوگاندا نیز در این نشست طی سخنانی بر گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور تاکید کرد. خوانساری نایبرییس اتاق بازرگانی و صنایع ایران هم در سخنانی به تشریح ظرفیتهای تجاری و اقتصادی ایران پرداخت و ایران را محیطی امن برای همکاری اقتصادی برشمرد. ظریف با سام کوتسا همتای خود نیز دیدار داشت. وی در ملاقات با وزیر امورخارجه اوگاندا از همکاریهای دوجانبه و بینالمللی ابراز خرسندی کرد. ظریف با اشاره به هیات اقتصادی بلندپایه همراه گفت: امیدواریم همکاریهای اقتصادی وارد فاز عملیاتی شود.
وزیر امورخارجه اوگاندا ضمن ابراز خرسندی از حضور وزیر امور خارجه کشورمان و هیات همراه گفت: اوگاندا تلاش میکند تجهیزات لازم برای حضور بیشتر شرکتهای ایرانی در اوگاندا را فراهم کند. شرکتهای ایرانی قادر خواهند بود در زمینههای مختلف به ویژه صدور، تولید و مونتاژ ماشینآلات کشاورزی فعالیت کنند. وی همچنین تاکید کرد به همکاری مثبت با جمهوری اسلامی ایران در مجامع بینالمللی ادامه خواهیم داد. همچنین طرفین درباره موضوعات منطقهای و بین المللی تبادل نظر کردند. رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در ادامه برنامه کاری خود با یوریوکاگوتا موسوینی، رییس جمهور اوگاندا نیز دیدار کرد. مسایل منطقهای بینالمللی و توسعه روابط دوجانبه محور مذاکرات دو کشور بود.
هرچند سفر اقتصادی سیاسی ظریف در قاره آفریقا به اتمام نرسیده و پس از این کشور ظریف و هیات همراه او عازم نیجر میشوند و با مقامات این کشور نیز درخصوص توسعه روابط دوجانبه گفتوگو میکنند اما واضح است که حتی اگر آمریکا دست روی تحریمهای ایران بگذارد باز دولتمردان ایران بر رویه ثبات خود بهوسیله توسعه روابط اقتصادی با کشورهای مختلف جهان میافزایند، همانگونه که سفر یک هفتهای ظریف به قاره آفریقا و گفت وگو با مقامات آن مصداق توسعه دیپلماسی اقتصادی دولت دوازدهم است و جهان نیز اذعان دارد که ایران در عرصه دیپلماسی به اتکای دموکراسی برخاسته از اراده ملی به دنبال توسعه روابط و صلحسازی با دنیاست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد