24 - 08 - 2017
استدلال حقوقی برای حل مشکل
«جهان صنعت»- این روزها رفع حصر نه فقط مطالبه عدهای خاص بلکه مطالبه خیلی از کسانی است که به دلیل وعده روحانی در خصوص حل شدن این موضوع به پای صندوقهای رای آمدند. مردم در زمان تبلیغات انتخاباتی و جلسات سخنرانی حسن روحانی و اسحاق جهانگیری بارها با شعارهای مختلف خواستهشان را در این خصوص مطرح کردند و روحانی هم در پاسخ، قول اجابت مطالبه مردم مشروط به انتخاب مجددش را داد. لذا مسوولان نیز باید به مطالبات مردم توجه و برای حل مشکل اقدام کنند و چراکه همیشه فرصت و گفتوگو برای حل یک معضل ملی وجود ندارد و شاید خیلی زود دیر شود.دیر از آن جهت که ممکن است با حل نشدن مسالمتآمیز این مطالبه، مردم از مشارکت دوباره در زمانهای حساس سرباز زنند و از طرفی دو رهبر جنبش سبز به ستوه بیایند و شرایط زندگی را برای خود سختتر از شرایط موجود کنند آن وقت است که هرچه رفع این مساله به تعویق بیفتد هزینههای ایجاد شده نیز به تبع آن بیشتر میشود و اگر همچنان این معضل بسان گره کوری باقی بماند به این معنی است که سیاستمداران ما در برههای خاص از زندگی متوقف شدهاند. آیتالله حسینعلی منتظری کسی بود که مدت زیادی در حصر به سر برد و نمونهای بود که هرگز در هیچ دادگاهی محاکمه نشد. پس از او میرحسین موسوی و مهدی کروبی به دلیل اعتراض به شرایط موجود در حصر قرار گرفتند. بسیاری نگران هستند که سرنوشت میرحسین موسوی و مهدی کروبی هم به همان سرنوشت منتظری گره خورده باشد. مهمترین نکته در این زمینه توجه به این امر است که مخالفان جمهوری اسلامی همچون مجاهدین خلق، پان ایرانیسمها، سلطنتطلبان و… با امثال کروبی، موسوی و منتظری متفاوت هستند و فاصله مشخصی بین آنها وجود دارد. ضدانقلابیون به صورت مشخص راس نظام جمهوری اسلامی را نشانه گرفتهاند و به دنبال سرنگونی نظام حاکم در ایران هستند و در تمام اقدامات خود سخن از براندازی حکومت را زمزمه میکنند درحالی که در مقابل کروبی، موسوی نه فقط در جهت براندازی حکومت اقدامی انجام نمیدهند بلکه به طور غیرمستقیم به تحکیم نظام کمک هم میکنند از جمله اینکه پس از انتخابات ۸۸ همواره مردم را به حضور در پای صندوقهای رای تشویق کردهاند. از این روست که برخی از مسوولان همچون نمایندگان مجلس در این زمینه به دنبال ایجاد راهکاری برای رفع حصر هستند.درباره علل تداوم این حصر برخی مقامات و از جمله مقامات قضایی کشور میگویند که افراد یاد شده هنوز به مجازات خود نرسیدهاند و از این بابت باید همچنان در حصر باقی بمانند. این سوال مطرح است که چرا برای آنان که مناظره کذایی به راه انداختند و بزرگان جریان اصلاحات را متهم به چنین و چنان کردند عکسالعمل در خوری صورت نگرفت؟ و چرا از همان ابتدای کار چارهای به جز حصر در نظر گرفته نشد، چارهای همچون برگزاری دادگاه علنی تا حقایق حداقل در اذهان مردم تاریک نماند؟
علیرضا رحیمی، نماینده مردم تهران در گفتوگو با «جهان صنعت» در خصوص اصرار نظام به تداوم حصر گفت: گرهگشایی از فضای عمومی کشور جزو مطالبات مردم است، حداقل بخش قابل توجهی از جامعه مطالبات جدی دارند که در این فضا گشایشی صورت گیرد تا از این انسداد بیرون بیاییم. در این انسدادی که در بخشی از فضای سیاسی کشور اتفاق افتاده ممکن است برخی اصلاحات و تعابیر دیگری به کار ببرند و بگویند که این انسداد عین آزادی عمل، عدالت و قانون است؛ منتها بخشی از جامعه از این موضوع قانع نشدند و انتظار دارند فضای عادی و متفاوتی را شاهد باشند اما تلاشهای آقای مطهری و دوستان دیگر در جهت تحقق مطالبات مردمی است.رحیمی در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه طرف مقابل در مورد محدودیتها و تداوم آن پافشاری میکند فکر نمیکنید این تلاشها بیفایده است؛ گفت: صرف اینکه احتمال بدهیم نتیجهای نمیگیریم نشاندهنده عدم تلاش نیست.
به هرحال مهم این است که این اقناع در طرف مقابل هم ایجاد شود، یعنی در برابر اصراری که بر ادامه وضعیت وجود دارد باید دلایل مخالفت محکمتر از طرف افراد مختلف مطرح و نهایتا اقناع ایجاد شود. مثلا آقای مطهری یا خود بزرگان اصلاحات بارها گفتهاند که درباره موضوع حصر باید دادگاه تصمیم بگیرد نه شورای عالی امنیت ملی و اگر قرار است مسوولان قضایی در این خصوص تصمیم بگیرند باید در محکمه این اتفاق بیفتد و اینها مواردی است که استدلالهای محکم حقوقی برای شکستن این فضا وجود دارد اما این استدلالهای محکم حقوقی برای شکستن این فضا وجود دارد اما این استدلالها باید در فضای سازنده و دوطرفه مطرح شود و اینکه یک طرف سکوت کند یا بگوید کمترین مجازات این افراد اعدام است، مواردی است که بیشتر به رجزخوانی شبیه است و این مسایل هیچ آرامشی در افکار عمومی ایجاد نمیکند. بالاخره تاکی باید این شرایط ادامه داشته باشد؟!
مردمی که در جریان انتخابات به حسن روحانی رای دادهاند به یکی از وعدههای روحانی مبنی بر رفع حصر دلخوش کردند هرچند روحانی در دولت یازدهم نیز در خصوص رفع حصر قولهایی به اهالی رسانه و مردم داده بود اما نه تنها خبری از تحقق وعدههای روحانی در دولت یازدهم نشد بلکه علیه افراد محصور سختگیریهای بیشتری صورت گرفت و حالا روحانی که با چینش کابینهاش خود را متمایل به جناح مخالف رفع حصر نشان داده بعید به نظر میرسد به وعده رفع حصر تحقق ببخشد اما به هر حال روحانی در کنار خیلی از وعده وعیدهایش باید بداند که رفع حصر مطالبه نه فقط هواداران بلکه بسیاری از مردم است که به پای صندوقهای رای آمدند البته خروج نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات از خانه کروبی دستاورد دولت روحانی بوده نشان میدهد که می توان با در نظر داشتن ملاحظاتی به خواسته محصور شدگان نیز توجه شود. این امر مبین آن است که رییسجمهور میتواند با هوشیاری و تعامل مثبت در جهت رفع محدودیتهای اعمال شده بر شخصیتهای اصلاحطلب باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد