23 - 08 - 2017
میانجیگریهای ناموفق میان تهران– ریاض
گروه سیاسی- افزایش تنشها میان روابط تهران –ریاض تا جایی پیش رفته است که بسیاری از کارشناسان مسایل بینالملل سرنوشت روابط دیپلماتیک ایران و عربستان را مبهم و نامعلوم توصیف کردهاند. در این میان موافقت عربستان با ورود حجاج ایرانی به عنوان یک نشانه مهم از امیدواری برای بهبود روابط خبرساز شد. با این حال هفته گذشته وزیر کشور عراق اعلام کرد که مقامات عربستان سعودی از نخستوزیر این کشور خواستهاند تا بین ریاض و تهران میانجیگری کند. خبری که البته از سوی مقامات سعودی تکذیب شد، با این حال مشاور وزیر کشور عراق دوباره صحت این خبر را تایید کرد. این مساله نشاندهنده آن است که عربستانی که سرسختانه بر مواضع یکجانبهگرایانه خود علیه ایران پافشاری میکند راهحلی جز گفتوگو با مقامات ایرانی روی میز سیاستهای خارجی ندارد و در این زمینه برای حل معضل روابط دیپلماتیک خود با تهران به واسطهتراشی و تقاضا برای میانجیگری روی آورده است، هرچند که سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری دیروز خود با اصحاب رسانه در واکنش به سوالی درباره میانجیگری عراق برای بهبود روابط تهران و ریاض عنوان کرد: «علاقهمند نیستم درباره اظهارات مقامات وزیر کشور عراق اظهارنظر کنم ولی آنچه که در رسانهها مطرح بود و در میان ریاض و بغداد در گردش بود، ایران علاقهمند است که همسایگان با یکدیگر روابط مستحکم و مطلوبی داشته باشند و ما دراینباره از بهبود روابط عراق و عربستان استقبال میکنیم.» با این اظهارنظرها به نظر میرسد که مقامات ارشد در حوزه سیاست خارجی ایران هم راهحل شرایط موجود را پادرمیانی یک کشور ثالث برای بهبود روابط خود میدانند. از همینرو خبرنگار «جهانصنعت» پرسید: آیا ایران تاکنون از کشوری برای میانجیگری میان تهران و ریاض کمک خواسته است یا نه؟ بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امورخارجه اینکه ایران تقاضای انجام میانجیگیری کرده باشد را رد نکرد و گفت: سیاست اعلامی ما مشخص است، ما از هرگونه تحولی که بتواند مسایل فیمابین و مشکلات کشورهای منطقه را کاهش دهد و از تنشها بکاهد استقبال میکنیم. ما دراینباره همواره تلاش کردیم اما روابط همواره دوجانبه است و یکسویه نیست و هر دو کشور دارای تنش باید به شرایط خاص یا نقطه مشخصی برسند تا مراحلی را برای کاهش تنش آغاز کنند. لفظ کمک برای این مساله درست نیست. وی ادامه داد: دیگران مراجعه کردند تا در این خصوص گامهایی بردارند و ایران هیچگاه بر اساس سیاست کلان و کلی خودش این صلحجویی را نقد نکرده است ولی عملا آن کشورها در این زمینه موفق نبودند. دولت ریاض باید با واقعیتهای منطقه آشنا شود و تلاش بیشتری داشته باشد.
سفر سرلشکر باقری به ترکیه بینظیر بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر سرلشکر باقری به ترکیه بیان کرد: سفر رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران به ترکیه همانطور که در رسانهها منعکس شد، سفر بینظیری بود. در حدود ۴۰ سال گذشته در این سطح با ترکیه تبادلی نداشتیم. این سفر به دعوت همتای آقای باقری صورت گرفت. ایشان با یک هیات عالیرتبه به آنکارا رفت و صحبتهای مهم و تعیینکنندهای صورت پذیرفت. دیدار سازندهای با رییسجمهور و مسوولان نظامی ترکیه هم داشتند. قاسمی افزود: درباره این سفر باید کمتر صحبت کرد چون در آینده میتوانیم شاهد آثار مثبت این سفر درخصوص مسایل دوجانبه و منطقهای باشیم. ما آن را سفر موفقی میدانیم. قرار شد این رایزنیها ادامه یابد و ادامه گفتوگوها را در سطوح مختلف در تهران داشته باشیم چون به تعمیق همکاریها در حوزه مسایل منطقهای اعتقاد داریم. او با بیان اینکه این سفر در برهه خاصی در روابط کشورها صورت میگیرد، یادآور شد: در این سفر همکاری از یک فاز به فاز دیگر ورود میکند و میتوانیم درخصوص همکاریهای نظامی و امنیتی گفتوگو و رایزنی داشته باشیم. میتوان آن را یک گام جهشی در روابط ایران و ترکیه بدانیم و امیدوارم به نفع مردم دو کشور و مردم منطقه و کمک به صلح و ثبات در منطقه بحرانزده ما باشد.
کار این وزارتخانه تصدیگری در حوزه اقتصادی نیست
وی در پاسخ به سوالی درخصوص تغییرات ساختاری در وزارت امور خارجه و ایجاد معاونت دیپلماسی اقتصادی در این وزارتخانه اظهار کرد: بحثهای اقتصادی همواره در این وزارتخانه جزو بحثهای اساسی بوده و هیچگاه مغفول نمانده است اما با توجه به اولویتهای جدید کشور در راستای اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه و رسالت جدیدی که در سیاست خارجی برای وزارت امور خارجه تعریف شده، هدف آن کمک به ارتقای وضعیت اقتصادی کشور است که این تغییرات انجام میشود. قاسمی ادامه داد: برای هماهنگی بیشتر، چابکسازی و تخصصی شدن وزارت امور خارجه، معاونت دیپلماسی اقتصادی ایجاد میشود. در چند ماه گذشته مباحث زیادی درباره این معاونت وجود داشت و در سازمان امور اداری و استخدامی هم تصویب شد و در هفتههای آینده شاهد تشکیل این معاونت خواهیم بود. سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال گفت: کار وزارت امور خارجه تصدیگری در حوزههای اقتصادی نیست و وزارتخانههای اقتصادی کماکان مسوولیت خود را دارند و این وزارتخانه تسهیلکننده همکاریهای اقتصادی و بازرگانی خارجی خواهد بود.
قاسمی ادامه داد: یکی از اهداف ایجاد این معاونت تقویت بخشهای اقتصادی نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور است تا به بخشهای مختلفی که مردم به آن نیاز دارند از جمله جذب سرمایه خارجی، کمک به اعزام نیروی کار، یافتن زمینههای توسعه صادرات غیرنفتی کمک کند. وی به نقش وزارت امور خارجه به عنوان هماهنگکننده دستگاههای اقتصادی در خارج از کشور اشاره کرد و گفت: برای جلوگیری از رقابت شرکتهای ایرانی در کشورهای دیگر باید در این مسیر گام برداریم. سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره تغییرات در چارت سازمانی وزارت امور خارجه اظهار کرد: اولویتهای وزارت امور خارجه با توجه به تجارب گذشته، نیازهای آن در کشور و شرایط جدید منطقه میتوانند، جابهجا شوند و نیاز است با توجه به شرایط، تغییراتی را داشته باشیم. قاسمی گفت: معاونتهای منطقهای شامل معاونت اروپا – آمریکا، آسیا – اقیانوسیه و خاورمیانه – شمال آفریقا ادغام و جای خود را به معاونت سیاسی خواهند داد. وی یادآور شد: مجموعه ادارات کل بهصورت دوجانبه زیر نظر معاونت دیپلماسی اقتصادی و معاونت سیاسی فعالیت خواهند کرد، البته ادارات کل به لحاظ چارت سازمانی زیر نظر شخص وزیر خواهند بود اما در عمل با دو معاونت فوق همکاری خواهند کرد تا در حوزههای بیرونی هماهنگتر عمل کنند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: معاونت حقوقی و بینالملل در جای خود میماند و به احتمال زیاد بخشی از آن جدا شود. همچنین معاونت کنسولی هم در همان شرح وظایف سابق ادامه فعالیت خواهد داشت و ممکن است تغییراتی در نام آن صورت گیرد. قاسمی یادآور شد: دو معاونت سخنگویی و دیپلماسی عمومی و مرکز آموزش و پژوهشی وزارت امور خارجه هم با تغییرات جزیی به کارشان ادامه خواهند داد. وی یادآور شد: در بخش اداری – مالی هم ممکن است جابهجاییهایی در برخی ادارات رخ دهد که هنوز مورد بحث نیست.
وضعیت اعتبار روادید ایران بدتر از گذشته نیست
در این نشست خبرنگاری مدعی شد که اعتبار روادید ایران در طول دولت یازدهم کاهشیافته است که سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: من از اساس با این مساله مخالف هستم و آن را رد میکنم. تصور نمیکنم وضعیت امروز بدتر از گذشته باشد، بلکه وضعیت ما در نقاط دیگر بهتر است. برای ورود شهروندانمان به قطر، در لیست اخیر منتشر شده این کشور قرار داریم و شهروندان و بازرگانان ما میتوانند تحت شرایطی که برای همه کشورهاست، برای یک ماه به قطر سفر کنند و این مساله تا پنج ماه قابل تمدید است. قاسمی روند طی شده برای اعتباربخشی به ویزا را مثبت دانست و گفت: این مساله یکی از موضوعات مهم وزارت امور خارجه است تا بتوانیم از وضعیت مطلوبتری برخوردار باشیم ولی مجموعا شرایط ما نسبت به گذشته نامطلوبتر نیست و بهتر هم شده است. گفتوگوهای کنسولی خوب و بسیاری صورت گرفته و امیدواریم شاهد نتایج آن باشیم. او در رابطه با برخورد بد سفارتخانهها با شهروندان ایرانی اظهار داشت: این مساله جدیدی نیست ولی سفارتخانههایی که این رویکرد را داشتند در حال تغییر روند و رفتار خود هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد