4 - 08 - 2017
پیاز ۷ هزار تومان هم بشود، نمیتوانیم برخورد کنیم
با اینکه به نظر میرسد برخی مسوولان و تشکلها از عملکرد وزیر جهاد کشاورزی در برخی حوزهها راضی هستند و خواستار ابقای حجتی در سمت فعلی هستند اما واقعیت این است که وزارت جهاد کشاورزی همیشه در مقابل بزرگترین مشکل مردم که گرانی روزانه مواد غذایی است، اقدام موثری انجام نداده و همیشه به جای اینکه کاری در این خصوص انجام دهد، همچون برخی دیگر از سازمانها، بار این مسوولیت را به گردن دیگران انداخته است.
در حالیکه چند هفتهای میشود مسوولان از کاهش قیمت پیاز در بازار خبر میدهند اما هنوز قیمت این محصول در مغازهها بالاست و تا کیلویی پنج هزار تومان هم به فروش میرسد. این در حالی است که وزارت کشاورزی باز هم مثل همیشه که میگوید گرانیها ربطی به این وزارتخانه ندارد، در رابطه با گرانی پیاز نیز همین موضع را در پیش گرفته است. از اینرو مردم ناچارند برای خرید پیاز که یکی از صیفیجات مهم در تهیه و طبخ غذا به شمار میرود، هزینههای بالایی را پرداخت کنند.
در همین خصوص مدیرکل دفتر محصولات جالیزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه میانگین قیمت پیاز در سطح عمدهفروشی ۲۰۵۰ تومان است، به تسنیم گفت: میانگین قیمت پیاز در سطح خردهفروشی نیز حدود ۳۸۰۰ تومان است اما در صورتی که فردی بخواهد هر کیلوگرم پیاز را پنج هزار یا هفت هزار تومان بفروشد وزارت جهاد کشاورزی اختیاری برای برخورد با وی ندارد.
حسین اصغری تصریح کرد: تعزیرات و اتحادیه مربوطه باید با گرانفروشی موجود برخورد کنند و نظارت لازم را داشته باشند. وزارت کشاورزی بعد از میدان مرکزی میوه وترهبار (سطح عمدهفروشی) اختیاری برای برخورد با گرانفروشی ندارد.
وی درباره دلایل افزایش یکباره قیمت پیاز در بازار اظهار کرد: کشاورزی وابستگی به اقلیم دارد. در فصل تابستان میشود محصولاتی را تولید کرد که در فصل زمستان نمیتوان آن محصولات را تولید کرد، بنابراین باید بتوانیم تولید را با نیاز هماهنگ کنیم.
وی با اشاره به تفاوت قیمت عمدهفروشی و خردهفروشی پیاز افزود: قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم پیاز ۱۸۰۰ تومان تا ۲۳۰۰ تومان است و با قیمت میانگین ۲۰۵۰ تومان در میادین مرکزی میوه و ترهبار تهران به فروش میرسد.
وعده کاهش قیمت
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی وزارت کشاورزی همچنین گفت: حداکثر طی دو هفته آینده قیمت این محصول در بازار کاملا متعادل خواهد شد.
اصغری با بیان اینکه زیان کشاورزان پیازکار در سالهای گذشته باعث کاهش میل آنان به کشت این محصول شده اظهار داشت: البته این اتفاق امسال فقط درباره محصول عرضه تابستان ما رخ داد ضمن اینکه در سالجاری مقداری هم با عقبافتادگی تولید مواجه بودیم یعنی کشت انجام شده اما با تاخیر ۲۰روزه عرضه به بازار مواجه بودیم.
اصغری درباره اینکه ما هر سال در زمینه تولید صیفیجاتی مانند گوجهفرنگی، سیبزمینی، پیاز، هویج و… با چنین معضلاتی مواجه هستیم، وزارت جهاد کشاورزی بالاخره چه زمانی قصد دارد الگوی کشت مناسبی برای تولید این محصولات تدوین کند، افزود: کشت محصولات به استانها ابلاغ میشود، میزان اجرایی شدن آن توسط استانها نیاز به یکسری زیرساختها و عوامل تشویقی و تنبیهی دارد که آن را قابل اجرا کند.
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اجرای طرح الگوی کشت و مفید بودن آن از سوی کشاورزان نیاز به اهرمهای بازدارنده و تشویقی دارد، افزود: ما برنامههایی برای این منظور در دستور کار داریم و وقتی تدوین الگوی کشت در کشور رخ دهد، اهرمهای آن نیز در نظر گرفته میشود.
نقش دلالان در گرانیها
در حالی که افزایش قیمت پیاز در دو ماه اخیر همچنان به قوت خود باقی است و با گذشت چند هفته از وعده مسوولان بخش خصوصی و وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش قیمت، قیمت این محصول هنوز به روال گذشته برنگشته است، رییس اتحادیه باغداران از ارگانهای نظارتی و تشکلها خواست تا با جدیت در بازار خردهفروشی نظارت کنند که سوءاستفادهای از موضوع گرانی پیاز صورت نگیرد و خاطرنشان کرد: برخی از افزایش قیمتها به واسطه دلالان ایجاد میشود و در این میان تاثیر بسیاری در بازار محصولات کشاورزی دارند.
مجتبی شادلو در ارتباط با بازار نامتعادل پیاز اظهار کرد: مساله مهمی که در افزایش قیمت پیاز تاثیرگذار بوده این است که در طول سه سال بهطور مکرر در بهار و تابستان قیمت پیاز به قدری پایین بود که کشاورزان پیاز را از زمینهای خود برداشت نمیکردند.
وی افزود: اگرچه در این مدت اقدامات زیادی مثل انبار کردن و خرید تضمینی پیاز انجام شد اما این مسایل کارساز نبود و متضرر شدن پیدرپی کشاورزان دلیلی بر کاهش سطح کشت پیاز در سالجاری شد.
نیاز به نظارت جدی ارگانها
رییس اتحادیه باغداران با بیان اینکه در مرداد ماه تولید محصول پیاز افزایش یافته، خاطرنشان کرد: با وجود افزایش تولید این محصول در مردادماه، هنوز قیمتها کاهش پیدا نکرده و این امر نیاز به نظارت جدی ارگانهای مختلف دارد.
شادلو در ادامه تاکید کرد: خردهفروشها دقت کنند و با وجود افزایش تولید با انصاف بیشتری محصولات را به فروش برسانند و خانوارها از خرید بیش از نیاز روزانه خود اجتناب کنند.
رییس اتحادیه باغداران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود کاهش سطح زیر کشت این محصول، کار ذخیرهسازی این محصول انجام نشد، خاطرنشان کرد: پیاز از مهر ماه خاصیت انبار شدن را دارد و از طرفی، چون هزینه نگهداری آن بالاست در این مورد اقدامی صورت نگرفت.
وی در ارتباط با این موضوع که چرا با وجود کاهش تولید پیاز و نیاز بازار به این محصول هنوز هم صادرات در حال انجام است، گفت: باید صادرات بهطور مداوم انجام شود تا بتوان بازار هدف این محصول را حفظ کرد، از طرفی اگر در مقاطعی از زمان که کمبود داریم صادرات را قطع کنیم، کشورهای هدف صادرات به دنبال بازار دیگری خواهند بود و جایگاه خود را از دست خواهیم داد.
آخرین تحولات بازار میوه و صیفی
آخرین تحولات بازار میوه و صیفی نشان میدهد که قیمت انواع میوه و ترهبار در مقایسه با هفتههای اخیر در بیشتر اقلام با ثبات نسبی همراه بوده و تنها نرخ پیاز افزایش چشمگیری داشته است.
گزارشهای میدانی نیز حاکی از آن است که در مغازههای سطح شهر هر کیلو سیب گلاب با نرخ چهار تا هشت هزار تومان، شلیل شبرنگ هفت تا ۹ هزار تومان، گیلاس ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان، انگور یاقوتی هشت تا ۱۰ هزار تومان، زردآلو شش تا هشت هزار تومان، آلبالو پنج تا شش هزار تومان، پیاز چهار تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان، خیار دو تا سه هزار تومان و سیبزمینی دو تا دو هزارو ۸۰۰ تومان به فروش میرسد.
بر همین اساس رییس اتحادیه میوه و سبزی با اشاره به آخرین وضعیت بازار میوه و ترهبار اظهار داشت: در حال حاضر نرخ هر کیلو انبه۱۱ هزار تومان، انگور یاقوتی پنج هزار و ۵۰۰ تومان، آلو شابلون سه هزار و۵۰۰ تومان، توتفرنگی ۱۴ هزار تومان، آلبالو چهار تا پنج هزار و ۵۰۰ تومان و آناناس کارتنی ۶۰ هزارتومان است. حسین مهاجران، نرخ هر کیلو خیار بوتهای را هزار تا دو هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: همچنین نرخ هر کیلو خیار گلخانه هزار تا دو هزار تومان، زردآلو دو تا شش هزار تومان، سیب گلاب دو تا پنج هزار تومان، شلیل سه هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار تومان و شبرنگ سه تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان است.
مهاجران با اشاره به نرخ سایر میوههای تابستانه گفت: هر کیلو گلابی بیروتی با نرخ دو تا ۹ هزارتومان،گیلاس رسمی پنج هزار تومان،گیلاس تکدانه ۱۴ هزار تومان، موز سه هزار و ۵۰۰ تا چهار هزار تومان و هلو ۸۰۰ تا پنج هزار تومان در میدان به فروش میرسد.
رییس اتحادیه میوه و سبزی ادامه داد: نرخ هر کیلو هندوانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ تومان، طالبی ۷۰۰ تا دو هزار تومان و خربزه دو هزارتومان است.
وی نرخ هر کیلو گوجهفرنگی را هزار و ۵۰۰ تا دو هزار تومان اعلام و اضافه کرد: همچنین قیمت هر کیلو سیب زمینی هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۶۰۰ تومان، پیاز سه تا سه هزار و ۵۰۰ و سیر تازه ۱۱ هزارتومان است.
مهاجران با اشاره به وضعیت نرخ پیاز طی روزهای آتی در بازار بیان کرد: تا پنج روز آینده قیمت هر کیلو پیاز به دو هزار تومان خواهد رسید و اوایل شهریورماه با رسیدن پیاز آذربایجان نرخ به کمتر از هزار تومان خواهد رسید.
به گفته وی نرخ هر کیلو سبزی جور (پلو، آش، قورمه) هزار تا هزار و ۸۰۰ تومان و سبزی خوردن هزار و ۵۰۰ تا دو هزار و ۲۰۰ تومان است.
قیمت پیاز در حال حاضر از موز هم گران تر شده و با اینکه مسوولان مرتب از کاهش قیمت خبر میدهند اما یکی دو ماهی میشود که اوضاع به همین منوال ادامه داشته و تا وقتی وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص اقدام کارسازی انجام ندهد و همچنین دیگر مسوولان عزم جدی برای مقابله با معضل گرانی این محصول پرمصرف نداشته باشند، پیاز همچنان گران باقی خواهد ماند چراکه همیشه سودجویان بازار منتظر بیتفاوتی مسوولان و همچنین ماهیگیری از آب گلآلود اینگونه بینظارتیها هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد