7 - 12 - 2019
خبر
ارزبگیران چه چیزی وارد کردهاند؟
در عرض یک ماه هشتصد شرکت به لیست ارزبگیران بانک مرکزی اضافه شده اما در لیستی که به عنوان شفافسازی اعلام کرده است جای کالاهای وارداتی خالی است. در ایران وزارت صنعت، معدن و تجارت و به طور مشخص سازمان توسعه تجارت ایران وظیفه مشخصکردن کالاهای آزاد و ممنوعه برای صادرات و واردات و در عین حال تایید تاجران، ثبت سفارش، تعیین تعرفه و. . . را برعهده دارد. از سوی دیگر با معرفی این افراد به بانک مرکزی، این بانک نیز در جهت تامین ارز موردنیاز واردکنندگان برای واردات کالا اقدام میکند که این امر بر اساس قوانین مربوطه در کشور انجام میشود. البته برخی کالاها بر اساس قوانین، به جای واردات کالا با ارز آزاد میتوانند از ارز با نرخ سامانه نیما یا ارز دولتی استفاده کنند که بانک مرکزی نیز اسامی این واردکنندگان را با نوع ارزی که دریافت کردهاند، منتشر میکند. بررسی فهرست بانک مرکزی در ماه گذشته حاکی از آن بود که در بازه زمانی فروردین ۱۳۹۷ تا ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ حدود ۱۰ هزار شرکت ارز دولتی دریافت کردهاند. این در حالی است که فهرست این ماه بانک مرکزی از دریافتکنندگان ارز دولتی، نشان میدهد که از فروردین ماه تا ۱۲ خردادماه سالجاری بیش از ۱۰ هزار و ۸۰۰ شرکت ارز دولتی دریافت کردهاند. به این ترتیب فقط در یک ماه ۸۰۰ شرکت جدید ارز دولتی دریافت کردهاند، اما این در حالی است که به رغم استفاده از ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی و ضروری کشور، تغییر قیمتها و تورم به این بخش نیز منتقل شد و عملا ارز دولتی نتوانست آن طور که باید نقش خود را به عنوان تثبیتکننده قیمتها ایفا کند. اما مهمتر اینکه ۱۰ هزار و ۸۰۰ شرکت که از ارز دولتی برای واردات کالا یا خدمات استفاده کردهاند، چه کالاهایی را وارد کشور کرده و چه تاثیری بر قیمتها گذاشتهاند. اینکه بانک مرکزی فهرست دریافتکنندگان ارز دولتی را منتشر میکند، در راستای شفافسازی است و قطعا تاثیر مثبتی بر اذهان عمومی خواهد داشت، اما در این فهرست جای خالی کالاهای واردشده به شدت به چشم میخورد. البته مشخص نیست که متولی اعلام کالاهای واردشده بر اساس ارز دولتی دریافتی سازمان توسعه تجارت یا بانک مرکزی است، اما نکته مهم اینکه در نهایت این آمار باید در فهرست بانک مرکزی اضافه شود، تا مردم هم بدانند که ارز دولتی برای واردات چه کالاهایی اختصاص یافته است. البته سازمان توسعه تجارت در این زمینه پاسخ داده که وظیفه این سازمان تایید مدارک واردکنندگان و معرفی آنها به بانکهاست؛ حال آنکه ثبت سفارش برای واردات کالا توسط این سازمان انجام میشود و بانکها صرفا تامین ارز موردنیاز این کالاها را انجام میدهند. از سوی دیگر بانک مرکزی نیز، قطعا اطلاعات مربوط به ثبت سفارشهای انجامشده را در اختیار دارد و میتواند آنها را در فهرست خود بهروزرسانی کند. بنابراین شفافیت این فهرست زمانی کامل میشود که مشخص شود با ارز دولتی اختصاص یافته به این ۱۰ هزار و ۸۰۰ شرکت، چه کالاهایی وارد شده و بتوان با بررسی آنها با عاملان افزایش قیمت در بازار یا نهادهای نظارتی که نتوانستهاند وظیفه خود را به درستی انجام دهند برخورد کرد.
شکر کیلویی ۳ هزار و ۴۰۰ تومان؟
در برههای تامین شکر به علت مشکلات کارخانه نیشکر خوزستان و سیل در مناطق کشت نیشکر، با فراز و نشیبهایی روبهرو شد که خوشبختانه با اقدام جدی وزارت صمت این موضوع در حال حاضر برطرف شده است. به گفته رییس اتاق اصناف تهران انبارهای کشور به اندازه کافی ذخیره شکر دارند به نحوی که قیمت شکرهای بستهبندی شده چهار هزار و ۳۰۰ تومان و شکر فلهای به قیمت هر کیلوگرم ۳ هزار ۴۰۰ تومان در اختیار تعاونیها قرار میگیرد. در هفتههای گذشته با عبور از بحران بهوجود آمده در بحث شکر، به تعاونیهای سطح شهر تهران اعلام شده که با تهیه حواله از سازمان صنعت، معدن و تجارت تهران به دریافت شکر برای موارد مورد نیاز خود اقدام کنند، چنانچه افراد و تعاونیها برای نیاز واقعی خود شکر تهیه کنند و از انبارداری اقلام و فروش با قیمتهای بالا جدا خودداری کنند. قند حبه پِرِسی به قیمت هر کیلوگرم ۸۸۰۰ تومان، قند شکسته فله به قیمت هر کیلوگرم ۸۹۰۰ تومان و قند کله فله به قیمت هر کیلوگرم ۸۷۰۰ تومان در میادین به فروش میرسد، ضمن اینکه قیمت قند بستهبندی ۹۰۰ گرمی ۸۱۰۰ تومان است.
پیشبینی گرانی خرما در سال آینده
با وجود بارشهای مناسب در سالجاری به دلیل شوک گرما کشاورزان شاهد ریزش خرما در قطب تولید خرمای مضافتی هستند به همین دلیل به گفته یکی از اعضای هیات مدیره انجمن ملی خرما بهتر است برای جلوگیری از گرانی، دولت از همین حالا به فکر ذخیره خرمای ماه رمضان سال آینده باشد. وضع عوارض صادرات برای خرما و لغو آن در مدت کمتر از دو هفته نشان از بیبرنامگی دولت برای تولید و بازار خرما دارد. وضع عوارض بر صادرات خرما برای کاهش قیمت این محصول در ماه رمضان بود، اما این بیبرنامهگی تاثیرات منفی بسیاری بر تولید و بازار داخلی و خارجی محصولات کشاورزی دارد و از بین رفتن اعتماد طرف مقابل تجاری ما را در پی خواهد داشت، ضمن اینکه این تصمیم در روزهای پایانی ماه رمضان بر کاهش قیمت بسیار کماثر بود. آمارها نشان میدهد میزان صادرات سالانه خرمای کشور ۵۰۰ میلیون دلار است و در صورت ثبات در تصمیمات و حمایت دولت این رقم میتواند تا یک میلیارد دلار افزایش داشته باشد. رقم تعیین شده برای صادرات خرما حدود ۳۰ درصد بود که ارزیآوری این محصول را تقریبا به صفر رساند. قیمت کنونی خرید هر کیلوگرم خرمای مضافتی از نخلداران ۲۰ هزار تومان است که نسبت به ابتدای سالجاری با کاهش ۸ هزار تومانی روبهرو بوده است. تقریبا در روزهای پایانی ماه رمضان کارگروه تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت طی نامهای برای صادرات انواع خرما حدود ۳۰ درصد عوارض صادرات تعیین کرد، هنوز دو هفته از این تصمیم نگذشته است که دیروز پرداخت عوارض برای صادرات خرما لغو شد.
اعتبار ۵۰ هزار میلیارد ریالی کشت گلخانهای
بانک کشاورزی با تسهیلگری در ارزیابی وثیقهها، جلوگیری از موازیکاریها در طرحنویسی، لحاظ کردن شرایط اقلیمی و منطقهای در برآورد طرحها میتواند در تحقق این گام بلند به بخش کشاورزی کمک کند.
به گفته محمدعلی طهماسبی، معاون وزیر جهاد کشاورزی این وزارتخانه تمام تلاش خود را در جهت جذب سرمایهگذاران بخش کشاورزی بالاخص متقاضیان کشت در فضاهای کنترل شده به کار خواهد گرفت که در این جهت خط اعتباری تسهیلاتی بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد ریال با تعیین برشهای استانی در سال ۹۸ به این مهم اختصاص یافته است.
تاکنون تعداد ۱۶۸ پرونده تسهیلاتی ایجاد شهرک گلخانهای با نیاز تسهیلاتی ۳۰۰/۱۸ میلیارد ریال در سامانه ثبت شده است که نیازمند راهبری ستادی و اجرایی است. تشکیل کارگروه ستادی و اجرایی با انجام جلسات منظم هفتگی با دستور کار بررسی و تسریع در رفع موانع پرداخت تسهیلات توسعه گلخانهها میتواند تاثیر چشمگیری در راهاندازی شهرکهای گلخانهای داشته باشد و شرکت شهرکها با تمام توان و ظرفیت در تحقق تعهدات توسعهای وزارت جهاد کشاورزی تلاش خواهد کرد. این امر با تدابیر اتخاذ شده و تفویض اختیار به شعب استانی و دستور تعامل بیش از پیش شعب استانی و تسریع در بررسی و حذف بوروکراسیهای اضافی و موازی و همچنین تعریف مبانی واحد و منطقهای برآورد هزینههای طرح و با تشکیل و فعال کردن کارگروه متشکل از نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی، شرکت شهرکهای کشاورزی و بانک کشاورزی میسر خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد