10 - 05 - 2022
علل عقب ماندن لوازم خانگی از قطار بورس
«جهانصنعت»- صنعت لوازم خانگی در سالهای اخیر رشد زیادی داشته و تولیدکنندگان داخلی در سایه غیاب برندهای خارجی، بخش اعظم بازار لوازم خانگی را از آن خود کردهاند. در چنین شرایطی این سوال مطرح میشود که چرا و چگونه صنعت لوازم خانگی کشور در این نقطه قرار گرفته و آیا سرمایهگذاری روی این صنعت در میانمدت و بلندمدت جذاب خواهد بود؟ احسان فدایی کارشناس صنعت لوازم خانگی در خصوص ظرفیتهای این صنعت از منظر سهامداری بیان کرد: بعد از خروج دو برند کرهای از بازار لوازم خانگی ایران، فضا برای تولیدکنندگان ایرانی بسیار جذاب شد، به طوری که برخی تولیدکنندگان بزرگ لوازم خانگی داخلی تمایل به حضور در بازار سرمایه هم پیدا کردند و حتی یکی از برندها، اقدامات اولیه برای عرضه در فرابورس را انجام داد. وی اضافه کرد: اگر عرضه سهمهای صنعت لوازم خانگی در زمان مناسبی انجام میشد و مردم هم نسبت به بازار سرمایه و هم صنعت لوازم خانگی اعتماد بیشتری داشتند، هم سهامداران از سرمایهگذاری در این صنعت بازدهی مناسبی کسب میکردند و هم نقدینگی کافی برای انجام طرحهای توسعهای در شرکتهای تولیدی فراهم میشد.
مهرماه سال گذشته دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران گفته بود که از حدود ۵۰۰ تولیدکننده لوازم خانگی در کشور کمتر از ۲۰ تولیدکننده بورسی هستند. سیدحسین حسینیشاهرودی ابراز امیدواری کرده بود که با حمایت دولت سیزدهم شاهد ارتقای کمی و کیفی تولیدات لوازم خانگی بوده و با تبدیل آن به برند ملی و بینالمللی این صنعت به شکل جدی وارد بازار سرمایه شود تا ضمن ایجاد شفافیت در این صنعت، نقدینگی به سمت تولید و اشتغال هدایت شود.
او با بیان اینکه سیاستهای متضاد و نگاه کوتاهمدت در دولتهای گذشته باعث شده است تا فرصت جدی برای ورود شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی به بازار سرمایه فراهم نشوند، اظهار کرده بود که با توجه به نبود چشمانداز، برنامه عملیاتی و استراتژیک بلندمدت در صنایع لوازم خانگی، تعداد اندکی از شرکتهای تولیدکننده به بازار سرمایه وارد شدهاند. به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران، سرمایهگذاران و تولیدکنندگان لوازم خانگی طی سه سال اخیر تمام تلاش خود را برای تولید باکیفیت به کار گرفته و از تمام ظرفیتهای خود برای تولید بیشتر استفاده کردهاند.
حسینیشاهرودی تصریح کرده بود که طی این مدت، تولیدکنندگان لوازم خانگی موفق شدهاند تولید را به بیش از دو برابر برسانند به طوری که از حدود هشت میلیون قطعه در سال به ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه در سال رسیدند که عدد بالایی است و اشتغالی بالغ بر سه برابر سال ۹۶ را در حوزه لوازم خانگی رقم زدند. این آمار البته تا مهرماه سال ۱۴۰۰ را نشان میدهد.
اگر چه حسینیشاهرودی نسبت به حضور برندهای خارجی در بازار ایران انتقاداتی را مطرح کرده بود اما صاحبنظران بر این باورند که همین فضای رقابتی بود که توانست صنعت لوازم خانگی ایران را به تحرک وادارد.
با این حال اما پس از ممنوعیت ورود برندهای خارجی صنعت لوازم خانگی به کشور، نه خبری از تلاش شرکتهای تولیدکننده به بازار سرمایه بوده است و نه رشد و ارتقای کیفی در این صنایع دیده میشود. این در حالی است که صاحبنظران معتقدند این صنعت ظرفیتهای بالایی برای ارزآوری و ایجاد اشتغال دارد و میتواند از پتانسیلهای بازار سرمایه برای رسیدن به نقطه مطلوب بهرهمند شود.
اعتمادسوزی تولیدکنندگان
احسان فدایی کارشناس صنعت لوازم خانگی در این باره اظهار کرد: اگر ورود شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی به بازار سرمایه در زمانی رخ میداد که هم مردم نسبت به آینده این صنعت خوشبین شده بودند و هم بازار سرمایه در اوج بود، سهمهای این صنعت مورد استقبال بازار قرار گرفته و رشد خوبی در این گروه شاهد بودیم. فدایی افزود: حتی میتوانستیم نسبت به جذب نقدینگی جدید در بازار سرمایه به واسطه حضور تولیدکنندگان لوازم خانگی در این بازار هم امیدوار باشیم. او در گفتوگو با بورسنیوز اضافه کرد: نکته اینجاست که علاوه بر اینکه بازار سرمایه ما در سال ۱۴۰۰ اوضاع مطلوبی نداشت، تولیدکنندگان لوازم خانگی هم نتوانستند آنطور که انتظار میرفت، بدرخشند و اقداماتی توسط برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی صورت گرفت که به اعتماد مردم نسبت به برندهای ایرانی لطمه زد.
لزوم پرهیز دولت از مداخله در امور صنایع
این کارشناس صنعت لوازم خانگی اظهار کرد: به نظر میرسد امسال سال حساس و مهمی برای صنعت لوازم خانگی است و اگر این صنعت نتواند رضایت مردم را جلب کند، دچار چالش جدی خواهد شد. فدایی عنوان کرد: تاکید میکنم ارائه آمار و ارقام و اطلاعات شفاف و به دور از هرگونه سیاهنمایی یا اغراق، شرایط بهتری پیشروی بازار لوازم خانگی ایجاد خواهد کرد. وی افزود: ورود و مداخله نهادهای دولتی به صنعت و بازار لوازم خانگی قطعا به این بازار هم همچون سایر حوزههایی که دولت مداخله داشته، آسیب خواهد زد.
رشد صنعت در فضای رقابتی
کارشناس صنعت لوازم خانگی در رابطه با راهکارهای حمایت از این صنعت بدون آنکه موجب انحصار در بازار لوازم خانگی شود، اظهار کرد: صنعت لوازم خانگی به لحاظ اشتغالزایی و فرصتهای شغلی که ایجاد کرده، صنعت قابل توجهی است و طبیعی است که سیاستگذاران باید از صنایعی که فرصتهای شغلی واقعی برای مردم ایجاد کردهاند، حمایت کنند. فدایی افزود: اما نکته اینجاست که معتقدم اگر تولیدکنندگان لوازم خانگی ما در شرایط فعلی در این نقطه قرار گرفتهاند، به سبب رقابتی است که در سالهای قبل در فضای قانونی شکل گرفته است. او اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به ممنوعیت واردات لوازم خانگی به صورت رسمی و واردات قاچاق لوازم خانگی، فضای رقابتی شفاف و سالمی وجود ندارد. فدایی تاکید کرد: ایجاد یک فضای رقابتی سالم و شفاف در کنار ارائه برخی امتیازات به تولیدکنندگان داخلی، بهترین راهکار حمایت از صنعت است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد