25 - 08 - 2022
اما و اگرهای تولید ۶ میلیون بشکه نفت
آمارهای اوپک نشان میدهد که نسبت چاههای تکمیل شده به ذخایر هیدروکربنی ایران ۱۵ است؛ عددی که بیانگر آن است که ایران از نظر این شاخص، در پایینترین سطح در بین کشورهای اوپک قرار دارد.
هدفگذاری برای دستیابی به تولید ۵/۶ میلیون بشکه نفت برای اولین بار در برنامه ششم و در دولت روحانی انجام شد. البته در برنامه پنجم هم تولید ۲/۵ میلیون بشکه هدفگذاری شده بود، اما تحریمها مانع از تحقق این هدف شد. هرچند مقامات دولت سیزدهم تاکید چندانی در تحقق عدد ۵/۶ میلیون بشکه مورد هدف برنامه ششم ندارند، اما برنامه افزایش تولید را همواره مورد تاکید قرار دادهاند. یکی از راههای تحقق افزایش تولید، در گام نخست بازگشت تولید نفت به دوران پیش از تحریمها و هدف بعدی، توسعه میادین نفتی است.
به نظر میرسد هدف اول چندان دور از دسترس نیست، چراکه بر اساس آمارهای موجود ۳۹۳۲ حلقه چاه نفتی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۲۵۲۵ حلقه چاه فعال و ۶۱ حلقه در حال تکمیل و یا تعمیر است. همچنین ۷۱۰ حلقه چاه به دلیل محدودیتهای فناوری، محدودیت منابع مالی بسته است که در صورت رفع تحریمها بازگشت به تولید ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه امکانپذیر است. با این حال برای دستیابی به هدف ۶ میلیون بشکه نفت نیازمند سرمایهگذاریها کلان است.براساس گزارش اوپک، متوسط تعداد چاه تکمیلشده به ذخایر اثباتشده برای کشورهای اوپک بیش از ۳ برابر این شاخص برای ایران است. این عدد برای کشورهای حاشیه خلیجفارس نظیر عربستان، امارات متحده عربی و کویت بین ۴۰ تا ۶۰ است.
حمیدرضا صالحی عضو اتاق بازرگانی تهران میگوید عدم تخصیص سرمایههای جدید در زیرساختهای نفتی باعث شده ایران در این حوزه از رقبای منطقهای خود عقب بیفتد. به گفته وی، ایران میتواند با شرایطی به تولید شش میلیون بشکه نفت در روز برسد.
صالحی در گفتوگو با ایسنا، بر این باور است که صنعت نفت ایران به عنوان یکی از اصلیترین حوزههایی که در آن مزیت نسبی داریم، در تمام سالهای گذشته نقش و سهمی مهم در تامین نیازها و درآمدهای اقتصادی کشور داشته اما برای تداوم این نقش، نیاز به برنامهریزیهای کلان و جذب سرمایههای تازه وجود دارد.
وی با اشاره به محدودیتهایی که صنعت نفت ایران در سالهای گذشته داشته است، بیان کرد: ما در سالهای پیش از تحریم و در دوران اجرای برجام توانستیم میزان صادرات نفت خود را به بالاترین حد ممکن برسانیم اما در سالهای اخیر این عدد کاهش یافته و به دنبال آن فعالیت پالایشگاهها نیز محدود شده است. این در حالی است که این حوزه برای تداوم فعالیت، نیاز به جذب سرمایههای جدید به شکل دائمی دارد و غفلت از این موضوع در سالهای اخیر، فاصله با رقبای منطقهای را بیشتر کرده است.عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تولید بالای روزانه نفت در کشورهایی مانند روسیه و عربستان سعودی، توضیح داد: اینکه عربستان سعودی میگوید که به زودی امکان تولید نفت روزانه خود را به ۱۰ میلیون بشکه میرساند، نشان از آن دارد که این کشور چه در حوزه حفظ بازار و چه در حوزه سرمایهگذاریهای جدید موفق عمل کرده است و برای آنکه ما نیز به حداکثر توان تولیدی خود برسیم، باید گامهای اجرایی مهمی را برداریم.
صالحی ادامه داد: در برنامههای بالادستی و در طرحهایی که از سوی وزارت نفت ارائه شده، ایران میتواند به تولید شش میلیون بشکه نفت در روز برسد اما این مساله نیاز به استفاده از تجهیزات به روز، جذب سرمایه داخلی و خارجی و استفاده از حداکثر ظرفیتها دارد؛ موضوعی که در سالهای گذشته کمتر به آن پرداختهایم.
وی با بیان اینکه صنعت نفت ایران در حال حاضر به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری تازه نیاز دارد، تاکید کرد: ما در این سالها کمتر از ظرفیت میادین نفتی و گازی مشترک استفاده کردهایم و در سوی مقابل، کشورهای همسایه توانستهاند فعالیت خود در این میدانها را به شکل جدی توسعه بدهند. اگر همزمان با پیگیری مذاکرات، شرایط برای انجام این سرمایهگذاری فراهم شود، ایران خواهد توانست ضمن بازپسگیری سهم خود از بازار، نقش خود در بازار جهانی انرژی را نیز گستردهتر کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد