3 - 11 - 2022
بحرانهای انرژی در راه است
«جهانصنعت»- پس از اینکه آمارهای صنعتی از یک کاهش غافلگیرکننده در ذخایر نفت آمریکا خبر داد، قیمت نفت روند افزایشی گرفت.
با این حال تحلیلگران بازارهای مالی جهانی میگویند، افزایش دوباره نرخ بهره بانکی از سوی آمریکا میتواند این روند افزایشی را خنثی کند.
گزارشها نشان میدهد که دو شاخص نفتی یعنی نفت برنت و WTI هر دو ماه اکتبر را با افزایش قیمت به پایان بردند و نخستین هفته افزایشی از ماه می تاکنون را به ثبت رساندند. دلیل این رشد قیمتی، تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفتخام (اوپک) و همپیمانانش موسوم به اوپکپلاس بود که اعلام کرد تولید خود را از ماه نوامبر ۲ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد.
آمارهای موسسه امریکن پترولیوم نشان داد، ذخایر نفتخام آمریکا در هفته منتهی به ۲۸ اکتبر حدود ۵/۶ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. هرچند برخی منابع خبری میگویند، این کاهش موقتی است و تصمیم فدرالرزرو به کاهش دوباره قیمت نفت و افزایش ذخایر نفتخام آمریکا خواهد انجامید. البته بازار نفت به جز این دوعامل به قرنطینههای چین هم چشم دوخته است. کنار گذاشتن سیاست محدودیتهای کرونایی از سوی چین میتواند موجب تقویت تقاضا در بازار و به دنبال آن افزایش قیمت نفت شود.
سیاستهای کرونایی چین، یک عامل مهم برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت است زیرا قرنطینههای متعدد، رشد اقتصادی را کند کرده و تقاضا برای نفت در بزرگترین واردکننده نفت جهان را کاهش داده است.
از طرفی احتمال ایجاد اختلال در بازار نفت به علت اجرای تحریم نفتی روسیه از ۵ دسامبر نیز میتواند قیمتها را افزایشی کند. غرب در واکنش به درگیری نظامی روسیه با اوکراین برای کاهش درآمدهای نفتی مسکو تصمیم دارد این تحریم را اجرایی کند.
رویترز در گزارشی مینویسد: احتمال اختلال عرضه ناشی از اجرای تحریم اتحادیه اروپا علیه واردات نفت روسیه در پنجم دسامبر، ممکن است قیمتها را بالاتر ببرد. این ممنوعیت واکنشی به حمله نظامی روسیه به اوکراین است و با ممنوعیت واردات فرآوردههای نفتی در فوریه دنبال میشود.
استفن اینس، از شرکت مدیریت دارایی اسپیآی در یادداشتی نوشت: تحریم اتحادیه اروپا ممکن است باعث از دست رفتن یک تا سه میلیون بشکه در روز عرضه نفت روسیه شود و قیمت نفت با اجرای تحریم این بلوک یا اعلام زودتر از موعد بازگشایی چین، ممکن است به سطح بالاتری صعود کند.
نگرانی دبیرکل
در حالی که اقتصادهای بزرگ نگران آینده بازار نفت هستند، دبیرکل اوپک و دبیر مجمع بینالمللی انرژی همزمان نسبت به شرایط پیشروی بازار نفت هشدار دادند.
رویترز به نقل از هاشم الغیص دبیرکل اوپک نوشت: جهان باید فورا برای سرمایهگذاری در نفت و جلوگیری از وضعیت اضطراری انرژی آتی اقدام کند زیرا تقاضای جهانی برای هیدروکربن در بلندمدت رشد میکند.
الغیص گفته است که اگر این بار درست عمل نکنیم، بذر بحرانهای انرژی آینده را میکاریم و نه یک بحران، بلکه بحرانهای متعدد. الغیص این خوشبینی را نشان داد که سیاستگذاران در اجلاس آینده COP۲۷ گوش شنواتری برای شنیدن نقطه نظرات صنعت نفت درباره بحث تغییرات اقلیمی داشته باشند.
اظهارات دبیرکل اوپک یک روز پس از انتشار گزارش دورنمای بازار نفت ۲۰۲۲ اوپک مطرح شد. این گروه برآورد کرده است به ۱/۱۲ تریلیون دلار سرمایهگذاری برای تامین تقاضا برای نفت در بلندمدت نیاز است. از این رقم، ۵/۹ تریلیون دلار برای اکتشاف و تولید یا سرمایهگذاریهای بالادستی خواهد بود.
الغیص گفت: این موضوع اهمیت زیادی برای آینده دارد زیرا عملیاتی شدن سرمایهگذاریها، زمان میبرد. میانگین نرخ فرسایش سالانه حدود چهار تا پنج درصد است. بنابراین وقتی درباره نیاز به اضافه شدن پنج میلیون بشکه در روز نفت برای حفظ سطح فعلی تولید جهانی صحبت میکنیم، بدون اشاره به تقاضای آتی است. همین الان در زمینه سرمایهگذاری در نفت، عقب افتادهایم و پیامدهای آن را به شکل گستردهای لمس میکنیم.
دبیرکل اوپک گفت: به دلیل درجه رشد اقتصاد، تقاضا نمیتواند تنها از طریق تجدیدپذیرها تامین شود. واقعیت موضوع این است که افرادی وجود دارند که از دهه ۱۹۸۰ تا سال گذشته، پیشبینی کردهاند تقاضا برای نفت به اوج میرسد. ما باید از تاریخ درس بگیریم.
الغیص گفت: نشانههایی وجود دارد که اجلاس امسال تغییرات اقلیمی، پذیرش بیشتری برای شنیدن همه نقطه نظرات بدون بد جلوه دادن صنعت نفت و گاز دارد. همین الان پیامهایی از همه سران صنعت و سیاستگذاران درباره اهمیت سرمایهگذاری در صنعت نفت میشنویم. آنها اکنون پی بردهاند که عدم سرمایهگذاری در چند سال گذشته، بخش بزرگی از دلیل وضعیتی است که اکنون در آن به سر میبریم.
به گفته دبیرکل اوپک پیام کلیدی ما این است که جهان همچنان در بلندمدت به نفت نیاز خواهد داشت.
همچنین سون ژیان چنگ دبیر کل مجمع بینالمللی انرژی هم با اشاره به نقش نفت روسیه در بازار جهانی گفته است: روسیه در جهان تولیدی دارد که مشخص است. ما هم در جهان تولید مشخص داریم. مشکل اینجاست که ما هم مانند روسیه در جهان اجازه عرضه نداریم. بنابراین به یکدیگر میتوانیم عرضه کنیم. بنابراین موضوع رقابت و جایگزینی درست نیست.
مجمع بینالمللی انرژی اعلام کرد اجرایی شدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه ۱ تا ۳ میلیون بشکه در روز از عرضه نفت این کشور به بازارهای جهانی کم میکند و قیمت نفت را به بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه میرساند.
به گفته چنگ این مجمع و بسیاری از کشورهای مصرفکننده نهفقط آمریکا نگران اتفاقی هستند که پس از اجرایی شدن تحریمهای اتحادیه اروپا در بازار نفت خواهد افتاد.
دبیرکل این مجمع گفت: «طی ماههای اخیر گمانهزنیها و پیشبینیهای بسیاری در مورد آنچه پس از اجرایی شدن این تحریمها اتفاق میافتد انجامشده، اما نفت ۱۰۰ دلاری اتفاقی است که پس از بیرون رفتن بشکههای نفت روسیه از بازار خواهد افتاد.»
وی گفت اجرایی شدن این تحریمها باعث بیثباتی شدید در بازار خواهد شد، چون بهطور واضح مشخص نیست چه مقدار از بشکههای نفت روسیه از بازار خارج میشوند و این بیثباتی قیمت نفت را به بیش از ۱۰۰ دلار میرساند که خبر خوبی برای بازار نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد