21 - 11 - 2022
سکه با مقاومت بازار حبابی شد
گروه اقتصادی- با وجود اینکه قیمت جهانی طلا طی چند روز گذشته بیش از ۲۰۰ دلار افت داشته اما بازار تهران همچنان در برابر کاهش قیمت ایستادگی میکند.
شروع سقوط بهای طلا در بازار جهانی و رسیدن اونس جهانی به مرز ۱۳۷۰ دلار، انتظارات را بر آن داشته بود که به زودی شاهد افت بهای سکه و طلا در بازار تهران باشیم، چیزی که البته رخ داد ولی نه آنگونه که گمان میرفت!
بنا بر این گزارش، هماکنون با احتساب بهای ۱۳۷۴ دلار در هر اونس و میانگین نرخ دلار برابر با ۳۵۶۰ تومان در بازار آزاد، بهای سکه تمام در بازار تهران، نزدیک ۱۷۰ هزار تومان حباب دارد و این نشاندهنده آن است که بازار به شدت در برابر سقوط بهای طلا مقاومت میکند.
چرا سکه حبابی شد؟
پیش از این و با آغاز سقوط اونس جهانی طلا در بازارهای جهانی، دو تحلیل گوناگون از تاثیر این سقوط بر بازار تهران به دست آمد؛ نخست اینکه این سقوط در بازار تهران به اصلاح نرخ ارز نیز منجر خواهد شد و به دنبال آن، بهای طلا به مرز یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد رسید. دوم آنکه چنانچه این سقوط قیمت به اصلاح بهای دلار منجر نشود، بهای سکه و طلا در برابر سقوط مقاومت نشان خواهند داد.
اما اتفاقی که در بازار تهران رخ داد، عملا آن بود که سقوط بهای طلا همراه با سقوط بهای ارز نشد و حتی در ۲۴ ساعت گذشته، آهنگ نوسانی بهای ارز، نشان از تمایل به افزایش داشت. در نتیجه، بهای طلا و سکه به شدت در برابر کاهش مقاومت نشان داده تا جایی که میزان حباب در بازار اکنون به ۱۷۰ هزار تومان میرسد.
این در حالی است که فضای بازار تهران نیز حکایت از آن دارد که انتظارات بازار چندان همسو با کاهش بهای طلا نیست، هرچند کاهش بهای سکه تمام در روزهای اخیر محسوس بوده، متناسب با آنچه پیش از این انتظار میرفت، نبوده و این امر در نتیجه یک عامل اساسی است و آن ریسک نکردن سرمایهگذاران به فروش طلا در بازار و انتظار برای ثبات قیمت و روشن شدن وضعیت بازار در روزهای آینده است.
به عبارتی، آنچه اکنون بازار تهران را بیش از همه به مقاومت در برابر سقوط تا حد متناسب وامیدارد، روشن نبودن فضای بازار و عدم شفافیت در بهای سکه و طلاست که خود منجر به آن میشود، همچنان طلا به عنوان یک سرمایه مطمئن وارد کانال فروش نشود.
از سوی دیگر، شواهد میدانی حاکی از آن است که برخی از فعالان به استراتژی خرید در بهای پایین روی آوردهاند و در نتیجه، تعادل عرضه و تقاضای طلا همچنان و تا اندازه بسیاری پابرجاست که مانع از آن میشود که حجم عرضه بر تقاضای طلا پیشی بگیرد.
از سویی از شب دوشنبه تاکنون، بهای اونس جهانی طلا نیز در پی چند عامل از جمله ضعف دلار، دوباره روند افزایشی خود را آغاز کرده است و به احتمال بسیار، در روزهای آینده دوباره با یک جهش سریع به محدوده ۱۴۰۰ دلاری بازخواهد گشت و از آن پس روند افزایش پلهای خود را تا نقطه تعادلی پی خواهد گرفت. در نتیجه، باید همچنان شاهد مقاومت در برابر سقوط بهای طلا در بازار تهران باشیم.
افت جایگاه طلا به عنوان سرمایهگذاری امن
براساس این گزارش انفجار بوستون روند نزولی قیمت طلا را متوقف کرد تا امیدها به بازیابی آن زنده شود.
شب دوشنبه بازارهای جهانی تا حدودی به طلا روی خوش نشان دادند تا بهای هر اونس طلا با قدری افزایش به بالای یک هزارو ۴۰۰ دلار برگردد اما این روند پایدار نماند و بار دیگر سیر نزولی در بازار حاکم شد. دیروز هم این کاهش قیمت ادامه پیدا کرد تا هر اونس طلا به یک هزار و ۳۷۵ دلار برسد. این میزان افت در چند روز نشان از کاهش ۲۰۰ دلاری قیمت هر اونس طلا دارد که در نوع خود کمسابقه است. برخی فعالان بازار امید دارند تا بار دیگر اوضاع سامان یابد و قیمت بازیابی شود اما برخی دیگر معتقدند طلا جایگاه سابق خود را به عنوان محل امن سرمایهگذاری از دست داده است. از سوی دیگر کاهش قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ در اکثر پیشبینیها گنجانده نشده بود به همین علت برخی معتقدند این روند مقطعی و وابسته به اتفاقات این روزها در ایالات متحده است و بار دیگر روند معکوسی در قیمتگذاری رخ خواهد داد. پیش از آغاز سال میلادی واحدهای اقتصادی معتبر نظیر اکونومیست پیشبینی کرده بودند تا بهای طلا در این سال به دو هزار دلار برسد به همین دلیل هنوز هم امیدواریها در میان سرمایهگذاران طلا وجود دارد تا بار دیگر رونق به بازار بازگردد.
نشانههایی از این اتفاق با انفجار دوشنبه شب در بوستون دیده شده است. بهای طلا که به یک هزار و ۳۵۰ دلار نزدیک شده بود بعد از این انفجار قدری رشد کرد و تا یک هزار و ۳۷۵ دلار بالا رفت. این موضوع موجب شده تا ادامه این روند تا حدی امید را به بازار بازگرداند.
بهای جهانی طلا روز دوشنبه به روند نزولی ادامه داد و با پنج درصد کاهش به پایینترین سطح در دو سال گذشته رسید.
این فلز گرانبها که در ۱۲ سال گذشته به طور متوالی رشد داشته، از آغاز سال میلادی جاری تاکنون با ۱۵ درصد کاهش قیمت روبهرو شده است. بهای طلا برای تحویل در ماه ژوئن در بازار کامکس نیویورک روز دوشنبه با ۸/۵ درصد کاهش به ۱۴۱۳ دلار در هر اونس رسید اما علت کاهش بهای طلا در چند ماه گذشته شکل گرفته به طوری که در حال حاضر بسیاری از سرمایهگذاران بر این باورند که شاید بیش از یک دهه رشد صعودی طلا به پایان رسیده باشد.
دلایلی که میتوان برای سقوط چشمگیر اخیر قیمت طلا عنوان کرد عبارتند از:
۱- احتمال افزایش عرضه که با تصمیم قبرس برای فروش ذخایر طلایش و تهیه حدود ۴۰۰ میلیون یورو برای کمک به تامین کمک مالی به این کشور شدت گرفته است. این امر نگرانیها را نسبت به احتمال انجام اقدام مشابه از سوی دیگر کشورهای مقروض منطقه یورو مانند ایتالیا، اسپانیا و پرتغال افزایش داده است. در نتیجه سرمایهگذاران برای کاهش احتمال ضرر در این بازار به فروش داراییهایشان اقدام کردهاند.
۲- تورم در آمریکا که بزرگترین اقتصاد جهان است کاهش یافته و قیمتهای عمده فروشی این کشور در ماه مارس بیشترین کاهش را در ۱۰ ماه گذشته داشت. از آنجا که طلا به عنوان پناهگاه مطمئن سرمایه در برابر تورم محسوب میشود، هر گونه نشانه از افزایش نیافتن قیمتها موجب فروش آن از سوی سرمایهگذاران میشود.
۳- نرخهای بهره در آمریکا ممکن است به زودی زودتر از آنچه تصور میرفت، افزایش پیدا کند. این امر جایگاه دلار را تقویت کرده و طلا را ضعیف میکند. زمانی که سرمایهگذاران صعود ارزش دلار را مشاهده کنند، اقدام به فروش طلا میکنند.
۴- گزارشهای نشست سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا نشان میدهد که سیاستگذاران این بانک موافق عقب نشینی از برنامه بازخرید ماهانه ۸۵ میلیارد دلار اوراق قرضه هستند. به این ترتیب اجرای برنامه تسهیل مقداری پول ممکن است تا پایان سال میلادی جاری به پایان برسد که سریع تر از زمان مورد انتظار اقتصاددانان خواهد بود. این امر به وحشت سرمایهگذاران و فروش گسترده از سوی آنها دامن میزند.
۵- سرمایهگذاران برای کسب سود بهتر به بازارهای سهام روی آوردهاند. شاخصهای بازار سهام آمریکا اخیرا به رکوردهای بالایی رسیدهاند.
چرایی سقوط قیمت جهانی طلا
از سوی دیگر بیزینس ویک با طرح این پرسش که چرا قیمت جهانی طلا سقوط کرد، کاهش تورم جهانی را مهمترین علت در این زمینه دانست و نوشت: سرمایهگذاران انتظار انفجار تورمی را داشتند که با عدم تحقق این پیشبینی سرمایههای خود را از بازار خارج کردند.
براساس این گزارش، قیمت طلا برای تحویل در ماه ژوئن در بازار نیویورک از هفته گذشته تاکنون بیش از ۲۰۰ دلار کاهش داشته و به ۱۳۶۴ دلار در هر اونس رسیده است. کاهش ۱۳ درصدی قیمت طلا از ۱۱ آوریل، بزرگترین کاهش بهای این فلز گرانبها از ۱۹۸۰ تاکنون به شمار میرود.
اما اینکه چرا قیمت طلا سقوط کرد؟ مهمترین عامل این است که تورم جهانی در حال کاهش است و کاهش ارزش طلا به عنوان مانعی در مقابل رشد قیمتها عمل میکند. سرمایه گذاران بازار طلا که تا پیش از این انتظار انفجار تورمی را داشتند اکنون که پیشبینیهای خود را محقق نشده میبینند در حال خارج کردن داراییهای خود از بازار طلا به هر قیمت ممکن هستند.
بر اساس شاخص جهانی قیمت مصرفکنندگان بانک جی پی مورگان چیس آمریکا که بازارهای بیش از ۳۰ کشور مهم جهان را تحت پوشش خود دارد، تورم جهانی در سال ۲۰۱۱ به چهار درصد، یعنی اوج خود رسید و از آن زمان تاکنون به صورت مداوم در حال کاهش یافتن بوده است. بر اساس آمارهای جی پی مورگان، قیمتهای جهانی در ماه فوریه نسبت به یک سال قبل، تنها حدود ۵/۲ درصد افزایش یافت.
جی پی مورگان دو سناریوی احتمالی را برای روزهای آینده پیشبینی کرده است. سناریوی اصلی که توسط جمعی از تحلیلگران و بر پایه ارزیابی روند قیمتها به صورت بخش به بخش ارایه شده، حکایت از آن دارد که تورم جهانی در ماههای آینده از سال ۲۰۱۳ به صورت بسیار آهسته از سطح فعلی افزایش خواهد یافت. در مقابل، گروه دیگری از تحلیلگران جی پی مورگان که شامل اقتصاددانان این بانک هستند و قیمتهای کالاهای مختلف را از میان سایر عوامل مورد توجه قرار دادهاند، معتقدند که تورم جهانی در نیمه دوم سالجاری میلادی به سمت پایین میل خواهد کرد و به دو درصد نزدیک خواهد شد.
جی پی مورگان برای گزارش خود این عنوان را انتخاب کرده است: کاهش در نرخ تورم جهانی شاید هنوز تمام نشده باشد.
جوزف لوپتان از اقتصاددانان برجسته جی پی مورگان چیس در مصاحبهای اعلام کرد که کاهش تورم تا حدی به کاهش تنگناها در زمینه عرضه برمیگردد که فاکتور مثبتی است و همچنین کاهش رشد تقاضا که موضوع خوشایندی نیست. لوپتان همچنین اظهار داشت که متخصص پیشبینی قیمت طلا نیست که این روزها بیش از سایر کالاها، نوسانات قیمتی آن تبدیل به موضوع بحثهای بسیار شده است.
هفته گذشته، گلدمن ساکس هشدار داده بود روند کاهشی قیمت طلا در بازار پس از طولانیترین دوره رشد قیمت در ۹ دهه اخیر در حال شدت گرفتن است.
دونالد سلکین از تحلیلگران بازار در این باره گفت: «هر کسی که پیش از این کاهش قابل توجه، خریدی انجام داده باشد، متضرر شده است… بنابراین لازم نیست طلا مانند یک بهشت امن برای سرمایهگذاری باشد. مردم به بازارهای سهام نگاه میکنند و گیج میشوند. هیچ تورمی وجود ندارد. بنابراین آنها میگویند، طلا به چه دردمان میخورد؟
تاثیر سقوط طلا بر دلار
براساس این گزارش، اتفاقاتی که طی روزهای اخیر در بازارهای جهانی رخ داده و کاهش ارزش اونس را به همراه داشته در بازارهای مختلف داخلی از جمله بازار طلا و ارز اثر مستقیم گذاشته و موجب کاهش ارزش فلزات گران بها و ارزهای مختلف در بازار تهران شده است.
یکی از فعالان بازار ارز با تایید اینکه کاهش اونس طلا تاثیر مستقیم در بازار ارز گذاشته است، گفت: از روزهای قبل قیمت ارز در بازار داخلی وارد مدار نزولی شده و دلیل اصلی آن هم کاهش ارزش اونس طلاست.
وی با بیان اینکه اگر قیمت اونس طی روزهای آتی بازهم کاهش داشته باشد نرخ دلار مجددا ارزان خواهد شد، ادامه داد: قیمت دلار ارزانتر شده و تنها دلیل آن کاهش اونس است، دیروز دلار در بازار آزاد (میدان فردوسی) با قیمت ۳۴۴۰ تومان از مردم خریداری و با قیمت ۳۴۹۰ تومان به متقاضیان فروخته شد.
براساس این گزارش، بانک مرکزی از روزهای گذشته سیاست کاهش قیمت ارزهای مبادلهای را در دستور کار خود قرار داده و بر همین رویه دیروز نیز نرخ ارزهای موجود در مرکز مبادلات ارزی کشور در قیاس با روز ماقبل کاهش ارزش را تجربه کردند.
طبق قیمتگذاری بانک مرکزی، دیروز قیمت دلار و یورو با کاهش قیمت به ترتیب به ارزش ۲۴۷۴۳ ریال و ۳۲۲۷۱ ریال به متقاضیان اولویتهای ۳ تا ۹ عرضه شد. قیمت جهانی طلا طی روزهای اخیر، ارزش دلار و یورو نیز در بازار تهران کاهش یافت به نحوی که هر دلار آمریکا دیروز با قیمت ۳۴۹۰ تومان فروخته شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد