24 - 11 - 2022
بهمنی: فقط ارز مبادلهای میدهیم
گروه اقتصادی- باوجود اینکه رییس کل گمرک از دستور ویژه معاون اول رییسجمهور به بانک مرکزی و وزارت بهداشت برای ترخیص دارو خبر میدهد اما رییس کل بانک مرکزی میگوید که تنها با یک نرخ ارز در اختیار واردکنندگان قرار میدهد که همان ارز ۲۴۷۷ تومانی مصوب بودجه است و بازرگانی دولتی باید مابهالتفاوت ریالی را به واردکنندگان بپردازد.
ترخیص کالاهای اساسی و دارو این روزها به چالش جدی بین گمرک و بانک مرکزی تبدیل شده و حجم زیادی از دارو و کالاهای اساسی بهخاطر عدم پرداخت مابهالتفاوت ارز در صف ترخیص گمرکات کشور معطل و بلاتکلیف ماندهاند.
با این حال همچنان تناقضگوییهای مسوولان ادامه دارد؛ مسوولان وزارت صنعت معتقدند کالاهای اساسی باید با ارز ۱۲۲۶ تومانی وارد شود و بانک مرکزی در مقابل به جدیت ایستاده و میگوید که اجازه نمیدهد اموال بیتالمال خرج شود و پرداخت مابهالتفاوت ریالی به واردکنندگان را به دوش بازرگانی دولتی میاندازد و در عین حال گمرک اعلام کرده آمادگی ترخیص این کالاها را دارد و از دستور ویژه معاون اول رییسجمهور به بانک مرکزی و وزارت بهداشت برای ترخیص دارو خبر میدهد.این در حالی است که رییس کل بانک مرکزی میگوید که بانک مرکزی نمیتواند و نباید علاوه بر تامین ارز کالاهای وارداتی مابهالتفاوت ریالی را نیز در اختیار واردکنندگان قرار دهد، منابع در بودجه پیشبینی شده و شرکتی مانند بازرگانی دولتی باید آن را بپردازد.
محمود بهمنی در مورد تامین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی توسط این بانک گفت: بانک مرکزی بنا بر مصوبه بودجه موظف است تنها با یک نرخ ارز در اختیار واردکنندگان قرار دهد که همان ارز ۲۴۷۷ تومانی مصوب بودجه است.
وی ادامه داد: بر همین اساس نیز برای تخصیص ارز به همین قیمت برای تمامی کشتیهای حاضر در بنادر و کالاهای انبار شده در گمرک مصوبههای لازم را اخذ کردهایم و مشکلی برای پرداخت ارز به واردکنندگان نداریم اما مسوولیتی در قبال تامین ریال مابهالتفاوت نرخ قدیم و جدید نداریم.
وی به فارس گفت: اگر واردکنندگان اعم از دولتی و غیردولتی انتظار داشته باشند که مابهالتفاوت ریالی بین قیمت ارز ۲۴۷۷ تومانی ارز مرجع به قیمت سابق یعنی ۱۲۲۶ تومان را نیز بانک مرکزی پرداخت کند، مشکل ایجاد میشود چنانکه در حال حاضر نیز بهوجود آمده است چرا که بانک مرکزی مجاز به چنین کاری نیست.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به مصوبه بودجه سال ۹۲ برای تخصیص ارز به کالاهای اساسی به نرخ ۲۴۷۷ تومان گفت: مصوبه بودجه به بانک مرکزی اجازه نمیدهد منابع ریالی واردات کالاهای اساسی را نیز که باید برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای وارداتی پرداخت شود، تامین کند چراکه منابع ریالی در اختیار بانک مرکزی در واقع بیتالمال است و نمیتوان بدون مجوز قانونی از آنها برداشت کرد.
وی ادامه داد: در بودجه برای تامین این منابع ریالی ردیف بودجه مشخصی تعریف شده است و واردکنندگان اعم از دولتی و غیردولتی مانند شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی باید منابع ریالی موردنظر برای پرداخت مابهالتفاوت ریالی را از محل این ردیف بودجهای مطالبه و دریافت کنند.
بهمنی مجدد تاکید کرد: بانک مرکزی هیچگونه محدودیتی برای تخصیص ارز به قیمت مصوب بودجه برای واردات کالاهای اساسی ندارد و به هر میزان اعتبارات اسنادی ثبت شود، ارز مورد نیاز را در اختیار آنان قرار میدهیم.
بررسی دقیق داروهای دپو شده در گمرک
با این حال رییس کل گمرک از دستور ویژه معاون اول رییسجمهور به بانک مرکزی و وزارت بهداشت برای ترخیص دارو خبر داد و گفت: از وزیر بهداشت خواستیم با ارایه تعهد نسبت به ترخیص داروها اقدام کند ولی هنوز جوابی دریافت نکردیم.
عباس معمارنژاد درباره وضعیت ترخیص داروها از گمرک بعد از دستور ویژه معاون اول رییسجمهور برای حل مشکلات دارو اظهار داشت: دستور آقای رحیمی معاون اول رییسجمهور احتمالا به وزارت بهداشت و درمان و بانک مرکزی بوده است چراکه داروهای مانده در گمرک مشکل تعیین تکلیف ارزی دارند نه گمرکی.
وی با تاکید براینکه مشکل عدم ترخیص دارو از گمرک بهخاطر قوانین گمرکی نیست، افزود: بنده شخصاً به وزیر بهداشت نامهای نوشتم و از ایشان خواستم تا با ارایه تعهد قانونی و حداقل اسناد کمافی السابق نسبت به ترخیص دارو اقدام شود ولی هنوز جوابی دریافت نکردهام.
رییس کل گمرک تصریح کرد: در صورتی که وزارت بهداشت تعهد کتبی را به گمرک ارایه دهد مشکل ترخیص داروها حل خواهد شد اما با وجود اینکه در نامه اخیر برای وزارت بهداشت مهلت مشخصی را تعیین کردیم هنوز تعهدی به گمرک نرسیده است.
معمارنژاد در ادامه از حضور مسوولان وزارت بهداشت در فرودگاه امام (ره) برای بررسی میزان داروهای ترخیص نشده خبر داد و گفت: چهارشنبه هفتهای که گذشت مسوولان وزارت بهداشت و درمان به فرودگاه امام (ره) رفتند تا از نزدیک در جریان میزان و نوع داروهایی که در گمرک مانده و ترخیص نشدهاند، قرار گیرند.
وی البته ضمن تاکید براینکه روزانه ۳۰ تا ۴۰ اظهارنامه دارو فقط در تهران و فرودگاه امام (ره) به منظور ترخیص دارو از گمرک دریافت میشود، اضافه کرد: رویه ترخیص دارو و کالاهای اساسی به هیچ وجه متوقف نشده است و روزانه تعدادی اظهارنامه دارو برای ترخیص از گمرک دریافت میکنیم.
رییس کل گمرک در همین ارتباط بانک مرکزی را مسوول اصلی ترخیص دارو و کالای اساسی از گمرک دانست و درباره ترخیص کالاهای اساسی ۸۲ کشتی افزود: هر زمان که توافق بانک مرکزی با شرکت بازرگانی دولتی عملی شود این کشتیها پهلو میگیرند و کالاهای آنها ترخیص میشود.
معمارنژاد توضیح درباره تعداد کشتیهایی که بار آنها بعد از مذاکرات بانک مرکزی و شرکت بازرگانی دولتی ترخیص شده است را بهعهده سازمان بنادر گذاشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد