26 - 11 - 2022
کرمانشاهی :تامین مابهالتفاوت نرخ ارز از صندوق توسعه
گروه اقتصادی- با وجود اینکه بانک مرکزی در تازهترین ابلاغیه خود عملا اختصاص ارز ۱۲۲۶ تومانی به کالاهایی را که پیش از این ثبت سفارش آنها انجام شده ولی ترخیص نشدهاند را باطل کرد اما معاون کل سازمان توسعه تجارت از تامین مابهالتفاوت ارز کالاهای وارداتی از منابع صندوق توسعه ملی خبر میدهد.
طی چند وقت اخیر روند واردات کالاهای اساسی در هالهای از ابهام قرار گرفته و بانک مرکزی از اختصاص ارز مرجع به این کالاها خودداری میکند در آخرین تصمیمها مقرر شده که واردکنندگان با دادن تعهد پرداخت مابهالتفاوت ارز ۱۲۲۶ تومانی و ۲۴۴۷ تومانی بتوانند کالاهای خود را از گمرک ترخیص کنند.
با این حال بانک مرکزی در ابلاغیهای به بانکها اعلام کرد که با توجه به ابلاغ قانون بودجه سال ۱۳۹۲ و ضرورت استفاده از نرخ روزانه بانک مرکزی جهت واردات کالا و خدمات، تمامی ثبت سفارشاتی که ارز آنها پیشتر از سوی این بانک تامین شده (فروخته شده) اما کالای مربوطه ترخیص نشده است (اعم از کالاهای اساسی، دارو، مواد اولیه دارویی تجهیزات پزشکی و... )، صدور کد تخصیص ارز به نرخ مرجع برای آنها مقدور نبوده و کدهای صادره قبلی به نرخ مزبور (مرجع) نیز ابطال تلقی میشود.
براساس آخرین اطلاعات منتشر شده در حال حاضر تنها گندم و نهادههای دام و طیور برای واردات ارز مرجع دریافت میکنند اما ابلاغیه جدید بانک مرکزی اختصاص ارز به همین چند قلم کالای وارداتی را هم در هالهای از ابهام فرو برده است. این درحالی است که معاون کل سازمان توسعه تجارت از تامین مابهالتفاوت ارز کالاهای وارداتی از منابع صندوق توسعه ملی میگوید و معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت هم از تاکید دولت یازدهم بر واردات کالاهای اساسی با ارز ۱۲۲۶ تومانی میگوید.
ثبت سفارش کالاهای اساسی
در همین حال کیومرث فتحاللهکرمانشاهی، معاون کل سازمان توسعه تجارت گفت: قرار است با مصوبه دولت مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و مبادلهای واردات کالاهای اساسی از منابع صندوق توسعه ملی تامین شود. وی در پاسخ به این سوال که حذف ارز مرجع واردات تمامی کالاها براساس ابلاغیه جدید بانک مرکزی چه تاثیری روی واردات خواهد داشت، گفت: حدود یک سال است که در ثبت سفارش کالاهای وارداتی نوع ارز را مطابق سیاستهای ارزی بانک مرکزی درج میکنیم. از سوی دیگر در قانون بودجه سالجاری نرخ ارز نرخ مبادلهای در نظر گرفته شده است.
وی افزود: از سوی دیگر واردات کالاهای اساسی از اهمیت زیادی برخوردار است و باید مراقب آنها بود تا در فرآیند تغییر نرخ ارز مرجع به مبادلهای تامین کالاهای اساسی موردنیاز مردم دچار مشکل نشود.
به گفته وی، طبق آخرین اخبار قرار است با مصوبه دولت مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و مبادلهای واردات کالاهای اساسی توسط دولت از منابع صندوق توسعه ملی تامین شود.
معاون کل سازمان توسعه تجارت با خودداری از ارایه اطلاعات بیشتر درباره نحوه تامین ارز واردات کالاهای اساسی گفت: در این زمینه باید معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران پاسخگو باشند چراکه بحث تنظیم بازار و واردات کالاهای اساسی مربوط به حوزه کاری آنها میشود.
سیاست دولت جدید برای
ارز مرجع
معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این باره گفت: به دنبال تامین ارز کالاهای اساسی و جلوگیری از افزایش قیمت آنها هستیم.
حسن رادمرد، معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به علت عدم تامین ارز مرجع کالاهای اساسی از سوی بانک مرکزی اظهار کرد: ما در مورد این موضوع صرفا موضع خود را اعلام میکنیم. وی ادامه داد: سیاستهای وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که براساس تاکید رییسجمهور منتخب کالاهای اساسی را همچنان با ارز ۱۲۲۶ تومانی وارد کنند.
رادمرد با بیان اینکه آقای روحانی به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است که روند واردات کالاهای اساسی با ارز مرجع انجام شود، بیان کرد: همچنین براساس تاکید وی قرار شد هیچگونه افزایش قیمتی در کالاهای اساسی نداشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: بر همین اساس ما به دنبال تامین ارز کالاهای اساسی و جلوگیری از افزایش قیمت این کالاها هستیم.
رضایت بانک مرکزی مهم نیست
در این میان معاون گمرک ایران از صدور مجوز ترخیص ۵۰ درصد از داروها و مواداولیه دارویی انباشت شده در گمرک فرودگاه امامخمینی(ره) خبر میدهد.
محمدرضا نادری با اشاره به اینکه اجازه این ترخیص با تعهد شخصی وی و براساس توافق با واردکنندگان در هفتم مردادماه امسال صادر شده است، گفت: واردکنندگان یک ماه فرصت دارند تا بعد از ترخیص کالای خود اسناد ترخیص و گواهی بانک گشایشکننده اعتبار خود را تحویل گمرک دهند.
وی با اشاره به اینکه با ترخیص این میزان دارو مشکل کمبود دارو در بازار تا حدودی برطرف میشود به ایسنا گفت: متاسفانه شرایط به گونهای است که دارو در کشور وجود دارد اما به دلیل بوروکراسی اداری حجم عظیمی دارو در گمرکها انباشت شده و به دلیل مشکلات ارزی ترخیص نمیشوند.
کالاها ترخیص شد
وی گفت: با این حساب از مجموع ۳۳۰ تن داروی انباشت شده در گمرک فرودگاه امامخمینی(ره) مجوز ترخیص ۱۶۵ تن صادر شده است.
نادری در پاسخ به این سوال که آیا صدور مجوز ترخیص این داروها حاصل توافق گمرک و واردکنندگان بوده است، گفت: بنده با مسوولیت خودم این مجوز ترخیص را صادر کردم. البته این داروها مجوز وزارت بهداشت را هم دارند. قبلا دارو با تعهد وزارت بهداشت هم وارد کشور میشد اما متاسفانه وزارت بهداشت از چندی پیش تعهدی در این زمینه نمیدهد.
معاون گمرک در پاسخ به این سوال که آیا بانک مرکزی از صدور مجوز ترخیص دارو توسط گمرک رضایت دارد، گفت: خب بانک مرکزی راضی نباشد. چه مشکلی دارد؟! اینجا بحث بیمار است بیماران صعبالعلاجی که شدیدا نیازمند دارو هستند متاسفانه در شرایطی که در تحریم بهسر میبریم خودمان هم واردات دارو را تحریم کردهایم که باید این مشکل هرچه زودتر حل شود.
تامین ارز کالاهای اساسی
با این حال رییس کل بانک مرکزی در زمینه انتقادات وارد شده اخیر به بانک مرکزی در زمینه عدم همکاری با گمرک برای ترخیص کالاهای اساسی و دارو اظهار داشت: در این رابطه هماهنگیهای لازم صورت پذیرفت و بخش زیادی از مابه التفاوت نرخ ارز از سوی واردکنندگان به بانک مرکزی پرداخت شده و تعهدات لازم برای پرداخت باقی مانده مبلغ مابهالتفاوت نیز دریافت گردیده است.
وی تاکیدکرد: بانک مرکزی تنها وظیفه تامین ارز کالا را برعهده دارد و بقیه موارد جزو وظایف بانک مرکزی نیست.
بهمنی در مورد تغییرات ایجاد شده در نرخ ارز اظهارداشت: براساس مصوبه مجلس و قانون بودجه سال ۹۲، کالاهایی که وارد کشور میشود باید از یک نرخ تبعیت کند و بانک مرکزی نیز بر همین اساس عمل میکند.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه افزود: در حال حاضر و براساس قانون، بانک مرکزی فقط موظف به ارایه ارز بوده و دیگر ریال ارایه نمیکند.
پرداخت هزار میلیارد تومان یارانه دارو و کالای اساسی
از سوی دیگر معاون بودجه معاونت برنامهریزی رییسجمهور گفت: از ابتدای سال تاکنون طبق قانون بودجه ۵۰۰ میلیارد تومان یارانه دارو و ۵۰۰ میلیارد تومان یارانه کالای اساسی پرداخت شده است.
رحیم ممبینی در مورد اینکه گفته میشود ترخیص دارو و کالاهای اساسی در گمرکات معطل پرداخت تفاوت ارز ۱۲۲۶ و ۲۴۷۰ تومان است و معاونت برنامهریزی آن را پرداخت نکرده، گفت: براساس قانون بودجه ۹۲ در سالجاری مبلغ هفت هزار میلیارد تومان یارانه دارو و کالاهای اساسی پیشبینی شده است.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان یارانه به وزارت بهداشت و درمان برای تفاوت ارز دارو پرداخت شده و این پرداختی علاوه بر یارانه دارویی است که به صورت عادی برای بیماران خاص و صعبالعلاج پرداخت میشود که آن هم طبق روال انجام شده است.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور خاطرنشان کرد: علاوه بر یارانه دارویی بیماران خاص مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان برای یارانه دارو به وزارت بهداشت پرداخت شده و همچنین پرداختهای جدید به زودی ادامه پیدا میکند.
وی تاکید کرد: آنچه گفتیم و آنچه در قانون تصویب شده بهطور کامل انجام خواهد شد تا لطمهای به کار وارد نشود. قرار است تا آخر سال ۴۲۰ میلیارد تومان یارانه داروهای خاص و صعبالعلاج پرداخت شود که طبق روال این کار در حال انجام است.
ممبینی تاکید کرد: از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان یارانه داروی بیماران خاص و صعبالعلاج به وزارت بهداشت بابت تفاوت ۱۸۰۰ تومانی نرخ ارز مرجع و مبادله پرداخت شده است و پرداختها برای مردادماه هم به زودی انجام میشود و هیچ نگرانی ندارد.
ترخیص دارو
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور از بانک مرکزی، گمرک و دستاندرکاران دارو و کالای اساسی خواست با تمهیدات لازم نسبت به ترخیص دارو و کالای اساسی اقدام کنند. به گفته وی، پرداختهای معاونت برنامهریزی انجام میشود و جای نگرانی نیست آنچه پرداخت شده، اسنادش موجود است.
ممبینی در مورد اظهارات قبادی معاون وزیر صنعت مبنی بر اینکه با وجود خرید ۲/۳ میلیون تن گندم از کشاورزان معاونت برنامهریزی پرداختی نداشته است، گفت: اخیرا برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی ۵۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است که البته ما مشخص نمیکنیم این یارانه برای کدام کالا باشد. ممبینی افزود: خرید تضمینی گندم به وسیله وزارت صنعت باید از محل منابع تامین سرمایه در گردش تهیه شود، معاونت برنامهریزی فقط یارانه را پرداخت میکند که بابت تفاوتهای نرخهاست و معاونت مربوطه وزارت صنعت تاکنون عملکرد خوبی داشتهاند که جای تقدیر دارد و تیم آقای قبادی به خوبی عمل کردند. معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور تاکید کرد: البته پرداخت ۵۰۰ میلیارد تومان برای یارانه کالاهای اساسی اخیرا انجام شده و نمیدانم که آیا وزارت صنعت این مبلغ را از خزانه کشور دریافت کرده یا نه، اما از جانب معاونت برنامهریزی این مبلغ تحت عنوان یارانه کالاهای اساسی پرداخت شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد