28 - 11 - 2022
ورود دهها میلیارد دلار تسهیلات خارجی
گروه بازرگانی- جلسه بیستوهفتم نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تا لحظات آخر بدون حضور رییس اتاق بازرگانی برگزار شد که تاکنون بیسابقه بوده است.
ظاهرا مشغلههای نهاوندیان موجب شده تا وی نتواند در جلسه پارلمان بخش خصوصی حضور ششدانگ داشته باشد.
به هرحال آقای رییس با حضور کمرنگ در این جلسه و برای خالی نبودن عریضه اعلام کرد که اعتبار فاینانسهای دهها میلیارد دلاری به زودی آغاز میشود.محمد نهاوندیان گفت: منابع تامین مالی فاینانس
(وام خارجی) در حد قابل توجهی تامین و مقدمات کار فراهم شده است.
وی افزود: به زودی خبر آغاز تامین اعتبار دهها میلیارد دلاری به پروژههای صنعتی و عمرانی خواهیم داشت که باید اجرای آن توسط بخشخصوصی صورت گیرد.
رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: اگر فرصتی فراهم شد نباید بهانه عدم حضور بخش خصوصی آورده شود.
وی افزود: زمان آن رسیده بخش خصوصی مطالعات امکانسنجی را از کشوها بیرون بکشد.
نهاوندیان ادامه داد: حقیقتا نحوه برخورد و ابراز اشتیاق به کسب اطلاع بیشتر از رویکرد بیشتر دیپلماسی ایران جای خرسندی دارد چراکه میزان قرارها برای تبادل هیاتها و نشستن و بررسی دو جانبه از سوی کشورهای اروپایی و دیگر نقاط جهان قابل قیاس با گذشته نیست.
وی با اشاره به مناسبات بینالمللی اخیر دولت خاطرنشان کرد: به اصرار رییس شورا و فدراسیون از نماینده ایران خواسته شد زمانی را برای ارایه گزارش از اقتصاد ایران و رویکرد مناسبات بینالمللی از دولت جدید اختصاص دهند اما ما باید بر این نکته پافشاری کنیم که موضوع اصلی حق دسترسی فعالان اقتصادی به بازارهای جهانی است و باید به صورت عملی و ملموس زمینههای همکاری فراهم شود.
وی با بیان اینکه روز ملی صادرات باید اهمیت داده شود، تصریح کرد: صادرات به رشد اقتصاد، کاهش تورم و گرانی و اشتغالزایی کمک میکند، زمانی به طور واقعی در این روز میتوان از صادرکنندگان تجلیل کرد که فرصتی برابر در بازارهای صادراتی برای فعالان اقتصادی کشورمان فراهم شود.
نهاوندیان با بیان اینکه صادرات موفق نیاز به تولید و بهرهوری دارد، گفت: هر چند این قبیل مسایل در این مسیر مهم است اما بستر بینالمللی نیز برای پیشروی در این عرصه باید فراهم شود و سیاستهای پولی در کنار سیاستهای خارجی به صادرات کمک کند.
نهاوندیان به اجرای سیاست ۳۵گانه دولت اشاره کرد و افزود: اصلاح قانون فضای کسبوکار و دسترسی به منابع تولید، گشایش LC با سپرده ۳۰ درصد و برخی بندهای مربوط به گمرک و بانکها با موانعی روبهرو است که هنوز اطمینان از اجرای کامل آن حاصل نشده است.
نهاوندیان با بیان اینکه خوشبختانه مراجعت مختلفی از خارج کشور برای پروژههای داخلی وجود دارد، گفت: نباید خلاف جهتگیریهای دولت و جامعه اقتصادی حرکت کرد و این فضای امنیت و امید را ناآرام ساخت، نباید یک مدیر بانک در گوشهای به خود اجازه دهد که فضا را مورد آسیب سازد.
وی با بیان اینکه تامین اعتبار دهها میلیارد دلاری برای پروژههای صنعتی به زودی آغاز میشود، خاطرنشان کرد: باید مطالعات امکانسنجی این پروژهها را از کشوها درآورد و برای عملیاتی کردن ایجاد اشتغال جوانان تلاش کرد. در این راه از حضور و مشارکت بخش خصوصی بهره خواهیم برد و منابع صندوق نباید در جای دیگری صرف شود چراکه با اتکا به ذخایر ارزی و منابع فاینانس مقدمات کار فراهم خواهد شد.
دلایل کاهش صادرات
همچنین اسدالله عسگراولادی، رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه امروز تعداد ۲۵۰۰ واحد در کار صادرات و تولید برای صادرات در کشور فعالیت میکنند، گفت: در حال حاضر در کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران ۳۱ نفر عضو هستند که جلسات این کمیسیون با حضور حداکثر ۲۵ نفر از اعضا تشکیل میشود.
وی با تاکید بر اینکه در سال گذشته با تمام ناملایمات میزان صادرات غیرنفتی از مرز ۴۱ میلیارد دلار گذشت، تصریح کرد: در نیمه نخست امسال نیز حدود ۴۱ میلیون تن صادرات داشتیم که مبلغ آن به ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسید.
به گفته عسگراولادی، از مجموع صادرات انجامشده در نیمه اول سال جاری حدود سه میلیارد دلار به میعانات گازی، پنج میلیارد دلار به پتروشیمی و محصولات نفتی و حدود ۱۱ میلیارد دلار به صادرات غیرنفتی اختصاص یافته است.
رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: این میزان صادرات توسط صادرکنندگان از تمام مبادی خروجی کشور انجام شده و اکثر صادرکنندگان دریافتی خود را به واردکنندگان اختصاص دادهاند.
وی با تاکید بر اینکه در نیمه نخست سال گذشته میزان صادرات ایران ۲۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بوده است، خاطرنشان کرد: این درحالی است که در سالجاری صادرات ما با کاهش حدود ۱۳ درصدی به ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسیده است.
عسگراولادی با بیان اینکه باید در شش ماهه دوم امسال قسمتی از این کسری را جبران کنیم، اظهار کرد: باید میزان صادرات را در نیمه دوم امسال از مرز ۱۹ میلیارد دلار عبور دهیم.
رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران درباره دلایل کاهش ۱۳ درصدی صادرات در نیمه نخست امسال گفت: اولین دلیل تحریمها بوده است. تحریمها شلاق خود را بر پیکره برخی از عوامل صادراتی زده است. البته برخی توانستهاند از تحریمها استفاده کرده و در همین شرایط صادرکننده برتر شوند.
وی ادامه داد: دومین مشکل موضوع حملونقل است که در داخل کشور قیمتهای گزافی پیدا کرده است. در مبادی خروجی هم صادرکنندگان با مشکلات عدیدهای در زمینه حملونقل مواجه شدهاند و موضوع تحریم کشتیرانی نیز به آن اضافه شده است.
عسگراولادی با بیان اینکه مطالبه غیرقانونی معاونت مالیاتی وزارت امور اقتصادی و دارایی برای اخذ مالیات از صادرکنندگان یکی دیگر از مهمترین عوامل کاهش صادرات در شش ماه نخست سالجاری بوده است، تصریح کرد: ما توافقنامه ششبندی را با دولت وقت امضا کردیم که براساس آن اگر صادرکنندگان ارز را به مرکز مبادله ارزی بیاورند شامل معافیت مالیاتی میشود اما تا زمانی که تحریمها از بانکها برداشته نشود، نمیشود پول را به داخل کشور آورد.
رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: اخیرا فشارهایی برای اجرایی شدن این موضوع به صادرکنندگان وارد شده تا ارز خود را به مرکز مبادله ارزی بدهند ولی اساسا چنین مطالبهای غیرقانونی است.
وی نرخ ارز و تورم لجامگسیخته را از عوامل دیگر تاثیرگذار بر کاهش صادرات دانست و گفت: هیچ صادرکنندهای طالب افزایش نرخ ارز نیست بلکه ما خواهان ثبات آن هستیم. همچنین تورم لجامگسیخته که قیمت کالاهای صادراتی را افزایش داده است موجب شده که صادرات
کاهش یابد.
عسگراولادی آخرین عامل تاثیرگذار بر کاهش صادرات را خود اتاق بازرگانی ایران دانست و به رقم یک در هزار اعتراض و تصریح کرد: یک در هزار فروش رقم سنگینی برای صادرات است. باید برای صادرکنندگان در این زمینه یا تخفیف مخصوص در نظر گرفته شود یا شرایط معافیت آنها فراهم شود.
رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: کارت بازرگانی خود من بعد از دو ماه صادر شد و به ناچار دو ماه صادرات خود را متوقف کردم.
وی به زمان حضور خود در اتاق بازرگانی ایران اشاره کرد و گفت: من اتاق را دوست دارم و ۳۵ سال از بهترین ایام عمرم را در آن گذراندهام. هر کسی را که پشت سر من حرف زده، میبخشم اما هر کسی را که تهمت میزند، نمیبخشم. همه میدانند که در ۱۵ اسفندماه امسال وارد ۸۰ سالگی عمرم میشوم.
دل دولت برای منابع زیرزمینی نمیسوزد
مجیدرضا حریری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و تهران نیز گفت: روند کل اقتصاد ایران در سالهای اخیر کاهشی و منفی بوده و این سیر نزولی مشمول حال صادرات که جزیی از اقتصاد است نیز میشود.
وی با اشاره به تاثیر تحریمها بر کاهش صادرات و واردات کشور افزود: به طور قطع اولین تاثیر تحریمها باید در قالب تجارت فرامرزی خود را نشان دهد اما مشکلات صادرات ما صرفا ناشی از تاثیر تحریمها نیست و سیر نزولی صادرات ایران از پنج یا شش سال پیش آغاز شده است.
حریری با بیان این مطلب که صادرات ما مایه افتخار و مباهات نیست، تصریح کرد: یکی از مشکلات بررسی آمار صادرات کشور در تفکیک صادرات نفتی و غیرنفتی است.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: نفت و سایر محصولات ما در داخل کشور تولید میشود، بنابراین باید آنها نیز در آمار صادراتی لحاظ شوند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از خامفروشی نفت و محصولات معدنی متذکر شد: اگر نفت به عنوان یک ماده خام در آمار صادراتی ما لحاظ نمیشود بنابراین صادرات سنگ آهن یا سایر محصولات معدنی را نیز در آمار صادراتی لحاظ کنیم زیرا محصولات معدنی ایران نیز بیشتر به صورت خام از کشور خارج میشود.
حریری به اشاره به پایین بودن سطح فرآوری نفت و سایر محصولات معدنی در ایران ابراز داشت: کشورهای پیشرفته بیشتر به صادرات محصولات هایتک میپردازند اما ما نفت، مشتقات و محصولات آن و محصولات معدنی را به صورت خام یا فرآوری اولیه به فروش میرسانیم که این امر نشاندهنده عدم پیشرفت در اقتصاد ایران است.
حریری با بیان این مطلب که اقتصاد ما در اختیار دولتیها و شبهدولتیهاست، اذعان داشت: اگر چاههای نفت ایران در اختیار بخش خصوصی قرار میگرفت به طور قطع بیشترین فرآوری روی آن انجام تا محصولات زیادتری حاصل میشد و به سود افزونتری میرسیدیم.
این فعال اقتصادی گفت: دولت خود را صاحب مطلق همه منابع زیرزمینی میداند به همین دلیل راندمان ما در برداشت از مخازن زیرزمینی بسیار کم است زیرا کسی دلش برای این منابع نسوخته و دولتها به دنبال استخراج منابع به سهلترین شیوه و کسب درآمد بیشتر برای نگهداشتن کشور هستند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به کاهش آمار صادراتی کشور در سالجاری ابراز داشت: در سال گذشته هر نوع کالای ایرانی با قیمت ۵۲۵ دلار به فروش رسید که این رقم در سالجاری با کاهش ۲۰ درصدی به ۴۲۴ دلار رسیده است.
حریری اظهار کرد: حذف جوایز صادراتی شاید یکی از دلایل که اظهاری و کاهش قیمت پایه محصولات صادراتی باشد زیرا با حذف این جایزه انگیزهای برای بیشاظهاری باقی نمیماند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد