29 - 11 - 2022
مشکلات مربوط به ضعف مدیریت است نه تحریم
آیتالله مصباح یزدی: رسیدگی به وضعیت اقتصادی مشکل اساسی کشور نیست
گروه ایران- شرایط اقتصادی کشور بهگونهای است که مراجع تقلید قم در هر فرصتی که به دست میآورند نسبت به آن دست به گله و شکایت میزنند. این روزها هم که فضای کشور به سمت انتخاباتی شدن پیش میرود و دیدارهایی در این رابطه با کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری صورت میگیرد این بحث به میان کشیده میشود و مورد نقد قرار میگیرد. به نظر میرسد مهمترین انتظار مراجع از دولت آتی بهبود بخشیدن به اوضاع مالی کشور باشد. اما در این بین آیتالله مصباح یزدی نسبت به اینکه این همه اظهارنظر در رابطه با شرایط اقتصادی صورت میگیرد بیان کرده که رسیدگی به مسایل اقتصادی مشکل اصلی نیست و از کاندیداهای ریاست جمهوری که شعارهایشان مرتبط با این بحث است انتقاد کرده است.
هیچ قیمتی اصلا ثابت نیست
براساس گزارشی از سایت رسا، آیتالله حسین نوری همدانی، یکی از مراجع قم در دیداری با حسن روحانی از کاندیداهای احتمالی انتخابات آتی گفت که اگر سال گذشته برای اتو کردن عبای خود باید یکهزار تومان به اتوشویی میدادیم امسال باید پنج هزار تومان بدهیم، در حالی که در کشورهای پیشرفته قیمتها تا سالهای سال ثابت است.
وی ضمن تاکید بر اینکه بسیاری از مشکلات کنونی کشور به ویژه مشکلات اقتصادی مربوط به تحریمها نبوده بلکه مربوط به ضعف مدیریت مسوولان فعلی کشور است، بیان کرد: کشورهای پیشرفته قیمتها را تا سالهای سال ثابت نگه داشتهاند اما اینجا در کشور ما هیچ قیمتی اصلا ثابت نیست و روزبهروز هم رشد میکند.
این مرجع تقلید افزود: خدماتی هم که انجام دادهاید بسیار مثبت بوده است و در پستهایی که حضور داشتید موفق عمل کردید؛ رفاقتهایی هم از گذشتههای دور با هم داریم و به همین جهت در مورد بسیاری از مسایل کشور لازم است خصوصی صحبت کنیم.
وی با بیان اینکه کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری باید برای حل مشکلات فعلی کشور به ویژه مشکلات در حوزه اقتصادی راهحلهای درست داشته باشند، خاطرنشان کرد: اخیرا سفری به کشور عراق و عتبات عالیات داشتم و دیدم که وضع کشور عراق جنگزده از وضع ما بسیار بهتر است؛ در زمانی عربهای عراقی پول ما ایرانیها را روی چشمشان میگذاشتند اما اخیرا مشاهده کردم که اصلا پول ایران را قبول نمیکنند.
آیتالله نوری همدانی افزود: برخی از مشکلات داخلی ما نیز از جمله گرانیها و توصیههای رهبری به آقای احمدینژاد و لاریجانی در کشور عراق بسیار بزرگ جلوه داده شده و وانمود شده که اختلافاتی در کشور وجود دارد.
فقر اقتصادی نقص است
همچنین آیتالله جوادی آملی، در درس اخلاق خود که در بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسرا برگزار شد، به شرح نامه ۵۳ نهجالبلاغه پرداخت و ابراز کرد: در کلام علی(ع) که عدل قرآن است دین دو ستون دارد؛ یکی نماز باید محفوظ باشد و یکی امت اسلامی و تامین نیازهای مردم و رعایت حقوق مردم که باید محفوظ شود، اگر رضایت و رفاه مردم، تدبیر و مدیریت صحیح نسبت به درخواست مشروع امت اسلامی نباشد، این ستون را رعایت نکرده است، به مالک اشتر و مردم آن دیار گفت مبادا بگویید چون رهبر ما علیبنابیطالب است حکومت ما موفق و پیروز است، مسوولان و مصوبان قانون و مجریان خوب نیز لازم است.
این استاد حوزه علمیه قم گفت: رعایت حقوق مردم جزو سنن الهی است، دیگران هم حفظ کردند شما هم بکوشید آن را حفظ کنید، اتحاد مردم در سایه این سنت بود، این یکی از بهترین سنتهای الهی است، خدای ناکرده اگر کسی بیراهه برود ممکن است این اتحاد به اختلاف تبدیل شود، اختلاف دو قسم است، یک اختلاف در اثر گله داشتن و محبت کم و کممهربانی کردن، این اختلافات کاملا قابل حل است اما اگر در اثر بدرفتاری و گناهکاری و سیاهرویی ما اختلاف پیش آمد، باید احساس خطر کنیم که این اختلاف غدهای است که خداوند انسان را به آن مبتلا کرده است. خداوند در سوره توبه فرمود ما در اثر بدرفتاری مسیحیان و یهودیان بین آنان اختلاف ایجاد کردیم، اگر اختلاف در اثر بدرفتاری دینی مردم و مسوولان باشد، تبدیل به عذاب الهی میشود و حل آن اختلاف کار آسانی نیست و تنها با توبه و لابه حل میشود.
وی بیان کرد: امام علی(ع) میفرماید مبادا سنتها و روشهای خوبی که تاکنون کارآمدی خوبی داشت را به هم بزنی و راه جدیدی را ارایه کنی که نه آن مزایای گذشته را دارد و خطرات بسیاری دارد، آنگاه وزر وبال گردن تو است که نوآوریهای اشتباهی را آوردی، فرمود با دانشمندان، کارشناسان، صاحبدلان، صاحبنظران زیاد رفت و آمد بکن، پیشنهادها و رهنمودها، هدایتها و نقدهای آنان میتواند بسیاری از مشکلات را رفع کند، در ادامه فرمود مردم گوناگون هستند، خدای سبحان همه را یکسان نیافرید، چون اگر همه یکسان باشند و استعداد یکی داشته باشند، این تساوی هست اما عدل نیست، استعدادها و گرایشها مختلف است، مردم طبقاتی هستند که با تعامل با هم میتوانند نیازهای همدیگر را مرتفع کنند و بار را به مقصد برسانند.
آیتالله جوادیآملی ادامه داد: برخی کارهای مسلحانه، کارهای علمی، کشاورزی، دامداری و مانند آن انجام میدهند. هیچکس نمیتواند خود را افضل از دیگران بداند، آنچه معیار فضیلت است در قیامت مشخص میشود. یکی از بخشهای نورانی سخن امام علی(ع) این است که «إن الفقر و الغناء بعد العرض علی الله»، آنچه در دنیاست همه آزمون است و برای این است که این کار به نحو احسن پیش برود. یک عده مسوول امور قضایی و یک عده مسوول امور اجرایی هستند. در نظام آفرینش ما فقر طبیعی خواهیم داشت، ممکن نیست کسی در عالم زندگی کند و فقر طبیعی نداشته باشد، بعضی خردسال، بعضی بیمار، بعضی کهنسال و از کارافتادهاند اما فقر اقتصادی نقص است، یعنی کسی نیاز داشته باشد اما بیتالمال نتواند وی را تامین کند، یا برنامهای برای تامین آن نداشته باشد.
وی گفت: حضرت علی(ع) از محلی عبور میکرد، سالمند نابینایی در گذرگاه نشسته بود و تکدی میکرد. حضرت سوال فرمود: او کیست؟ عرض شد: مرد مسیحی نابینا. حضرت علی(ع) فرمود: تا وقتی جوان بود به این جامعه خدمت کرد، اینک که پیر و ناتوان شده باید گدایی کند؟ «انفقوه من بیت المال» در حکومت من نباید حتی یک مسیحی گدایی کند. او را از بیتالمال تامین کنید، فرمود یک مسیحی نباید نیازمند باشد، حالا دین ندارد، آن کار کار خداست، ما مادامی که در این نظام زندگی میکنیم باید همه از حداقل زندگی برخوردار باشند، اگر امام علی(ع) را با جان و دل قبول داریم باید این راهها را برویم، آن کار حضرت نه مقدور ماست نه از ما خواستند.
مولف کتاب الحیاه بیان کرد: در زمانی که خاورمیانه در دست حضرت امیر(ع) بود، ایران و روم تسلیم شدند، در آن روز نهتنها اوراق بهادار نبود بلکه سکه هم نبود، سکههای اسلامی به راهنمایی امام صادق در زمان عمربنعبدالعزیز ضرب شده است. کسی جنسی میخواست، طلا میداد، در آن زمان حضرت امیر فرمود من به طرزی باید زندگی کنم که فقیرترین مردم زندگی کردند، در آن زمان علیبنابیطالب(ع) با یک قبای خیس وارد مسجد شد و خطبه خواند و لباس دیگری نداشت، با اینکه خاورمیانه در اختیار او بود، این حرف در جان او و در تمام جانها اثر میگذارد، آنکس که عمربنعبدود را خاک میکند، ما به پای آنان نمیرسیم، مبادا کسی زیر خط فقر باشد، مبادا بگوییم این مسیحی یا یهودی است، نباید بگوییم این ایرانی نیست، اگر در ایران زندگی میکند، نباید زیر خط فقر باشد، خدای سبحان برای هر کس سهم مشخصی قرار داد.
وظیفه ما حفظ نظام اسلامی است
آیتالله محمدتقی مصباحیزدی، رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار مدیران و معلمان مدارس سپاه و جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه تهران نیز با انتقاد از برخی شعارهای انتخاباتی کاندیداها گفت: متاسفانه امروز برخی میگویند اگر وضع اقتصادی ما در گرو ارتباط با آمریکاست این کار انجام شود؛ کسانی که دارای این تفکر هستند از ضعف فرهنگ اسلامی رنج میبرند.
وی در ادامه وظیفه همگان را توجه به آرمانهای امام خمینی(ره) و حفظ نظام اسلامی دانست و ابراز کرد: همه باید تلاش کنیم که از آنچه به دست ما رسیده مراقبت و برای رشد آن تلاش کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری با انتقاد از برخی شعارهای انتخاباتی کاندیداها ابراز کرد: رسیدگی به وضعیت اقتصادی مشکل اساسی کشور نیست ما رییسجمهوری میخواهیم که نسبت به ارزشهای اسلامی دغدغه داشته باشد.
آیتالله مصباح یزدی با بیان اینکه برای رفاه مادی نباید سر ذلت در برابر دشمنان خم کرد، افزود: باید به یاری مظلومان جهان بشتابیم و ارزشهای الهی را در دلها زنده کنیم.
شکی وجود ندارد که یکی از وظایف ترویج دین و حفظ حکومت اسلامی است اما نباید برای دستیابی به این منظور وضع معیشت مردم نادیده گرفته شود که اگر چنین به آن توجه شود آیا این انتظار بیشتر از یک شعار نخواهد بود. بیتردید حکومت یکسری وظایف حکومتی دارد که نمیتواند چشم خود را روی آنها ببندد و جنبههای اقتصادی زندگی مردم از جمله آنهاست بنابراین برای دستیابی به خواست بالاترمان نمیتوان این جنبه بسیار مهم که مورد تاکید حضرت رسول (ص) و حضرت امیر (ع) هم قرار گرفته را نادیده بگیریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد