30 - 11 - 2022
شورای نگهبان به برخی از مقامات اجرایی تذکر داده است
سخنگوی شورای نگهبان گفت، در برخی از استانها افرادی که در معرض نامزدی بودهاند، با هماهنگی دفاتر نظارتی ما به آنها تذکر دادند و به مقامات اجرایی برخی استانها هم تذکر داده شد و به صورت مکتوب اعلام شد که اینها خلاف است و در پروندههای آنها ثبت شده است.
عباسعلی کدخدایی در گفتوگو با تسنیم در این رابطه اضافه کرد:
قوه قضاییه ستاد پیشگیری از جرایم انتخاباتی را تشکیل داده و هفتهای
یک بار نشستی با حضور دادستان کل کشور و نماینده شورای نگهبان برگزار و گزارشها در آنجا مطرح میشود.
وی در خصوص اینکه آیا در احراز صلاحیت نسبتهای خانوادگی لحاظ میشود، تصریح کرد: ممکن است در یک مورد با توجه به وضعیتهای آن فرد و توانمندیها و خدماتی که داشته است، آقایان (اعضای شورای نگهبان) نظر مثبتی داشته باشند ولی در جای دیگر ممکن است نظر منفی داشته باشند و این میتواند موثر باشد ولی الزاما این نیست که منجر به نفی صلاحیت شود.
کدخدایی در ارتباط با نظر شورای نگهبان نسبت به سیدمحمدخاتمی ابراز کرد: مهم این است، کسانی که براساس اصل «۱۱۵» قانون اساسی فاقد این شرایط باشند و به نوعی مقابل نظام قرار گرفته باشند، فرقی هم نمیکند چه قبل و چه بعد، حتما در شورای نگهبان مدنظر قرار خواهد گرفت. ما نمیتوانیم نسبت به کسانی که خدشهای به نظام جمهوری اسلامی وارد کردند، بیتفاوت باشیم اما اینکه چگونه باشد و چه کسانی باشند و با چه درجهای باشند باید در شورای نگهبان مطرح شود و براساس نظر جمعی اعلام نظر شود.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: شورای نگهبان بر اساس قانون از همه گروهها و جناحهایی که در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران فعالیت دارند و اقداماتی انجام میدهند و در مسیر نظام جمهوری اسلامی ایران هستند، استقبال میکند اما قطعا شورای نگهبان برای کسانی که خدشهای به نظام وارد کردند، فرش قرمز پهن نخواهد کرد.
وی همچنین درباره تعداد بالای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما فراتر از قانون اساسی و قانون موضوعهای که شرایط را تعیین کرده است، طبعا نمیتوانیم مطلبی داشته باشیم، شورای نگهبان هم تابع قانون است و این شرایط در قانون اساسی و در
اصل «۱۱۵» ذکر شده است که همه دوستان با متن آن آشنا هستند.
درباره رجال مذهبی- سیاسی، شرایطی نظیر ایرانیالاصل، داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران، مدیر، مدبر و معتقد بودن به مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران از جمله شرایط است اما این شرایط شاید یک مقداری کلی و کیفی به نظر برسد که ما نیازمند این بودیم و هستیم که معیارها را در این چارچوب تعیین کرده و براساس این معیارها بتوانیم دقیقتر برای نامزدهای انتخابات، احراز شرایط داشته باشیم.
کدخدایی در ادامه یادآور شد: شورای نگهبان هم تنها کاری که توانسته انجام دهد تا الان، این بوده که تلاش کرده یک همفکری را در بین اعضا داشته باشد و در خبرها هم منتشر شد که در قالب یک آییننامه یا دستورالعملی این شرایط را مقداری برای خودمان تبیین کنیم و ببینیم که به عنوان مثال مقصود از مدیریت چیست زیرا ممکن است در رابطه با بحث مدیریت، این بحث مطرح باشد که فرد باید سابقه یک کار اجرایی کلان مثل وزارت یا معاونت وزیر داشته باشد یا اینکه نه، مدیرکل هم در این بخش حضور داشته باشد البته فرمایشات مقام معظم رهبری نیز باید در این زمینه مدنظر قرار گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه تصریح کرد: این سوالات همانطور که برای شما مطرح میشود برای ما هم مطرح است که آیا سوابق اجرایی خاصی نیاز است یا خیر و آیا اینکه این سوابق اجرایی باید سوابق اجرایی مثبت باشد یا اینکه هر سابقه اجرایی مطرح است؟
وی در ادامه افزود: به عنوان مثال اگر کاندیدایی سابقه وزارت داشته و استیضاح شده باشد، سوالی که مطرح میشود این است که آیا وزیری که استیضاح شده، میتواند به عنوان یک مدیر موفق سابقهای برای او لحاظ کنیم یا خیر؟ اینها بحثهایی است که امکان دارد در مباحث حقوقی شورای نگهبان مورد توجه واقع شود اما واقعیت این است که ما همین اصل را به اضافه فرمایشات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) به خصوص در این چند ماه اخیر که شرایط را به نوعی تبیین فرمودند در نظر داریم در همین جا از طرف اعضای شورای نگهبان از مقام معظم رهبری که لطف و عنایت را مثل همیشه نسبت به اعضا و اقدامات شورای نگهبان داشتهاند، تشکر میکنم.
کدخدایی یادآور شد: در مباحث عمومی مثالهایی رامقام معظم رهبری فرمودند، یکی اینکه توانایی اجرایی در صدر قوه مجریه با توانایی اجرایی در پستهای دیگر متفاوت است و این برای ما یک الگو محسوب میشود. البته طبیعی بوده و حکم عقل هم همین است که باید بین وضعیت مدیریت کلان کشور با یک اداره کل تفکیک قایل شویم.وی ابراز کرد: فرمایش اخیر ایشان در مورد اینکه نامزدهای ریاست جمهوری باید برنامهمحور باشند و برنامهای را ارایه کنند و وعدههای توخالی به مردم ندهد نیز برای ما ملاک قرار داده شده است.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: نگاه دیگری که در کلام گهربار رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفت این بود که ایشان بحث اعتقاد به مبانی جمهوری اسلامی ایران را به نوعی دیگر تبیین فرمودند که کاندیداها باید هم به قانون اساسی اعتقاد داشته باشند و هم وابسته و دلبسته به این قانون باشند، این تعبیر بسیار دقیقی بود، یعنی کسی نباید بگوید که من قانون اساسی را فقط چون قانون است میخواهم اجرا کنم بلکه باید یک اعتقاد درونی به قانون اساسی داشته باشد.
کدخدایی تصریح کرد: در شرایط اصل «۱۱۵» قانون اساسی لفظ صریح این است که کاندیداهای ریاستجمهوری باید معتقد و مومن به نظام جمهوری اسلامی ایران باشند. این اعتقاد و ایمان دو واژه متفاوت هستند که بخشی از آن قلبی و بخش دیگری از آن نیز بروز بیرونی دارد؛ یعنی کاندیداها باید به مبانی جمهوری اسلامی مومن باشند و علاوه بر مومن بودن، معتقد هم باشند که این موارد البته کار شورای نگهبان را مقداری دشوار میکند و ما باید دقت بیشتری داشته باشیم و تلاش خواهیم کرد که انشاءالله اینبار تا جایی که امکانپذیر است این شرایط را یک بار دیگر برای خودمان مرور کنیم تا برایمان تبیین شود و بتوانیم براساس واقعیتهای موجود اعلام نظر کنیم.
وی گفت: در مورد آییننامه چندین بار در شورای نگهبان بحثهای خوبی شده و وقتهایی نیز برای رسیدگی به آن صرف شده است و امیدواریم که انشاءالله به زودی نهایی شود، برحسب ظاهر، این یک آییننامه داخلی و به وظایف داخلی شورای نگهبان مربوط است ولی اگر اعضای شورای نگهبان نظری داشتند آنرا منتشر خواهیم کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد