3 - 12 - 2022
دو سال باید کار کنیم تا به نقطه صفر برسیم
گروه فرهنگ- معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نخستین کاری که به عنوان اولویت برنامههای دولت در این معاونت در دستور کار قرار گرفته، ایجاد اعتماد بین بخش حاکمیتی و هنرمندان و فراهم ساختن فضای فعالیت برای آنها ست.
علی مرادخانی در نخستین نشست خبریاش بعد از گذشت سه ماه با تشریح مشکلات متعددی که در این معاونت وجود دارد، گفت: به آقای وزیر ارشاد (علی جنتی) هم گفتهام باید دو سال بهطور مداوم کار بکنیم تا به نقطه صفر برسیم.
معاون هنری وزارت ارشاد در ابتدای سخنانش گفت: از روز ۱۱ شهریورماه که رسما وارد معاونت هنری شدم، تلاش کردم ابتدا وضعیت موجود را بررسی کنم و ببینم در چه نقطهای ایستادهایم، بر همین اساس مطالعه درباره امکانات، بودجه، وضعیت کیفی فعالیتها و... را در دستور کار خود قرار دادم و از همه مدیرانی که در سیستم حضور دارند خواستم در گردآوری اطلاعات کمک کنند تا مختصات خود را در عرصه اجرایی پیدا کنیم.
وی با اشاره به حجم تعهدات گستردهای که از دوره پیشین بر جای مانده است، افزود: ظاهرا بیشترین تعهدات در سال ۹۰ انجام شده است اما تعهداتی هم از سال ۸۴ باقی مانده است بنابراین مهمترین کار ما شناسایی این تعهدات و تدوین برنامه براساس واقعیتهای موجود است.
مرادخانی اعتمادسازی را یکی از مهمترین اولویتهایش برشمرد و ادامه داد: همه تلاش ما بر این است تا هنرمندان در فضایی آرام و بیدغدغه کارشان را انجام بدهند که خوشبختانه تا به امروز توانستهایم همدلی خوبی بین خودمان و هنرمندان داشته باشیم.
وی تلاش برای کاهش تصدیگری دولت را از دیگر اولویتهای مهمش برشمرد و توضیح داد: انتظارات متفاوتی از ما وجود دارد اما مهمترین کار ما این است که از تصدیگری دولت بکاهیم و تا جایی که امکان دارد برخی از بخشها را به بخش غیردولتی واگذار کنیم، البته باید ببینیم چگونه میتوان برنامهریزی کرد تا ضمن انجام برنامهها، بار مسوولیت دولت کم و از حجم تعهدات دولتی هم کاسته شود.
مرادخانی یادآور شد: در بدو ورودم طبیعتا با عدم اعتبارات روبهرو شدم که تا به امروز هم این وضعیت ادامه دارد. تاکنون توانستهایم حدود دو میلیارد تومان دریافت کنیم که بیشتر صرف برگزاری جشنوارههای تئاتر آیینی- سنتی و منطقهای شد، بخشی هم از حقوق سنواتی کارمندان باقی مانده بود که آن را هم قسطبندی کردیم.
وی با اشاره به برنامههایی که در پیش دارد، ادامه داد: در حال حاضر برنامههایی چون جشنوارههای فجر را در پیش داریم که باید بتوانیم برای آنها اعتبارات لازم را جذب کنیم، در این زمینه تقاضاهایمان را به وزارتخانه اعلام کردهایم و امیدواریم زودتر اعتبارات لازم اختصاص
داده شود.
این مدیر با اشاره به برخی از مشکلات درونی معاونت هنری افزود: به عنوان مثال اولین روز به ما گفتند ۲۱۵ نفر پرسنل اضافه دارید که ماهانه حدود ۳۰۰ میلیون تومان صرف دستمزد آنها میشود، همه میدانیم هرچقدر تعداد کارکنان یک سیستم اداری اضافه باشد به همان نسبت از حجم برنامهها کم میشود به همین دلیل تلاش میکنیم کارکنان را در زیرمجموعههای دیگرمان به کار بگیریم تا آنها دغدغه از دست دادن شغلشان را نداشته باشند و از سوی دیگر از نیروی انسانیمان به نحو دیگری درجهت پیشبرد برنامهها استفاده کنیم.
معاون هنری در پاسخ به اینکه حاشیهها و بدهیهای معاونت پیشین چقدر بر برنامههای او تاثیرگذار بوده است، توضیح داد: طبیعتا بدهکاری تاثیرگذار خواهد بود، ما موظف هستیم بنا به دستور دولت محترم تعهد جدید ایجاد نکنیم یعنی باید از منابع موجود استفاده کنیم و تجربیاتم میگوید باید راهحلهایی پیدا و منابعی جدید ایجاد کنیم.
مرادخانی در پاسخ به این پرسش که تکلیف ساختمانهایی که معاون هنری پیشین به نام همسرش خریده است، چه خواهد شد؟ ضمن عدم ارایه پاسخ صریحی فقط توضیح داد: در این مدت تلاش کردم معاونت را از اضافهها خلوت کنم، لازم نیست دور ما خیلی شلوغ باشد آنچه در دوره پیش اضافه شده اگر درست بوده آن را نگه خواهیم داشت وگرنه آن را پس میدهیم تا پولهایش به معاونت برگردد.
وی با اشاره به اینکه بودجه ما بسیار ضعیف و نحیف است خاطرنشان کرد: اگر امسال ۱۰۰ درصد تخصیص بودجه داشته باشیم، ۱۲ میلیارد تومان خواهیم داشت که حتی پاسخگوی تئاتر هم نیست بنابراین باید از منابع دیگر اعتبار تامین کنیم و حتی مشارکتی کار کنیم پس اگر امکاناتی باشد که قابل برگشت باشد حتما آنها را برمیگردانند تا بودجهاش بازپس داده شود.
مرادخانی درباره انتصاب مدیران زیرمجموعهاش نیز توضیح داد: با خیلی از دوستان صحبت کردم برخی از گزینهها خیلی مورد تایید بودند اما به دلایلی مانند کمبود بودجه و امکانات، مدیریت را نپذیرفتند چون هر مدیری که بیاید باید بدون داشتن هیچگونه امکاناتی کار کند تا بتوانیم کار را به جایی قابل قبول برسانیم و اینچنین است که به آقای جنتی وزیر محترم ارشاد هم گفتم باید دو سال کار کنیم تا به نقطه صفر برسیم.
وی ادامه داد: تقریبا مدیران را مشخص کردهایم، امیدوارم پاسخهای لازم را از نهادهای مربوط بگیریم و به زودی بتوانیم آنها را معرفی کنیم.
این مدیر که در تالار وحدت حضور داشت در پاسخ به این پرسش که حضور شاهآبادی به عنوان مشاور وزیر ارشاد تا چه حد میتواند در رفع بدهیهایی که در دوره مدیریت او ایجاد شده موثر باشد، گفت: هر کس به فراخور حال میتواند کمک کند، همچنان که رسانهها به ما میتوانند کمک کنند.
مرادخانی درباره برنامه کاربردیاش برای گسترش سالنهای تئاتر نیز گفت: این مساله در استانها هم همچون تهران وجود دارد چراکه سالانه ۱۴۰۰ نیرو وارد حوزه فرهنگ و هنر میشود در شرایطی که بودجه دولت هر روز در این حوزه کمتر میشود.
وی افزود: از آنجا که در هنری مانند تئاتر فعالیتها به شکلی جمعی انجام میگیرد یکی از نکات مهم ایجاد محل تمرین است و در همین راستا با سازمان فرهنگی هنری شهرداری مذاکره کردهایم تا از سالنهای در اختیار آنها تعدادی را در اختیار بگیریم و در این زمینه به زودی به تفاهم میرسیم از سوی دیگر ممکن است برخی از سالنها را به برخی گروهها یا بعضی از جریانها مانند جریان تئاتر دانشگاهی یا تئاتر کودک و نوجوان تخصیص بدهیم.
معاون هنری در پاسخ به پرسشی دیگر درباره ایجاد شوراهای متعدد تصمیمگیری در تئاتر که اجرای نمایش را برای هنرمندان دشوار کرده است، گفت: در حوزه نظارت نگاه من با نگاهی که الان وجود دارد، متفاوت است. پیشنهادی که بنده به دوستان دادم این است که مثلا در مجموعههایی مانند تئاترشهر در کنار رییس مجموعه، یک نفر را به عنوان مدیر هنری یا عالی تعریف کنیم و خود مجموعه برنامهریزی سالانه داشته باشد، در این شیوه مدیر اداره کل هنرهای نمایشی درگیر جزییات نمیشود بلکه با مدیران سالنها تفاهم میکند. به این صورت کمکم نگاه تهیهکنندگی را در تئاتر تجربه خواهیم کرد تا دیگر همه چیز در دست اعضای شوراهای دولتی نباشد.
مرادخانی در عین حال تاکید کرد: این نظریه تا به امروز با استقبال روبهرو شده است اما باید محدودیتها و مشکلاتش را بررسی کنیم و نگاهی همهجانبه داشته باشیم اما معتقدم با این روند نگاه نظارتی دولت کم خواهد شد.
وی با اشاره به ساختار فعالیتهای هنری در ایران افزود: معمولا حمایتها توسط جریانها و سندیکاها انجام میشود اما فرهنگ و هنر ما چنین زیرساختهایی ندارد ما ابتدا باید این زیرساختها را درست کنیم چراکه بدون آنها سلیقه افراد بر فعالیتها حکمفرما میشود.
مرادخانی درباره موضوع جشنواره زدگی که یکی دیگر از آفتهای فرهنگ و هنر در چند سال اخیر بوده است، توضیح داد: میتوان انواع جشنوارهها را برگزار کرد اما باید کیفیت لازم را داشته باشند. خود من نسبت به بعضی از جشنوارهها توجیه نیستم و نمیدانم چرا باید این جشنوارهها برگزار شود، تنها چیزی که از این جشنوارهها باقی میماند بروشورهایی با پیامهای مدیران است یعنی بیشتر تبلیغات غیرضروری است اما امیدوارم از این به بعد جشنوارههای ما بیشتر به محتوا بپردازند.
معاون هنری همچنین گفت: همه تلاش ما این است که بجز موارد خاص دیگر جشنواره دولتی برگزار نکنیم.
وی درباره وضعیت بودجه جشنوارههای تئاتر و موسیقی فجر نیز توضیح داد: ما برای محتویات برنامهریزیهایمان را کردهایم و برای بحث مالی هم تقاضایمان را ارایه کردهایم و به امور مالی وزارتخانه هم گفتهام امروز به ما بودجه بدهید که زمان لازم را در اختیار داریم.
مرادخانی همچنین درباره ایجاد تعادل بین حوزههای مختلفی که اداره میکند، توضیح داد: به هر حال هر کس علایق شخصی دارد اما سعی کردهام در مورد هر سه حوزه به تعادلی برسم و برای هر کدام حساسیتهای لازم را داشته باشیم.
این مدیر هنری با اشاره به اینکه ساختمانهای زیرمجموعه معاونت دچار فرسودگی زیادی شدهاند، یادآور شد: مجموعه تئاترشهر، موزه هنرهای معاصر، برج آزادی و... هر کدام مشکلات خاص خود را دارند و همه اینها جزو هزینههایی است که باید انجام دهیم که امیدواریم با تعامل با شهرداری بتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
وی با اظهار تاسف از وضعیت فعلی مجموعه تئاترشهر یادآور شد: این مجموعه به دلیل کمبود امکانات مدام به تعداد سالنهایش اضافه کرده و همین موضوع هم جزو مشکلات ماست باید تا پیدا کردن جایگزین مناسب فعالیتهایمان را با همین امکانات ادامه بدهیم. از سوی دیگر تئاترشهر پیشتر بازسازی شده اما این بازسازی مشکلاتی به همراه داشته است که ما باید این مشکلات را هم برطرف کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد