4 - 12 - 2022
گام به گام پیش برویم
در حالی که نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران خواستار آزادسازی قیمت سیمان از سوی دولت است، دبیر انجمن سیمان اعلام کرد که این آزادسازی باید به صورت مرحلهای انجام شود تا تبعات آزادسازی ناگهانی دامن کشور را نگیرد.
آرش نجفی، نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران معتقد است که امروز آزادسازی قیمت سیمان میتواند به منزله راهکاری که ضامن ارتقای کیفیت این ماده معدنی باشد، از سوی دولت به مورد اجرا گذاشته شود.
این اظهارات در حالی عنوان شد که علیرضا شیخان، دبیر انجمن کارفرمایی صنعت سیمان در گفتوگو با خبرنگار ما اعلام کرد که سازوکار آزادسازی قیمت سیمان باید به صورت کارشناسی انجام شده و مرحله به مرحله اجرا شود.
شیخان گفت: حدود ۱۱ ماه پیش انجمن سیمان طی تفاهمنامهای که با وزارت صنعت، معدن و تجارت منعقد کرد، مدیریت قیمتگذاری، توزیع داخلی و مدیریت صادرات سیمان را برعهده گرفت و قیمتهای جدید توسط این انجمن در اردیبهشتماه ۹۲ رسما اعلام شد.
تبعات سنگین آزادسازی ناگهانی قیمتها
وی ادامه داد: قیمتگذاری یا افزایش قیمتها سازوکاری دارد که براساس کار کارشناسی در انجمن سیمان بررسی شده و اعلام شده است.
به گفته شیخان، ما نیز طالب آزادسازی قیمت سیمان هستیم اما باید دید آزادسازی ناگهانی چه تبعاتی را برای کل کشور دارد.
دبیر انجمن کارفرمایی صنعت سیمان با بیان اینکه انجمن سیمان در حال بررسی و کار کارشناسی روی آزادسازی قیمت سیمان سفید است، ادامه داد: در حال حاضر تولید سیمان سفید توسط چهار کارخانه در کل کشور انجام میشود.
وی ادامه داد: این مساله باید کانالیزه شود، آزادسازی قیمت سیمان سفید به نفع این صنعت خواهد بود که در حال بررسی موضوع آن هستیم تا پیشنهاد خروج آن از شمول قیمتگذاری
ارایه شود.
وی ادامه داد: سیمان سفید کالایی لوکس نسبت به سیمان خاکستری است چراکه بیشتر در نازککاری، موزاییکسازی و نماکاری ساختمانها به کار میرود و کالایی استراتژیک محسوب نمیشود.
مرحله اول؛ سیمان سفید
شیخان تصریح کرد: پس در مرحله اول باید پیشنهاد آزادسازی قیمت سیمان سفید را ارایه داد تا با آمدن به بورس کالا کشف قیمت شود و آزادسازی آن صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در مرحله دوم باید مساله آزادسازی سایر سیمانها بررسی شده تا با مطالعات کارشناسی به صورت گام به گام قدم برداشته شود تا تبعات تصمیم عجولانه دامان کشور را نگیرد.
وی با ذکر این نکته که انجمن متبوعش با کار تخصصی و کارشناسی با موضوعات برخورد میکند، ادامه داد: برای آزادسازی قیمت سیمان باید فرهنگسازی شود. اگر قرار است در بورس معامله شود، عاملان خریداری در همه نقاط کشور باید آموزش داده شده تا قیمتسازی شود.
این در حالی است که نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفتوگو با ایرنا اظهار داشته بود که امروز آزادسازی قیمت سیمان میتواند به منزله راهکاری که ضامن ارتقای کیفیت این ماده معدنی باشد از سوی دولت به مورد اجرا گذاشته شود.
آرش نجفی اظهار داشت: شیوه تخصیص سهمیهای سیمان در گذشته کیفیت این ماده را نیز ارتقا بخشیده بود اما اکنون تولیدکنندگان سیمان روی بیکیفیتی با یکدیگر رقابت میکنند.
وجود ۶۵ کارخانه سیمانی
وی تصریح کرد: سیمانهای صادراتی وضعیت متفاوتی دارند و از شاخصهای لازم برخوردارند و از سوی کشورهای منطقه مورد استقبال قرار گرفته است.
به گفته این متخصص، آمارها نشان میدهد که میزان تولید سیمان در سال ۱۳۹۰ از رقم ۴/۶۶ میلیون تن گذشت و سال گذشته نیز شاهد تولید افزون بر ۲/۷۰ میلیون تن این ماده معدنی بودیم.
وی یادآور شد: روند ایجاد واحدهای تولید سیمان در چارچوب برنامههای پنج ساله توسعه شکل گرفته بهگونهای که اکنون بیش از ۶۵ کارخانه سیمان در کشور ایجاد شده که ظرفیت آنها نزدیک به ۸۰ میلیون تن رسیده است.
نجفی اضافه کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت آمار عملکرد هفت ماهه نخست سالجاری در زمینه تولید سیمان را افزونبر ۵/۴۴ میلیون تن ذکر کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد دو درصدی
را نشان میدهد.
وی گفت: واحدهای تولیدکننده سیمان در گذشته همراه با محموله سیمان مشخصات فنی آن را در اختیار مصرفکننده قرار میدادند و به نظر میرسد تداوم این روش به منزله تایید کیفیت سیمان عرضه شده
به بازار است.
نجفی تاکید کرد: امروز صنعت سیمان به عنوان یکی از صنایع بزرگ کشور و با مزیت صادراتی محسوب میشود و بخش خصوصی در این حوزه حضوری فعال دارد.
رشد صادرات
وی با بیان اینکه براساس آمار مراجع رسمی، سال گذشته افزونبر ۱۳ میلیون و ۶۴۸ هزار تن سیمان و کلینکر از کشور صادر شده است، گفت: صادرات سیمان در نیمه نخست امسال افزونبر ۹ میلیون و ۶۷۳ هزار تن گزارش شد که در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۱ رشد ۴۱ درصدی داشت.
امسال قرار است صادرات سیمان به ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد که در مقایسه با سال ۹۱ افزایش نزدیک به پنج میلیون تن هدفگذاری شده است.
نجفی اظهار امیدواری کرد که سازمان ملی استاندارد ایران به وظیفه خطیر خود در امر کنترل و نظارت بر خطوط تولید واحدهای مختلف به ویژه در بخش سیمان جامه عمل بپوشاند و حاصل جدیت در این زمینه حفظ و حراست از سرمایههای ملی است.
اکنون ۲۷ نوع سیمان در کشور تولید میشود و صادرات سیمان طی هفت ماهه نخست سالجاری بر اساس گزارش وزارتخانه یادشده به رقم ۱۱ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۱۴۰ تن رسید که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۷ درصدی را نشان میدهد.
صنعت سیمان به عنوان یکی از صنایع پایه نقش اساسی در توسعه زیربنای اقتصادی هرکشور برعهده دارد. این صنعت در کشور ما همواره در حال توسعه بوده به طوری که طی سالهای اخیر ایران در بین ۲۰ کشور تولیدکننده بزرگ دنیا از رتبه ۹ جهانی در سال ۲۰۰۹ به رتبه ۳ جهانی در سال ۲۰۱۱ بعد از کشورهای چین و هند ارتقا یافته است.
از اینرو سیمان و بازار آن یکی از مهمترین کالاها و بازارهای کالایی در اقتصاد ایران به حساب میآید. اهمیت این کالا از ویژگی این محصول به عنوان یکی از تامینکنندگان نیازهای اساسی فعالیتهای سازهای ناشی میشود. علاوه بر آن، قیمت سیمان بهطور مستقیم در قیمت تمامشده بسیاری از طرحها اثر دارد بهگونهای که تغییرات و تکانههای وارده بر این صنعت (اعم از تغییرات تولید، مصرف، همچنین قیمت) بلافاصله بر پیکره صنایع پیشین و پسین مرتبط با آن منعکس خواهد شد.
در سالهای گذشته به دلیل سیاستهای دولت و نگاه انقباضی حاکم بر صنعت سیمان فاصله زیادی بین سرمایهگذاریهای انجامشده با ارزش بازار سیمان در کشور به وجود آمده بود اما در حال حاضر دوره بحران در صنعت سیمان ایران سپری شده است به طوری که عرضه سیمان بر مصرف آن در بازار داخلی پیشی گرفته و این امر موجب افزایش صادرات شده است. به این معنا که در سه ماهه نخست امسال صادرات سیمان کشور بالغ بر ۳/۵ میلیون تن بوده است و پیشبینی میشود صادرات سیمان کشور در سالجاری از مرز ۲۰میلیون تن بگذرد که در صورت تحقق این هدف شاهد رشد ۶۰ درصدی صادرات این صنعت خواهیم بود.
از طرف دیگر با اجرای طرحهای جدید سیمانی، ظرفیت تولید سیمان تا پایان سال ۹۲ به ۸۵ میلیون تن میرسد که این امر پیشبینی تحقق تولید حدود ۷۷ میلیون تن سیمان برای سال ۹۲ از سوی واحدهای فعال سیمانی کشور را به همراه دارد. از طرف دیگر ظرفیت تولید در سال ۹۱ حدود ۸۰ میلیون تن بوده که ۷۱ میلیون تن سیمان در کشور تولید شده است که در مقایسه با سال قبل حدود شش درصد افزایش نشان میدهد. همچنین پیشبینی میشود ظرفیت تولید سیمان تا پایان برنامه پنجم توسعه از مرز ۱۱۰ میلیون تن نیز فراتر رود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد