14 - 12 - 2022
۱۰۰۰ واحد صعود در ۶ روز
ستاره شهریاری
چه پاییز دلانگیزی دارد امسال بورس تهران که آغازش این چنین نگاهها را به خود خیره داشته است؛ چه «مهر» پر مهری دارند فعالان تالار شیشهای ؛ چه حرارتی دارد دماسنج بازار سهام.
هزار واحد صعود دماسنج اقتصاد تنها در شش روز کاری ثبت شد و این درحالی است که فقط کورسوهای امیدی در بازار به چشم خورده است؛ کجا تا آن حمایت جدی تر از بورس عملی شود و عرضههای سهام اصل «۴۴» از راه برسند و بازار را به بازدهیهای خیرهکننده برسانند.
بلومبرگ هم از مدال نقره بورس تهران در رقابت شاخص بورسهای جهان برای کسب بالاترین بازدهی هفتگی مینویسد. هفته پایانی شهریورماه روزهای خوشیمنی برای سهامداران بود چراکه رشد ۶۰۸ واحدی نماگر بورس در هفته گذشته متوسط بازدهی ۴۱/۲ درصدی نصیب سرمایهگذاران کرد.
این هفته هم در اولین روز پاییز شاخص کل ۳/۱ درصد صعود کرد و در دومین روز هفته با رشد ۹۴/۰ درصدی موفق به عبور از مرز روانی ۲۷ هزار واحدی برای سومین بار در سال جاری شد و رکورد ۲۷ هزار و ۱۲۷ واحد را ثبت کرد. ورود شاخص به این کانال اولین بار در روز ۲۷ فروردینماه سالجاری ثبت شد اما با تداوم ابهامات سیاسی و اقتصادی این مرز روانی فروریخت. دومین حضور شاخص در این کانال نیز در پی گمانهزنیهایی مبنی بر مثبت بودن مذاکرات بغداد در روز سوم خردادماه ثبت شد.
این درحالی است که جو منفی بورس در پی رونق بازارهای موازی باعث شد از آن پس بازار سهام نتواند آن طور که باید عرض اندام کند و در میان گزینههای سرمایهگذاری سری بالا بیاورد و به این ترتیب تابستان پر رونقی برای بورس رقم نخورد اما روند بازار در روزهای پایانی شهریورماه مثبت شد و این آغازی برای شروع پر قدرت پاییز بود.
دیروز در نخستین دقایق دادوستدها، ۱۳۰ واحد افزایش در رقم شاخص کل بورس ثبت شد و این صعود مشوق معامله گران برای انجام دادوستدهایی شد که در نهایت شاخص را ۲۵۱ واحد بالا کشیدند.
بر این اساس معامله در نماد شرکتهای نفت و گاز پارسیان، فولاد مبارکه اصفهان، مپنا، سیمان فارس خوزستان، سرمایهگذاری غدیر و پالایش نفت بندرعباس و پتروشیمی کرمانشاه بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشت.
به نظر میرسد در کنار عواملی چون خنثی شدن اثر روانی اعمال تحریم و فشارهای غرب بر کشور، حمایت نهادهای مالی، سودآوری صنایع پتروشیمی و معدنی به دنبال رشد نرخ ارز، نزدیک شدن به پایان سال مالی شرکتهای سرمایهگذاری، به کارگیری ابزار جدید معاملاتی، به کف رسیدن قیمتها و فاصله ارزش ذاتی و معاملاتی و نیز رشد قیمت جهانی فلزات اساسی که به عنوان مهمترین دلایل صعود بورس مطرح میشوند، افزایش ۲۲ درصدی قیمت سیمان نیز که ابتدای هفته اعلام شد، در بازگشت اقبال سهامداران به سهام این گروه نقش چشمگیری داشته و سهام سیمانی را در صفهای خرید قرار داده است.
به عقیده کارشناسان بازار، ارز یکی از محرکهای قوی در نوسانات بازار است و آثار ناشی از آن در بورس اخبار داغی را رقم خواهد زد چراکه پول حاصل از معاملات ارز و بازار آتی سکه طلا که از بازارهای موازی بورس محسوب میشود به دلیل نوسانات قیمت ارز و سکه با نوسان شدید مواجه شده و افت یا رشد ناگهانی شاخص را رقم میزند.
همچنین هیجان بازار را در تشدید روند صعودی نمیتوان نادیده گرفت چراکه تشکیل هر صف خرید یا فروش سهام، سهامداران را تحت تاثیر نوسان قیمت به صفوف میکشاند و روند مثبت یا منفی شدیدی به بازار میدهد.
از سوی دیگر شاخص هرازگاهی در استراحت به سر میبرد حال آنکه سهامداران آن را افت تلقی میکنند اما براساس تحلیلها این یک روند طبیعی تلقی میشود چراکه در تحلیلهای تکنیکی افت یا رشد شاخص یا کل قیمتها در بازار تا حدی قابل پیشبینی است.
گلپاشا، کارشناس بازار در این راستا به بورس نیوز میگوید: در حال حاضر بسیاری از شرکتها و صنایع به دلیل نوسان بهای ارز و مسایل پیرامون اقتصاد، روزهای مساعدی را در بازار سپری میکنند اما اگر به نمودار یکساله روند یک سهم دقت کنید، اغلب سهمها پس از سه ماه افت شدید ناگهان روند صعودی به خود میگیرند و برعکس بجز تعداد معدودی از سهام شرکتها، بخش عمدهای از آن زیر نظر حقیقیها و یا سفتهبازان است.
وی از ساختمانیها به عنوان سهام کم ریسک نام برد و خاطرنشان کرد: حجم عظیمی از سود سهام این صنعت مشتمل بر دارایی شرکتهاست که حتی در بازار منفی نیز سقوط شدید نخواهند داشت و روندی عادی را پیش رو دارند. از این رو سهام گروه ساختمانی جزو سهمهایی هستند که نه وارد هیجان مثبت شدید میشوند و نه هیجان منفی به خود میگیرند.
افزون بر اینکه صنایع پتروشیمی، فولادی، معدنی و سیمانی نیز روند قابل تاملی را در هفتههای اخیر از خود نشان دادهاند.
این درحالی است که صفاری، کارشناس بازار با اشاره به آثار نوسان قیمتی ارز در بازار سهام و صنایع بورسی میگوید: در بورس شرکتهای صادراتی از این موضوع منتفع شده و برنده بازی محسوب میشوند. چراکه این گروه تا سال گذشته با نرخ حدود ۱۱۰۰ تومان به ازای هر دلار محصولات خود را به فروش میرساندند، حال آنکه این رقم به بیش از ۲۴۰۰ تومان رسیده است از این رو با وجود آنکه حدود ۳۰ درصد از صادرات آنها افت داشته اما با رشد بهای ارز در کشور شرکتهای پتروشیمی به طور قطع با تعدیل مثبت سودآوری سهام خود روبهرو خواهند شد که به تعبیر سادهتر گویای سودهای تورمی در اقتصاد است. به گفته وی، عملکرد این شرکتها برای دوره شش ماهه ابتدایی امسال حاوی گزارشهای مثبتی خواهد بود.
وی تصریح کرد: در مقابل شرکتهای واردکننده که قیمت فروش آنها براساس تورم نرخ ارز بالا نرفته، طبیعی است که با کاهش سود سهام دست و پنجه نرم خواهند کرد. دو قیمتی بودن نرخ خودرو در کارخانه با بازار نیز به همین دلیل است. البته روند بورس در شرایط تورمی مثبت میشود چراکه ارزش جایگزینی شرکتها بالا رفته و قیمتها در آن در مدار صعودی قرار میگیرد.
صفاری با اذعان به اینکه با این شرایط باید تولید داخلی برای تامین نیاز کشور فعالتر شود، تاکید داشت: در منحنیهای اقتصادی اگرچه در کوتاهمدت وضع رو به وخامت میرود اما به مرور زمان و با انطباق شرایط کلی با این وضعیت، این روند باعث رشد بلندمدت اقتصاد میشود؛ همانند اتفاقی که به دنبال کاهش ارزش یوان چین افتاد و این کشور در طول ۱۰ سال ۱۱ درصد رشد اقتصادی را تجربه کرد.
به هر سو با وجود آنکه برخی کارشناسان صعود بورس و روند مثبت این بازار را تا پایان سال و با توجه به فرارسیدن ماههای پایانی دولت دهم و در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در بهار ۹۲، پیشبینی میکنند، عدهای دیگر بر این باورند که در همه بازارها از جمله بورس، استانداردهای نانوشتهای وجود دارد که قابل پیشبینی نیست. همان طور که بورس فراز دارد، فرودی هم خواهد داشت و در این میان هنر با کسانی است که در این فراز و فرودها بتوانند بازدهی مناسبی کسب کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد