شناسه خبر : 326250
15 - 12 - 2022
15 - 12 - 2022
برخی از معارضان سوری به تهران میآیند
تلاشهای دیپلماتیک ایران برای حل مسایل موجود در سوریه پس از مذاکراتی با همسایگان و پیشنهاد میزبانی گفتوگو میان سوریه و معارضان این کشور در گام سوم به برگزاری نشستی در تهران رسید.
پیش از این جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی کرده بود که میزبانی گفتوگوی مخالفان با دولت سوریه در جهت پیشرفت روند دموکراتیک و تحقق مطالبات سیاسی مردم را بر عهده بگیرد اگرچه پاسخی به این پیشنهاد ایران داده نشد اما تهران روز پنجشنبه میزبان نمایندگان ۲۸ کشور در نشست مشورتی «تهران پیرامون سوریه؛ نفی خشونت گفتوگوی ملی» بود. در این نشست که وزیران خارجه ایران، پاکستان، زیمبابوه، عراق و وزیر امنیت ملی عراق حضور داشتند، هفت کشور دیگر نیز در سطح معاون وزیر امور خارجه، دو کشور در سطح مدیر کل وزارت امور خارحه، ۱۵ کشور در سطح سفیر و نماینده دفتر سازمان ملل در تهران نیز از سوی بانکیمون در این نشست شرکت کرده بودند. «تشکیل گروه تماس از سوی برخی کشورهای بیطرف» و همچنین «آتشبس برای مدتی» دو پیشنهاد مهم ایران بود.
علیاکبر صالحی، وزیر امورخارجه پیش از برگزاری این نشست با بیان اینکه خشونتها باعث کشته شدن مردم سوریه میشود، تصریح کرد: باید گفتوگوی ملی در سوریه آغاز شود تا بتوان وضعیت سوریه را از آثار خشونت و افراطگرایی خارج کرد. وی همچنین درباره چگونگی تشکیل گروه تماس از سوی کشورهای شرکتکننده در نشست مشورتی تهران از آمادگی برخی از معارضان سوری برای حضور در نشستی در تهران خبر داد. صالحی با اعلام اینکه جمهوری اسلامی ایران از یکسال قبل با برخی گروههای اپوزیسیون سوریه در تماس است، بار دیگر بر آمادگی ایران برای میزبانی گفتوگوهای احتمالی بین دولت سوریه و مخالفان تاکید کرد. ما با دولت سوریه تماس گرفتیم و آنها وزیر مربوطه را آقای علی حیدر که با معارضان در ارتباط است، معرفی کردند و ما از ایشان دعوت کردیم به ایران بیایند و به زودی به ایران خواهند آمد.
بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل طی پیامی برای این نشست بر لزوم اقدام عملی برای پایان دادن به دردهای عمیق مردم سوریه تاکید کرد و از جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری نشست مشورتی در این زمینه تقدیر و تشکر کرد. در این پیام که از سوی کونسوئلو ویدال به عنوان نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل قرائت شد، آمده بود: با وجود پذیرش طرح شش مادهای، دولت و مخالفان آن در سوریه ترجیح دادهاند به جای دیپلماسی از درگیری برای حل اختلافاتشان استفاده کنند که بیم جنگ داخلی میرود و میتواند آثار زیانباری برای تمام منطقه داشته باشد. بانکیمون همچنین از همه طرفهای درگیر در سوریه خواست تا در مراقبت از جان غیرنظامیان احساس مسوولیت کنند. علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه در افتتاحیه اجلاس مشورتی سوریه با بیان اینکه ایران سالیان گذشته همواره جزیی از راهحل بحرانهای منطقهای بوده است، گفت: تهران برای حل بحران سوریه اعتقاد راسخ دارد که تنها راهکار گفتوگوی جدی و فراگیر ملی در این کشور است. وی با اشاره به اینکه ایران از ابتدای بحران سوریه بر اولویت راهکارها و اقدامات سیاسی مسالمتآمیز برای بازگشت آرامش به سوریه تاکید داشته است، هدف از این رویکرد کشورمان را اجرای اصلاحات سیاسی و تحقق خواستهها و مطالبات مردم فهیم و مقاومت سوریه در فضایی آکنده از همگرایی ملی عنوان کرد و افزود: ایران معتقد است باید به خواستهها و مطالبات مردم در فرآیند تحولات منطقه پاسخ داده شود و با کشتار مردم و شهروندان غیرمسلح از سوی هر طرفی مخالف است. وی ادامه داد: حمایت تهران از اقدام دبیرکل سازمان ملل در تعیین کوفی عنان به عنوان نماینده ویژه خود و نیز اعزام ناظران بینالمللی موید این امر است. ایران در مدت ماموریت کوفی عنان تمام تلاش خود را به کار بست تا طرح وی حداکثر موفقیت را کسب کند. همچنین با وجود عدم حضور ایران در اجلاس ژنو از نتایج این اجلاس در حمایت از اجرای طرح کامل عنان حمایت کردیم.
روابط فعلی جهان باید اصلاح شود
محمود احمدینژاد نیز شامگاه پنجشنبه در دیدار شرکتکنندگان در اجلاس مشورتی تهران درباره سوریه ضمن تشکر از هیاتهای مشارکتکننده در این اجلاس، درباره مساله مهمی که امروز جامعه بشری را تحت تاثیر سنگین عاطفی قرار داده است، اظهار امیدواری کرد که این اجلاس به عنوان مقدمه و روندی موثر برای ایجاد صلح و امنیت باشد.
وی اضافه کرد: اصلاحات در سطح ملی از دیگر اموری است که امروز نیازمند آن هستیم. بسیاری از کشورها وجود دارند که در آنها هنوز اراده مردم، عدالت و آزادی به طور کامل حاکم نبوده و حقوق ملتها رعایت نمیشود که آمریکا از جمله این کشورهاست.
احمدینژاد ادامه داد: جامعه بشری رو به کمال بوده و هر روز باید بهتر از گذشته باشد. ما در جهان ناگزیر از اصلاحات هستیم، اما این اصلاحات نباید با جنگ و درگیری اعمال شود. وی افزود: امروز مستکبران و استعمارگران با شعار اصلاحات قصد دارند اراده خود را بر ملتها تحمیل کنند و مطالبات اصلاحی و تحولخواهانه ملتها را مدیریت کرده و به نفع خود تغییر دهند. بهکارگیری این روند در نهایت منجر به جنگ و ایجاد درگیری میشود. احمدینژاد یادآور شد: همه ملتها باید در قبال این روند هوشیار باشند. آزادی و عدالت حق همه ملتهاست اما باید با تفاهم و بدون کشتار به دست بیاید و هرگز نباید در این روند اجازه دخالت به بیگانگان داده شود چراکه هر نوع دخالت بیگانگان در کشورها شرایط را بدتر خواهد کرد. هیچ قدرتی از قدرتهای بزرگ در غرب را نمیشناسم که به خاطر انسانیت و خدا در کشوری و در موضوعی دخالت کند. آنها هر کاری میکنند برای منافع خودشان است و اگر در جایی یک دلار هزینه کنند، انتظار برگشت صدها دلار به جیبشان را دارند. وی تاکید کرد: باید دست به دست هم دهیم تا دنیایی بهتر و زیباتر را بسازیم. اگر ثروتهای آفریقا و آمریکای لاتین در اختیار مردم این مناطق قرار گیرد در آنجا حتی یک فقیر هم باقی نخواهد ماند اما عدهای قلیل سیریناپذیر ثروت این مناطق را غارت میکنند. خوشبختانه امروز بسیاری از قدرتمندان و عناصری که باعث مشکلات جامعه بشری هستند، رو به افول بوده و در سیاستهای خود شکست خورده و نتوانستند دنیا را اداره کنند و در بنبست قرار گرفتهاند. آمریکا دولت ورشکستهای است که با پول دیگران زندگی میکند و کافی است همان کسانی که ۱۶ هزار میلیارد دلار وام در اختیار این کشور قرار دادهاند، امروز بخواهند آن را مطالبه کنند. در سیاست هم سردمداران آمریکا با فریبکاری خود را در قلهها حفظ کردهاند و مانند ورزشکاری هستند که بارها با دوپینگ به پیروزی رسیده است.
پادشاه عربستان به ایران نمیآید
این نشست حاشیههایی هم داشت که از آن جمله گفتوگوی هوشیار زیباری پس از نشست مشورتی تهران درباره سوریه با خبرنگاران بود.وی با قرار گرفتن در جمع خبرنگاران اظهار کرد: موضع عراق در مورد سوریه، همان تصمیمات اتحادیه عرب است و در این راستا ما از برگزاری هر نشستی برای حل موضوع سوریه از جمله نشست تهران استقبال میکنیم.امیر عبداللهیان، معاون عربی و آفریقایی وزیر امور خارجه کشورمان نیز در در جمع خبرنگاران اظهار داشت به دلیل بنیه قوی نظامی سوریه و در خط مقاومت قرار داشتن آن بسیار بعید است که حمله نظامی خارجی به سوریه صورت بگیرد.وی پس از بیان این مطلب گفت: اگر قرار باشد به سوریه نیز حمله نظامی شود، از آنجایی که این کشور در خط مقدم محور مقاومت قرار داشته است، ارتش این کشور توانایی دفاع از سرزمین سوریه را دارد. عبداللهیان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اضطراری مکه سازمان همکاریهای اسلامی شرکت میکند یا نه، اظهار داشت: آقای احمدینژاد در این اجلاس شرکت خواهند کرد. معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا پادشاه عربستان سعودی در نشست سران اجلاس غیرمتعهدها در تهران حضور خواهد یافت یا نه، گفت: با توجه به اینکه ملک عبدالله مریض است و شرایط جسمی مناسبی ندارد، ممکن است عربستان سعودی در سطح پایینتری در اجلاس تهران حضور یابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد