18 - 12 - 2022
ممنوعیت واردات خودرو شاید برداشته شود
| گروه صنعت| فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی در حال بازنگری است. این شنبه فهرست جدید کالاهای ممنوعه وارداتی اعلام میشود.
آنطور که از گفتههای مسوولان دولتی پیداست ممکن است ممنوعیت واردات خودرو نیز برداشته شود یا برای برخی از انواع خودرو محدودیت واردات و برای برخی دیگر با اعمال شرایط و ضوابط خاصی واردات مجاز شود.
شنبه مشخص میشود
حمید صافدل، معاون وزیر صنعت و معدن در مورد آخرین تصمیمات دولت برای ممنوعیت یا عدم ممنوعیت واردات خودرو، در مورد واردات خودرو و ممنوعیت یا عدم ممنوعیت واردات آن نظرات متفاوتی وجود دارد، برخی کارشناسان معتقدند که واردات خودرو منجر به رقابت محصولات داخلی با خارجی خواهد شد و در مقابل برخی دیگر معتقدند که خودروهای داخلی با توجه به طیف مختلفی از قیمت و کیفیت، نیاز کشور را برآورده میسازند و نیازی به واردات نیست.
وی ادامه داد: البته خودرو به لحاظ کممصرف یا پرمصرفبودن یا نسل جدید آن تحت عنوان خودروهای هیبریدی که در حال ورود به بازار جهانی است، نیاز به کارشناسی بیشتر برای ممنوعیت یا آزاد بودن واردات دارد که این امر در حال بررسی است و به زودی نتایج آن اعلام میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: ممکن است برای برخی از انواع خودرو محدودیت واردات ایجاد و برای برخی دیگر با اعمال شرایط و ضوابط خاص واردات مجاز شود. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: هنوز راجع به ممنوعیت و عدم ممنوعیت واردات خودرو تصمیمگیری نشده است و تا اوایل هفته آینده در کنار سایر اقلام، خودرو نیز تعیین تکلیف میشود.
قیمت خودروهای وارداتی بعد از اعمال ممنوعیت واردات از سمت دولت با افزایش چشمگیری مواجه شدهاند اما اینکه سود این خودروها در جیب چه کسانی است؛ موضوعی است که پاسخ آن در ابهام قرار دارد.
بازار داغ سودآوران
واردکنندگان خودروهای وارداتی این روزها بازاری بهتر از ایران برای سودآوری پیدا نمیکنند؛ بازاری که تشنه خودروهای باکیفیت است ولی نوسانات نرخ ارز اجازه برخورداری طیف بیشتری از مردم را نمیدهد. حال هم که ممنوعیت واردات این کالا که بهزعم برخی کارشناسان، یک کالای لوکس به شمار میآید، ممنوع شده است ولی هر چقدر هم که قیمت بالا رود، باز هم مشتریانی هستند که حاضرند خودرو خارجی سوار شوند.
این در شرایطی است که قیمت خودرو از ابتدای سالجاری به شدت نوسان قیمت را تجربه کرد و در بسیاری از مواقع، نوسانات با شتاب بیشتری به سمت افزایش قیمت پیش میرفت، چراکه همه ساله معمولا با نو شدن سال و حتی در هفتههای منتهی به انتهای سال متقاضیان برای خرید خودروهای وارداتی دست به کار میشوند و همین افزایش تقاضا، قیمت را خودبهخود بالا میبرد.اما امسال دلیل دیگری هم به این دلایل اضافه شد که اجازه سودبری بیشتر واردکنندگان را صادر کرد و آن نیز، نوسانات نرخ ارز بود که در مقاطعی از ابتدای امسال از ۱۷۰۰ تومان به ۲۲۰۰ هزار تومان و حتی در ماه گذشته به ۳۸۰۰ تومان هم رسید. همین امر باز هم جهش دیگری را برای قیمت خودروهای وارداتی در کنار سایر کالاهایی که از خارج کشور به ایران وارد میشوند، رقم زد.همه اینها یک طرف و اینکه دولت به تازگی ثبت سفارش واردات خودرو را ممنوع اعلام کرده است نیز یک طرف. اینطور باز هم عاملی سبب میشود که قانون نانوشتهای برای اجازه افزایش قیمت خودروهای وارداتی در اختیار سودجویان قرار گیرد.
بررسیهای نشانگر این است که بعد از اعلام ممنوعیت واردات خودرو، قیمت انواع خودروهای وارداتی با افزایش زیادی مواجه شده است بهطوری که برخی کارشناسان میگویند، البته عطش برای خرید این کالا بیشتر هم شده است چراکه برخی تصور میکنند ممکن است ممنوعیت واردات خودرو بیش از حد طولانی شود و آنها دیگر دسترسی به خرید خودرو خارجی نداشته باشند. از سوی دیگر، بیم این را دارند که با طولانی شدن مدت ممنوعیت، قیمت باز هم از اینکه هست، بالاتر رود.
بازار خودروهای لوکس در انحصار کره و ژاپن
اما معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با اعلام افزایش ۱۲ درصدی واردات خودروهای خارجی به کشور در هفت ماهه ابتدای سالجاری، خودروهای کرهای و ژاپنی را دارای بیشترین حجم ورود به کشور اعلام کرد.
عباس معمارنژاد در گفتوگو با مهر درباره وضعیت واردات خودروهای خارجی در سالجاری گفت: به صورت کلی در هفت ماهه ابتدای سالجاری حدود ۲۳ هزار دستگاه خودرو به کشور وارد شده است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه خودروهای کرهای بیشترین درصد واردات به کشور را در اختیار دارند، واردات خودروهای ژاپنی را در رتبه دوم اعلام کرد و افزود: نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد حجم واردات خودرو به کشور افزایش یافته است.
معمارنژاد درباره جدیدترین اقدامات صورت گرفته درباره راهاندازی سامانه الکترونیکی گمرک بیان داشت: این سامانه به صورت پایلوت از یک سال گذشته در گمرکات شهید رجایی و بوشهر راهاندازی شده است.
رییس کل گمرک ایران تاکید کرد: با این حال این سامانه در ۱۰ گمرک دیگر نیز مراحل تست را طی میکند که امیدوارم تا پایان آبان ماه سالجاری ۱۰ گمرک اصلی کشور که ۸۵ درصد کل تجارت کشور در این ۱۰ گمرک انجام میشود به سامانه ورود و خروج کالا مجهز شوند.
وی با اعلام راهاندازی سامانه هوشمند ترانزیت به صورت پایلوت در گمرکات تهران و شهید رجایی خاطرنشان کرد: این سامانه نیز در ۱۰ گمرک یادشده راهاندازی شده و در حال رفع نواقص آن هستیم و تا پایان سال در ۲۰ گمرک مهم ترانزیتی کشور عملیاتی میشود.
به گفته معمارنژاد، از ابتدای سال آینده ۸۵ درصد کل حجم صادرات و واردات کشور از طریق سامانه هوشمند ترانزیت مدیریت خواهد شد و حدود ۹۵ درصد ترانزیت خارجی کشور نیز در همین قالب خواهد بود.
بررسی گزارش گمرک ایران نیز نشان میدهد که از کل ۲۳ هزار خودرو وارداتی، ۱۲ هزار و ۱۵۷ خودرو از طریق امارات متحده عربی به ارزش ۳۱۷ میلیون و ۸۵۳ هزار دلار به کشور وارد شده است که البته تولیدات سایر کشورها بوده است.
به صورت کلی برندهای کیا و هیوندا از برندهای تولید خودرو در جنوب شرق آسیا به ویژه در کره و ژاپن هستند که بیشترین تعداد واردات خودرو به کشور را در اختیار دارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد