19 - 12 - 2022
سوسیالیستها آمدند، بازارها فرو ریخت
زهرا رحیمی – آمده تا همه چیز را تغییر دهد؛ شعار انتخاباتیاش هم همین بود. تغییرات میخواهد اما بدون برنامههای ریاضت اقتصادی. خبر پیروزی فرانسوا اولاند در کنار نتایج انتخابات یونان که قرار گرفت، تاثیر خود را بر بازارهای جهانی گذاشت. ارزش یورو، قیمت نفت، طلا و ارزش سهام بانکهای فرانسه و اروپا در نخستین روز پایان کار سارکوزی با افت روبهرو شدند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان ساعات بسیاری را صرف همراه کردن رهبران اروپایی با طرح ریاضت اقتصادی کرد. نتیجه نیز دستکم برای مرکل مطلوب بود؛ ایرلند به عنوان سربهراهترین مقروض اروپایی بدون هیچگونه مقاومتی سختگیرانهترین برنامههای ریاضتی را اجرایی و با اعمال بیشترین فشارها بر مردم کشورش بسته کمکی اروپا را دریافت میکند.
در فرانسه اما شرایط بهگونهای دیگر است،نیکولا سارکوزی به «سارکوی آمریکایی» معروف است و طی پنج سال ریاستجمهوری از متحدان نزدیک آلمان بوده و سیاست خارجهاش در تناسب با آمریکا. اولاند اما هفته آینده در شرایطی به دیدار مرکل خواهد رفت که تمام سیاستهای بحران بدهی وی را به چالش میکشد. مبارزه اولاند با تمام تلاشهای مرکل برای نجات یورو از طریق اجرای برنامههای ریاضت اقتصادی که حتی جان آلمانیها را هم به لب رسانده در کنار شکست دولت ائتلافی یونان که اجراکننده سیاستهای ریاضت اقتصادی بود، قیمت نفتخام در بازار معاملات نیویورک برای تحویل در ماه ژوئن را با کاهش یک دلار و ۴۵ سنتی به ۹۷ دلار در هر بشکه رساند، این در حالی است که قیمت نفت برنت دریای شمال در بازار معاملات لندن برای تحویل در ماه ژوئن نیز با کاهشی ۶۶ سنتی روبهرو شد تا با ارزش ۱۱۲ دلار و ۵۲ سنت در هر بشکه دادوستد شود.
تاثیر انتخابات اروپایی به همین جا ختم نمیشود، ارزش یورو که به اعتقاد برخی کارشناسان بدون برنامههای ریاضت اقتصادی هیچ امیدی به آیندهاش نیست، روز دوشنبه در حالی به پایینترین حد خود طی سه ماه اخیر در برابر دلار و پایینترین سطح طی سه سال و نیم اخیر در برابر پوند رسید که تحلیلگران از افت بیشتر ارزش آن طی روزهای آتی خبر میدهند. ارزش یورو که از اواخر ماه ژانویه تاکنون حدود ۳۰/۱ تا ۳۵/۱ دلار معامله میشد، روز گذشته با افتی ۴/۰ درصدی به ۲۹/۱ دلار رسید. با توجه به تحولات صورتگرفته در اروپا انتظار میرود این رقم تا مرز ۲۶/۱ دلار نیز کاهش بیابد.قیمت فوری طلا نیز تحتتاثیر افت ارزش یورو و سهام با کاهشی ۲/۰ درصدی به ۱۶۳۹ دلار و ۱۰ سنت در هر اونس رسید، این در حالی است که قیمت طلا در بازار نیویورک برای تحویل در ماه ژوئن نیز کاهشی پنج دلار و ۲۰ سنتی را تجربه کرد تا با ارزش ۱۶۴۰ دلار در هر اونس دادوستد شود.
اولاند قصد دارد نرخ مالیات بر بانکها و شرکتهای بزرگ فرانسه را تا ۱۵ درصد افزایش دهد و در پی آن محدودیتهای زیادی را بر فعالیت سیستم بانکی این کشور اعمال خواهد کرد، این نگرانیها تاثیر زیادی بر افت ارزش سهام بانکهای بزرگ فرانسه در بازار بورس پاریس داشته به طوری که ارزش سهام بانک بیانپی پاریباس بیش از ۱/۴ درصد کاهش یافت، موسسه بانکی سوسایت جنرال نیز با افت ۵/۴ درصدی ارزش سهام خود روبهرو شد و ارزش سهام بانک کردیت آگریکول نیز بیش از ۴/۵ درصد کاهش یافت. این در حالی است که شاخص سهام بورسهای توکیو ۷۵/۲ درصد، هنگکنگ ۴۳/۲، سیدنی ۸۴/۱، سئول ۸۱/۱، ولینگتون ۳۸/۰ و شانگهای ۲۶/۰ درصد کاهش را تجربه کردند.
حال غرب با فرانسهای روبهرو است که ریاستجمهوریاش نماد از سرگیری نقش سنتی رهبری فرانسه است؛ کشوری مستقل که همواره متحدان خود را آزرده. به عقیده برخی کارشناسان، اولاند که با پیروزی خود در انتخابات روز یکشنبه نیکولا سارکوزی را به رییسجمهور یک دورهای تبدیل کرد در روزهای نخست کاری خود با مسایل سیاست خارجی احاطه میشود. اولاند بلافاصله پس از دیدار با مرکل با حضور در نشست G8 در کمپ دیوید و نشست ناتو در شیکاگو پا به عرصه جهانی میگذارد.
هفتمین رییسجمهور، جمهوری پنجم فرانسه اعلام کرده پس از روی کار آمدن تا پایان سال ۲۰۱۲ تمام نیروهای خود را از افغانستان خارج خواهد کرد و این مدت یکسال زودتر از موعدی است که سارکوزی تعیین کرده بود و دو سال زودتر از زمانی است که آمریکا نیروهایش را خارج خواهد کرد.
اولاند پیش از انتخابات متعهد شده بود که تصمیم سال ۲۰۰۹ سارکوزی در مورد پیوستن به ناتو را زیرپای نخواهد گذاشت اما در سخنرانی ماه مارس خود از حفظ استقلال فرانسه سخن به میان آورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد