19 - 12 - 2022
وثیقه؛ سهام در حال فروش خودروسازان
|گروه صنعت| معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت میگوید که خودروسازان باید بخشی از سهام خود را وثیقه بانک بگذارند که در حال فروش آن هستند.مصوبه شورای پول و اعتبار برای پرداخت تسهیلات به آنها منوط به وثیقهگذاری بخشی از سهام خودروسازان بوده است.
سرنوشت تسهیلات یکهزار میلیارد تومانی که قرار است به خودروسازان پرداخت شوند منوط به وثیقهگذاری سهام از سوی خودروسازان است. ایرانخودرو ۴۰ درصد سهام بانک پارسیان را در اختیار دارد و سایپا هم باید از محل فروش سهام بورسی خود این وثیقه را تامین کند.
بانک مرکزی پرداخت تسهیلات یکهزار میلیاردی را در گرو وثیقه قرار دادن سهام خودروسازان و بازپرداخت اصل و سود تسهیلات در شش ماه عنوان کرده است موضوعی که مورد اعتراض خودروسازان است چه آنکه این زمان اندک از نظر آنها کافی نیست و به اعتقاد آنها باید حداقل دو سال برای بازپرداخت اصل و فرع سود تسهیلات به آنها فرصت داد.
پرداختها تا پایان شهریورماه
در عین حال معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به چگونگی پرداخت دو هزار میلیارد تومان تسهیلات به خودروسازان گفت: خودروسازان باید بخشی از سهام خود را وثیقه بانک بگذارند که در حال فروش آن هستند.
محسن صالحینیا در گفتوگو با مهر ضمن اشاره به سرنوشت پرداخت تسهیلات دو هزار میلیارد تومانی به خودروسازان گفت: مصوبهای که شورای پول و اعتبار به منظور پرداخت تسهیلات به خودروسازان از نظر گذراند، پرداخت این تسهیلات را منوط به وثیقهگذاری بخشی از سهام خودروسازان کرده بود که هماکنون در حال طی مراحل نهایی است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: شرکتهای خودروساز بر طبق آن مصوبه، کار بررسی سهام خود را آغاز کردهاند تا مشخص شود که کدامیک از سهام آنها، سریعتر قابل وصول و بیعگذاری است که براساس آن بتواند منابع مالی را از بانک دریافت کنند.
وی تصریح کرد: طی دو هفته اخیر، خودروسازان توانستند با بانکها تفاهم کنند که بعضا منجر به دریافت محدودی اعتبار هم شده است و در جریان همین روند در دو هفته اخیر پرداخت به قطعهسازان نیز روند بهتری پیدا کرده است که براساس برنامه زمانبندی که خودروسازان داده و تفاهمنامههایی که امضا کردهاند، امید میرود که تا پایان شهریورماه پرداختها به روال خوبی قرار گیرد.صالحینیا گفت: در مصوبه شورای پول و اعتبار تا سقف هزار میلیارد تومان باید سهام به وثیقه گذاشته شود بنابراین در فاز اول یکهزار میلیارد تومان است و با تفاهماتی که انجام شده برخی از خودروسازان برای فروش گذاشتن بخشی از سهامشان اقدامات لازم را انجام داده و نقدینگی مناسبی را دریافت کردهاند.
تسهیلات ۲ هزار میلیاردی به خودروسازان نرسید
از سوی دیگر دبیر انجمن قطعهسازان با اشاره به وعده دولت برای تخصیص دو هزار میلیارد تومان کمک به هر یک از دو خودروساز بزرگ کشور گفت: سهمی از این تسهیلات هنوز به قطعهسازان پرداخت نشده است.
محمدرضا نجفیمنش گفت: هنوز حتی یک ریال هم از کمک دو هزار میلیارد تومان که قرار بود به خودروسازان اختصاص یابد و ۶۰ درصد آن به قطعهسازان پرداخت شود به دست قطعهسازان کشور نرسیده است.
دبیر انجمن قطعهسازان خودرو افزود: خودروسازان چندی پیش، بخشی از مطالبات قطعهسازان را پرداخت کردهاند اما از تسهیلاتی که دولت برای خودروسازان در نظر گرفته هنوز به قطعهسازان پولی پرداخت نشده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه همه حرف میزنند اما از عمل خبری نیست، این در شرایطی است که دولت مصوب کرده که از تسهیلات دو هزار میلیارد تومان که قرار است به خودروسازان پرداخت شود، ۶۰ درصد سهم قطعهسازان باشد در حالی که این موضوع تحقق نیافته است.
به گفته نجفیمنش، اگر پول دست خودروسازان برسد، به سرعت پول قطعهسازان پرداخت خواهد شد تا بتوانند قطعات مورد نیاز خودروسازان را تامین کنند.
خودروسازان منابعی که صرف غیرتولید کردند به تولید برگردانند
همچنین رییس ایدرو در جمع مدیران صنعت خودرو و قطعهسازی از واگذاری عنقریب ۵/۱۷ درصد سهام ایدرو در سایپا خبر داد و گفت: منابعی را که صرف فعالیتهای غیرتولیدی کردهاید در خدمت تولید قرار دهید.
وی گفت: سال ۱۳۷۵ در کشور ۱۲۴ هزار دستگاه انواع خودرو تولید شد که ۸۰ هزار دستگاه از آن را پیکان تشکیل میداد و امروز ۵/۱ میلیون دستگاه خودرو با کیفیت متفاوت از آن دوره تولید میشود اما با وجود این پیشرفتهای کمی و کیفی و نیز افزایش درصد ساخت داخل، صنعت خودرو هنوز با آنچه که باید باشد، فاصله دارد.
غلامرضا شافعی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در جمع مدیران صنعت خودرو و قطعهسازی حاضر در گردهمایی هماندیشی راهکارهای ارتقای صنعت قطعهسازی اظهار داشت: از سال ۷۶ به این سو، سیاستهای پخته و سنجیدهای برای بالندگی صنعت خودرو اعمال و پیگیری شد و با کمک صنعتگران به اجرا درآمد و زحمات فراوانی کشیده شد تا صنعت خودرو به سطح کنونی برسد.
شافعی افزود: اگرچه نقش سکانداری که سازمان گسترش امروز در صنعت خودرو دارد همچون ۱۰ سال قبل نیست اما برخی معتقدند اگر ایدرو همچون گذشته بر صنعت خودرو نظارت میکرد، صنعت خودرو رشد بیشتری داشت.
وی ادامه داد: ایدرو اکنون بهطور رسمی در سطحی که ذیسهم است، میتواند نقش ایفا کند و این سهم در ایرانخودرو کمتر از ۲۰ درصد و در سایپا ۵/۳۷ درصد است که به زودی ۵/۱۷ درصد آن واگذار خواهد شد.
رییس هیات عامل ایدرو با اشاره به پیادهسازی اصل مفید و مترقی «۴۴» قانون اساسی اظهار داشت: در مورد خصوصیسازی باید دقت شود که اگر سازمانهایی جایگزین ایدرو میشوند آیا آنها اهلیت تخصصی لازم را دارند؟ و تناسبی بین سهامداران جدید با سهامداران قبلی به لحاظ تخصصی و سیاستگذاری وجود داشته باشد تا پیشرفتها ادامه یابد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه صنعت خودرو امسال به منابع مالی و سرمایه در گردش جدیدی نیاز دارد، افزود: سال گذشته این صنعت ۵/۱ میلیارد دلار ارز ۱۲۲۶ تومانی صرف تولید خودرو کرد که با ۱۰ درصد آن، یعنی با پرداخت ۱۲۰ تومان به ازای هر دلار میتوانست گشایش اعتبار انجام دهد اما اکنون باید به ازای هر دلار حدود۲۲۰۰ تومان و بهصورت نقدی صرف گشایش اعتبار کند! بهعبارتی حدود سه هزار میلیارد تومان اعتبار بیش از نیاز سال گذشته نیاز دارد، این در حالی است که صنعت بهطور کلی اعم از خودرو و غیرخودرو با افزایش قیمت حاملهای انرژی، افزایش طبیعی حقوق و دستمزدها و نرخ تورم روبهرو است.
شافعی ادامه داد: راه دیگر، تقبل درصدی از نرخ سود بانکی منابع مورد استفاده صنعت خودرو توسط دولت است که این امر رایجی هم در کشور ما بوده و هم در سایر کشورها مرسوم است، چنانکه بعضا در کشورهای پیشرفته برای برخی صنایع نظیر بیوتکنولوژی، نرخ سود منفی یک درصد درنظر میگیرند.
رییس ایدرو با بیان اینکه بخش مهم دیگری از منابع باید توسط خود خودروسازان تامین شود، خاطرنشان کرد: خودروسازان باید منابعی را که در سنوات اخیر صرف فعالیتهای غیرتولیدی کردهاند، رها کنند تا در خدمت تولید قرار گیرد و در این راستا، واگذاری برخی شرکتها، سهام، اموال و فعالیتهای غیرضروری از جمله اقدامات الزامی خودروسازان برای تامین منابع تولید است.
فرمانروایی شرقیها بر بازار قطعات یدکی ایران
مدیرعامل سایپا نیز در این همایش گفت: سود اصلی خودروسازان در فروش قطعات یدکی است اما متاسفانه کره، چین و تایوان از این بازار در ایران بیشتر از خودروسازان داخلی بهره بردهاند هر چند در دو سال گذشته میزان فروش قطعات یدکی ساخت داخل افزایش یافته است.
سعید مدنی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان این مطلب گفت: با پیادهسازی سیاست اقتصادی کوچکتر و چابکتر کردن سازمان در سایپا، بسیاری از فعالیتها یا در هم ادغام یا حذف خواهد شد که به این ترتیب تکلیف برخی از داراییهای زیانده روشن و از فعالیتهای سودده حمایت خواهد شد.
وی ادامه داد: بزرگترین دغدغه ما در حال حاضر در حوزه فروش است با توجه به نیاز کشورهای همسایه به محصولات ما و همچنین با توجه به تقاضای بازار داخلی و جایگزینی خودروهای فرسوده امکان بهرهبرداری از حداکثر ظرفیت تولید خودروسازان وجود دارد و به نظر میرسد با کمی تلاش بتوان این دغدغه را به حداقل رساند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد