19 - 12 - 2022
ترکها خریدار جدی نفت ایران
|گروه انرژی| تحریم نفتی ایران چندان مطابق با نقشههای واشنگتن و همپیمانان اروپاییاش جلو نمیرود. در حالی که غرب امیدوار بود بتواند از طریق سیاستهای تشویقی کشورهای واردکننده نفت ایران را به کاهش خرید نفت ترغیب کند اما حالا اخبار جسته و گریختهای به گوش میرسد که مشتریان سابق راههای جدیدی برای خرید نفت بیشتر از ایران پیدا کردهاند.
همزمان با آغاز موج جدیدی از تحریمها بر صنعت نفت کشور و به موازات برخی تنشهای سیاسی میان تهران و آنکارا، ترکها تصمیم گرفتند تا از میزان واردات نفت خود از ایران بکاهند اما حالا به نظر میرسد همسایگان غربی ایران راه دیگری پیش گرفتهاند.
به گزارش رویترز، میزان صادرات نفت ایران به ترکیه در ماه آگوست افزایش یافته به طوری که میزان صادرات در این ماه بالاتر از متوسط صادرات روزانه ۱۸۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۱ میلادی بوده است.
براساس گزارشهای منتشر شده از سوی منابع کشتیرانی، از آنجا که اکنون مشکل منع پوشش بیمهای محمولههای نفتی صادراتی از ایران به ترکیه رفع شده، میزان صادرات نفت هم بالاتر رفته است. از سوی دیگر احتمال داده میشود که نزدیک شدن به ماههای سرد سال دولتمردان ترک را وادار کرده تا دور از توصیههای غرب فکری به حال نیمه دوم سال کنند. خبر افزایش صادرات نفت ایران به ترکیه در حالی منتشرشده که اوضاع کنونی مناسبات تهران و آنکارا چندان خوشایند نیست. پس از مناقشات جدی دو دولت بر سر اوضاع بحرانی سوریه، آنکارا در اظهاراتی که هنوز دلیل و مدرکی بر اثبات آنها ارایه نکرده است، تهران را متهم کرده است که در تحریک شبهنظامیان پکک دست دارد. به اعتقاد ترکها، جسور شدن شبه نظامیان مخالف دولت از جمله حملات سنگین آنها به مراکز نظامی ارتش ترکیه تنها به دلیل حمایتهای پنهان تهران از آنهاست. به اعتقاد سیاستمداران ترک، تهران تلاش میکند تا با حمایت از پکک هزینههای حمایت آنکارا از مخالفان بشار اسد را بالا ببرد. دستگاه دیپلماسی کشور اما همه این اتهامها را رد میکند. در گذشته هم بارها اخبار متعددی از درگیری نیروهای سپاه پاسداران با پژاک، شاخه ایرانی پکک منتشر شده بود.
در ابتدای اجرای طرح تحریم نفتی آمریکا علیه ایران، کاخ سفید به کشورهای واردکننده نفت پیشنهاد داده بود چنانچه خرید نفت از ایران را کاهش دهند میتوانند مشمول معافیت از مجازات تحریم شوند. در پی اجرای همین سیاست بود که آنکارا با کاهش ۲۰ درصدی واردات نفتی از ایران از روز ۱۱ ماه جولای به مدت ۱۸۰ روز معافیت دریافت کرد. پیش از این آمار رسمی دولتی ترکیه نشان داده بود که این کشور در ماه جولای روزانه تنها ۴۸ هزار بشکه نفت از ایران خریداری کرده که این رقم پایینترین میزان واردات نفت این کشور از ایران از دسامبر ۲۰۰۹ تا به امروز بوده است. اما در فاصله کمی از این گزارش اکنون آمار حاکی از افزایش دوباره واردات نفتی این کشور از ایران در ماه آگوست است.
براساس دادههای اطلاعاتی منتشر شده از سوی منابع کشتیرانی و سازمان ردیابی
AIS Live در ماه آگوست حدود روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت از ایران به ترمینالهای علی آغا و توتونشیفلیک تخلیه و به شرکت توپراش تنها پالایشگاه نفتی ترکیه تحویل داده شدهاند.بر پایه این گزارش، شرکت توپراش از دو نفتکش ایرانی برای وارد کردن نفت خام ایران از مخازن بندر مصری سیدی کریر در انتهای خط لوله صامد استفاده کرده است. این شیوه یک مسیر جایگزین برای صادرات نفت از دریای سرخ به مدیترانه بدون نیاز به عبور از کانال سوئز است. این در حالی است که پیشتر برخی از منابع خبری اعلام کرده بودند که برخی از نفتکشهای ایرانی در بندر سیدی کریر و بدون مقصدی خاص پهلو گرفتهاند.گفته میشود کشتی نفتکش سوئزماکس موسوم به Blossom حدود ۱۴۵ هزار تن نفت خام را سه بار در بندر ترکیهای توتونشیفلیک و دیگر ترمینال نفتی ترکیه به نام علی اغا تخلیه کرده و نفتکش VLCC دیگری به نام Valor بار خود را تنها در ترمینال علی اغا تخلیه کرده است.
طی ماههای اخیر اخبار مختلفی از کاهش صادرات نفت ایران به گوش میرسید و مسوولان کشور هم برخی از این اخبار را تایید کرده بودند اما علت آن را نه مسایل ناشی از تحریم نفت که مشکلات فنی عنوان کرده بودند. کشورهای غربی برای تنگ کردن روزنههای فروش نفت ایران حتی تا آنجا پیش رفتند که شرکتهای بیمه را از پوشش نفتکشهای ایرانی منع کردند. شرکتهای ایرانی هم برای بیاثر گذاشتن اقدامات جدید غرب، برنامههای جایگزین را پیاده کردند از جمله آنکه شرکت ملی نفتکش ایران NITC بزرگترین شرکت اپراتوری تانکری در ایران برای نگاه داشتن ناوگان خود روی آبهای بینالمللی یک میلیارد دلار پوشش بیمهای از سوی شرکتهای بیمهای آسیایی و شرکت داخلی P&I کیش را ارایه کرد.
با وجود همه تلاش دولتهای غربی هنوز آمار از ادامه صادرات نفت ایران به کشورهایی چون چین، هند، کرهجنوبی، ژاپن و ترکیه حکایت دارد؛ اگرچه آمار ماهانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از کاهش تولید و صادرات نفت ایران خبر میدهد.
بر این اساس، عراق موفق شده است تا رتبه دوم ایران در میان بالاترین صادرکنندگان نفت اوپک را از آن خود کند و ما را به جایگاه سوم بفرستد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد