19 - 12 - 2022
اعتبارسنجی متقاضی و تعیین حق مجاز تنزیل
گروه اقتصادی- پس از ماهها توقف گشایش LC ریالی با مصوبه شورای پول و اعتبار، تجار و فعالان اقتصادی میتوانند LC ریالی را با ضوابط جدیدی گشایش کنند.
بر اساس دستورالعمل جدید گشایش LC ریالی، از این پس بانک گشاینده اعتبار ملزم به اعتبارسنجی متقاضی و همچنین ابلاغ LC از طریق سامانه پیامرسانی الکترونیکی مالی خواهد بود.
به این ترتیب از این پس تولیدکنندگانی که در لیستسیاه بدهکاران بانکی هستند، نمیتوانند LC ریالی باز کنند.
بر همین اساس، محمود بهمنی گفت: اعطای اعتبارات اسنادی داخلی یا همان LC داخلی ریالی به علت سوءاستفادههایی که از این شیوه تبادل مالی در تخلف بزرگ مالی سال گذشته صورت گرفته بود برای مدتی از سوی شبکه بانکی کشور متوقف شده بود.
بهمنی ادامه داد: از آنجایی که استفاده از اعتبارات اسنادی داخلی نباید برای همیشه متوقف میماند، کارگروهی به منظور بازنگری و اصلاح مقررات اعتبارات اسنادی داخلی تشکیل شد و دستورالعملهای مربوط به LC ریالی داخلی را بازنگری و تصحیح کرد.
سامانه پیام رسانی الکترونیکی
رییس کل بانک مرکزی افزود: شورای پول و اعتبار نیز پس از حصول اطمینان از انجام صحیح امور مربوط به LC ریالی و نیز با هدف تسهیل مبادلات تجاری داخلی، دستورالعمل پیشنهادی بانک مرکزی را در ۹ فصل شامل ۵۷ ماده و ۱۶ تبصره بررسی و سپس تصویب کرد.
سخنگوی شورای پول و اعتبار در مورد مهمترین نکات این دستور العمل گفت: بر اساس دستورالعمل جدید، بانک گشاینده اعتبار ملزم به اعتبارسنجی دقیق متقاضی و استعلام از مراجع مختلف مبنی بر نبود چک برگشتی، بدهی غیرجاری اعم از معوق و سررسید گذشته و... در سابقه اعتباری متقاضی خواهد بود.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس مصوبه جدید شورای پول و اعتبار، بانک گشاینده اعتبار ملزم خواهد بود شماره منحصربهفرد متقاضی را از سامانه پیامرسانی الکترونیکی مالی (سپام) دریافت کند و ابلاغ اعتبار اسنادی داخلی- ریالی را صرفا از طریق همین سامانه پیامرسانی انجام دهد.
رییس کل بانک مرکزی گفت: از دیگر نکات مهم مصوبه شورای پول و اعتبار در مورد اعطای اعتبارات اسنادی داخلی- ریالی، تعیین حق مجاز فردی و جمعی است به این ترتیب که از این پس بانک تنزیلکننده برای فرد یا جمع، حق مجاز تنزیل اعتبار اسنادی داخلی- ریالی تعیین خواهد کرد. سخنگوی شورای پول و اعتبار در پایان گفت: در دستورالعمل مصوب همچنین اعمال مجازاتهای مقرر در قانون پولی و بانکی کشور برای بانکهای متخلف از این مصوبه پیشبینی شده است.
رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه مشکل گشایش LC ریالی برای بخشخصوصی برطرف شده است، از افزایش حجم ذخایر ارزی در بانک مرکزی برای فراهم کردن دلار مورد نیاز دولت خبر داد. بهمنی با اشاره به توقف صدور LC ریالی پس از اختلاس سه هزار میلیارد تومانی برای بخشخصوصی اظهار داشت: با تشکیل کارگروهی برای حل مشکل صدور LC ریالی و تدوین دستورالعملهای جدید در زمینه صدور LC داخلی این مشکل برطرف و آییننامه آن تدوین شد. به گفته بهمنی، کارگروه حل صدور LC ریالی برای بخشخصوصی از سال گذشته تشکیل شده بود اما به دلیل اینکه برای گشایش LC ریالی باید یک طرف قرارداد آن یک شرکت بزرگ دولتی قرار میگرفت، این مشکل تا پایان سال گذشته ادامه داشت.
افزایش ذخایر ارزی دولت
رییس شورای عالی پول و اعتبار تصریح کرد: با ارایه دستورالعمل جدید کارگروه گشایش LC ریالی در شورای پول و اعتبار این مشکل برطرف شده است و بخشخصوصی میتواند مبادرت به گشایش LC ریالی کنند.
بهمنی در ادامه با بیان اینکه قیمت نفتخام با افزایش مواجه شده است، اظهار داشت: ایران به یاری افزایش قیمت نفتخام دارای مازاد تجاری بوده و بانک مرکزی حجم زیادی پول ذخیره دارد.
بهمنی تصریح کرد: دولت برای فراهم کردن نیاز ارزی خود برای واردات کالاهای ضروری مشکلی با توجه به حجم عظیم ذخیره پولی نخواهد داشت.
رفع محدودیتهای تجاری
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در واکنش به گشایش مجدد LC ریالی گفت: گشایش مجدد اعتبارات اسنادی به کاهش محدودیتها در دوران تحریم کمک میکند.
امید کریمیان اظهار کرد: گشایش مجدد اعتبارات اسنادی (LC) به نفع تولیدکننده، واردکننده و صادرکننده است.
نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: پس از اختلاس سه هزار میلیاردی گشایش LC ریالی متوقف شد اما از آنجا که بسیاری از تولیدکنندگان و تجار از این محل متضرر شدند، شورای پول و اعتبار درصدد برداشتن این محدودیتها شد.
وی به خانه ملت گفت: با وجود اینکه با توقف گشایش LC خلائی در تجارت خارجی احساس میشد اما همچنان با گشایش مجدد این خطر احساس میشود که تخلفاتی صورت بگیرد از اینرو برای کاهش تخلفات باید فیلترها را بیشتر کرد.
کریمیان اظهار داشت: اعتبارات اسنادی به دو بخش اعتبارات اسنادی قابل برگشت و غیرقابل برگشت تقسیم میشود اما تنها از یک نوع آن استفاده میشود در حالی که اعتبارات اسنادی غیرقابل برگشت خطاها و احساس خطر را کمتر میکند. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره میزان خسارت از محل منع گشایش LC گفت: اطلاع دقیقی از آمار خسارت ندارم اما قطعا خسارت وارد شده است و سرمایهگذارانی را میشناسم که پولشان ماهها در حساب خوابیده اما انتقال پول انجام نشده است وبه دنبال آن تجهیزات تولید وارد کشور نشده است.
نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس در ادامه درباره تعلل دولت دراجرای سیاست تکنرخی شدن ارز افزود: با توجه به محدودیت منابع ارزی تکنرخی شدن ارز امری محال است.
ارز محلی جایگزین دلار و یورو
رییس کل بانک مرکزی بر تعیین واحد پول دیگری به عنوان وسیله مبادله و ذخیره ارزش تاکید کرد. بهمنی اظهار کرد: تعیین واحد پول دیگری به عنوان وسیله مبادله و ذخیره ارزش برای مقابله با تهدیدات اقتصادی غرب و مصون بودن از نوسانات غیرقابل پیشبینی و ناخواسته دلار و یورو از ضروریات است. وی افزود: به این منظور استفاده از ارزهای محلی یکی از کارهایی است که میتوان انجام داد. بهمنی ادامه داد: باید از تجربیات بانکهای مرکزی کشورهایی که از بازارهای مالی توسعهیافتهتری برخوردارند استفاده شود. رییس کل بانک مرکزی در بخشی از سخنان خود همچنین با اشاره به موضوع کنترل نقدینگی گفت: مهمترین پدیدهای که باید جلوی آن را بگیریم موضوع کنترل نقدینگی است که میزان آن تا پایان تیرماه ۱۳۹۱ رشد ۱۰ درصدی داشته است. وی با بیان اینکه بانکها تمام توان خود را برای کمک به رونق فعالیتهای اقتصادی واحدهای تولیدی به کار گرفتهاند، گفت: این درحالی است که رشد نقدینگی در مقطع مشابه سال گذشته تنها سه درصد بوده است. رییس کل بانک مرکزی در ادامه گفت: میزان نقدینگی در پایان تیرماه سالجاری به ۳۸۷۵ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به اسفندماه سال گذشته ۱۰ درصد رشد نشان میدهد، رشد نقدینگی در پایان سال ۸۹، ۲/۲۵ و در پایان سال ۹۰، ۴/۱۹ درصد بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد