20 - 12 - 2022
تلاش روسیه برای یارگیری در خاورمیانه
سمیه حاتمی امین – پوتین در تلاش برای حفظ تنها پایگاه خود در منطقه که در سوریه جای دارد، راهی ترکیه شد.
رییس جمهوری روسیه روز گذشته برای نخستین بار طی دو ماه اخیر از مرزهای روسیه گذر کرد و برای تعامل با مقامات ترک در خصوص دمشق راهی استانبول شد. در نقطه مقابل نیز وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو هستند که امروز سه شنبه نشستی را با محوریت استقرار سامانه موشکی پاتریوت در بروکسل برگزار میکنند. حملات توپخانهای سوریه به مواضع مخالفان در دمشق و اطراف این شهر به منظور حفظ امنیت پایتخت اما هنوز ادامه دارد.
یوری اوشاکوف، دستیار امور بینالمللی رییسجمهور روسیه روز گذشته پیش از سفر پوتین اعلام کرد که وی در سفر به ترکیه و دیدار با مقامهای این کشور، مساله استقرار موشکهای پاتریوت در محدوده مرزی ترکیه با سوریه را مطرح میکند. دستیار رییسجمهوری روسیه همچنین گفت که در جریان مذاکرات سران روسیه و ترکیه، مساله توقیف محموله هواپیمای مسافربری سوری توسط ترکیه مطرح خواهد شد. سفر پوتین پیشتر به خاطر ناآرام بودن اوضاع دو کشور در خصوص پرونده سوریه و مشکلات جسمانی پوتین به تاخیر افتاد.
از سوی دیگر وزرای خارجه ناتو در حالی نشست دو روزهای را در بروکسل برگزار می کنند که برخی کارشناسان حضور سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دراین نشست را اقدامی در جهت کاهش اختلافات موجود میان روسیه و ناتو می دانند. در این نشست دو روزه که در بروکسل برگزار میشود، اعضای ناتو درخصوص بحران سوریه نیز با وزیر امور خارجه روسیه گفتوگو خواهند کرد. هیاتی از کارشناسان دفاعی ناتو دوشنبه گذشته به منظور بررسی پایگاههایی که در مرزهای مشترک ترکیه و سوریه قرار دارد و امکان استفاده از آنها برای استقرار سامانه موشکی پاتریوت وجود دارد، وارد ترکیه شدند. سخنگوی ناتو نیز پیشتر اعلام کرده بود که استقرار سامانه موشکی پاتریوت در مرزهای ترکیه و سوریه چندین هفته به طول خواهد انجامید. وی در اظهاراتی که روز جمعه ایراد کرد، گفت: پاسخ ناتو درخصوص درخواست ترکیه طی چند روز آینده اعلام خواهد شد. همچنین ستاد مشترک ارتش ترکیه نیز اعلام کرد که آنکارا و ناتو امروز سهشنبه پایگاههایی را که قرار است سامانه دفاع موشکی پاتریوت در آنها مستقر شوند اعلام میکنند.
آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو نیز اعلام کرد: سامانه دفاعی پاتریوت تنها یک سلاح دفاعی است و امکان ندارد که برای تحقق اهداف دیگری از آن استفاده شود. بنا به گفته منابع ناتو، در نشست دو روزه مقامات ناتو اختلافهای موجود میان روسیه و ناتو نیز یکی از بحثهای مهم مطرح شده خواهد بود و در آن سعی میشود اختلافات موجود تا حد ممکن کاهش یابد.
مهمترین مسایل اختلافی میان مسکو و ناتو مساله سوریه، طرح آمریکا برای استقرار سامانههای دفاع موشکی در اروپا و نیز حملاتی که ناتو در جنگ علیه لیبی به این کشور انجام داد ارزیابی شده است.
در همین حال یکی از مسوولان بلندپایه وزارت خارجه آمریکا که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد: استقرار سامانه موشکی پاتریوت در ترکیه چند هفته زمان نیاز دارد. این مسوول بلندپایه که در سفر هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا به اروپا وی را همراهی میکند در گفتوگو با جمعی از خبرنگاران اعلام کرد: حتی در صورتی که وزیران خارجه ناتو در نشست دو روزه خود در بروکسل با این مساله موافقت کنند استقرار فوری موشکهای پاتریوت امکانپذیر نیست.
به گزارش رویترز، این منبع آمریکایی همچنین گفت: واشنگتن نسبت به پاسخ مثبت ناتو برای کمک به ترکیه در تحکیم نیروهای دفاع هوایی آنکارا خوشبین است اما این مساله بدون شک چند هفته به طول میانجامد. پیشتر نیز ترکیه اعلام کرده بود که موشکهای پاتریوت تنها با هدف دفاعی در مرزهای مشترک این کشور با سوریه مستقر خواهند شد و در حقیقت استقرار این سامانه یک اقدام پیشگیرانه است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد