20 - 12 - 2022
سیستم گرمایشی مدارس همچنان قربانی میگیرد
جامعه- هنوز سه روز از انتشار خبر ایمنسازی سیستم گرمایشی مدارس کل کشور از سوی وزارت آموزشوپرورش نگذشته بود که خبر آتشسوزی یک کلاس درس ۳۵ نفری منتشر میشود. بخاری نفتسوز یک کلاس پرجمعیت در روستای شینآباد پیرانشهر در آذربایجان غربی آتش میگیرد و یاد و خاطره دردناک آتشسوزی چند سال گذشته روستای درودزن که با چراغ علاءالدین کلاس را گرم میکردند، زنده میشود.
شنبه گذشته رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور مدعی شده بود که سیستم گرمایشی تمامی مدارس استاندارد شده است و مدعی شده بود که امسال سیستم گرمایشی مدارس حرارت مرکزی خواهد داشت و در پاسخ به این سوال که ساختمانهای قدیمی و روستاها چگونه از چنین سیستمی برخوردارند گفته بود در روستاها بخاریهای استاندارد نفتسوز گذاشتهایم.
در توضیح آتشسوزی دلخراش درودزن به شیطنت یکی از دانشآموزان اشاره شد و با گذشت چند روز از آتشسوزی مدرسه شینآباد تحقیقات نشان داد که نفت بخاری بیش از میزان لازم بوده است، یک بار بخاری خاموش میشود و معلم از سرایدار میخواهد که آن را روشن کند اما چند دقیقه بعد دوباره بخاری خاموش میشود.
سرایدار بخاری را روشن میکند ولی چند دقیقه بعد از رفتن وی، بخاری دود میکند و معلم کمی دستپاچه میشود، او به جای آنکه دانشآموزان را ابتدا از کلاس خارج کند، سرایدار را صدا کرده و به همراه وی تلاش میکنند تا بخاری را بیرون ببرند اما بخاری سنگین بوده است.
معلم میرود که کپسول آتشنشانی را بیاورد، نفت اضافی روی موزائیکها میریزد و از سویی باد شدید آن روز، (در و پنجره کلاس به دلیل دود کردن بخاری باز بوده است) باعث میشود، آتش شعلهور شود. بچهها به پنجره کلاس هجوم میبرند که متاسفانه حفاظهای پنجره طوری طراحی شده بود که امکان خروج دانشآموزان از پنجره نبوده است. در نهایت با کمک مردم، پنجره از دیوار جدا میشود و دانشآموزان از این طریق نجات مییابند و در این جریان نیز معلم و سرایدار مقصر به نظر میرسند.
با آنکه هر سال شاهد حوادث اینچنینی هستیم به نظر میرسد وزارت آموزشوپرورش اصلا به فکر ایجاد راهکارهای مناسب برای ایمنسازی به معنای واقعی نیست.
رئیسی، رییس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور میگوید: مقررات ملی ساختمان استفاده از بخاری نفتی کاربراتوری در مدارس را مجاز میشمرد؛ مقرراتی که بیش از ۳۰ سال از تدوین آن میگذرد و مربوط به زمانی است که لولهکشی گاز شهری به این مناطق نیامده است اما وقتی آن روستا گاز شهری دارد چرا این مدرسه لولهکشی نمیشود؟!
رئیسی فقط به مقررات ملی ساختمان اشاره میکند و نمیگوید وزارت آموزشوپرورش نخواسته است هزینه کند و برای یک کلاس پرازدحام ۳۵ نفره با پنجرههای حفاظدار شرایط گرمایشی ایمنتری فراهم کند.
وی همچنین گفته است: برای یکی دو کلاس نمیتوان از سیستم حرارت مرکزی استفاده کرد! لابد برای همین هم ۲۸ دانشآموز ۱۰ ساله، معلم و سرایدار مدرسه محکوم به سوختن میشوند.
بر فرض پذیرش همه توجیهاتی که وزارت آموزشوپروش میکند حتی اگر معلم و سرایدار مقصر بوده باشند آیا آموزشوپرورش نباید سعی کند مقررات ملی ساختمان را به روز کند، نباید فکری برای حضور ۳۵ دانشآموز در یک کلاس درس کند، نباید معلم را آموزش دهد تا در شرایط اضطرار درست عمل کند؟
آموزشوپرورش برای حفظ نیمکتهای غیراستاندارد و کلاسهای درسی خود حفاظ میگذارد اما برای محافظت از جان دانشآموزان روستایی و فقیر خود ظاهرا ترجیح میدهد کمترین هزینه را بکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد