21 - 12 - 2022
سومین آزمایش اتمی کرهشمالی انجام شد
«سومین آزمایش هستهای با موفقیت انجام شد.» همین جمله بود که روز گذشته موجی از واکنشها را در جامعه جهانی به دنبال داشت. کرهشمالی به عنوان کشوری که تاکنون در ۹ اکتبر سال ۲۰۰۶ و ۲۵ می ۲۰۰۹ دو آزمایش هستهای انجام داده، روز سهشنبه در میان موج انتقادات شدید جامعه جهانی، انجام چنین آزمایشی را تایید کرده و آن را موفقیتآمیز خواند.
کرهشمالی با انتشار بیانیهای در سایت خبرگزاری رسمی این کشور، ضمن تایید رسمی این آزمایش اعلام کرد که دانشمندان کرهشمالی برای افزایش توان دفاعی این کشور توانستند یک آزمایش هستهای زیرزمینی را با موفقیت به اتمام برسانند. در ادامه این بیانیه آمده است: آزمایش هستهای به صورت فزاینده ارتش و مردم جمهوری خلق کرهشمالی را تشویق میکند که تلاشهای خود را برای ساخت یک کشور پررونق و دستیابی به فضا افزایش دهند همچنین این اقدام در راستای افزایش تضمین برای صلح و ثبات در شبهجزیره کره است.
به گزارش رویترز، این آزمایش هستهای کرهشمالی با واکنش بلافاصله بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد همراه بود که ضمن محکوم کردن آن اظهار داشت، چنین اقدامی «نقض آشکار و خطرناک» قطعنامههای شورای امنیت است.
در همین حال کرهجنوبی اعلام کرد میزان لرزش زمین نشان میدهد که ابعاد این انفجار اتمی به نسبت دو آزمایش قبلی پیونگ یانگ که انرژی آزاد شدهای حدود شش تا هفت هزار تن تولید کرده بود تا حدی بزرگتر است. با این حال همچنان این میزان انرژی در مقایسه با بمب هیروشیما که حدود ۲۰ هزار تن انرژی آزاد کرد، اندک به شمار میرود مرکز مطالعات زمینشناسی ایالات متحده نیز اندازه زمینلرزه روز سهشنبه را که در پی این آزمایش هستهای رخ داد، ۱/۵ ارزیابی کرد.
کرهشمالی از کشورهای دارنده سلاح هستهای است و کشورهای آمریکا، روسیه و کرهجنوبی نیز تاکنون گزارشهایی مبنی بر مجهز بودن کرهشمالی به سلاحهای شیمیایی منتشر کردهاند. این کشور تا سال ۲۰۰۳ در پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای عضو بود اما در آن سال به علت آنچه عدم اجرای کامل توافقات توسط آمریکا خواند این پیمان را ترک کرد.
از آن زمان تاکنون کرهشمالی برنامههای خود در جهت پیشبرد اهداف هستهای را دنبال کرده و در تازهترین اقدام، رسانههای کرهای، هدف از این آزمایش اتمی را «مقابله با خصومت وقیحانه آمریکا علیه حق مسلم جمهوری دموکراتیک خلق کره در پرتاب مسالمتآمیز موشک حامل ماهواره به فضا» عنوان میکنند. اشاره این رسانهها به تشدید تحریمهای بینالمللی علیه کرهشمالی در پی پرتاب یک موشک برد بلند به فضا در ماه دسامبر سال گذشته است که به گفته مقامات کرهشمالی، حامل یک ماهواره بود.
شورای امنیت سازمان ملل و اکثر قدرتهای جهان ازجمله چین و روسیه که «دوستان» کرهشمالی محسوب میشوند، پرتاب این موشک را مغایر خواست جامعه جهانی برای توقف فعالیتهای موشکی و هستهای کرهشمالی دانستند و آن را محکوم کردند. آزمایش موشکی ماه دسامبر، باعث تشدید تحریمهای بینالمللی علیه کرهشمالی شد. انتظار میرود آزمایش اتمی اخیر نیز با واکنش تند جامعه بینالمللی به صورت وضع تحریمهای جدید علیه کرهشمالی مواجه شود درحالی که مردم این کشور به دلیل نابسامانی اقتصادی با مشکلات فراوانی مواجه هستند. خبرگزاری رسمی کرهشمالی در اینباره نوشت: «تایید شده که این آزمایش هستهای در سطحی عالی و به بهترین نحو انجام شده است. در این آزمایش از ابزار اتمی سبکتری با نیروی انفجاری بزرگتری به نسبت قبل استفاده شده که هیچ تاثیر منفی بر محیط زیست اطراف نداشته است.»
واکنشهای جهانی
این آزمایش باعث شد که شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار برگزاری نشستی اضطراری شود درحالی که چین، تنها متحد بزرگ اقتصادی و سیاسی کرهشمالی و عضو دایم شورای امنیت به تازگی سال نو خود را آغاز کرده و به عقیده برخی کارشناسان، آزمایش اخیر رهبر جدید چین را با چالشی بزرگ در عرصه سیاست خارجه مواجه خواهد کرد.
شی جین پینگ، رهبر چین را که اخیرا خواستار گسترش روابط با آمریکا شده بر سر دو راهی قرار خواهد داد؛ اینکه با تشدید تحریمهای سازمان ملل علیه کرهشمالی همراه شود و این متحد دیرینه را از خود دور کند یا در کنار این کشور بماند و با تداوم سرمایهگذاری و ارسال نفت به این کشور به حیات کرهشمالی یاری رساند؛ با این حال رویترز روز گذشته نوشت که احتمال میرود حتی پکن نیز تحت فشارهای بینالمللی موضع سختتری علیه آزمایش هستهای کرهشمالی اتخاذ کند.
در پی این آزمایش هستهای، ژاپن خواستار تحریم کرهشمالی شد در حالی که پیش از این نیز سازمان ملل متحد در واکنش به آزمایش پرتاب موشک دوربرد کرهشمالی وادار به اتخاذ سیاست تحریم این کشور شده بود. رویترز نوشت، زمانی که کیم جونگ اون در پی مرگ پدر در دسامبر ۲۰۱۱ قدرت را در اختیار گرفت، امید میرفت که این رهبر جوان به اصلاحات اقتصادی روی بیاورد و سیاستهای نظامی پدر خود را دیگر دنبال نکند.
اما در این مدت کرهشمالی دو موشک دوربرد پرتاب کرده که منتقدان آن میگویند این اقدامات به معنای نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد بوده است. به نظر میرسد آزمایش هستهای روز سهشنبه به مناسبت فرارسیدن سالروز تولد کیم جونگ ایل، رهبر سابق کرهشمالی در ۱۶ فوریه انجام شده باشد.
از سوی دیگر، به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه اعلام کرد که قاطعانه آزمایش هستهای کرهشمالی را محکوم میکند. یک منبع خبری در وزارت امور خارجه روسیه به خبرگزاری اینترفاکس این کشور گفت که این اقدام کرهشمالی نقض تعهدات بینالمللی پیونگ یانگ است.
همچنین کاخ سفید نیز آزمایش هستهای جدید کرهشمالی را یک اقدام بسیار تحریکآمیز خواند که صلح بینالملل و امنیت آمریکا را تهدید میکند. باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا در بیانیهای متعهد شد تا اقدامات لازم را در جهت دفاع از آمریکا و همپیمانانش انجام دهد. وی همچنین خواهان اقدام قابل قبول و سریع جامعه بینالمللی نسبت به کرهشمالی شد اوباما گفت که چنین تلاشهایی امنیت کرهشمالی را بیشتر نخواهد کرد.
از سوی دیگر ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس نیز به شدت آزمایشات هستهای کرهشمالی را محکوم کرده و اعلام کرد انگلیس برای واکنشی کوبنده از سوی شورای امنیت به این آزمایشات که قطعنامههای ۱۷۱۸، ۱۸۷۴ و ۲۰۸۷ را نقض میکند، تلاش خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد