24 - 12 - 2022
ترس از گرانی بیشتر ، عامل تمایل به خرید
زر ماکارون برای سومین سال متوالی موفق به دریافت تندیس طلایی
حمایت از حقوق مصرف کنندگان شد
گروه بازرگانی- نهم اسفندماه با عنوان روز ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان نامگذاری شده است. روزی که دستاندرکاران امر تولید برای ایجاد اقتصادی سالم و تحقق عدالت اجتماعی به واکاوی شاخصهای مربوط به کیفیت، توزیع و خدمات پس از فروش میپردازند تا رضایتمندی مصرفکنندگان خود را بیش از پیش تامین کنند. به همین مناسبت دوازدهمین همایش روز ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان روز گذشته در محل مرکز همایشهای صداوسیما و با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، قائممقام وی و رییس سازمان حمایت حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برگزار شد.
۹۰ درصد بازار مشکل ندارد
وزیر صنعت، معدن و تجارت در این مراسم گفت:۹۰ درصد دادوستدهای بازار بدون هیچ مشکلی انجام شده و نیاز به بازرسی و بررسی بیشتر ندارد.
مهدی غضنفری بیان کرد: به گفته سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان کمتر از ۱۰ درصد اجحاف در حقوق مصرفکنندگان صورت میگیرد اما همین میزان باعث ایجاد احساس ناامنی در مصرفکنندگان شده و باعث میشود آنها حتی از بهترین خدمات نیز ناراضی باشند.
وی با اشاره به اینکه این حس امنیت باید به جامعه منتقل شود، تصریح کرد: اجحاف در حقوق مصرفکنندگان از دلایل متعددی برخوردار است که از جمله آنها میتوان به نبود رقابت در بازار اشاره کرد البته در حال حاضر شورای رقابت آماده است تا پیش از گذشته در این موضوع ورود کند.
وی گفت: از سوی دیگر ممکن است وجود انحصار در بازار یا احتکار منجر به اجحاف به حقوق مصرفکننده شود که سازمان حمایت و نهادهای ذیربط باید از این موضوع جلوگیری کنند.
غضنفری با اشاره به اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت آماده است برای رقابتی شدن بازار با نهادهای مرتبط اعم از خصوصی و دولتی همکاری کند، تصریح کرد: عامل ناآگاهی مصرفکننده نیز نباید فراموش شود زیرا همین عامل باعث شده است تا مصرفکنندگان شکایات خود را مطرح نکنند.
وی تصریح کرد: مصرفکنندگان از حقوقی برخوردارند که از جمله آنها میتوان به حق بهرهمندی از کالا و خدمات سالم و کیفی و استاندارد، حق جبران خدمات ناشی از کالا و خدمات غیراستاندارد، حق استفاده از خدمات پس از فروش کالا و خدمات، حق دریافت اطلاعات و آموزش کامل، حق برخورداری از طرح شکایت در هنگام بروز خسارت، حق دریافت خسارت، داشتن حمایت دولت و حق رویت نمونه اشاره کرد.
غضنفری با اشاره به وجود بیش از ۵/۲ میلیون واحد صنفی در کشور گفت: در واحدهای صنفی ممکن است برخوردهایی با مشتری صورت گیرد که در شان مشتری نیست.
وی گفت: از سوی دیگر تولیدکننده باید به حقوق خود آگاه باشد و توجه به کیفیت تولیدات را در صدر امور خود قرار دهد.
قیمت های ناپایدار
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ضرورت حفظ قیمتها در سطح پایین بیان کرد: ثبات قیمتها یکی از دغدغههای مردم است، متاسفانه قیمتها بالاست و اگر امروز شاهد افزایش خرید مردم در بازار هستیم به دلیل پایین بودن قیمتها نیست به دلیل عدم ثبات قیمتها و عدم اطمینان مصرفکننده از اینکه قیمتها در آینده بالاتر نرود، است.
وی با بیان اینکه از همه تولیدکنندگان میخواهم تا در بازههای کوتاهمدت قیمتهایشان را تغییر ندهند، اظهار کرد: گاهی ممکن است مردم احساس کنند استمرار عرضه وجود ندارد که یکی از دلایل آن نیز تغییر مکرر قیمتهاست که به عنوان یکی از پارامترهای منفی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
غضنفری به موضوع خدمات پس از فروش نیز اشاره کرد و افزود: در این بخش با شکایات زیادی مواجهیم، در حالی که ارایه سرویسهای مناسب از وظایف تولیدکنندگان است که با همکاری دستگاههای نظارتی باید از اجحاف در حقوق مصرفکنندگان جلوگیری شود.
غضنفری گفت: از سوی دیگر توجه به درست بودن سود حاصل از فروش باید مورد توجه قرار گیرد بنابراین وظایف ما در حوزه بازار باید بیشتر تذکر داده شود.
وی افزود: حاکمیت و نهادهای موجود به عنوان پایههای اولیه برای حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده دیده شده است، از جمله شورای رقابت که با اختیارات بسیار خوبی متشکل از نمایندگان سه قوه میتواند نقش مهمی در جلوگیری از به وجود آمدن انحصار در بازار داشته باشد.
غضنفری همچنین به وجود انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان اشاره کرد و گفت: در سال ۹۰ برای اولین بار انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان در کنار سایر انجمنها و تشکلهای این بخش تشکیل شد که با وجود ۳۵۰ انجمن در کشور باید فضای متفاوتی در حمایت از حقوق مصرفکنندگان در کشور وجود داشته باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در کنار این نهادها سامانههای خوبی از جمله ۱۲۴، ایرانکد و شبنم که روی اصالت کالا گواهی میدهد وجود دارد که باید این نهادها با هم ترکیب شود تا مصرفکننده در هر نقطه از کشور کالایی را خریداری کرد بتواند با مراجعه به آنها از حقوق خود دفاع کند.
وی افزود: امروز فشارهای زیادی در اقتصاد بر مردم وارد میشود که برخی از مردم از عهده این فشارها برنمیآیند البته دولت تلاش میکند تا از آنها حمایت کند ولی همه ما باید سعی کنیم تا این شرایط را برای گذار مردم سهل کنیم.
غضنفری تصریح کرد: هر کس که در اقتصاد نقشآفرینی میکند باید با کاهش سودآوری، افزایش عرضه، کنترل بازار، دسترسی آسان و… سعی کند شرایط زندگی راحتتری برای مردم ایجاد شود.
وی همچنین گفت: از سازمان حمایت میخواهیم تا سال ۹۲ را سال برندسازی قرار دهد و بنگاهها را به داشتن برند در عرصه تولید و توزیع تشویق کند.
توسعه فضای رقابتی
در این مراسم معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: فعالان اقتصادی کمک کنند از گردنه تحریمها عبور کنیم.
سیدجواد تقوی اظهار داشت: امیدواریم با توسعه فضای رقابتی در کشور حمایت از حقوق مصرفکنندگان را در شرایط رقابتپذیری دنبال کنیم.
رییس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان افزود: امروز ما در یک جنگ تمامعیار هستیم و دشمن همه تلاش خود را میکند تا اقتصاد ما را به زانو درآورد اما به همت تولیدکنندگان و اعتقاد راسخ مردم میتوانیم از گردنه سخت تحریمها عبور کنیم و برگ زرینی بر فعالیت اقتصادی کشور رقم بزنیم.
وی گفت: خواهشی از فعالان اقتصادی دارم و آن این است که در فضای سخت امروز همه ما مسوولیت داریم بار روانی که بر بازار سیطره انداخته است را برای مردم باز کنیم و شرایط را آسان سازیم.
تقوی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد مقاومتی و اهمیت آن در شرایط امروز اقتصاد کشور گفت: برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی باید همه ظرفیتها به کار گرفته شوند. امیدواریم بتوانیم از این مسیر سخت با همراهی فعالان اقتصادی عبور کنیم.
مصرفکننده، سرمایه تولیدکننده
رییس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکننده نیز در همایش روز ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان گفت: رعایت حقوق مصرفکننده تنها به رعایت حقوق استفادهکننده نهایی منحصر نمیشود بلکه باید در مقابل تمامی افراد جامعه مسوولیتپذیر باشیم.
محمد جعفری با اشاره به پایهریزی راهبردهای بینالمللی در این زمینه از سوی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۸۶ ادامه داد: سازمان ملل به عنوان یک اصل عمومی به دولتها توصیه کرده است که سیاستهای حمایتی را توسعه دهند و در همین راستا دولتها با توجه به اوضاع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خود اولویتهای دستیابی حقوق مصرفکننده را مشخص کنند و در سرلوحه برنامههای کشور و مسوولیتهای ملی و مدنی در نظر بگیرند.
وی تصریح کرد: به این منظور قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان در ۱۵ مهر ماه ۱۳۸۸ به تصویب رسید و مفاد آن از سوی قوای مقننه و مجریه ابلاغ شد.
جعفری با اشاره به شکلگیری انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان ادامه داد: انجمن حمایت در کنار نهادهای دولتی به طور تخصصی متولی پایش اصول حقوق مصرفکنندگان هستند.
به گفته وی، این انجمن با وجود ۳۱۲ انجمن شهرستانی و ۳۱ انجمن استانی درصدد است با توجه به نیاز مصرفکنندگان، شرایط انتخاب درست را فراهم کند و برای حامیان حقوق هم با تبیین شاخصهای علمی و بهروز، ضمن استیفای حقوق مصرفکنندگان، آنها را به سمت استفاده از تولید ملی سوق دهد.
وی با بیان این مطلب که در تمام کشورها مصرفکننده به عنوان یکی از ارکان مهم دیده شده و ارزیابی آنها از کیفیت محصول در دنیا از اهمیت بیشماری برخوردار است، گفت: به دنبال آن هستیم تا با تبیین شاخصهای علمی شاهد آن باشیم که نگاه مصرفکننده به سمت استفاده از کالاهای ایرانی سوق داده شود.
رییس انجمن ملی حمایت از مصرفکننده با بیان اینکه این سازمان تضمین حقوق مصرفکنندگان را در دستور کار قرار داده است، افزود: حفاظت و تحقق عدالت برای مصرفکننده، سلامت و ایمنی کالا و خدمات باید در سرلوحه کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: خدمات پس از فروش، یکی از ارکان رضایت مشتری است اما در کشور ما کمتر به آن پرداخته شده است که با توجه به حساسیت موضوع لزوم پایش مستمر خدمات پس از فروش باید مورد تایید قرار گیرد.
وی با اشاره به رویکردهای انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان گفت: ساختار تشکیلاتی این انجمن به صورت دانشمحور بنیان گذاشته شده است و برنامههای کلانی از جمله کارآمد و چابکسازی سیستم، ایجاد شبکه مشاوران متخصص و کارآمد و ایجاد سازوکارهای تحقیق و توسعه را در دستور کار دارد.
حامیان حقوق مصرفکننده
در همایشی که روز گذشته برگزار شد ۲۱ شرکت منتخب موفق به دریافت تندیس طلایی حمایت از حقوق مصرفکنندگان در سال ۱۳۹۱ از دست وزیر صنعت، معدن و تجارت شدند. همچنین هشت شرکت تندیس نقرهای و پنج شرکت تندیس برنزی دریافت کرده و ۳۲ شرکت منتخب دریافت گواهینامه حمایت از حقوق مصرفکنندگان شده و از سوی وزیر مورد تقدیر قرار گرفتند.
گروه صنعتی زر ماکارون، گروه تولیدی مهرام، گروه شرکتهای طرفه نگار، گروه صنعتی بوتان، شرکت گلستان، شرکت نوین زعفران، شرکت نیان الکترونیک و شرکت هنکل پاک وش، انتخاب سرویس حامی، بازرگانی ایران (سونی)، تولیدی تک ماکارون، تولیدی صنعتی پاک شوما، خدمات گلدایران، داروسازی دانا، رادیاتور ایران، سپهرالکتریک، بهداد، صنعتی بهشهر، فرش خاطره کویر یزد، فولاد خوزستان، کویر تایر شرکتهایی بودند که موفق به کسب تندیس طلایی این همایش شدند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد