28 - 12 - 2022
بازدهی بورس آخر شد
بازار مسکن، ارز، سکه طلا و نیز به تازگی نظام بانکی کشور همواره جزو بازارهای رقیب و موازی با بازار سهام بودهاند که براساس ظهور متغیرهای اقتصادی و سیاسی، تصمیمگیریهای دستوری و سایر مولفههای موثر بر این بازارها به صورت مقطعی در جذب نقدینگی به سمت خود موفق عمل کردهاند. در شرایط فعلی سرمایهگذاران ایرانی با یک سبد سرمایهگذاری متنوع اما با ریسکها و بازدهیهای گوناگون روبهرو هستند. در این گزارش تحلیلی و نموداری بازگشتی به یک دوره آماری در بازارهای گوناگون سرمایهگذاری خواهیم انداخت و بازدهی این بازارها در یک دوره زمانی مورد ارزیابی قرار میگیرد تا سرمایهگذاران بتوانند نسبت به شرایط گذشته و فعلی و انتخاب بازار هدف خود نسبت به سرمایهگذاری خود اقدام کنند.
بازار مسکن
بنابر گزارش بورسنیوز، بنابر بازار مسکن با توجه به اینکه حجم بالایی از نقدینگی را به سمت خود میکشاند و جزو بازارهایی است که جذب سرمایه را بهخوبی انجام میدهد، در سنوات گذشته اصلیترین رقیب بورس به شمار میرفت اما این رقیب با تولد طرح مسکن مهر و واگذاری واحدهای مسکونی با قیمتهای به نسبت ارزانتر از سایر واحدها و متناسب با سطح معیشتی قشر کم درآمد جامعه به آرامش نسبی فرو رفت و روند صعودی قیمتها در آن اندکی فروکش کرد، البته با وجود آنکه در سالجاری حرکت جدید و پر رونقی در بازار مسکن شکل نگرفته اما به عقیده برخی کارشناسان، گرچه این بازار همچنان در خواب زمستانی فرو رفته ولی هر آن احتمال دارد از این خواب بیدار شود.
بازار ارز و سکه
اما دیگر بازارهای موازی بورس همچون بازار سکه، طلا و ارز و اخیرا سیستم بانکی با توجه به افزایش نرخ سود سپردهها از دیگر رقیبان مطرح بازار سهام در سالجاری هستند، چراکه از ابتدای سالجاری تاکنون به دلایل مختلف از جمله تحریم کشور از سوی مجامع بینالمللی یا بحرانهای مالی در اقتصادهای بزرگ دنیا، قیمت اونس جهانی طلا و به تبع آن سکه طلا با رشد روبهرو شد و به دنبال رشد قیمت دلار تا حدود دو هزار و ۵۰ تومان در اوایل هفته اخیر، این روند شدت بیشتری به خود گرفت بهطوری که قیمت سکه طلای تمام بهار آزادی طرح جدید به بیش از یک میلیون تومان نیز دست یافت اما با شکلگیری این روند بسیاری از سرمایهگذارانی که پیش از این در بازار سهام فعالیت داشتند با ناامید شدن از کسب بازدهی بالا در بورس به سراغ این بازارها که به طور عمده پرریسک و با نوسانات بالا همراه هستند، روانه شدند. در این شرایط با نگاهی به نمودارهای قیمت سکه طلای تمام بهار آزادی طرح جدید و نیز قیمت دلار آمریکا میتوان به مواردی دست یافت که بررسی و تحلیل آنها خالی از لطف نیست.
تحلیل نمودار اول «نرخ دلار»
در نمودار اول که قیمت دلار آمریکا از ابتدای سالجاری تا آخر دیماه را نشان میدهد، مشاهده میشود که قیمت دلار در ابتدا با در اختیار داشتن یک روند پایدار و با ثبات از قیمت ۱۱۱۵ تومان و در محدوده زیر ۱۱۵۰ تومان در حرکت بود و تا پایان نیمه ابتدایی سالجاری تنها توانست به مرز ۱۲۶۰ تومانی دست یابد اما از ابتدای آبانماه سالجاری بهای دلار روندی مثبت به خود گرفت و این روند چنان شدت یافت که با گذشت حدود سه ماه در روزهای پایانی دیماه اخیر در بالاترین سطح خود به ۲۰۵۰ تومان نیز رسید که این روند و دستیابی به رکوردهای جدید در قیمت دلار موجب افزایش فعالیتهای دلالی و سفتهبازی در این بازار شد به طوری که حتی گروهی از سرمایهگذاران ناامید از کسب بازدهی مورد انتظار در بورس به سمت سرمایهگذاری در بازار ارز روانه شدند تا سود موردنظر خود را در این بخش از بازار سرمایه به دست آورند. در همین زمینه با انجام محاسبات ریاضی معلوم میشود که با وجود بالا بودن ریسک بازار ارز، سرمایهگذاری و فعالیت در این بازار بازدهی مثبت بیش از ۸۳ درصدی را برای سرمایهگذاران خود به همراه آورده است.
تحلیل نمودار دوم «قیمت سکه»
با توجه به نمودار دوم مشخص میشود که در پی این روند در قیمت دلار، نرخ سکه تمام بهار آزادی نیز از محدوده ۳۹۳ هزار تومان در ابتدای سالجاری حرکت صعودی خود را آغاز کرد و پس از نوسانات اندک تا اواسط مردادماه در بالاترین رقم به حدود ۴۶۷ هزار تومان رسیده است اما از آن پس با یک شیب نسبتا تند به سمت بالا حرکت کرد تا آنجا که در هفته گذشته قیمت آن به بیش از یک میلیون تومان نیز رسید.
براساس این گزارش، با محاسبه بازدهی سرمایهگذاری در بازار سکه و طلا از ابتدای سالجاری تاکنون مشخص میشود که سرمایهگذاری در این بازار به طور متوسط بازدهی مثبت حدود ۱۶۷ درصدی را محقق کرده که رقم چشمگیری به نظر میرسد.
بازار بورس اوراق بهادار
براساس این تحلیل این میزان بازدهی در دو بازار دلار و سکه در حالی از ابتدای سالجاری تاکنون محقق شده که بورس در این مدت تنها موفق به کسب بازدهی مثبت حدود ۱۹ درصدی شده و با توجه به این رقم به نظر میرسد که بازار سهام از نظر میزان کسب بازدهی از بازارهای موازی و رقیب خود عقب مانده و این در حالی است که بورس به عنوان دماسنج اقتصاد یک کشور محسوب میشود و با حرکت خود میتواند بیانگر وضعیت کلی شرایط اقتصادی باشد. اما از ابتدای سالجاری این دماسنج عملکرد مناسبی از خود به نمایش نگذاشته است. گفتنی است، نماگر بورس در این بازه زمانی از رقم ۲۳ هزار و ۷۵۶ واحدی حرکت خود را با برآیندی مثبت آغاز کرده و در روز گذشته به رقم ۲۵ هزار و ۹۱۲ واحدی رسیده است که ۱۸ واحد کاهش را نشان میدهد.
نتیجه یک نظرسنجی
در همین راستا یک نظرسنجی با این عنوان که با توجه به روند بازار سهام، آیا شاخص کل تا نیمه بهمنماه امسال همزمان با دهه فجر از مرز ۲۷ هزار واحد عبور خواهد کرد یا خیر، نیز نشان داد که سهامداران و فعالان بورس خوشبینی خود را از دست ندادهاند. در این رایگیری بیش از ۲۶۷۶ نفر شرکت کردند که میزان آرای ارایه شده در دو گزینه موجود تفاوت اندکی با هم دارند.
به طوری که نزدیک به ۴۸ درصد به دستیابی شاخص کل به مرز ۲۷ هزار واحد تا دهه فجر معتقدند.
البته در مقابل نزدیک به ۵۲ درصد نیز به دستیابی نماگر بازار سهام به این مرز اعتقادی ندارند. اما نزدیک بودن میزان آرای این دو گزینه بیانکننده دو نکته مهم و جالب توجه است؛ اول آنکه به نظر میرسد افرادی به دستیابی شاخص کل به این محدوده تا دهه فجر چندان خوشبین نیستند و همچنان به روند صعودی و حرکتهای پررونق بازارهای رقیب بورس و کماقبالی به بازار سهام بیشتر نظر دارند اما نکته دوم آنجاست که سرمایهگذاران باید در نظر داشته باشند که کسب بازدهیهای چشمگیر در دو بازار سکه و دلار مربوط به رشد بیرویه قیمتهای این کالاهای سرمایهای در بازارهای غیررسمی و آزاد آنهاست و بازار رسمی آنها طی این مدت به این شدت در نوسان نبوده و با کنترل بیشتری در قیمتها همراه بوده است. افزون بر اینکه با اتخاذ تدابیر جدیدی از سوی دولت، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در این دو بازار تا حدی تبوتابشان فروکش کرده است.
پیشبینی آینده بورس
همچنین براساس آخرین بررسیهای به عمل آمده درباره پیشبینی اوضاع بورس در آینده باید گفت که با توجه به ابلاغ افزایش نرخ سود سپردههای بانکی حداقل به میزان ۲۱ درصد، نقدینگی موجود در جامعه میتواند از این پس به سمت سیستم بانکی حرکت کند و با وجود آنکه سرمایهگذاری در آن کم ریسک و حتی بدون ریسک است اما موجب میشود بخش عظیمی از نقدینگی از بازار سهام خارج شود چراکه بازدهی بورس با گذشت بیش از ۱۰ ماه از سالجاری تنها حدود ۱۹ درصد بوده در حالی که با سرمایهگذاری در بانک این رقم میتواند به ۲۱ درصد افزایش یابد با توجه به ابلاغ این نرخ برای سود سپردهها جا دارد در نحوه عملکرد آنها بازبینی صورت گیرد. چراکه بانکها پیش از این از اعطای وام و تسهیلات به شرکتهای سرمایهگذاری به منظور سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه در بازار سهام ممانعت میورزیدند که با توجه به پیشبینی استقبال مردم برای سپرده کردن نقدینگی و سرمایه خود در بانکها با توجه به رشد نرخ سود سپردهها میتوان این پیشنهاد را به مسوولان نظام پولی و بانکی کشور ارایه داد تا شرکتهای سرمایهگذاری بتوانند برای حضور و فعالیت بیشتر در بازار سهام و کمک به چرخه تولید کشور از سرمایههای منتقل شده به بانکها استفاده کرده و با دریافت وام با بهره مناسب، این حجم نقدینگی را برای بازگشت تعادل به بورس نیز به کار گیرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد