29 - 12 - 2022
بودجه ۹۱ نیامده متمم گرفت
گروه اقتصاد- با وجود اینکه دولت مدعی است بودجه ۹۱ لایحهای شفاف است اما قرار است لایحه متمم برای رفع ایرادات و اشکالات بودجه سال آینده به مجلس ارایه شود.
بودجه ۹۱ که به اعتقاد اکثر نمایندگان بودجهای حیرتآور و با اعداد ارقام غیرواقعی است در حالی با ۵۷ روز تاخیر به مجلس ارایه شده که با توجه به ایرادات و اشکالات به ویژه در بخش عمرانی، نامشخص بودن اجرای فاز دوم هدفمندی، تفاوت در نرخ ارز پیشنهادی بودجه و نرخ ارز مدنظر بانک مرکزی، نیامده متمم میگیرد.گفتنی است که پیش از ارایه لایحه بودجه ۹۱ رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور گفته بود ارقام لایحه بودجه پیش از نهایی شدن به مجلس میرود.
اما نکته قابل تامل این است که چرا دولت با توجه به تاخیر زیادی که در ارایه این لایحه داشته، نتوانسته اعداد و ارقام را نهایی و بودجه شفافی را به مجلس تقدیم کند؟!
ایرادات بودجه
در همین حال پیمان فروزش، عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به نرخ ارز پیشنهادی لایحه بودجه سال ۹۱ و نرخ ارز مدنظر بانک مرکزی افزود: یکی از ایرادات لایحه بودجه، نرخ ارز است؛ ارزی که از سوی بانک مرکزی ارایه میشود ۱۲۲۶ تومان فروخته میشود اما در لایحه بودجه ۱۱۵۰ تومان ارایه شده است. مابهالتفاوت این مبلغ از کجا و در کدام حسابهای مالی محاسبه میشود؟
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: همواره در قوانین بالادستی کشور بر کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی تاکید شده است اما لوایح بودجه سالانه به ویژه اعتبارات شرکتهای دولتی حکایت از نفتیتر شدن لایحه بودجه دارد و این مساله با توجه به تحریمهای بینالمللی جای تامل دارد.
نماینده زاهدان گفت: بودجه شرکتهای دولتی همواره روند صعودی داشته و این نشان میدهد بخش اعظمی از شرکتهای دولتی همچنان زیانده و در تصدیگری دولت باقی خواهند ماند.وی خاطرنشان کرد: ایرادات به دولت انتقال داده شده و قرار است در قالب لایحه متمم بودجه، ایرادات و اشکالات برطرف شود.
ردیف هدفمندی اضافه میشود
سیدکاظم دلخوش، سخنگوی کمیسیون طرح تحول اقتصادی نیز با اشاره به پیشبینی نشدن منابع درآمدی قانون هدفمندسازی یارانهها در لایحه بودجه سال ۹۱، از افزودن ردیف مستقل جهت اجرای هدفمندسازی یارانهها از سوی مجلس خبر داد.
سیدکاظم دلخوش در گفتوگو با ایسنا گفت: فعلا صحبتی برای افزایش دریافتها و منابع درآمدی فاز دوم هدفمندسازی یارانهها مطرح نیست؛ بلکه صحبت از افزایش میزان یارانه نقدی است.نماینده مردم صومعهسرا در مجلس افزود: آمادگی دولت برای اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها از نظر مجلس ایرادی ندارد اما افزایش نرخ حاملهای انرژی نباید بیشتر از ۲۰ درصد باشد. هر چند این میزان افزایش نیز باید طی سال انجام شود.
وی با اشاره به تکلیف دولت در برنامه پنجم توسعه برای منظور کردن ردیف مستقل بودجهای جهت اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها افزود: در لایحه بودجه سال آینده به این موضوع توجهی نداشته است اما مجلس در فصل رسیدگی به لایحه حتما یک ردیف جدید به لایحه بودجه ۹۱ برای اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها خواهد افزود.همچنین موسیالرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه از نامه به دولت درباره فاز دوم هدفمندی یارانهها خبر داد و گفت: فاز دوم هدفمندی در لایحه منعکس نشده و نمیدانم دولت میخواهد چه کار کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: در نشست روز گذشته کمیسیون بودجه قرار شد، آقای عبداللهی، رییس کمیسیون نامهای به دولت نوشته و نظر دولت در مورد فاز دوم هدفمندی یارانهها را کتبا جویا شود.
ثروتی گفت: در لایحه بودجه برای هدفمندی فقط سه هزار و یکصد میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده و برای خرید ساختمان در بخش شرکتهای دولتی یکصد میلیارد تومان به سازمان هدفمندی یارانهها اختصاص یافته است.وی یادآور شد: اگر دولت بخواهد فاز دوم هدفمندی یارانهها را اجرا کند، باید حتما ارقام آن در لایحه بودجه ذکر شود در حالی که هیچ پیشنهادی در لایحه ارایه نشده است.عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مورد بودجه عمرانی سال آینده گفت: عملکرد بودجه عمرانی در سال ۸۹ رقم ۲۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود که در سالجاری تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان بودجه عمومی پرداخت شده و تا آخر سال اگر خیلی خوب کار شود به ۲۲ هزار میلیارد تومان میرسد. اما سوال این است که دولت براساس چه الگویی برای لایحه بودجه سال آینده ۴۸ هزار میلیارد تومان یعنی ۱۳ هزار میلیارد تومان بیش از عملکرد امسال در نظر گرفته است، این ارقام واقعی نیست و بودجه را دچار مشکل میکند.ثروتی گفت: از رقم ۳۵ هزار میلیارد تومان مصوبه بودجه عمرانی سال ۹۰ تنها تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شده و در خوشبینانهترین حالت تا پایان سال به ۲۲ هزار میلیارد تومان میرسد.عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مورد گفته معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور مبنی بر اینکه در سالجاری ۷۵ درصد بودجههای عمرانی تخصیص یافته و ۶۵ درصد بهطور متوسط پرداخت شده، گفت: ممکن است در برخی ردیفهای بودجه عمرانی این آمار درست باشد اما در بسیاری از ردیفها هیچ بودجهای اختصاص داده نشده و در بالاترین برآورد از ۳۵ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.حمیدرضا فولادگر، رییس کمیسیون ویژه اصل«۴۴» نیز از تشکیل یک کارگروه ویژه در این کمیسیون با حضور دستگاههای مختلف اجرایی خبر داد و گفت: بودجه ۹۱ برای شرایط جنگ اقتصادی و تحریمی نوشته نشده است.
کسری ۳۰ هزار میلیارد تومانی
لایحه بودجه سال آینده کل کشور با بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان کسری بسته شده است.
تراز عملیاتی لایحه بودجه سال آینده کل کشور منفی ۳۰ هزار میلیارد تومان است، یعنی هزینههای بودجهای ۳۰ هزار میلیارد تومان بیشتر از درآمدهای بودجهای پیشبینی شده این در حالی است که تراز عملیاتی در بودجه سالجاری حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
براساس لایحه بودجه سال ۹۱ کل کشور، کل درآمدها بیش از ۶۸ هزار و ۴۷۱ میلیارد تومان و کل هزینهها بیش از ۹۸ هزار و ۵۰۸ میلیارد تومان پیشبینی شده است.
همچنین بودجه هدفمندی یارانهها در دل بودجه شرکتهای دولتی (به صورت پنهان) گنجانده شده است. برآوردها نشان میدهد که بودجه هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه سال ۹۱ بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
دولت اعتبار هدفمندی یارانهها در بودجه سالجاری را حدود ۶۲ هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بود که مجلس شورای اسلامی آن را به حدود ۵۷ هزار میلیارد تومان کاهش داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد